Προβλήματα με φίλους: Η ρίζα του προβλήματος & η λύση

13.06.2016
Ιδανικά σε μια φιλία ο ένας φίλος γνωρίζει την αξία του άλλου και φέρεται με σεβασμό. Αν όμως υπάρχει πρόβλημα αυτοεκτίμησης, η φιλία δεν μπορεί να ισορροπήσει. Αφενός η χαμηλή αυτοεκτίμηση σε οδηγεί σε λάθος επιλογές ή σε λάθος συμπεριφορές.

Ας εξετάσουμε το ζήτημα...

Για να μπορέσεις να καταλάβεις καλύτερα τι εστί αυτοεκτίμηση και πώς μπορεί να επηρεάσει τη φιλία, καλό είναι να ξεκινήσουμε από την αρχή. Στην κοινωνία, οι συζητήσεις σχετικά με την αυτοεκτίμηση μπορεί να είναι ιδιαέτερα συγκεχυμένες. Κάποιοι συγχέουν τη χαμηλή αυτοεκτίμηση με το "κλαψούρισμα" και τον αρνητισμό, άλλοι πιστεύουν πως προέρχεται από την αδυναμία να πει κανείς το "ΌΧΙ".

Κι όμως η έλλειψη αυτοεκτίμησης είναι κάτι πολύ πιο πολύπλοκο

Η έλλειψη αυτοεκτίμησης και οι Σχέσεις

Θα μπορούσαμε να πούμε πως η αυτοετκίμηση είναι "μια ρεαλιστική άποψη ή θετική εντύπωση για τον εαυτό μας" και έχει μεγάλη σχέση με την έννοια του αυτοσεβασμού.

Ο ρεαλισμός είναι το κλειδί

Αν και τα προβλήματα αυτοεκτίμησης μπορεί να προέρχονται από διάφορα βιώματα (όπως για παράδειγμα μια αποτυχημένη ερωτική σχέση, καταπιεστικό οικογεναικό περιβάλλον, αυστηρό αφεντικό στην εργασία κ.α) συνήθως με την πάροδο του χρόνου εμποτίζονται μέσα σου και λειτουργούν αθροιστικά δημιουργώντας την αίσθηση πως δεν αξίζεις τίποτα καλό κι αυτό είναι το πρόβλημα. Αντί να στέκεσαι στη ρεαλιστική κατάσταση, περνάς σε κάτι το ιδεατό, που συνήθως συνοδεύεται από αρνητισμό.

Στην επόμενη σελίδα:

Σημάδια χαμηλής αυτοεκτίμησης στη φιλία

Σημάδια χαμηλής αυτοεκτίμησης στη φιλία

  1. Επιλογή φίλων που σε υποτιμούν, θέλουν τη φιλία σου προς ιδίον όφελος, σε κάνουν να αισθάνεσαι άσχημα σε κάθε ευκαιρία.
  2. Ζητάς συχνά συγγνώμη ακόμη και για τα πιο απλά πράγματα. Δύο απλά παραδείγματα για να καταλάβεις τι εννοούμε: "Συγγνώμη που παρήγγειλα εμφιαλωμένο νερό, σίγουρα δεν είχες πρόβλημα; Συγγνώμη που ήθελα να πάρω και το δικό μου αμάξι μαζί για να μην είμαι δεσμευμένη"
  3. Πιστεύεις πως δεν θα έχεις ποτέ καλούς φίλους δίπλα σου ή πως δεν αξίζεις να τους έχεις
  4. Έρχεσαι σε δύσκολη θέση όταν σου λένε συγχαρητήρια ή καλά λόγια
  5. Νιώθεις αμήχανα αν σε κοιτάζουν στα μάτια και δε μπορείς να τους κοιτάξεις στα μάτια όταν μιλάνε οι άλλοι
  6. Νιώθεις συχνά να σου επιτίθενται σε μια κουβέντα
  7. Έχεις αρνητική στάση απέναντι στη ζωή και τους ανθρώπους
  8. Σε κάθε νέα γνωριμία προσπαθείς να γίνεις αυτοκόλλητη από την αρχή και γίνεσαι φορτική με κλήσεις, μηνύματα, προτάσεις κτλ γιατί δεν αντέχεις τη μοναξιά.

Αν έχεις παρατηρήσει να έχεις αρκετά από τα παραπάνω πιθανότατα να έχεις θέμα αυτοεκτίμησης κι αυτοσεβασμού. Τα καλά νέα είναι πως υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης αρκεί να δείξεις αποφασιστικότητα κι επμονή.

Στην επόμενη σελίδα:

Η λύση του προβλήματος

Κολλάς σαν... στρείδι

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράς με τους ανθρώπους. Κάθε φιλία έχει ένα φυσικό ρυθμό με τον οποίο εξελίσσεται κι ενώ για κάποιους το διάστημα αυτό δεν κρατάει πολλούς γι΄αλλους είναι μεγαλύτερο. Αν "πάσχεις" από χαμηλή αυτοεκτίμση το πιθανότερο είναι να πιέσεις καταστάσεις και να προσπαθήσεις να επισπεύσεις το δέσιμο. Κι όμως αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος όλων: τρομάζει κι απομακρύνει. Προσπάθησε ν΄αφήσεις χρόνο και περιθώριο για το χτίσιμο μιας φιλίας. Τόποτα δε γίνεται βεβιασμένα.

Δυσκολεύεσαι να κάνεις νέους φίλους

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πρώτο και κύριο εμπόδιο στη δημιουργία φιλικών σχέσεων. Αν δεν πιστεύεις πως είσαι άξια να κάνεις φίλους, αν δεν κάνεις προτάσεις εξόδου ή φοβάσαι την επαφή με τους ανθρώπους πώς θα μπορέσεις να δεθείς με αυτούς; Είπαμε ν΄αφήνεις χώρο και χρόνο αλλά μην περνάς στο άλλο άκρο. Αν υπάρχει αυτή η εσωτερική φωνούλα που σου λέει συνεχώς πως κανένας δε θέλει τη φιλία σου απλά αγνόησέ τη κι αφέσου.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση και τοξικές φιλίες

Μήπως οι φιλίες σου είναι τοξικές; Περιστοιχίζεσαι από ανθρώπους που δεν σε σέβονται, σου συμπεριφέρονται άσχημα ή δε σε υπολογίζουν; Μήπως όλο αυτό πηγάζεια πότ η δικιά σου αντίληψη για τον ευατό σου και την αξία σου;

Η αρχή για την επίλυση του προβλήματος είναι ν΄απαντήσεις με ειλικρίνεια στις παρακάτω ερωτήσεις! Προσπάθησε ν΄αποστασιοππιηθείς και να τις απαντήσεις.

* Η φιλία σας είναι αμοιβαία ή μήπως είναι μονόπλευρη;

* Είναι εξίσου σημαντικά τα δικά σου προβλήματα με τα δικά της;

* Μήπως προσπαθεί να έχει τον έλεγχο στη ζωή σου; Αν ναι γιατί άραγε το κάνει;

* Σε σέβεται ή στο όνομα της αμεσότητας που δίνει η φιλία σε ειρωνεύεται και σε υποτιμά;

* Αξίζει να «χαλιέσαι» και να σου χαλά η διάθεση;

Αν τα παραπάνω δε σε βοήθησαν σου δίνουμε παραδείγματα.Είναι η φιλία σου τοξική; 10 τοξικοί φίλοι! Αναγνώρισέ τους.

Η οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης παίρνει χρόνο και σίγουρα θα υπάρξουν πισωγυρίσματα. Μην αφήσεις όμως αυτό να σε αποτρέψει. Παρακάτω σου δίνουμε μερικές συμβουλές για να ξεκινήσεις:

Τόνωσε την αυτοπεποίθησή σου σε 8 βήματα