Ο καιρός ζεσταίνει κι εσύ αρχίζεις να οργανώνεις μικρές εκδρομές και αποδράσεις στην εξοχή. Έχεις την τύχη ο καλός σου να διαθέτει εξοχική κατοικία, μόλις 1 ώρα δρόμο από την πόλη όπου μπορείτε να ξεφύγετε από το άγχος της καθημερινότητας και να απολαύσετε μερικές ώρες χαλάρωσης στην φύση! Τι όμορφα που θα ήταν αν δεν υπήρχαν αυτά τα ενοχλητικά έντομα.
Σου αρέσει η εξοχή αλλά κάθε φορά που αποφασίζεις να διοργανώσεις πικ νικ και ταξιδάκι τα αποτελέσματα είναι δραματικά. Φεύγεις από την πόλη με δερματάκι βελούδο και επιστρέφεις με κόκκινα σημάδια σε όλο σου το σώμα και φαγούρα έντονη σε σημείο που σε τρελαίνει. Αυτή την εποχή, με αποκορύφωμα το καλοκαίρι, τα έντομα κάνουν την εμφάνισή τους χαλώντας τη διάθεσή σου κατά τη διάρκεια των διακοπών.
Γιατί σε «αγαπούν» τόσο τα ζωύφια;
Αντίθετα με όσα πιστεύεις τα περισσότερα κουνούπια και ζωύφια δεν τσιμπούν ανθρώπους, προτιμώντας ζώα. Πως γίνεται όμως εσύ να υποφέρεις κάθε φορά που βρίσκεσαι στην εξοχή;
Όπως θα έχεις διαπιστώσει κάποιοι άνθρωποι είναι «μαγνήτες» για τα τσιμπήματα κουνουπιών και άλλων εντόμων που θέλουν να σου «ρουφήξουν» το αίμα ενώ άλλοι δεν ενοχλούνται στο ελάχιστο από την παρουσία των ενοχλητικών ζωυφίων.
Μήπως γι΄αυτό ευθύνεται το ντύσιμό σου ή ακόμη και οι συνήθειές σου; Ηξερες πως ο ιδρώτας, το αλκοόλ, τα αρώματα ή ακόμη και τα σκούρα ρούχα αλλά και το μαύρισμα μπορούν να λειτουργήσουν ως μαγνήτης για τσιμπήματα;
Κάτι σε τσίμπησε...
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα τσιμπήματα των εντόμων και ζωυφίων, όσο ενοχλητικά συμπτώματα και αν παρουσιάζουν όπως για παράδειγμα τις κοκκινίλες και την έντονη φαγούρα, είναι ακίνδυνα. Αλλωστε, το πόσο έντονη ενόχληση αισθάνεσαι εξαρτάται από το δέρμα σου αλλά και το τσίμπημα.
Τα πιο κοινά είναι τα τσιμπήματα των κουνουπιών που παραμονεύουν απειλητικά κυρίως κατά το σούρουπο και τη αυγή. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει και στη χώρα μας το κουνούπι τίγρης, που είναι πιο επιθετικό και μπορεί να σε τσιμπήσει κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.
Τους εαρινούς μήνες αρχίζουν και κάνουν την εμφάνισή τους και οι μύγες που εκτός από το ενοχλητικό βούισμα και τα μικρόβια που εναποθέτουν στα τρόφιμα μπορούν να σου προξενήσουν μικρές μολύνσεις με το τσίμπημά τους. Το τσίμπημα της μύγας συνήθως δεν είναι επώδυνο, εκτός και αν προέρχεται από τις γνωστές μεγάλες μαύρες αλογόμυγες που μπορεί να σου προκαλέσουν κνησμό και μικρή φουσκαλίτσα η οποία όμως εξαφανίζεται μετά από μια ή δύο ημέρες.
Πότε να ανησυχήσεις;
Σε άλλες περιπτώσεις τα τσιμπήματα μπορεί να αποτελούν πραγματική απειλή και χρειάζονται άμεσα ιατρική περίθαλψη, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση, σου μεταφέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου ή τη νόσο του λάιμ γνωστή και ως Μπορελίαση. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο δραματικά όσο ακούγονται.
* Εισαι αλλεργική και δεν το γνώριζες; Αν μετά από τσίμπημα εντόμου πρηστεί ο λαιμός σου, το στόμα ή η γλώσσα σου ή έχεις έντονα αναπνευστικά προβλήματα ζήτησε κατευθείαν ιατρική συμβουλή. Τα έντομα που πιθανότερα μπορούν να σου δημιουργήσουν πρόβλημα αν είσαι αλλεργική είναι αυτά που διαθέτουν κεντρί, όπως οι σφήκες και οι μέλισσες.
* Φοβάσαι πως κόλλησες τον ιό του Δυτικού Νείλου. Μήπως είναι ιδέα σου; Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών και συγκεκριμένα του κουνουπιού Κούλεξ, που μοιάζει αρκετά με τον Τίγρη. Το 80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνει κανένα σύμπτωμα ενώ το 20% αναπτύσσει ήπια συμπτωματολογία. Ωστόσο, αν και σε πολύ μικρό ποσοστό, λιγότερο από 1 στα 100 άτομα και ηλικίας πάνω από 70 χρόνων, αν προσβληθεί από τον ιό είναι πιθανό αν αναπτύξει εγκεφαλίτιδα ή άσηπτη μηνιγγίτιδα.
* Εαν σε τσίμπησε τσιμπούρι, ξερίζωσέ το: Εάν σε τσιμπήσει τσιμπούρι και το αντιληφθείς μέσα στο πρώτο 24ωρο οι πιθανότητες σοβαρής μόλυνσης είναι απειροελάχιστες. Όταν όμως το εντοπίσεις αφαίρεσέ το κατευθείαν με ένα τσιμπιδάκι προσέχοντας να μην αφήσεις τμήμα του μέσα στο δέρμα. Εάν δεν γνωρίζεις πώς να το κάνεις καλό θα ήταν να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου ειδικού καθώς είναι πολύ σημαντικό να το ξεριζώσεις ώστε να μην αναπτυχθούν κοκκιώματα και να αποκλείσεις τον κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου Λαιμ, γνωστή και ως μπορρελίαση με συμτώματα γρίπης, μυοσκελετικά, αρθριτικά, νευρολογικά, ψυχιατρικά και καρδιακά συμπτώματα.. Η νόσος θεραπεύεται με αντιβιοτικά αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως είναι αρκετά δύσκολο να θεραπευτεί. Τα πρώτα συμπτώματα για να καταλάβεις ότι σε έχει «δαγκώσει» τσιμπούρι είναι η εμφάνιση κοκκινίλας και έντονης φαγούρας στο σημείο όπου έχει «τρυπώσει» το έντομο.
* Και με τις αράχνες τι γίνεται; Εάν το τσίμπημα είναι εκτεταμένο πιθανότατα να ενοχοποιήσεις τις αράχνες γι΄ αυτό αν και στην πραγματικότητα η πιθανότητα να σε έχει τσιμπήσει αράχνη είναι εξαιρετικά μικρή. Άλλωστε, το τσίμπημα των περισσότερων ειδών αραχνών έχει μικρή έως μηδενική επίδραση στον άνθρωπο ενώ από τη φύση της η αράχνη έχει το ρόλο να σε απαλλάσσει από τα υπόλοιπα έντομα εγκλωβίζοντάς τα στον ιστό της και εξοντώνοντας τα! Από τα 40.000 είδη αραχνών που υπάρχουν στον κόσμο μόνο τα 40 είναι επικίνδυνα. Από αυτά στην Ελλάδα συναντώνται η καφέ αράχνη και η «μαύρη χήρα». Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια δεν έχουν παρατηρηθεί θάνατοι από τα τσιμπήματα τους τα οποία αντιμετωπίζονται με αλοιφές και ορό. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι αν σε τσιμπήσει κάποιο από αυτά τα είδη δεν πρέπει να ζητήσεις ιατρική συμβουλή, η οποία είναι απαραίτητη.
Πώς να απαλλαγείς από τα ενοχλητικά έντομα;
Αν τα έντομα λατρεύουν να σε ταλαιπωρούν μη χαλάς τη διάθεσή σου και προσπάθησε να βρεις τρόπους να τα αποφύγεις!
* Να ντύνεσαι με δροσερές μεν μπλούζες που διαθέτουν όμως μακρύ μανίκι, μακρύ παντελόνι και κλειστό παπούτσι όταν βρίσκεσαι στη φύση ώστε να μειώνεται η επιφάνεια της ακάλυπτης επιδερμίδας.
* Επίσης, απέφευγε τα ζωηρά χρώματα και τα έντονα αρώματα και αποσμητικά που προσελκύουν τα έντομα.
* Εάν το ντύσιμο της «καλόγριας» δεν σε.. εντυπωσιάζει δοκίμασε τη λύση της επάλειψης με εντομοαπωθητικό που θα κρατήσει τους απρόσκλητους επισκέπτες μακριά σου.
* Μην ξεχνάς να τινάζεις επιμελώς τα ρούχα σου και τα παπούτσια κάθε φορά που ετοιμάζεσαι να ντυθείς. Μικρά έντομα μπορεί να έχουν βρει «καταφύγιο» μέσα στα ρουχαλάκια σου.
* Εξοπλίσου επίσης με άλλα εντομοκτόνα σκευάσματα για το σπίτι όπως κεριά, σπρέι, φιδάκια και ταμπλέτες τα οποία θα τοποθετήσεις στους χώρους όπου πρόκειται να διαμείνεις.
* Κατά τη διάρκεια της νύχτας κράτα τα παράθυρα κλειστά ή διαφορετικά τοποθέτησε σίτες που θα εμποδίσουν τα ζωύφια να περάσουν.
* Μην έχεις γλυκά, ποτά και φαγητά ακάλυπτα και όταν πλένεις μην αφήνεις τα νερά να λιμνάζουν.
* Τέλος, μην αμελείς να τινάζεις τα σεντόνια του κρεβατιού που πρόκειται να κοιμηθείς πριν ξαπλώσεις.
Από τη Δήμητρα Γκούντρα