«Όσο καλές και αν φαίνονται αυτές οι οδοντόπαστες, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η οδοντόκρεμα με άνθρακα είναι είτε ασφαλής είτε αποτελεσματική για τα δόντια μας», λέει στο Bustle η ειδικός στοματικής φροντίδας Maha Yakob.
Αν σου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον η οδοντόκρεμα με άνθρακα, διάβασε τι πρέπει να γνωρίζεις γι 'αυτήν.
Προέλευση οδοντόκρεμας με άνθρακα
Παραδόξως, η ιστορία του άνθρακα που σχετίζεται με τα δόντια πάει αιώνες πίσω. Όπως αναφέρει το BBC, οι αρχαίοι Έλληνες τον χρησιμοποιούσαν για να απαλλαγούν από τους λεκέδες και να καλύψουν τις δυσάρεστες μυρωδιές από τα άρρωστα ούλα. Οι σημερινές οδοντόκρεμες με άνθρακα περιέχουν συχνά μια ενεργή μορφή του συστατικού. Ο ενεργός άνθρακας χρησιμοποιείται μερικές φορές για τη θεραπεία υπερδοσολογίας ή σοβαρής μέθης, και επίσης προβάλλεται ως μέθοδος «αποτοξίνωσης» από το κοινό του Instagram.
Τα υποτιθέμενα οφέλη της οδοντόκρεμας με άνθρακα
Μια αξιολόγηση 50 οδοντόκρεμων με άνθρακα που δημοσιεύτηκε στο British Dental Journal το 2019 εξέτασε τα οφέλη για την υγεία που ισχυρίζονται ότι έχουν οι κατασκευαστές τους. Πάνω από τις μισές από τις 50 οδοντόκρεμες διαφημίστηκαν ότι έχουν θεραπευτικά οφέλη, ενώ το 30% δήλωνε ότι η φόρμουλά τους θα μπορούσε να δυναμώσει τα δόντια. Διατυπώθηκαν επίσης ισχυρισμοί σχετικά με αντιβακτηριακά, αντιμυκητιακά και αποτοξινωτικά οφέλη. Αλλά η κριτική της British Dental Journal διαπίστωσε ότι για κανένα από τα ισχυριζόμενα οφέλη της οδοντόκρεμας με άνθρακα δεν προκύπτουν επιστημονικά στοιχεία που να το υποστηρίζουν.
Είναι αποτελεσματική η οδοντόκρεμα με άνθρακα;
«Δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη έρευνα που να έχει διαπιστώσει ότι η οδοντόκρεμα με άνθρακα είναι αποτελεσματική για λεύκανση και μπορεί πραγματικά να βλάψει τα δόντια και τα ούλα», λέει η ειδικός. Η χρήση οδοντόκρεμας με άνθρακα μπορεί να βλάψει τα δόντια επειδή πολλές φόρμουλες διάφορων εταιρειών δεν περιέχουν φθόριο, ένα ζωτικό συστατικό για την αποτροπή της τερηδόνας.
Είναι η ίδια ιστορία όπως και με τη λευκαντική επίδραση. Παρόλο που σχεδόν όλες οι οδοντόκρεμες που δοκιμάστηκαν ισχυρίστηκαν ότι είναι σε θέση να λευκαίνουν τα δόντια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε αρκετός λευκαντικός παράγοντας ελεύθερων ριζών στις φόρμουλες για να αφαιρέσει αποτελεσματικά τους λεκέδες.
«Αυτά τα προϊόντα μπορεί τελικά να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, αφού η χρήση υπερβολικά λειαντικών υλικών για τον καθαρισμό των δοντιών οδηγεί σε κιτρίνισμα και αποδυνάμωση της δομής του δοντιού», λέει η Yakob. Τα προϊόντα με βάση τον άνθρακα τρίβουν το σμάλτο, λέει, εκθέτοντας τον απαλό κίτρινο ιστό από κάτω και αφήνουν τα δόντια σου ευαίσθητα.
Το συμπέρασμα; Πάντα να συμβουλεύεσαι κάποιον ειδικό πριν αλλάξεις τις καθημερινές σου συνήθειες που έχουν να κάνουν με την υγεία.