Οι ρυτίδες προσώπου - όπως οι αποκαλούμενες «γραμμές γέλιου» - είναι το μαρτύριο πολλών γυναικών όσο μεγαλώνουν. Τώρα, νέα έρευνα μπορεί να προσφέρει κάποια εικόνα για το γιατί ορισμένες πτυχές του δέρματος είναι πιο έντονες από άλλες.
Το σμήγμα λιπαίνει το δέρμα
Οι διαφορές στους αδένες που εκκρίνουν τα φυσικά έλαια ακριβώς κάτω από το δέρμα, μπορεί να εξηγήσουν γιατί οι ρυτίδες του μέτωπου είναι πιο ρηχές από τις ρυτίδες γύρω από το μάτι, σύμφωνα με ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Yuichi Tamatsu της Πανεπιστημιακής Σχολής Ιατρικών και Οδοντιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Kagoshima της Ιαπωνίας.
Αυτό το είδες; Ο λόγος για τον οποίο μπορεί να εμφανίζεις σπυράκια στο πρόσωπο σου
Οι σμηγματογόνοι αδένες είναι «μικροσκοπικοί αδένες που εκκρίνουν σμήγμα, ένα ελαιούχο ή κηρώδες υλικό, το οποίο λιπαίνει το δέρμα και το προστατεύει από βλάβες από το νερό », δήλωσε στο health24 ο Δρ Nitin Chauhan, πλαστικός χειρουργός του προσώπου και ωτολαρυγγολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση του Clinical Anatomy.
Ο Chauhan, ο οποίος δεν ήταν μέλος της ομάδας της νέας έρευνας, δήλωσε ότι με βάση τα ευρήματα της μελέτης, φαίνεται ότι οι ρυτίδες στο πρόσωπο τείνουν να είναι βαθύτερες εκεί όπου οι σμηγματογόνοι αδένες είναι λιγότερο συγκεντρωμένοι - δηλαδή, στις εξωτερικές γωνίες των ματιών.
Ο Chauhan είπε επίσης ότι στοιχεία μίας σύνδεσης αδένων και ρυτίδων, φαίνεται να περιορίζονται στο πάνω μισό του προσώπου.
Για να διερευνήσουν παράγοντες που σχετίζονται με το ρυτίδιασμα του προσώπου, οι ερευνητές εξέτασαν το βάθος των ρυτίδων, την πυκνότητα του αδένα και πυκνότητα του δέρματος σε δείγματα δέρματος του προσώπου και των ματιών, από 58 σωρούς Ιαπώνων. Οι ηλικίες που αντιπροσώπευαν κυμαίνονταν από τη δεκαετία του '20 έως το '90.
Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο πιο πολλοί σμηγματογόνοι αδένες υπάρχουν κάτω από το δέρμα του προσώπου, τόσο πιο ρηχές είναι οι ρυτίδες.
Η έλλειψη σμηγματογόνων αδένων γύρω από τις εξωτερικές γωνιές των ματιών, θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι ρυτίδες σε αυτή την περιοχή τείνουν να είναι βαθύτερες από τις ρυτίδες των μέτωπων, ανέφεραν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η μεγαλύτερη πυκνότητα του αδένα συνδέεται με ένα παχύτερο δερματικό στρώμα - το δεύτερο στρώμα του δέρματος, το οποίο βρίσκεται κάτω από τους αδένες του ιδρώτα και τους θύλακες των τριχών που βρίσκονται στην εξωτερική επιδερμίδα.
Ενώ οι ερευνητές δήλωσαν ότι ελπίζουν πως η μελέτη τους θα μπορούσε τελικά να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη της θεραπείας κατά των ρυτίδων, αναγνώρισαν ότι πολλοί παράγοντες εκτός από την πυκνότητα του αδένα, παίζουν πιθανώς ρόλο σε παραλλαγές βάθους ρυτίδων.
Επίσης, οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποίησαν ότι επειδή η προσπάθειά τους επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο δέρμα των Ιαπώνων, «παραμένει άγνωστο αν οι ανοιχτόχρωμοι ή πιο σκούροι τύποι δέρματος θα παρουσιάζουν παρόμοιες τάσεις».
H Ashani Weeraratna, βοηθός καθηγήτρια στο πρόγραμμα μοριακής και κυτταρικής ογκογένεσης στο Ινστιτούτο Wistar της Φιλαδέλφειας, συμφώνησε με την επιφύλαξη αυτή.
«Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ρυτίδων που παρατηρείται ανάμεσα στις φυλές, όπου ορισμένες φυλές γενικά έχουν λιγότερες ρυτίδες από τις άλλες, οπότε είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι οι διαφορές όπως ο αδένας μπορούν να έχουν ουσιαστική συμμετοχή», δήλωσε η Weeraratna.
Πέρα από τη συμμετοχή των αδένων η αλήθεια είναι ότι όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά να μειώσουν τον κίνδυνο των ρυτίδων πρέπει να εστιάσουν τις ενέργειές τους στη βελτίωση των συνθηκών του τρόπου ζωής τους. «Η ενυδάτωση είναι το κλειδί», είπε ο Chauhan. Η κατανάλωση πολλών υγρών «είναι κρίσιμη για τον μεταβολισμό του δέρματος, την επεξεργασία τοξινών, την παροχή θρεπτικών ουσιών και τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος».
Ο Chauhan είπε επίσης ότι η προστασία από τον ήλιο, η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και ο καλός ύπνος είναι όλα «σημαντικά συστατικά για την εξασφάλιση βέλτιστου μεταβολισμού του δέρματος, ο οποίος εκδηλώνεται με το ελκυστικό δέρμα».