Γιατί φαινόμαστε διαφορετικές στις selfies απ'ότι στην πραγματικότητα;

08.03.2018
Γιατί φαινόμαστε διαφορετικές στις selfies απ'ότι στην πραγματικότητα;
Η επιστήμη δίνει την απάντηση

Ζούμε, ευτυχώς ή δυστυχώς, σε έναν κόσμο στον οποίο βγάζοντας μια εντυπωσιακή selfie μπορείς να βρεις την αδερφή ψυχή σου. Είναι επομένως λογικό να βάζουμε αρκετή προσπάθεια στο να πετύχουμε στην κάθε μας φωτογραφία το σωστό φωτισμό, την τέλεια γωνία, το πιο κολακευτικό outfit. Πολλοί είναι εκείνοι βέβαια που, φτάνοντας στο άλλο άκρο, επιλέγουν να κάνουν ακόμη και επίπονες αισθητικές παρεμβάσεις για να φτάσουν στο επιθυμητό τους αποτέλεσμα. Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας από το American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgeons είναι πραγματικά σοκαριστικά: Το 55% των γιατρών παρατήρησαν ένα σημαντικά αυξανόμενο αριθμό πελατών που επέλεξαν τις πλαστικές επεμβάσεις για να βελιτώσουν τις selfies τους και την παρουσία τους στα social media.

Παρ'όλα αυτά, όπως επισημαίνουν και οι επιστήμονες, οι selfies μας δεν είναι πάντα αυτό που φαίνονται. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό έντυπο JAMA Plastic Surgery, "η μικρή διαδρομή από την κάμερα" όταν τραβάμε μια selfie στο μήκος του χεριού "προκαλεί παραμόρφωση του προσώπου λόγω της αντανάκλασης", δημιουργώντας ένα περίεργο εφέ καθρέφτη που μας κάνει να φαινόμαστε διαφορετικές απ'ότι στην πραγματικότητα.

"Για χρόνια, άκουγα πελάτες να λένε ΄κοίτα πόσο μεγάλη μύτη έχω', όταν μου δείχνουν μια selfie", λέει ο πλαστικός χειρουργός Boris Paskhover. "Πάντα τους έλεγα ότι δεν είναι έτσι στην πραγματικότητα. Γνώριζα πως οι selfies παραμορφώνουν την εικόνα του ανθρώπου και ήθελα να το αποδείξω".

Και αυτό ακριβώς έκανε: Ο Pashkover κατέληξε όχι μόνο στο ότι οι selfies που έχουν βγει 30 εκατοστά μακριά από το πρόσωπο κάνουν τη μύτη να φαίνεται 30% μεγαλύτερη, αλλά και στο πόσο μακριά θα έπρεπε να είναι τα χέρια μας για να βγαίνει πιο κολακευτική η μύτη μας σε μια selfie. H απάντηση; 1.5 μέτρο.

Επομένως, μπορείς να σταματήσεις να ανησυχείς για το πόσο μεγάλο, μικρό ή παραμορφωμένο φαίνεται το πρόσωπο σου, εκτός αν θέλεις να κάνεις τις πλατικές επεμβάσεις ή την....επιμήκυνση των χεριών σου βασική προτεραιότητα.