Ανανέωση σε βάθος με 4 κινήσεις

11.07.2011
Κάτι το θαλασσινό αλάτι, κάτι ο ήλιος και το χλώριο της πισίνας και τα μαλλάκι σου έχουν χάσει τη ζωντάνια και τη λάμψη τους;

Κάτι το θαλασσινό αλάτι, κάτι ο ήλιος και το χλώριο της πισίνας και τα μαλλάκι σου έχουν χάσει τη ζωντάνια και τη λάμψη τους; Διάβασε προσεκτικά τι πρέπει να κάνεις για να δυναμώσεις και να ανανεώσεις σε βάθος τα μαλλάκια σου έτσι ώστε ο Σεπτέμβρης να σε βρει με μαλλάκια που ακτινοβολούν λάμψη!

Επένδυσε στην ενυδάτωση: δύο φορές την εβδομάδα, μετά το λούσιμο, βάλε την ενυδατική μάσκα στα μαλλιά σου, άφησε την να δράσει για 10’ περίπου -υπάρχουν βέβαια και οι μάσκες express που δεν χρειάζονται πάνω από 2-3’-, και ξέβγαλε με άφθονο νεράκι. Αν θέλεις πιο μαλακά μαλλάκια -αν για παράδειγμα έχεις ξηρά μαλλιά- δεν έχεις παρά να πεις ναι στο ελαιόλαδο. Στη συνέχεια ξέβγαλε με άφθονο νερό και δε θα πιστεύεις στα ...μαλλιά σου!

Χάρισε τους τη -χαμένη τους- ζωντάνια: Αντικατέστησε το σαμπουάν και το κοντίσιονερ που συνήθως χρησιμοποιείς με άλλο, πιο πλούσιο σε ενυδατικούς παράγοντες, έτσι ώστε να προσφέρεις στην τρίχα σου ανανέωση σε βάθος. Μην ξεχνάς ότι για τα κανονικά και ξηρά μαλλιά που φριζάρουν απαραίτητη είναι και η χρήση κρέμας ή σπρέι μαλλιών, μετά το λούσιμο, τα οποία δεν ξεβγάζονται. Τα πιο ταλαιπωρημένα μαλλιά και τα βαμμένα χρειάζονται περισσότερη φροντίδα. Ευτυχώς, εκτός από ενυδατικά προϊόντα, υπάρχει και μια μεγάλη γκάμα προϊόντων για την ενδυνάμωση και την αναδόμησή τους αλλά και εξειδικευμένα προϊόντα για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η τριχόπτωση, η ξηροδερμία, η πιτυρίδα κ.λπ. Ακόμη εκτός από τις θεραπείες μαλλιών που μπορείς να εφαρμόσεις στο σπίτι, υπάρχουν και οι πιο επαγγελματικές, τις οποίες μπορείς να κάνεις στο κομμωτήριο, με προϊόντα πιο δυναμικά και αποτελεσματικά.

Τη διατροφή σου και τα μάτια σου: σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι για την αποκατάσταση της υγείας των μαλλιών, για να ξαναγίνουν δηλαδή λεία, λαμπερά, να αποκτήσουν τόνο και όγκο, είναι απαραίτητη και η φροντίδα εκ των έσω: διατροφή πλούσια σε συστατικά απαραίτητα για την υγεία των μαλλιών -κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, οστρακοειδή, όσπρια, δημητριακά, αβγά, φρούτα και πράσινα λαχανικά, κυρίως σπανάκι και πιπεριές- ή και λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία θα εμπλουτίσουν τον οργανισμό με συστατικά όπως αμινοξέα, σίδηρος, βιταμίνη C, βιταμίνες της ομάδας Β, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγνήσιο, πυρίτιο και θείο, όλα απαραίτητα για τη θρέψη των μαλλιών - και όχι μόνο. Εκτός όμως από τα μαλλάκια σου, θα δεις και τα νύχια αλλά και την επιδερμίδα σου να παίρνουν τα πάνω τους και θα μπορέσεις να ξαναβρείς τη χαμένη σου λάμψη.

Μου έπεσαν τα μαλλιά: παρατήρησες ότι έχεις αρχίσει να χάνεις αρκετά μαλλάκια; Διάβασε παρακάτω τις πρώτες βοήθειες για την τριχόπτωση!
Α. Φυσιολογικά χάνουμε 50-80 τρίχες καθημερινά, επομένως για τριχόπτωση αρχίζουμε να μιλάμε μόνο όταν χάνουμε πολύ περισσότερες.

Β. Η θεραπεία της τριχόπτωσης στοχεύει στην ενίσχυση του βολβού της τρίχας, που είναι το κέντρο παραγωγής στο οποίο μεταφέρονται όλες οι απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για την ανάπτυξη δυνατών, λαμπερών και πυκνών μαλλιών. Η λειτουργία του βολβού επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες "ρύπανση, ήλιος κ.λπ." αλλά και από εσωτερικούς, όπως το άγχος, το στρες και η κούραση, με αποτέλεσμα ο θύλακας που περιβάλλει το βολβό να παραμορφώνεται και η μικροκυκλοφορία, η οποία ευθύνεται για τη μεταφορά των θρεπτικών στοιχείων που απαιτούνται για την υγεία των μαλλιών, να επιβραδύνεται. Έτσι, η τρίχα γίνεται πιο εύθραυστη και η πυκνότητα των μαλλιών μειώνεται. Τέλος, μέχρι την αποκατάσταση των προβλημάτων που εμφανίζουν τα μαλλιά θα πρέπει να μην τα ταλαιπωρείς με ατελείωτο στάιλινγκ ειδικά με εργαλεία στάιλινγκ με θερμό αέρα όπως το πιστολάκι και το ισιωτικό μαλλιών.

Από τη Μαρία Αντωνιάδου

Επιμέλεια: Ελένη Αναστασάκη