5 νόστιμες τροφές που βοηθούν στη μείωση των σημαδιών της ακμής

12.08.2020
5 νόστιμες τροφές που βοηθούν στη μείωση των σημαδιών της ακμής
Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα από τα σπυράκια στο πρόσωπο και εκτός από το ότι σου χαλάνε την εμφάνιση, βλάπτουν το δέρμα σου και τον ιστό κάτω από αυτό. Το σώμα προσπαθεί να αποκαταστήσει αυτή τη ζημιά και παράγει κολλαγόνο. Εάν το σώμα παράγει πολύ λίγο ή πολύ κολλαγόνο, εμφανίζεται μια ουλή. Η βιομηχανία καλλυντικών έχει βρει πολλούς τρόπους για την καταπολέμηση των ουλών από την ακμή, αλλά ο ευκολότερος και πιο φυσικός τρόπος να το κάνεις είναι να περιποιηθείς τον εαυτό σου ενισχύοντας τον με τα συστατικά μερικών νόστιμων και υγιεινών τροφίμων. Και πράγματι μια θρεπτική και ισορροπημένη διατροφή είναι από τα κλειδιά για μια λαμπερή επιδερμίδα. Διάβασε στη λίστα που ακολουθεί, μερικά νόστιμα τρόφιμα που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις τα σημάδια ακμής και να κάνεις καλό στην υγεία σου.

Λεμόνι

Γιατί λειτουργεί: Ο χυμός λεμονιού είναι ένα φυσικό στυπτικό. Σφίγγει το δέρμα και καταπολεμά τις κηλίδες.

Τι κάνει: Η φλούδα λεμονιού περιέχει φλαβονοειδή που έχουν προστατευτικές και αντικαρκινογόνες επιδράσεις στο δέρμα σου. Ξεκινώντας τη μέρα σου με ένα ποτήρι ζεστό νερό με χυμό λεμονιού ή χρησιμοποιώντας το ως σάλτσα στη σαλάτα σου, μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις υγιές και λαμπερό δέρμα.

Γλυκοπατάτα

Γιατί λειτουργεί: Η γλυκοπατάτα περιέχει ρετινόλη και β-καροτένιο.

Τι κάνει: Το σώμα σου μετατρέπει το β-καροτένιο σε βιταμίνη Α. Αυτή η βιταμίνη λειτουργεί ως φράγμα του δέρματος ενάντια στον αποχρωματισμό, τη φλεγμονή και τους φραγμένους πόρους, που συχνά προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Η ρετινόλη είναι βασικό συστατικό σε πολλά προϊόντα ομορφιάς καθώς καταπολεμά τον υπερχρωματισμό, την ακμή, τις λεπτές γραμμές και τις ουλές. Αντί να αγοράζεις ακριβές κρέμες, μπορείς να απολαύσεις την αρχική μορφή της ρετινόλης προσθέτοντας γλυκοπατάτες στα γεύματά σου.

Παπάγια

Γιατί λειτουργεί: Η παπάγια είναι πλούσια σε ένα πεπτικό ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη.

Τι κάνει: Η παπαΐνη βοηθά στην απολέπιση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, ξεβουλώνει τους πόρους και επουλώνει τις ουλές από την ακμή. Διατηρεί επίσης το δέρμα σου ενυδατωμένο και αποτρέπει τυχόν μελλοντικά ξεσπάσματα ακμής.

Κουνουπίδι

Γιατί λειτουργεί: Το κουνουπίδι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και ενός ισχυρού αμινοξέος που ονομάζεται ιστιδίνη.

Τι κάνει: Η ιστιδίνη προστατεύει το δέρμα σου από τις επιβλαβείς ακτίνες UV που μπορούν να επιδεινώσουν τα υπάρχοντα μαύρα σπυράκια. Η βιταμίνη C καταπολεμά κάθε ζημιά που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, βοηθά το σώμα σου να απορροφήσει σίδηρο και να θεραπεύσει πληγές και ουλές.

Κινόα

Γιατί λειτουργεί: Η κινόα περιέχει βιταμίνη Β3.

Τι κάνει: Η βιταμίνη Β3, επίσης γνωστή ως νιασιναμίδη, βοηθά στην ανακούφιση του δέρματος που είναι ερεθισμένο και υποφέρει από φλεγμονή λόγω ακμής, ροδόχρου ακμής ακόμη και εκζέματος. Τα εκσυστεροειδή, που βρίσκονται στην κινόα, βοηθούν στην απομάκρυνση των ουλών που έχουν εμφανιστεί λόγω της ακμής. Επιδιορθώνουν το δέρμα και μειώνουν τον ερεθισμό.