"Ο εκάστοτε ηγεμόνας κατέχει τη νόμιμη επιμέλεια των ανήλικων εγγονιών του", μεταφέρει στο site η Marlene Koenig, ιστορικός και ιδρύτρια του blog Royal Musings
"O νόμος αυτός θεσπίστηκε την εποχή του βασιλιά George Ι, τα πρώτα χρόνια του 1700 και δεν άλλαξε από τότε. Ο βασιλιάς είχε μια άσχημη σχέση με τον γιο του, τον μελλοντικό βασιλιά George ΙΙ, και μέσω αυτού του νόμου, έγινε εκείνος κηδεμόνας των εγγονιών του", εξηγεί η Koenig και εμείς βγάζουμε συμπεράσματα.
Με αυτά τα δεδομένα, η βασίλισσα Elizabeth είχε την κηδεμονία των πριγκίπων William και Harry όσο ήταν ανήλικοι, ως γιαγιά τους, όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν συμβαίνει το ίδιο και με τα δικά τους παιδιά, καθώς πρόκειται για τα δισέγγονά της.
Ο βασιλιάς George Ι δεν είχε δισέγγονα όταν θεσπίστηκε ο νόμος, οπότε δεν υπάρχει προηγούμενο. Εικάζεται, λοιπόν ότι όντως η βασίλισσα είναι κηδεμόνας και των δισέγγονών της, μέχρι να γίνει βασιλιάς ο γιος της, και παππούς τους, Charles και αναλάβει εκείνος τον ρόλο μέχρι την ενηλικίωσή τους.
Τι ακριβώς σημαίνει, όμως, "επιμέλεια" για τον μονάρχη που την αναλαμβάνει;
Το αρχικό κείμενο αναφέρει ότι στην έννοια αυτή περικλείεται η ευθύνη για την εκπαίδευση και τη φροντίδα των παιδιών, ο έλεγχος του μέρους όπου θα διαμένουν, η επιλογή των νταντάδων και των δασκάλων τους καθώς και η έγκριση των ανθρώπων που θα παντρευτούν.
Αυτό το τελευταίο το είδαμε και στους δυο πρόσφατους γάμους των γιων του Charles. Τόσο η Kate όσο η Meghan πήραν την έγκριση από τη γιαγιά Elizabeth για να μπουν στην οικογένεια, παρότι, βέβαια ήταν πια ενήλικες. Και αυτό, όπως προκύπτει δεν έγινε μόνο βάσει σεβασμού και ιεραρχίας, όπως πίστευαν πολλοί, αλλά βάσει νόμου.
Το άρθρο του News.com.au θυμίζει ακόμη, την περίπτωση που ο πρίγκιπας Charles χρειάστηκε να πάρει την άδεια της μητέρας του προκειμένου να ταξιδέψουν τα παιδιά του στη Σκοτία μαζί του. Τότε, του την είχε δώσει, όμως δεν είχε κάνει το ίδιο στην Diana όταν εκείνη είχε ζητήσει να πάρει τα παιδιά μαζί της στην Αυστραλία, λίγο πριν από τον θάνατό της, το 1997.
Ως προς την περίπτωση των βασιλικών διαζυγίων, θέματα επιμέλειας και κηδεμονίας δεν τίθενται καθώς τεχνικά, δεν υπάρχει κάτι να μοιραστεί ανάμεσα στους συζύγους.
Διάβασε ακόμη: Μεθυσμένη η βασίλισσα μίλησε με τα χειρότερα λόγια για την Camilla!
Τόσο στο διαζύγιο του Charles με την Diana όσο και σε αυτό του αδελφού του, Andrew με τη Sarah Ferguson, δεν ετέθη τέτοιο ζήτημα καθώς η επιμέλεια των παιδιών ανήκε ήδη στη γιαγιά τους, βασίλισσα Elizabeth...
Εννοείται βέβαια πως κάτι τέτοιο θα ισχύει και για τα παιδιά που θα κάνουν στο μέλλον ο πρίγκιπας Harry με τη Meghan αλλά, στην ουσία, όπως τονίζει η Koenig, δεν συντρέχει λόγος "ανησυχίας" για "παρεμβάσεις" στην ανατροφή των πριγκιπόπουλων. "Το όλο θέμα είναι μάλλον τυπικό".