Οι άνθρωποι συχνά μπερδεύουν το ξηρό τριχωτό της κεφαλής και την πιτυρίδα, επειδή έχουν τα ίδια συμπτώματα, ωστόσο, είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις που χρειάζονται διαφορετική θεραπεία. Για να φτάσεις στη ρίζα του προβλήματος, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τη διαφορά μεταξύ του ξηρού τριχωτού της κεφαλής και της πιτυρίδας — και πώς να τα αναγνωρίσεις, ώστε να μπορείς να διαγνώσεις (και να θεραπεύσεις) σωστά την κατάστασή σου.
Τι είναι το ξηρό τριχωτό της κεφαλής;
Αν και το "ξηρό τριχωτό της κεφαλής" δεν αποτελεί ιατρική διάγνωση (είναι περισσότερο περιγραφή), είναι μια κοινή κατάσταση που προκαλείται από τα πάντα, από το υπερβολικό πλύσιμο μέχρι τα σκληρά προϊόντα περιποίησης μαλλιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε επίσης να σημαίνει μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση, όπως ψωρίαση, δερματίτιδα εξ επαφής, έκζεμα ή ηλιακό έγκαυμα. Ο ερεθισμός προκαλεί τα ίδια συμπτώματα με την κλασική πιτυρίδα (δηλαδή φαγούρα και ξεφλούδισμα), αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το ξηρό τριχωτό της κεφαλής προκαλείται από την αδυναμία του τριχωτού της κεφαλής να παράγει αρκετό σμήγμα και φυσικά έλαια. «Όταν το τριχωτό της κεφαλής στερείται υγρασίας, γίνεται υπερβολικά ξηρό και οδηγεί σε αποβολή του νεκρού δέρματος», λέει η Hadley King, πιστοποιημένη δερματολόγος.
Τι είναι η πιτυρίδα;
Από την άλλη πλευρά, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (γνωστή και ως πιτυρίδα) είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση του τριχωτού της κεφαλής που προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή ελαίου.
«Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα χαρακτηρίζεται από ξεφλούδισμα και ερυθρότητα, αυτό που συνήθως ονομάζουμε πιτυρίδα», λέει η King. "Μια μαγιά που βρίσκεται στο δέρμα που ονομάζεται Malassezia μπορεί να συμβάλει στη φλεγμονώδη απόκριση στη σμηγματόρροια. Αυτή η μαγιά τρέφεται με σμήγμα και επομένως ευδοκιμεί σε λιπαρές περιοχές. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι προκαλεί τη σμηγματόρροια, αλλά φαίνεται να είναι πολυπαραγοντική. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν τη γενετική, το στρες, τη διατροφή και ορισμένα φάρμακα όπως η ιντερφερόνη και το λίθιο".
Πώς να ξεχωρίσεις το ξηρό τριχωτό της κεφαλής από την πιτυρίδα
Αν και η πιτυρίδα και το ξηρό τριχωτό της κεφαλής έχουν πολύ παρόμοια συμπτώματα, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν μερικές ενδείξεις που τα διαφοροποιούν. Με ξηρό τριχωτό της κεφαλής, οι νιφάδες είναι συνήθως λευκές κηλίδες, ενώ η πιτυρίδα είναι κίτρινη. «Η πιτυρίδα έχει επίσης μια ασυνήθιστα επιταχυνόμενη ανανέωση των κυττάρων του δέρματος του τριχωτού της κεφαλής που πέφτουν ως λέπια και συστάδες», λέει η Antonella Tosti, πιστοποιημένη δερματολόγος και ιατρικός σύμβουλος της Keeps. Με άλλα λόγια, η περίσσεια λιπαρότητας αναγκάζει τα μικροσκοπικά νεκρά κύτταρα του δέρματος να κολλήσουν μαζί. Από την άλλη πλευρά, οι νιφάδες που παράγονται από το ξηρό τριχωτό της κεφαλής είναι μικρότερες και πέφτουν σαν μικροσκοπικά σωματίδια σκόνης.
Πώς να αντιμετωπίσεις το ξηρό τριχωτό της κεφαλής
Η συχνότητα του λουσίματος μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα — γι' αυτό είναι σημαντικό να λούζεσαι με φειδώ και μόνο με ενυδατικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών. Μείνε μακριά από σαμπουάν με λαυρυλοθειικό αμμώνιο και θειικό αμμώνιο. Αντ 'αυτού, επίλεξε φόρμουλες εμπλουτισμένες με ενυδατικά συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ.
Εκτός από το σαμπουάν, μια εβδομαδιαία μάσκα για το τριχωτό της κεφαλής μπορεί επίσης να βοηθήσει. Η Jana Rago, κομμώτρια και ιδιοκτήτρια των Jana Rago Studios με έδρα τη Βοστώνη, προσθέτει ότι οι θεραπείες μαλλιών με ζεστό λάδι έχουν πολλά οφέλη για το ξηρό τριχωτό της κεφαλής, σημειώνοντας ότι μπορούν «να βοηθήσουν στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος και στην απελευθέρωση του ξεφλουδισμένου, ξηρού δέρματος που κάθεται στην κορυφή του τριχωτού της κεφαλής. αφήνοντας το τριχωτό της κεφαλής ενυδατωμένο και ανανεωμένο μόλις ξεπλυθεί».
Εάν χρησιμοποιείς πολλά προϊόντα κομμωτικής, ίσως αξίζει να τα αποφύγεις - ορισμένες χημικές ουσίες που βρίσκονται σε τζελ, σπρέι και κρέμες μπορεί να είναι ερεθιστικές, γι' αυτό δοκίμασε να κάνεις ένα τεστ ευαισθησίας πριν τα εφαρμόσεις σε όλο το τριχωτό της κεφαλής σου.
Πώς να αντιμετωπίσεις την πιτυρίδα
Σύμφωνα με την King, θα πρέπει να αναζητήσεις συστατικά που είναι αντιμυκητιακά και αντιμικροβιακά, όπως το θειούχο σελήνιο, ο ψευδάργυρος πυριθειόνης, η κετοκοναζόλη, και το έλαιο τεϊόδεντρου. Προσθέτει ότι το σαλικυλικό οξύ μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, καθώς βοηθά στη μείωση της απολέπισης στο τριχωτό της κεφαλής.
Εάν εξακολουθείς να μην βλέπεις βελτίωση μετά από μερικές εβδομάδες, συμβουλεύσου έναν δερματολόγο που μπορεί να συνταγογραφήσει ένα ισχυρότερο τοπικό ή/και από του στόματος φάρμακο.