Καραγάτσης και στον Alpha!

28.03.2007
Η χρονιά του Καραγάτση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επόμενη τηλεοπτική σεζόν. Μετά τον «Γιούγκερμαν», τα γυρίσματα του οποίου έχουν ήδη ξεκινήσει για λογαριασμό του ΑΝΤ1
Η χρονιά του Καραγάτση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επόμενη τηλεοπτική σεζόν. Μετά τον «Γιούγκερμαν», τα γυρίσματα του οποίου έχουν ήδη ξεκινήσει για λογαριασμό του ΑΝΤ1, σειρά έχει τώρα το λογοτεχνικό του έργο «Δέκα», που θα μεταφερθεί στην οθόνη του Alpha υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Πηγής Δημητρακοπούλου σε σενάριο Σταύρου Καλαφατίδη και Μαίρης Ζαφειροπούλου. Ο Μιχάλης Καραγάτσης, ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους και αγαπημένους Έλληνες λογοτέχνες, «δανείζει» το τελευταίο του έργο στο κανάλι της Κάντζας. Το «Δέκα» είναι το τελευταίο έργο που έγραψε ο λογοτέχνης, και μάλιστα έμεινε ημιτελές καθώς ο χαμός του δεν του επέτρεψε να το ολοκληρώσει. Γι αυτόν το λόγο η σειρά θα εξελιχθεί σε 18 μόνο επεισόδια.


Γυρίζει το χρόνο πίσω

Αν και η μοίρα δεν επέτρεψε στον Μιχάλη Καραγάτση να γράψει όλα τα κεφάλαια του βιβλίου του, ωστόσο πρόλαβε να κάνει μια πλήρη χαρτογράφηση του συνειδησιακού, ηθικού, ιστορικού, κοινωνικού και αισθητικού τοπίου της μεταπολεμικής Ελλάδας. «Ο Καραγάτσης φιλοδόξησε να γράψει μια κολοσσιαία ελληνική καθεδρική μυθιστορία», όπως έχει σημειώσει σε δημοσίευμά του ο Κώστας Γεωργουσόπουλος για το συγκεκριμένο έργο. «Να κτίσει μια ιδεολογική και ηθολογική οικοδομή, όπου να απεικονίζεται με ιστορική εντιμότητα στα καθέκαστα το ήθος, οι ιδέες, οι ενοχές, οι ανοχές, οι αναστολές και οι ηρωικές έξοδοι μιας συγκεκριμένης γενιάς, της γενιάς του Μεταπολέμου, της γενιάς που ανδρώθηκε το 40, υπέφερε την Κατοχή, ματώθηκε στον Εμφύλιο και προσπάθησε, αφού επιβίωσε, να ανοικοδομήσει τη συνείδησή της τη δεκαετία του 50». Τα γυρίσματα της σειράς θα ξεκινήσουν σύντομα σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό που θα στηθεί στις τεράστιες εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου ΧΡΩΠΕΙ στον Πειραιά. Ένα ολόκληρο εργοτάξιο έχει εγκατασταθεί προκειμένου να αλλάξει ριζικά το χώρο για τη νέα σειρά. Εκεί θα «χτιστεί» μια λαϊκή πολυκατοικία και θα αναβιώσει μια ολόκληρη γειτονιά, πιστή αναπαράσταση της δεκαετίας του 50. Το «Δέκα» είναι μια λαϊκή πολυκατοικία στον Πειραιά σ' έναν παράδρομο κοντά στο εμπορικό λιμάνι, στο νούμερο 10.

Στα υπόγεια της πολύπλοκης οικοδομής θα κατοικήσουν γριές ιερόδουλες και φτωχοί μεροκαματιάρηδες, στο ισόγειο θα λειτουργήσουν διάφορα μαγαζάκια, όπως το οινομαγειρείο του Μιχάλη, το μοδιστράδικο που δουλεύει η Μαρία, το περίπτερο του Γιάννη, το μαγαζί με κρέμες του Φουντούκου, ενώ στα πάνω διαμερίσματα θα μείνουν πλούσιοι κληρονόμοι αλλά και ξεπεσμένες αριστοκράτισσες. Στο αναπαλαιωμένο εργοστάσιο όπου θα γίνει το σκηνικό του σίριαλ θα βρούνε στέγη πάνω από είκοσι βασικοί χαρακτήρες αλλά και όλες οι ιστορίες του «Δέκα».


Οι συντελεστές

Ευχάριστη έκπληξη στο καστ των ηθοποιών αποτελεί το όνομα του θεατρικού ηθοποιού Δημήτρη Καταλειφού, που επιστρέφει στην ελληνική τηλεόραση ύστερα από 25 χρόνια για να ενσαρκώσει έναν «ψηλό, λιγνό άντρα με δυνατά μάτια», που όλη του η «υπόσταση ακτινοβολούσε νοημοσύνη, ευαισθησία, δύναμη και δίψα ηδονής», όπως τον περιγράφει ο συγγραφέας στο βιβλίο του. Στους υπόλοιπους ρόλους θα δούμε τη Ρένη Πιττακή, τη Μαρία Ναυπλιώτου, τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τη Θάλεια Ματίκα, την Ελισάβετ Ναζλίδου, τον Αλέξανδρο Λογοθέτη και πολλούς άλλους ακόμη.