Δεν ισχύει πάντα, αλλά αν είχες την ευκαιρία να ρωτήσεις τη Μαντόνα, θα σου έλεγε πως το διαζύγιο μοιάζει με πόλεμο. Είναι να μην σου τύχει. Έτσι, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, πριν υποβάλλεις την αίτηση διαζυγίου, είναι απαραίτητο να μαζέψεις τα κατάλληλα πολεμοφόδια και να μην βρεθείς ξυπόλυτη στα αγκάθια. Ακολούθησε έξι πολύτιμες συμβουλές και χώρισε όσο πιο ανώδυνα γίνεται.
1. Πριν μιλήσεις σε φίλους και συγγενείς για την απόφαση σου, γράψε σε ένα χαρτί τα ονόματα των φίλων που πιστεύεις πως είναι άξιοι εμπιστοσύνης. Αργότερα, μπορεί να εκπλαγείς από αυτούς που θα καταθέσουν εις βάρος σου στο δικαστήριο.
Ένα διαζύγιο αποτελεί την τέλεια ευκαιρία για να ξεχωρίσεις τους φίλους, από τους δήθεν φίλους. Μπορεί να τους γνωρίζεις εξ' αρχής, αλλά υπάρχει και η περίπτωση να την πατήσεις στο τέλος. Το πρόβλημα είναι πως τις περισσότερες φορές μαθαίνεις την αλήθεια εν μέσω τις διαδικασίας και με επώδυνο τρόπο (έχοντας προηγουμένως εμπιστευτεί τα λάθος άτομα). Αν πάλι είσαι σίγουρη πως τέτοιο κακό δεν θα σου συμβεί, μην αυταπατάσαι. Τα νούμερα δείχνουν πως η μία στις δύο, την πατάει τελικά από τους ίδιους της τους φίλους.
2. Κράτα σημειώσεις από τις οδηγίες που θα δώσει ο δικηγόρος σου. Σημείωσε όλες τις ερωτήσεις ή ιδέες που σου έρχονται μέχρι την επόμενη συνάντηση σας.
Νομίζεις πως θα θυμάσαι την κάθε λεπτομέρεια και τελικά καταλήγεις να αναρωτιέσαι: ''Τι μου είπε ο δικηγόρος μου; Πρέπει να μιλήσω ή όχι στο σύζυγο; Αχ, τώρα μπερδεύτηκα''. Για τους παραπάνω λόγους, σταμάτα να εμπιστεύεσαι το μνημονικό σου. Το διαζύγιο αυξάνει τα επίπεδα άγχους και επηρεάζει την ικανότητα να θυμάσαι. Κράτα σημειώσεις. Για το λόγο αυτό, έχε πάντα μαζί σου μικρά χαρτάκια πόστιτ. Είναι ευκολότερο και οικονομικότερο να σημειώνεις τις συμβουλές του δικηγόρου, παρά να του τηλεφωνείς και να ρωτάς το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά. Όσο πιο οργανωμένη είσαι τόσο λιγότερο χρόνο και χρήμα θα δαπανήσεις στο γραφείο του.
3. Αν είσαι θύμα κακοποίησης, κατάγγειλε το(ν) στην Αστυνομία, κάθε φορά που συμβαίνει και το παραμικρό περιστατικό.
Μην δικαιολογείς το σύζυγό σου. Μην νομίζεις πως δεν θα σε ξαναχτυπήσει ή πως δεν το είχε ξανακάνει. Δεν έπρεπε να σηκώσει χέρι πάνω σου ποτέ. Έστω κι αν μιλάμε για ένα μικρό περιστατικό, είναι απαραίτητο να το καταγγείλεις. Κάνε μια αναφορά στην αστυνομία και ακολούθησε την συμβουλές που θα σου δώσουν. Δεν έχει να κάνει με τον δικό σου λόγο απέναντι σε αυτόν του συζύγου. Πες τα πράγματα ακριβώς όπως έγιναν. Βγάλε φωτογραφίες των τραυμάτων σου και χρησιμοποίησε μαρτυρίες ή επιχειρήματα που ο άντρας σου δεν θα μπορεί να αντικρούσει. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει σωματική βία, η λεκτική βία είναι εξίσου κατακριτέα. Μπορεί να το θεωρείς εξευτελιστικό και εξαιρετικά δύσκολο, αλλά τα πειστήρια της κακοποίησης θα σε σώσουν. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει σωματική βία, η λεκτική βία είναι εξίσου κατακριτέα αλλά λιγότερο τιμωρητέα. Αν σου πει συγνώμη, μην βιαστείς να τον συγχωρέσεις. Η συγχώρεση της βίας την πρώτη φορά, θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και η επόμενη φορά δεν θα αργήσει να έρθει.
4. Μην μπλέκεις τα παιδιά στις διαμάχες, συζητήσεις ή αποφάσεις που πρέπει να πάρεις. Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται να συζητάς μαζί τους όλες τις λεπτομέρειες του διαζυγίου. Τέλος, επ' ουδενί τα παιδιά δεν πρέπει να παίξουν το ρόλο του διαμεσολαβητή.
Το διαζύγιο αφορά εσένα και τον σύζυγό σου. Μην βάζεις τα παιδιά στη μέση. Τα παιδιά δεν πρέπει ούτε να ακούσουν, ούτε πολύ περισσότερο, να εμπλακούν σε διαφωνίες. Μην ξεχνάς πως δεν αποτελούν υποχείριο για να στέλνεις μηνύματα στο σύζυγο. Η ενεργός εμπλοκή των τέκνων θα τα μπερδέψει και θα μεγαλώσει το χρόνο που χρειάζονται για να θεραπεύσουν τις όποιες πληγές του διαζυγίου σας. Στη χειρότερη περίπτωση, θα μεγαλώσει το μαρτύριο για το μερίδιο ευθύνης που είχαν στο χωρισμό. Όταν τα παιδιά πιστέψουν πως μπορούν να καλυτερέψουν την κατάσταση, το πρόβλημα διογκώνεται. Και όταν θα δουν πως τα πράγματα δεν φτιάχνουν, θα αγχωθούν ακόμα περισσότερο για την ευθύνη που έχουν σε αυτό.
5. Μην κακομεταχειρίζεσαι τον εαυτό σου. Μην προσπαθείς να πείσεις εαυτόν πως το αλκοόλ, τα ναρκωτικά το φαγητό ή η λιμοκτονία αποτελούν λύση στο πρόβλημά σου.
Όταν όλα γύρω καταρρέουν, το πρώτο εξιλαστήριο θύμα στο οποίο ξεσπάμε, είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Είναι λυπηρό αλλά αποτελεί μεγάλη αλήθεια. Η εκδίκηση του εαυτού σου δεν αποτελεί λύση. Έπειτα, ούτε η μετριοπάθεια αποτελεί λύση. Κατά τη διάρκεια του διαζυγίου, είναι πολύ σημαντικό να φροντίσεις την ψυχική και σωματική σου υγεία. Πρόσεξε την διατροφή σου, ξεκουράσου τακτικά και μην διαταράσσεις την καθημερινή σου ρουτίνα. Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα και χρειάζεσαι όλες τις δυνάμεις σου γι' αυτο. Ο μακροχρόνιος βασανισμός του εαυτού σου, θα αποβεί ιδιαίτερα επιζήμιος για την υγεία σου μετέπειτα. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, στήριξε τον εαυτό σου, όπως θα έπραττες αν η καλύτερη φίλη σου αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα.
6. Μην μοιραστείς τον ίδιο δικηγόρο
Μπορεί να είναι οικονομική λύση, αλλά το να μοιράζεσαι τον ίδιο δικηγόρο με τον πρώην, αποτελεί τεράστιο λάθος που θα δυσκολέψει τα πράγματα, σε περίπτωση αντιδικίας. Ένας δικηγόρος δεν μπορεί να εκπροσωπήσει ισάξια τα αντικρουόμενα συμφέροντα και των δύο εναγομένων. Για παράδειγμα, αν εσύ ζητήσεις ένα μεγάλο ποσό για διατροφή, και ο σύζυγος θέλει να πληρώσει όσο το δυνατόν λιγότερα, πώς θα μπορέσει ο δικηγόρος να συμβιβάσει τις δυο τόσο διαφορετικές απαιτήσεις; Πρέπει να υπάρχει διαφορετικός νομικός σύμβουλος για τον καθένα σας. Παρόλο που ο κοινός στόχος είναι να λυθεί το ζήτημα, δεν πρέπει να αγνοείς όλες τις επιλογές που έχεις, από το καλύτερο έως το χειρότερο σενάριο. Τα καλύτερα διαζύγια βγαίνουν συναινετικά αλλά έχοντας πάντα ξεχωριστή νομική εκπροσώπηση. Πρέπει να κατανοείς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχεις σε ένα διαζύγιο. Άλλωστε, μακροπρόθεσμα τα χρήματα που θα εξοικονομούσες από έναν κοινό δικηγόρο δεν είναι τόσα πολλά. Άσε που το δικαστήριο μπορεί να απορρίψει εισηγήσεις που έγιναν από τον ίδιο νομικό εκπρόσωπο και για τους δύο και να πρέπει να ξεκινήσεις τις διαδικασίες, από την αρχή.