Τα Όσκαρ και ο πόλεμος στο Ιράκ

21.03.2003
Αγαπημένε μου Σωτήρη,Αν νομίζεις πως ο πόλεμος του Ιράκ δεν ενδιαφέρει και συνάμα δεν έχει ευαισθητοποιήσει τους αστέρες του Χόλιγουντ, ε τι να σου πω, είσαι βαθιά νυχτωμένος. Έχουν συγκινηθεί
Αγαπημένε μου Σωτήρη,


Αν νομίζεις πως ο πόλεμος του Ιράκ δεν ενδιαφέρει και συνάμα δεν έχει ευαισθητοποιήσει τους αστέρες του Χόλιγουντ, ε τι να σου πω, είσαι βαθιά νυχτωμένος. Έχουν συγκινηθεί - και με το παραπάνω θα έλεγα- με τα τελευταία γεγονότα και για του λόγου το αληθές, την Κυριακή που είναι η τελετή των Όσκαρ θα δείξουν την έμπρακτη συμπαράσταση τους. Τι θα κάνουν; Πάντως, δεν θα καταφθάσουν με πλακάτ, ούτε θα φωνάζουν συνθήματα του τύπου: "Make love, not war" ή "Make lifting, not strike". Το τελευταίο θα φωνάζουν οι μυημένες στο σπορ αυτό.

Τέλος πάντων, οι διοργανωτές της τελετής αποφάσισαν τη φετινή χρονιά να αποβάλλουν την πολύ γκλαμουριά, τις φανφάρες και τα συναφή και να δείξουν ένα πιο σοβαρό πρόσωπο, τω όντι τεθλιμμένο. Το περίφημο κόκκινο χαλί το θυμάσαι; Ε, ξέχασε το. Δεν μπορείς μέρες πένθους που διανύουμε (διότι περί τέτοιων πρόκειται) να βάζεις κοτζάμ κόκκινο χαλί που βγάζει μάτι. Και μια που μίλησα για πένθος. Λέγεται πως οι κυρίες θα φορέσουν αποκλειστικά και μόνο μαύρες τουαλέτες. Οποιοδήποτε άλλο χρώμα, είναι απαγορευμένο. Τώρα, αν τα φορέματα θα έχουν βαθιά ντεκολτέ και σχισίματα που βγάζουν μάτια, κανείς δεν μπορεί να τις κατηγορήσει, διότι καλός ο πόνος και η συμπάθεια, αλλά δεν θα βάλουν και μαύρες πλερέζες οι σταρ.

Και ξανά μανά τέλος πάντων. Στην αρχή κυκλοφορούσε η φήμη πως δεν θα γίνει η τελετή, όμως κατόπιν σκέψεως αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί κανονικά, αλλά να έχει?πολεμικό χαρακτήρα. Εδώ, ξανά ανοίγω μία παρένθεση και διευκρινίζω πως με το παραπάνω δεν εννοώ ότι θα στολίσουν την αίθουσα με σημαιούλες και χαρτόνια που θα αναγράφουν αντιπολεμικά συνθήματα. Λέγεται, δηλαδή, πως επιτρέπουν στους ηθοποιούς να πουν ελεύθερα τη γνώμη τους για το θέμα, χωρίς να τους λογοκρίνουν. Αυτό ενθουσίασε τους ενδιαφερόμενους και πολλοί είναι εκείνοι, όπως οι U2 και ο σκηνοθέτης της ταινίας, "Οι ώρες", που μας πληροφόρησαν πως θα τα χώσουν κανονικά. Άλλοι, πάλι, όπως ο Γουιλ Σμιθ δεν θα δώσουν το παρών σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ σκέφτεται να κάνει το ίδιο και η Μέριλ Στριπ.