Όταν κοιτάς στον καθρέφτη, βλέπεις γραμμές, πρήξιμο, σακούλες κάτω από τα μάτια και σπυράκια στην ζώνη Τ; Δεν είσαι μόνη - πολλές γυναίκες βλέπουν τα συμπτώματα του έντονου στρες που προκαλούν οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής, με όλες αυτές τις υποχρεώσεις και τις προθεσμίες.
Δες και αυτό: Πώς να κάνεις τα μάτια σου να ξεπρηστούν γρήγορα
Η δερματολόγος Julie Russak από τη Νέα Υόρκη και η ειδικός βελονισμού και συγγραφέας του Best Face Now, Shellie Goldstein εξηγούν τη σχέση μεταξύ του άγχους και της ομορφιάς και μοιράζονται τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους πρέπει όλες να χαλαρώσουμε το συντομότερο δυνατόν.
"Στην κινεζική ιατρική, πιστεύουμε ότι η ενέργεια κινείται σε μονοπάτια που ονομάζονται μεσημβρινοί. Το πώς και το πού εκδηλώνεται ένα πρόβλημα μπορεί να δώσει μια εικόνα για τη ρίζα αυτού του προβλήματος. Για παράδειγμα, εάν αντιμετωπίζεις κατάθλιψη ή υπερκόπωση, το δέρμα σου θα γίνει χλωμό και πρησμένο. Το στρες θα κάνει το δέρμα να εμφανίσει ρυτίδες, ενώ αν αντιμετωπίζεις πεπτικά προβλήματα, θα αρχίσεις να βλέπεις εξάρσεις ακμής", λέει η Goldstein.
Αυτό το είδες; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το υαλουρονικό οξύ
"Το άγχος είναι μια φυσιολογική απάντηση σε μια απειλή στο περιβάλλον μας. Όταν βρισκόμαστε υπό πίεση, το νευρικό μας σύστημα αποκρίνεται απελευθερώνοντας ορισμένες ορμόνες, οι οποίες με τη σειρά τους κάνουν την καρδιά μας να χτυπάει γρηγορότερα και η πίεση του αίματος αυξάνεται. Αυτή η αντίδραση μας βοηθάει να είμαστε πιο επιφυλακτικές προς το περιβάλλον μας, αλλά κάτω από συνθήκες χρόνιου άγχους, όλο αυτό μετατρέπεται σε υπερκόπωση", προσθέτει η Goldstein.
"Βλέπω νέες γυναίκες που επηρεάζονται πολύ από το άγχος. Ποτέ ξανά δεν έχω κάνει τόσες πολλές ενέσεις κύστεων στην περιοχή του σαγονιού - οι κύστες είναι από τα πρώτα σημάδια του άγχους", λέει η Russak. Η Goldstein προσθέτει πως η ακμή αποτελεί σημάδι πώς το σώμα εσωτερικοποιεί το άγχος.
Διάβασε επίσης: Sleeping Beauty: 4 μυστικά ομορφιάς που "λειτουργούν" τη νύχτα
"Το άγχος προκαλεί την αύξηση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, και όταν η κορτιζόλη είναι υψηλή, οι πρωτεΐνες όπως το κολλαγόνο 'σπάνε' με πολύ ταχύτερο ρυθμό. Το κολλαγόνο βοηθά το δέρμα μας να παραμείνει απαλό και ελαστικό, και χωρίς αυτό, η γήρανση ξεκινά πρόωρα και εμφανίζονται λεπτές γραμμές", λέει η Russak.
"Όταν είμαστε αγχωμένες, το σώμα μας πιστεύει ότι είναι υπό επίθεση, και προσπαθεί να κρατήσει τα μόρια ενέργειας όσο καλύτερα μπορεί. Aυτά τα ενεργειακά μόρια αποθηκεύονται ως λίπος, οπότε αυτό σημαίνει ότι εάν είστε αγχωμένη, θα δυσκολευτείς περισσότερο να χάσεις βάρος. Στην πρακτική μου, είδαμε ότι οι ασθενείς με υψηλό στρες που υποβάλλονται σε διαδικασίες απώλειας βάρους δεν βλέπουν πραγματικά αποτελέσματα μέχρι να μειώσουν τα επίπεδα κορτιζόλης τους", προσθέτει η Russak.