Μπαράζ ατυχημάτων για την Καμίλα

22.04.2010
Μόλις δεκαπέντε μέρες πέρασαν από τότε που έσπασε το πόδι της και η Δούκισα της Κορνουάλης τραυματίστηκε ξανά. Αυτή τη φορά στον δεξί ώμο. Το δεύτερο αυτό πλήγμα την καθήλωσε στο αναπηρικό καροτσάκι για τις μετακινήσεις της, αφού τώρα πια δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τις πατερίτσες.



Μόλις δεκαπέντε μέρες πέρασαν από τότε που έσπασε το πόδι της και η Δούκισα της Κορνουάλης τραυματίστηκε ξανά. Αυτή τη φορά στον δεξί ώμο. Το δεύτερο αυτό πλήγμα την καθήλωσε στο αναπηρικό καροτσάκι για τις μετακινήσεις της, αφού τώρα πια δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τις πατερίτσες.

Ωστόσο η Καμίλα (Camila) δεν έχασε το χιούμορ της και μιλώντας στους δημοσιογράφους χθες αστειεύτηκε για την κατάστασή της: "Από τη μία πλευρά έχω χέρι αλλά δεν έχω πόδι και από την άλλη έχω πόδι αλλά δεν έχω χέρι". Το τραύμα στον δεξί της ώμο δημιουργήθηκε από την πίεση που ασκούσαν οι πατερίτσες, τις οποίες χρησιμοποιούσε από τότε που έβαλε τον γύψο.

Το πρώτο ατύχημα της Καμίλα συνέβη κατά τη διάρκεια των καθιερωμένων πασχαλινών διακοπών του ζευγαριού στο Μπίρκχολ, στην εξοχική κατοικία του πρίγκιπα στο Μπάλμοραλ, ενώ πήγαιναν περίπατο στην εξοχή.

Η Δούκισσα της Κορνουάλης παραπάτησε μέσα στη φωλιά ενός λαγού με αποτέλεσμα να πέσει κάτω. Παρότι δεν μπορούσε να σηκωθεί και χρειάστηκε τη βοήθεια των φρουρών της για να επιστρέψει στο σπίτι, στην αρχή νόμιζε ότι πρόκειται για ένα απλό διάστρεμμα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας όμως, ο πόνος έγινε αφόρητος και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο παρακείμενο νοσοκομείο, προκειμένου να κάνει ακτινολογικές εξετάσεις, οι οποίες αποκάλυψαν κάταγμα στην περόνη της κνήμης που απαιτούσε να φορέσει γύψο για τουλάχιστον έξι εβδομάδες.

Στη συνέχεια, η Καμίλα και ο Κάρολος "κόλλησαν" στη Σκοτία αφού λόγω της ηφαιστειακής στάχτης που κάλυψε όλη την Ευρώπη δεν μπορούσαν να μετακινηθούν για περίπου μία εβδομάδα. Τελικά, έφτασαν στο Λονδίνο την Τρίτη ταξιδεύοντας με το Βασιλικό Τραίνο όλη τη νύχτα.

Εκεί, η... γενναία Δούκισα αποφάσισε ότι θα συνέχιζε τις δραστηριότητές της κανονικά. Έτσι, χθες οργάνωσε μια δεξίωση στο Κλάρενς Χάουζ με σκοπό να δημοσιοποιήσει τη δουλειά του "Ebony Horse Club". Πρόκειται για μία φιλανθρωπική κίνηση που βοηθά παιδιά από εθνικές και κοινωνικές μειονότητες στο Μπρίξτον του Νότιου Λονδίνου να μαθαίνουν να ιππεύουν. Ελπίζει μάλιστα να συγκεντρώσει το ποσό του £1,7 εκατομμυρίου (σχεδόν €2 εκατομμύρια) για να χτιστεί Ιππικός Όμιλος στην περιοχή.

Η Καμίλα είναι προστάτης αυτής τις κίνησης που βοηθάει δεκάδες νέα παιδιά -πολλά από τα οποία δεν έχουν δει ποτέ άλογο στη ζωή τους- να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους ικανότητες μέσα από τη σχέση τους με τα ζώα, ενώ δεν αποκλείεται να ιππεύουν και αγωνιστικά κάποια μέρα.

Ο 20χρονος Μουσέι Κιντάνε (Mussei Kidane) παραδέχτηκε ότι μέσα από αυτή τη φιλανθρωπική κίνηση γλίτωσε από μια ζωή μέσα στο έγκλημα, συμπληρώνοντας: "Πηγαίναμε σε άλλους ομίλους και όταν οι υπόλοιποι ιππείς άκουγαν ότι ήμασταν ένα τσούρμο παιδιά από το Μπρίξτον, υπέθεταν ότι δεν θα ήμασταν καλοί. Τους αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος".

Στην πρώτη επίσημη εμφάνισή της μετά το κάταγμα που υπέστη στις αρχές Απριλίου, η 62χρονη σύζυγος του Πρίγκιπα Καρόλου (Prince Charles) αποκάλυψε ότι πρόσφατα έλαβε μια συγκινητική επιστολή από έναν στρατιώτη του 4ου Τάγματος Τυφεκιοφόρων του οποίου είναι προστάτις. Ο στρατιώτης, που έχει χάσει και τα δύο του πόδια στο Αφγανιστάν, ήθελε να μάθει νέα για την εξέλιξη της υγείας της. "Κάτι τέτοιο βάζει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση", συμπλήρωσε.

Ανάμεσα στους καλεσμένους της δεξίωσης ήταν και η παρουσιάστρια αθλητικών Κλαιρ Μπάλντινγκ (Clare Balding), η οποία υπογράμμισε τη σημασία που είχε για εκείνη η ιππασία τον περασμένο χρόνο, όταν ακολουθούσε θεραπεία ενάντια στον καρκίνο. "Η ιππασία με γλίτωσε από την τρέλα. Επίσης, η επίδραση που μπορεί να έχει στα παιδιά είναι αξιοσημείωτη και είναι πολύ σημαντικό να αποδείξουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να προέρχεσαι από προνομιούχα περιβάλλοντα για να απολαύσεις τα οφέλη της".

Η Μπάλντινγκ συζήτησε πολλή ώρα με την Καμίλα, την οποία έχει συναντήσει αρκετές φορές στο παρελθόν, τονίζοντας στο τέλος: "Νομίζω ότι είναι λίγο στεναχωρημένη επειδή το ατύχημά της δεν ήταν αρκετά... εντυπωσιακό".

Παρά το γεγονός ότι οι γιατροί αναμένουν την πλήρη ανάρρωση της Δούκισας, το ατύχημα στο Μπίρκχολ αύξησε τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο να έχει αναπτύξει οστεοπόρωση. Τόσο η μητέρα όσο και η γιαγιά της Καμίλα υπέφεραν και οι δύο από την ασθένεια αυτή που χτυπάει μία στις δύο γυναίκες πάνω από τα 50. Η Καμίλα είναι πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Οστεοπόρωσης και έχει προσπαθήσει σκληρά να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες σχετικά με τη νόσο.

Χθες το βράδυ, μετά την εκδήλωση, εκπρόσωπος του Κλάρενς Χάουζ επιβεβαίωσε ότι οι πόνοι στους ώμους της Καμίλα προέρχονταν από τις πατερίτσες που χρησιμοποιούσε, ενώ τόνισε: "Όπως όλοι είδατε σήμερα, η διάθεσή της είναι απίστευτα καλή και ήταν ενθουσιασμένη που έκανε αυτή την εκδήλωση για έναν τόσο σημαντικό σκοπό. Πρόκειται για κάτι στο οποίο πιστεύει με πάθος".