Η θλιβερή είδηση του θανάτου του πρίγκιπα Φίλιππου έγινε γνωστή από το Παλάτι με ανακοίνωση που εξέδωσε η ίδια η βασίλισσα
"Με βαθειά θλίψη η Αυτής Μεγαλειότης η βασίλισσα ανακοίνωσε τον θάνατο του λατρευτού της συζύγου, Αυτού Υψηλότης πρίγκιπα Φίλιππου, δούκα του Εδιμβούργου. Η Αυτού Υψηλότης έφυγε ειρηνικά σήμερα το πρωί στο Κάστρο του Windsor. Η βασιλική οικογένεια ενώνεται με κόσμο σε όλο τον κόσμο καθώς θρηνεί την απώλεια", διαβάζουμε στη λεζάντα που συνόδευσε μία φωτογραφία του πρίγκιπα στην ανακοίνωση της είδησης στα social media του παλατιού, ανακοίνωση την οποία κοινοποίησαν ταυτόχρονα το Clarence House, έδρα του πρίγκιπα Κάρολου και της Καμίλα και το Kensington Palace, έδρα των Cambridges.
Οι τελευταίοι μήνες ήταν πολύ δύσκολοι για τον ελληνικής καταγωγής γαλαζοαίματο πρίγκιπα, του οποίου η υγεία επιδεινώθηκε ραγδαία.
Θυμίζουμε ότι ο πρίγκιπας Φίλιππός είχε, αρχικά, εισήχθη σε ιδιωτικό νοσοκομείο (King Edward VII’s Hospital) στις 16 Φεβρουαρίου εξαιτίας μιας μόλυνσης που τον ταλαιπωρούσε. Αργότερα, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Αγίου Βαρθολομαίου σε ειδική πτέρυγα της καρδιοχειρουργικής και επέστρεψε στο King Edward VII’s μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε. Πήρε εξιτήριο στις 16/3 αλλά, τελικά, δεν μπόρεσε να ανακάμψει.
Ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν το μακροβιότερο μέλος τη βασιλικής οικογένειας (και αυτό που λάτρευε το προσωπικό του παλατιού, παρεμπιπτόντως)
Ως απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, ο Φίλιππος γεννήθηκε όντας μέλος της Ελληνικής και της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας. Γεννήθηκε στην Ελλάδα, όμως η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939. Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποία είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού.
Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το Γεώργιο ΣΤ΄ προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάττεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του. Μετά από ένα αρραβώνα πέντε μηνών, παντρεύτηκε την Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου 1947. Λίγο πριν από το γάμο, ο βασιλιάς του χορήγησε τον τίτλο Βασιλική Υψηλότητα και τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου. Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957.
Ο Φιλιππός και η Ελισσάβετ είχαν μαζί τέσσερα παιδιά, τον Κάρολο, ο οποίος είναι και διάδοχος του θρόνου, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο.