Η...άγνωστη Σαμίου

27.09.2001
Αγαπημένη μου Τζίνα, με σχετική ικανοποίηση μια φίλη μου με ενημέρωσε ότι στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" δύο αστυνομικοί δεν αναγνώρισαν την Άντζη Σαμίου , στην οποία ζήτησαν αστυνομική ταυτότητα για να εξακριβώσουν την ταυτοπροσωπία. Έλα, όμως που η αοιδός δεν την είχε μαζί της, οπότε και ξεκίνησε ο...Γολγοθάς της.
Αγαπημένη μου Τζίνα,


Εκεί που καθόμουν ήσυχα κι ωραία και ήμουν έτοιμη να γράψω για τη Λένα Παπαδοπούλου (στο επόμενο γράμμα θα σου πω κάτι που έμαθα γι' αυτήν), ήρθε μήνυμα στο κινητό μου: "Πάρε με αμέσως. Σου έχω απίστευτα νέα". Περίεργη εγώ, αμέσως της τηλεφώνησα για να δω περί τίνος πρόκειται. Μη βρέθηκε ο Μπιν Λάντεν; Μην έγινε ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος; Μην πιάσανε τον Πάσσαρη; Μην ανακαλύφθηκε ανθρώπινη ζωή στον πλανήτη Αφροδίτη; Τι απ' όλα να' ναι τα φοβερά νέα που μου είχε; "Δεν γνώρισαν την Άντζη Σαμίου στο αεροδρόμιο. Μέχρι ταυτότητα της ζήτησαν στον έλεγχο των εισιτηρίων για να βεβαιωθούν ότι πράγματι είναι αυτή" είπε η φιλενάδα μου με το που σήκωσε το τηλέφωνο.

Το περιστατικό που μου διηγήθηκε και θα σου γράψω είναι πέρα για πέρα αληθινό. Την Παρασκευή, μετά τα γεγονότα στην Αμερική, η Άντζη είχε να πάει στην Ξάνθη για μια και μοναδική εμφάνιση. Η αοιδός και βέβαια ήταν συγκλονισμένη από τα συμβαίνοντα στη Νέα Υόρκη, όμως έπρεπε να μεταβεί στην ακριτική πόλη, διότι το κοινό της την περίμενε με λαχτάρα. Έβαλε, λοιπόν, σε ένα σάκο δύο φορέματα, δύο ζευγάρια παπούτσια, τα βαφικά της, την οδοντόβουρτσα, την οδοντόκρεμα, μια κρέμα νυκτός, μια ημέρας, απογεύματος, πρωινού, κρέμα για το ξημέρωμα - με λίγα λόγια όλα τα απαραίτητα - και ξεκίνησε για το "Ελευθέριος Βενιζέλος".
Όταν έφτασε στο αεροδρόμιο, στο γκισέ για τα εισιτήρια δύο άντρες με στολή τη ρώτησαν: "Είσαι η, του, της, το γένος". Η καλλιτέχνιδα σάστισε, διότι εδώ και καμιά δεκαριά χρόνια που έχει γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό, ουδείς της έκανε τέτοιες ανόητες ερωτήσεις. "Η Άντζη Σαμίου είμαι" απάντησε κι έκανε να φύγει. "Στάσου που πας" της λέει ο ένας εκ των ένστολων ανδρών, τραβώντας την από το μπράτσο. "Δείξε μου την ταυτότητά σου για να δω αν λες αλήθεια". Τρελάθηκε η Άντζη. Αφενός γιατί της φέρονταν σα να ήταν ο Μπιν Λάντεν μεταμφιεσμένος σε διάσημη Ελληνίδα τραγουδίστρια, η οποία σχετίζεται με γνωστό διαιτολόγο των Αθηνών και αφετέρου γιατί ο κύριος αυτός εξακολουθούσε να μην την γνωρίζει.

Έτσι, συνέχισε να τους εξηγεί ποια είναι: "Εγώ είμαι αυτή που τραγούδησε το ¨Πιο χαμηλά, πιο χαμηλά, εκεί που καίγομαι πολύ θέλω να νιώσω το φιλί¨. Που με θεωρούν αισθησιακό θηλυκό, που τα έχω με τον Ηλία Σακκά, η Σαμίου είμαι βρε παιδιά και είμαι Ολυμπιακός". Μάταια όμως, οι δύο άνδρες εξακολουθούσαν να της ζητούν την αστυνομική ταυτότητα, ενώ εννοείται ότι δεν της επέτρεπαν να επιβιβαστεί. Η αοιδός, προκειμένου να χάσει το αεροπλάνο πετάχτηκε μέχρι το σπίτι της κι έφερε την ταυτότητα. Την έδειξε, τους εξήγησε ότι η γυναίκα με τα μαύρα κατσαρά μαλλιά είναι αυτή και για να βεβαιωθούν ότι λέει αλήθεια τους προσκόμισε τα κουτιά από τις βαφές: ντορέ και ξανθό ανοιχτό Νο 10. Ευτυχώς, την πτήση την πρόλαβε στο τσακ, ενώ υποσχέθηκε στον εαυτό της πως στη λίστα με τα απαραίτητα θα προσθέσει και την ταυτότητα.