Όπου υπάρχει Ελλάδα - Σαντορίνη: Δεν είναι το ηφαίστειο που προβληματίζει τους επιστήμονες αλλά το ρήγμα της Ανύδρου

03.02.2025
Όπου υπάρχει Ελλάδα - Σαντορίνη: Δεν είναι το ηφαίστειο που προβληματίζει τους επιστήμονες αλλά το ρήγμα της Ανύδρου
Η καθηγήτρια Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους

Στη Σαντορίνη βρίσκεται η εκπομπή του ΣΚΑΪ όπου υπάρχει Ελλάδα καθώς εντείνεται η σεισμική ακολουθία που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο νησί.

Η καθηγήτρια Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού μίλησε στην εκπομπή και εξήγησε ότι δεν είναι το ηφαίστειο που ανησυχεί τους επιστήμονες αλλά το ρήγμα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, έξω από την περιβόητη καλντέρα, που είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 1957.

«Όλοι οι σεισμοί επικεντρώνονται στο ρήγμα της Ανύδρου και βρίσκονται πιο κοντά στο ηφαίστειο του Κολούμπο, 7 χλμ βορειοανατολικά της Σαντορίνης. Ο κόσμος λίγο μπερδεύεται νομίζοντας ότι μιλάμε για το ηφαίστειο της Καλντέρας. Η Σαντορίνη βρίσκεται στο κέντρο του ηφαιστειακού τόξου του νότιου Αιγαίου που ξεκινάει από τα Μέθανα, τη Μήλο, τη Σαντορίνη και τη Νίσυρο. Η Σαντορίνη έχει πολλά ρήγματα που έχουν κατά καιρούς ενεργοποιηθεί» ανέφερε και εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή το επίκεντρο των σεισμών είναι μακρικά από το ρήγμα που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1957 και είναι πιο κοντά στη Σαντορίνη.

Οι σεισμοί γίνονται πολύ αισθητοί γιατί είναι επιφανειακοί, βάθους μέχρι 10 χλμ. Όπως εξήγησε ρήγματα υπάρχουν και στην Ίο και στην Αστυπάλαια, την Αμοργό, την Άνυδρο. Ο εστιακός χώρος αυτή τη στιγμή είναι στο ρήγμα της Ανύδρου.

Όπως είπε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα ηφαίστεια αλλά για τα ρήγματα τα οποία και παρακολουθούνται.

Η καθηγήτρια ξενάγησε την κάμερα στην καλντέρα και το ηφαίστειο Κολούμπο.

Όπως εξήγησε ήπια σεισμική δραστηριότητα καταγράφεται τους τελευταίους έξι μήνες στη Σαντορίνη στο κέντρο της καλντέρας. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς τα ηφαίστεια πάντα «προειδοποιούν» για τη δραστηριότητά τους. Το πρόβλημα όπως εξηγεί είναι ότι τις τελευταίες μέρες καταγράφεται σεισμική δραστηριότητα εκτός καλντέρας, δίπλα στα μεγάλα ρήγματα της Καλύμνου και της Αμοργού, στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο.

«Εδώ και μια βδομάδα δεν παρατηρούνται σεισμοί μέσα στον υποθαλάσσιο χώρο της καλντέρας αλλά έξω από αυτήν. Ο κόσμος όταν ακούει ηφαίστειο εννοεί τη Νέα Καμένη. Στη Σαντορίνη υπάρχουν δύο ηφαίστεια, υπα΄ρχει το υποθαλάσσιο του Κολούμπο. Η Νέα Καμένη παρακολουθείται πλήρως. Ο χώρος μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού παρακολουθείται λόγω των ωκεανογραφικών αποστολών. Τις τελευταίες μέρες με ανησυχεί η ασθενείς σεισμική δραστηριότητα εκεί. Η τελευταία έκρηξη της Νέας Καμένης έγινε το 1950 και διήρκησε περίπου ένα μήνα, Ιανουάριο» ανέφερε.

Τελευταία τροποποίηση στις 03.02.2025 - 16:02