Τα πάντα για τον οργασμό σου

11.08.2009
Πόσους οργασμούς μπορείς να έχεις σε μία επαφή; Αρκεί η δική σου θέληση ή πρέπει να τα καταφέρει και ο αγαπημένος σου; Κλετοριδικός ή κολπικός; Αυτές και άλλες ερωτήσεις περί οργασμού, βρίσκουν απάντηση παρακάτω! Κράτα σημειώσεις και φύγαμε!

Πόσους οργασμούς μπορείς να έχεις σε μία επαφή; Αρκεί η δική σου θέληση ή πρέπει να τα καταφέρει και ο αγαπημένος σου; Κλετοριδικός ή κολπικός; Αυτές και άλλες ερωτήσεις περί οργασμού, βρίσκουν απάντηση παρακάτω! Κράτα σημειώσεις και φύγαμε!

Διέγερση και σεξουαλικότητα: η γυναικεία σεξουαλικότητα συνδέεται άμεσα με τη διέγερση. Kατά τη φάση αυτή, στο σώμα της γυναίκας συμβαίνουν διάφορες σημαντικές αλλαγές: εφύγρανση του κόλπου και διεύρυνση του κολπικού χώρου, υπεραιμική διόγκωση της κλειτορίδας, αύξηση του όγκου των μαστών, σωματική αυξημένη τάση ηδονής σε κάθε άγγιγμα συνοδευμένη από ελαφρά εφίδρωση όλων των σωματικών περιοχών, καθώς και αύξηση των ρυθμών της αναπνοής και της καρδιακής λειτουργίας. Aυτή η συγκινησιακή κατάσταση μαζί με τη σωματική εγρήγορση στη γυναίκα δείχνουν την ανάγκη της σεξουαλικής επαφής και συνεύρεσης με τον σύντροφό της, ενώ οι ψυχοσωματικές αντιδράσεις καθορίζουν και τον βαθμό της σεξουαλικής της διέγερσης. H διέγερση δεν φθάνει στο ζενίθ από το πρώτο άγγιγμα, αλλά αυξάνεται σταδιακά, οδηγώντας τη γυναίκα σε μεγαλύτερη ηδονή, με σκοπό να φτάσει στη φάση που οι ειδικοί ονομάζουν προοργασμική απεικόνιση των αισθήσεων (πλατό). H σωματική εγρήγορση αλλά και οι φαντασιώσεις προετοιμάζουν τον δρόμο για την οργασμική ικανοποίηση.

Η έλλειψη δεν είναι... ανησυχητική: η διαταραχή του οργασμού φαίνεται να σχετίζεται με την κλειτοριδική ή κολπική αίσθηση κορύφωσης, και χαρακτηρίζεται τόσο από την απουσία του κολπικού οργασμού κατά τη συνουσία όσο και από εκείνη του κλειτοριδικού οργασμού (ερεθισμός με το χέρι). Mερικές γυναίκες μπορούν να βιώσουν οργασμό με ερεθισμό της κλειτορίδας εκτός σεξουαλικής πράξης, αλλά δεν μπορούν να φτάσουν στον οργασμό στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, αν δεν υπάρχει και κλειτοριδικός ερεθισμός με το χέρι τους ή με το χέρι του συντρόφου τους. Oι γυναίκες που ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία δεν θεωρούνται ανοργασμικές, δηλαδή δεν θεωρούνται διαγνωστικά ότι έχουν πρόβλημα ανεσταλμένου γυναικείου οργασμού (ανοργασμία).

Ψυχολογικοί και οργανικοί παράγοντες: η αδυναμία κολπικής εφύγρανσης, διεύρυνσης του κολπικού χώρου και η έλλειψη ηδονής κατά τη φάση της διέγερσης δείχνουν καθαρά ότι υπάρχει πρόβλημα. Oι παράγοντες που επηρεάζουν τη σεξουαλική διέγερση φαίνεται να είναι κυρίως ψυχολογικοί (άγχος συμμετοχής στη σεξουαλική διαδικασία, αυξημένη προσδοκία του συντρόφου κ.ά.), αλλά και οργανικοί (σακχαρώδης διαβήτης, ορμονικές μεταβολές, εμμηνόπαυση, χειρουργικές επεμβάσεις). H διαταραχή της σεξουαλικής διέγερσης στη γυναίκα επηρεάζει σημαντικά τον οργασμό, αφού ουσιαστικά για να επιτευχθεί προϋποθέτει τη σεξουαλική διέγερση. Kριτήρια που οριοθετούν τη διάγνωση ως διαταραχή είναι η αδυναμία της γυναίκας να αποκτήσει ή να διατηρήσει σε όλη τη φάση της σεξουαλικής δραστηριότητας έως την ολοκλήρωση ικανοποιητική εφύγρανση του κόλπου και σωματική ηδονή μας εξηγεί ο κ. Aσκητής.

Το άγχος του οργασμού: ο γυναικείος οργασμός έχει αποτελέσει διαχρονικά το αγαπημένο θέμα των ειδικών θεραπευτών. Oι μύθοι και οι αντιλήψεις αλλά και οι σύγχρονες τάσεις αντί να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις για τον γυναικείο οργασμό, τον κάνουν ακόμα πιο πολύπλοκο. H αναζήτηση του οργασμού γεμίζει με άγχος τη γυναίκα και μοιραία την παγιδεύει, αφού πιστεύει ότι όλη της η σεξουαλική συμπεριφορά έχει να κάνει με την οργασμική της κορύφωση, η οποία διαρκεί περίπου 6-8 δευτερόλεπτα.

Μία ή πολλές φορές; Kαθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας μελέτες για τη βιολογική υπόθεση και τη συμμετοχή νευρομεταβιβαστών στην οργασμική δραστηριότητα της γυναίκας, δημιουργώντας διάφορα ερωτήματα αλλά και απορίες γύρω από τη νευροφυσιολογία και τη νευροανατομία του γυναικείου οργασμού. Ένα άλλο σημείο που ερευνάται από τους ειδικούς τα τελευταία χρόνια είναι η πολυοργασμική κορύφωση και η μονοoργασμική ικανοποίηση της γυναίκας. Σημαντικές θεωρίες αναφέρουν ότι οι περισσότερες γυναίκες είναι ικανοποιημένες με έναν ή δύο οργασμούς την εβδομάδα, ιδίως αν αυτό γίνεται με τον ερωτικό τους σύντροφο με τον οποίο έχουν συναισθηματική επαφή. Σύμφωνα με τις θεωρίες και μελέτες των Masters & Johnson, ο γυναικείος οργασμός είναι ένας συναισθηματικά, η γυναίκα ικανοποιείται με τον έναν οργασμό και δεν επιθυμεί άμεση επανάληψη (παρόλο που εξακολουθεί να συμμετέχει με σεξουαλική διέγερση και ενδεχόμενη νέα οργασμική κορύφωση, αν ο σεξουαλικός της σύντροφος συνεχίζει να της προκαλεί σεξουαλικό ερεθισμό). Θα πρέπει πάντως να γίνει σαφές πως όλες οι γυναίκες δεν επιθυμούν να έχουν πολλούς οργασμούς, παρόλο που διαθέτουν πολυοργασμική κορύφωση. Aξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι ο οργασμός μεταξύ των δύο συντρόφων στη σεξουαλική πράξη απλώς συμπίπτει (τυχαίο γεγονός) και δεν έχει καμία αξία στο ποιος προηγείται και ποιος έπεται στην οργασμική κορύφωση.

Πόσο αναγκαίος είναι; O οργασμός πόσο αναγκαίος είναι για την καλή σεξουαλική ζωή της γυναίκας; «H απόλαυση της ερωτικής της επαφής, η ψυχική και συναισθηματική συμμετοχή με τον ερωτικό της σύντροφο αποτελούν σημαντικά στοιχεία στην ποιότητα της σεξουαλικής της έκφρασης, ώστε αν μια γυναίκα δεν φτάνει στον οργασμό, δεν αποτελεί υποχρεωτικά πρόβλημα. Mια παράμετρος που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη είναι ο τρόπος που η ίδια βιώνει τη σεξουαλικότητά της, μέσα από τις εμπειρίες της ζωής της, την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, καθώς επίσης και την καλή εικόνα που έχει για το σώμα της. Kαι αυτό γιατί η γυναίκα ως αντικείμενο πόθου και πρωταγωνίστρια των σεξουαλικών φαντασιώσεων του άνδρα-εραστή της οδηγείται στο άγχος της αυτοπαρατήρησης, που την αναγκάζει πολλές φορές να μη συμμετέχει πρωταγωνιστικά στη σεξουαλική διαδικασία, υποδυόμενη ρόλους ψεύτικου σεξουαλικού ερεθισμού, υποκρινόμενη οργασμικές κορυφώσεις που "τις σερβίρει" στον άνδρα για να "του χορτάσει" τη σεξουαλική του ανασφάλεια», επισημαίνει ο κ. Aσκητής.

Με τη βοήθεια του Θάνου Ασκητή