Λογικά θα έχεις γνωρίσει άνδρες που αποφεύγουν τις μακροχρόνιες σχέσεις πόσο μάλλον τον γάμο. Και ως γνωστόν o κόσμος βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα λέγοντας ότι αυτοί οι οπαδοί των κατά συρροή ραντεβού («serial daters» είναι ο διεθνής όρος) είναι επιπόλαιοι και ανεύθυνοι. Τι θα έλεγες όμως αν μάθαινες ότι μπορεί να φταίνε τα γονίδια που κάποιος δεν θέλει να «νοικοκυρευτεί»; Για να δούμε τι λένε οι επιστήμονες για αυτό το θέμα.
Μερικοί άνδρες είναι «serial daters»
Αν αναζητήσουμε ένα παράδειγμα ενός «serial dater», το μυαλό μας θα παει γρήγορα στον Leonardo DiCaprio. Από τη ζωή του έχουν περάσει οι Blake Lively, Rihanna, Gisele Bundchen, Bar Refaeli, Nina Agdal, Gigi Hadid, ενώ σχεδόν καθημερινά διαβάζουμε για τον δημοφιλή ηθοποιό ότι δεν μπορεί να μείνει για πολύ σε μια σχέση.
Οι ψυχολόγοι ορίζουν τους «serial daters» ως άτομα που φεύγουν από τη μία σχέση για να πάνε κατευθείαν στην άλλη. Οι ίδιοι λατρεύουν την αίσθηση του κυνηγητού και τον ενθουσιασμό της έναρξης μιας σχέσης. Στη συνέχεια, φεύγουν πριν αρχίσει να πηγαίνει πιο σοβαρά το πράγμα.
Η γενετική μπορεί, όμως, να αλλάξει πολλά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους «serial daters».
8 διάσημοι σταρ που επέλεξαν συντρόφους με εντελώς διαφορετικά επαγγέλματα
Πώς επηρεάζουν τα γονίδια την αντίληψη των ανθρώπων για τις σχέσεις
Ενώ οι ψυχολόγοι επιμένουν ότι ο φόβος της δέσμευσης μπορεί να προκύψει από παράγοντες όπως ο φόβος της απόρριψης και η επιθυμία να έχουμε πάντα το πάνω χέρι, η γενετική έχει μια βαθύτερη θεωρία. Η ψυχολόγος Chloe Carmichael, με άρθρο της στο womenshealthmag, κάνει λόγο για ένα «γονίδιο σύνδεσης» και ισχυρίζεται ότι αυτό το γονίδιο μπορεί να δείξει αν ένας άντρας αποτελεί ή όχι καλό «συζυγικό υλικό».
Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Karolinska Institute στην Στοκχόλμη, οι παραλλαγές σε ένα γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την ορμόνη βαζοπρεσσίνη, συνδέονται στενά με το πόσο μπορεί να αφοσιωθεί ένας άντρας σε μια σχέση.
Η μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες που είναι παντρεμένες με άνδρες που φέρουν το είδος της παραλλαγής του γονιδίου που δίνει «ανεπαρκή σύνδεση» , δήλωσαν ότι είχαν «χαμηλότερα αποτελέσματα σε επίπεδα συζυγικής ποιότητας σε σχέση με τις γυναίκες που είναι παντρεμένες με άνδρες που δεν φέρουν αυτή την παραλλαγή».
Τι είναι η γαμοφοβία και πώς συνδέεται με τη γενετική
Η γαμοφοβία είναι ο φόβος για τον γάμο ή ο ισχυρός φόβος δέσμευσης, ο οποίος αποτρέπει τους ανθρώπους από το να βιώνουν μόνιμες και ουσιαστικές σχέσεις. Μερικοί από τους λόγους είναι ένας επώδυνος χωρισμός, ένα διαζύγιο ή μια τραυματική εμπειρία στην παιδική ή ενήλικη ζωή. Οι λόγοι αυτοί μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να φοβούνται να δεσμευτούν με κάποιον που αγαπούν.
Παραδόξως, η γενετική παίζει επίσης ρόλο στη γαμοφοβία. Οι άνθρωποι που φοβούνται τη δέσμευση μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση σε αυτό, καθώς υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ γονιδίων και άγχους για τη δέσμευση.
Τα άτομα με γαμοφοβία ενδέχεται να εμφανίσουν σωματικά συμπτώματα όπως ζάλη, τρέμουλο, στομαχικές διαταραχές, ναυτία ή ταχυκαρδία και αυτά μπορούν να συμβούν ακόμα και όταν σκέφτονται απλώς να δεσμευτούν με ένα άλλο άτομο.
Δεν είναι μόνο ένα γονίδιο που αποτρέπει τους ανθρώπους από το να κάνουν σχέση
Ο Dr. John Lucas, αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής στο Weill Cornell Medical College της Νέας Υόρκης, συμφωνεί ότι τα γονίδια καθοδηγούν μεγάλο μέρος της ανθρώπινης συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένου του δεσμού με κάποιον σύντροφο - όμως όχι μόνο αυτά.
«Είναι απίθανο να πρόκειται για ένα μόνο γονίδιο. Πιθανότατα είναι πολλά που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με το περιβάλλον», λέει ο Lucas βάζοντας και την ιδιοσυγκρασία του καθενός στο «κάδρο», όμως. «Η ιδιοσυγκρασία γίνεται προσωπικότητα μέσα από την εκπαίδευση και την εμπειρία», παραδέχεται ο Lucas, καταλήγοντας πως «Η προσωπικότητα είναι μια περίπλοκη κατάσταση που, φυσικά, περιλαμβάνει και την ικανότητα δέσμευσης».