Στο σχολείο σε φώναζαν Κολοκοτρώνη και τσέλιγκα αλλά δεν καταλάβαινες το λόγο. Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησες ότι για όλα τα ενοχλητικά παρατσούκλια ευθύνεται το απαίσιο και αντιαισθητικό μουστάκι που έχεις στο άνω χείλος και το οποίο εκτός από εσένα ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό γυναικών. Πρόσφατα άλλωστε και η Κατερίνα Καραβάτου αποκάλυψε μέσα από την εκπομπή της ότι έχει δεχτεί ανάλογα σχόλια διόλου κολακευτικά για γυναίκα. Βελιγκέκα και Καραΐσκάκη φώναζαν το Κατερινάκι στη Θεσσαλονίκη και αυτή ακόμη το θυμάται...
Οι τρίχες, που τόσο αντιπαθείς, αποτελούν «ασπίδα» ενάντια στο κρύο και φυσικό μηχανισμό του δέρματος για την προστασία από τα μικρόβια. Ωστόσο, η τριχοφυΐα σε ένα σημείο εμφανές όπως το πρόσωπο είναι κάτι το εφιαλτικό. Η εποχή των Ελληνίδων γυναικών με παχύ μύστακα έχει περάσει ανεπιστρεπτί και η εικόνα ακόμη και χνουδιού στο πρόσωπο σου προκαλεί πονοκέφαλο.
Σε τι οφείλεται η αυξημένη τριχοφυΐα στις γυναίκες;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία για την εμφάνιση των τριχών στο γυναικείο πρόσωπο. Συνήθως αποτελεί φυλετικό χαρακτηριστικό και οφείλεται σε κληρονομική προδιάθεση που έχει να κάνει με την υπερευαισθησία των θυλάκων της τρίχας στα φυσιολογικά επίπεδα των ανδρογόνων. Άλλες φορές, πάλι, μπορεί να προκαλείται από διάφορες αιτίες…
Α. Παίρνεις κορτιζόνη;
Γνώριζες ότι ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα οδηγούν σε αύξηση της τριχοφυΐας σου; Αιτία για τις ενοχλητικές τριχούλες που εμφανίζονται στο άνω χείλος, το στήθος ή την κοιλιά σου μπορεί να είναι ουσίες όπως η κορτιζόνη και τα παράγωγά της ή ακόμη και κάποια αντιβιοτικά.
«Η κορτιζόνη και τα παράγωγά της, τα κορτικοστεροειδή, όταν χορηγούνται συστηματικά, μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη τριχοφυΐα, όχι μόνο στο άνω χείλος αλλά και στο στήθος και στην κοιλιά. Άλλες ύποπτες ουσίες είναι τα αναβολικά στεροειδή και η σπιρονολακτόνη, αλλά και φάρμακα, όπως κάποια αντιβιοτικά (…) Με αυξημένη τριχοφυΐα, κυρίως στο σώμα, σχετίζονται και άλλες ευρέως διαδεδομένες φαρμακευτικές ουσίες, όπως η κυκλοσπορίνη, οι ιντερφερόνες, η φενυτοΐνη (χορηγείται σε ασθενείς με επιληψία), η στρεπτομυκίνη, η μινοξιδίλη, η D-πενικιλλαμίνη, η διαζοξίδη, η μετυραπόνη» μας λέει ο δερματολόγος κ. Χρήστος Ρέμπελος.
Β. Μοιάζεις με τη Θέκλα του Αρκά;
Από κοριτσάκι αναρωτιόσουν το λόγο για τον οποίο γυναίκες μεγάλες σε ηλικία είχαν έντονη τριχοφυΐα αλλά ποτέ δεν μπορούσες να φανταστείς ότι για όλα ευθύνονται οι ορμόνες και όχι ο... Αρκάς. Το γυναικείο μουστάκι δεν έγινε «μόδα» χάριν στην γνωστή του ηρωίδα Θέκλα αλλά εξαιτίας της εμμηνόπαυσης…
Την περίοδο της εμμηνόπαυσης οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν οιστρογόνα και αυτό προκαλεί, τις περισσότερες φορές, αλλαγές στο γυναικείο οργανισμό. Εξάψεις, αϋπνίες, εφίδρωση, ψυχολογική αναστάτωση αλλά και αυξημένη τριχοφυΐα είναι μερικά μόνο από τα «δεινά». Η ορμονοθεραπεία με δισκία από το στόμα είναι μια λύση που προτείνεται από πολλούς γιατρούς για την αντιμετώπιση του συνόλου των συμπτωμάτων. Ωστόσο μην ξεχνάς ότι όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα πρέπει να λαμβάνονται κάτω από προϋποθέσεις και υπό την καθοδήγηση και παρακολούθηση γυναικολόγου.
Γ. Μήπως έχεις πολυκυστικές ωοθήκες;
Η αυξημένη τριχοφυΐα είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα των πολυκυστικών ωοθηκών, μια συνηθισμένη πάθηση την οποία σήμερα ο γυναικολόγος έχει τη δυνατότητα να διαγνώσει έγκαιρα με μια αιματολογική εξέταση και ένα υπερηχογράφημα των ωοθηκών.
Σε περίπτωση που η εγκυμοσύνη δεν είναι στα άμεσα σχέδιά σου, η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα που οφείλεται στην ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λήψη αντισυλληπτικού χαπιού που θα σου γράψει ο γυναικολόγος σου. Ωστόσο, αυτή η λύση δεν είναι μόνιμη, καθώς τα ορμονικά σκευάσματα δεν θεραπεύουν το σύνδρομο» όπως εξηγεί ο γυναικολόγος κ. Καλογερόπουλος.
Δ. Οι ορμόνες... τρελαίνονται
Η τριχοφυΐα είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ορμονικό μας σύστημα. Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται από τους ενδοκρινείς αδένες, κυκλοφορούν στο αίμα και δρουν συντονιστικά για ένα μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων του οργανισμού. Αν για κάποιο λόγο το ορμονικό σύστημα βρεθεί σε ανισορροπία, πιθανόν να εμφανίζεις αυξημένη τριχοφυΐα. Οι βασικότερες ορμόνες που σχετίζονται με την υπερτρίχωση είναι τα ανδρογόνα, η κορτιζόνη, η προγεστερόνη και η προλακτίνη.
Για να το διαπιστώσεις αν οι ορμόνες σου «τρελάθηκαν» ο γιατρός θα σου γράψει μια σειρά αιματολογικών εξετάσεων, προκειμένου να εξακριβώσει αν τα επίπεδα των ορμονών σου είναι φυσιολογικά. Σε περίπτωση που διαπιστώσει κάποια ανισορροπία θα σου συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.
Υπάρχει λύση στο πρόβλημα;
Το πρόβλημα της τριχοφυΐας δεν είναι μόνο αισθητικό. Νιώθεις να μειώνεται η θηλυκότητα σου και σου προκαλεί στεναχώρια και ψυχική κατάπτωση. Σκέψου όμως ότι ευτυχώς δεν ζούμε στην εποχή των γιαγιάδων μας όπου το μόνο γυναικείο καλλυντικό θεωρούταν το πράσινο σαπούνι. Σήμερα υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απαλλαγείς από το αντιαισθητικό μουστάκι που σου προκαλεί κατάθλιψη.
* Το ξυραφάκι: Φαινομενικά είναι η πιο εύκολη λύση. Όσο ευεργετικό όμως κι αν είναι το ξυραφάκι για το υπόλοιπο σώμα, μην δοκιμάσεις να ξυρίσεις το μουστάκι σου γιατί τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά. Το ξύρισμα στο πρόσωπο των γυναικών πολλαπλασιάζει και αγριεύει τις τρίχες κάνοντάς τις να φαίνονται… αντρικές.
* Ξερίζωσέ το: Αν είσαι ανθεκτική στον πόνο, για καλύτερα αποτελέσματα δοκίμασε μεθόδους όπως τη χαλάουα, το θερμό κερί, το τσιμπιδάκι και την κλωστή. Προσπάθησε να ξεριζώσεις τις τρίχες και όχι απλά να τις κόψεις ώστε να απαλλαγείς από αυτές για τουλάχιστον 3 με 5εβδομάδες. Άλλωστε εμπρός στα κάλλη τι είναι ο πόνος;
* Αποτριχωτικές κρέμες: Δοκίμασες να ξεριζώσεις το μουστάκι σου με τσιμπιδάκι ή παραπλήσιες μεθόδους αλλά μετά την πρώτη κιόλας δοκιμή εγκατέλειψες την ιδέα καθώς δεν άντεξες στον πόνο; Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες αποτριχωτικές κρέμες και σπρέι που αποδομούν την τρίχα εύκολα και ανώδυνα. Θυμήσου όμως ότι τα αποτελέσματα διαρκούν μόνο λίγες μέρες.
Μπορείς να απαλλαγείς οριστικά;
Η οριστική απαλλαγή από την υπερβολική τριχοφυΐα είναι δύσκολη. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν μέθοδοι που βοηθούν σημαντικά στη μείωση και εξάλειψη των τριχών.
* Ριζική αποτρίχωση με ηλεκτρόλυση: Αξιόπιστη μέθοδος με καλά αποτελέσματα, αρκεί να γίνεται από ειδικό, ώστε να αποφευχθούν τραυματισμοί και σημάδια. Γίνεται με τη χρήση πολύ λεπτής αποστειρωμένης βελόνας μιας χρήσεως, η οποία εισάγεται απαλά στην υποδοχή του δέρματος σε όλο το μήκος του θύλακα, χωρίς να τρυπήσει το δέρμα. Η εφαρμογή σε συγκεκριμένες τρίχες απομακρύνει τον κίνδυνο να ενεργοποιηθούν άλλοι θύλακες και να μετατραπεί το χνούδι σε... μουστάκι.
* Λέιζερ: Ανώδυνη μέθοδος που αδρανοποιεί τα αναγεννητικά κύτταρα των τριχών, με καλά αποτελέσματα, αρκεί να γίνεται από ειδικό. Χρειάζεται αρκετές επαναλήψεις, καθώς οι τρίχες μπορεί να επανεμφανιστούν, λιγότερες και αποδυναμωμένες βέβαια, ακόμα και ένα χρόνο μετά την τελευταία συνεδρία λέιζερ, οπότε ίσως χρειαστούν μία-δύο επαναλήψεις ακόμα για τη διατήρηση του αποτελέσματος. Το μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι δεν έχει τόσο καλά αποτελέσματα στα σκουρόχρωμα δέρματα και στις μαλακές και ανοιχτόχρωμες τρίχες, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία πριν ή αμέσως μετά τη θεραπεία, για να μην προκληθούν υπερχρώσεις.
* Παλμικό φως ή φωτόλυση: Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται μοιάζει με αυτήν του λέιζερ. Επιτυγχάνεται αποτελεσματική και μακροχρόνια εξασθένηση της τρίχας. Ωστόσο έχει κι αυτή τα ίδια μειονεκτήματα με αυτά του λέιζερ.
Όποια μέθοδο αποτρίχωσης κι αν διαλέξεις μη ξεχνάς τη σημασία της ενυδάτωσης για να προστατέψεις την επιδερμίδα σου από ερεθισμούς. Η επάλειψη με ενυδατική κρέμα εμποδίζει την εμφάνιση σπυριών και παράλληλα σε βοηθά να διατηρήσεις την επιδερμίδα σου φρέσκια και νεανική.
Ρεπορτάζ: Αλεξία Καλογεροπούλου
Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα