Μανούσος Μανουσάκης: Το reunion με την Παπαχαραλάμπους 30 χρόνια μετά τους Ψίθυρους Καρδιάς

10.08.2024
Μανούσος Μανουσάκης: Το reunion με την Παπαχαραλάμπους 30 χρόνια μετά τους Ψίθυρους Καρδιάς
Η πρώτη τους συναργασία έκανε την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους υπερδιάσημη

Οι Ψίθυροι Καρδια΄ς ήταν αναμφίβολα ένα σήριαλ σταθμός από τα πιο πετυχημένα του Μανούσου Μανουσάκη στην ελληνική τηλεόραση και η αλήθεια είναι πως μετράει όλα αυτά τα χρόνια πολλές και τεράστιες επιτυχίες.

Αυτή την τηλεοπτική σεζόν ο πετυχημένος σκηνοθέτης ξανασυνατάει την...Ερατώ του, 30 χρόνια μετά σε μια νέα συνεργασία, στης σειρά Το δίχτυ που θα προβάλλεται από την ΕΡΤ και μιλάει για αυτό αλλά και την επανένωση με την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους στον Ανδρέα Θεοδώρου, στο Λοιπόν που κυκλοφορεί.

-Πείτε μας λίγα λόγια για τη νέα σειρά «Το δίχτυ» που σκηνοθετείτε…

«Είναι μια κοινωνική αστυνομική σειρά που καταπιάνεται με τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας σήμερα. Όλα αυτά δηλαδή που βλέπουμε στην ειδησεογραφία, χωρίς βέβαια να φωτογραφίζει συγκεκριμένες ιστορίες. Θα δούμε ιστορίες που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία, την έμφυλη βία, τα ναρκωτικά, το σκοτεινό διαδίκτυο, γενικότερα τη σύγχρονη εγκληματικότητα. Ο υπότιτλος του τίτλου «Δίχτυ» λέει «Tο έγκλημα είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας» και αυτό τα λέει όλα για τη φύση της σειράς. Το «Δίχτυ» συμβολίζει το δίχτυ που μας παγιδεύει όλους σε έναν τρόπο ζωής και σκέψης. Η αλήθεια
είναι πως αυτά που βιώνουμε τώρα δεν τα έχουμε ξαναζήσει ποτέ».

-Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η αγριότητα στην κοινωνία;

«Στην απαιδευσιά, στην έλλειψη ουσιαστικής μόρφωσης, παιδείας και πολιτισμού».

-Μετά από τόσα χρόνια πετυχημένης πορείας έχετε ακόμη το άγχος της τηλεθέασης;

«Ίσα ίσα, φυσικά και έχω άγχος για το πώς θα πάει. Κάθε νέα σειρά που κάνω αισθάνομαι πως είναι η πρώτη μου βγαίνοντας από τη σχολή κινηματογράφου. Είναι σαν να δίνω εξετάσεις, δεν υπάρχει παρελθόν. Υπάρχει παρόν και το μέλλον της σειράς. Δεν γίνεται λοιπόν να επαναπαυτείς, γιατί κανείς δεν ξυπνάει το πρωί και λέει το βράδυ θέλω σόνι και καλά να δω Μανουσάκη.

Όλοι περνάμε εξετάσεις. Δεν είναι όπως στο παρελθόν που έλεγαν πάμε να δούμε Βουγιουκλάκη ή Κούρκουλο και ό,τι να ‘ναι. Στην Ελλάδα πια δεν υπάρχει αυτή η δομή των αστέρων που υπήρχε παλιότερα. Το τηλεκοντρολ είναι αδίστακτο και πάντα περνάς από εξετάσεις. Κάθε νέα δουλειά λοιπόν την κάνω με πολύ πάθος, και εφευρετικότητα στην οποία βέβαια προστίθεται και η πείρα όλων των προηγούμενων δουλειών που έχω κάνει».

-Πώς αισθάνεστε που στο «Δίχτυ» θα συνεργαστείτε ξανά με την Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους…

«Αυτή είναι πολύ ευτυχής συνάντηση 30 χρόνια μετά τους «Ψίθυρους Καρδιάς». Είναι τόσο τρυφερή και αγαπησιάρικη αυτή η επανένωση, δεν το είχα φανταστεί. Ήταν μια μεγάλη
αγκαλιά».

MANOUSSAKIS_PAPAXARALAMPOUS_7adef.webp

-Σας ξύπνησαν μνήμες από τους «Ψίθυρους Καρδιάς»;

«Δεν μου ξύπνησε μόνο μνήμες η Άννα-Μαρία. Προχθές είχαμε γύρισμα στα Άνω Λιόσια γιατί ένας από τους ήρωές μας είναι τσιγγάνος, ο πρώτος τσιγγάνος στην ελληνική αστυνομία και μάλιστα αξιωματικός και είναι μόνιμος ρόλος. Πήγα στα μέρη που είχαμε κάνει γυρίσματα για τους «Ψίθυρους» και ήρθαν όλοι εκείνοι που είχαν συμμετάσχει τότε.

Με ρωτούσαν αν τους αναγνωρίζω αλλά τους έλεγα «ήσουν 12 χρονών τότε και τώρα 40, πώς να σε γνωρίσω;» (γέλια). Με περιβάλαν όλοι τους με πολλή ζεστασιά, οι κοπέλες φορούσαν τα καλά τους όπως και τα παιδιά τους και συμμετείχαν στο γύρισμα με χαρά. Ήταν απίστευτη η ατμόσφαιρα, γιατί ήταν στα ίδια σημεία που γυρίστηκαν οι Ψίθυροι».

PSITHYROI_KARDIAS_ERATW_4c016.jpg

-Θυμάστε κάποιο περιστατικό από θαυμαστές της σειράς, η οποία έσπασε τα ρεκόρ τηλεθέασης;

«Πραγματικά την έβλεπε όλη η Ελλάδα. Από εκείνη την περίοδο θυμάμαι μια μεγάλη περιπέτεια… Να γνωρίσουμε καταρχάς και να δούμε μέσα από μια «κλειδαρότρυπα» μια κοινωνία άγνωστη σε μας η οποία παρότι ήταν δίπλα μας ταυτόχρονα ήταν τόσο μακριά.
Έπρεπε λοιπόν να γνωρίσουμε τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων αυτών. Τον τρόπο που ερωτεύονται, που τσακώνονται. Ήταν λοιπόν ένα ταξίδι σε έναν άλλον κόσμο…»

-Θα βλέπαμε τους «Ψίθυρους Καρδιάς» να γίνονται remake;

«Τι να βλέπαμε την Άννα-Μαρία με 12 παιδιά; Δύσκολο…(γέλια)».

Τελευταία τροποποίηση στις 10.08.2024 - 19:55