15 χρόνια χωρίς την πριγκίπισσα Νταϊάνα

31.08.2012
Μαύρη επέτειος η σημερινή για τους πρίγκιπες Γουίλιαμ (William) και Χάρι (Harry) καθώς σαν σήμερα, πριν από 15 χρόνια έχασαν τη μητέρα τους.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα (princess Diana) σκοτώθηκε στις 31 Αυγούστου 1997 στο Παρίσι σε αυτοκινητιστικό ατύχημα που προέκυψε από την προσπάθεια του οδηγού της να αποφύγει τους άπειρους παπαράτσι που την καταδίωκαν.

Μαζί της σκοτώθηκε και ο τότε σύντροφός της, Ντόντι Αλ Φαγιέντ (Dodi Al Fayed).

Αν ζούσε σήμερα η Νταϊάνα θα είχε μόλις συμπληρώσει τα 51 της χρόνια.

Γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1961 στο Σάντρινγκχαμ, ως Νταϊάνα Φράνσις Σπένσερ από τη Φράνσις Φράνσις και τον Έντουαρντ Τζον «Τζόνι» Σπένσερ, ο οποιος αργότερα θα γινόταν ο 8ος Λόρδος Σπένσερ. Ήταν η τρίτη από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας –είχε δύο μεγαλύτερες αδελφές και έναν αδελφό μικρότερο.

Όταν ήταν 7 ετών οι γονείς της χώρισαν ύστερα από το σκάνδαλο που ξέσπασε αφού έγινε γνωστή εξωσυζυγική σχέση της μητέρας της με τον Πίτερ Σεντ-Κιντ, τον οποίο αργότερα παντρεύτηκε.

Η Νταϊάνα τελείωσε το σχολείο στο Κεντ και χωρίς να είναι ιδιαίτερα καλή μαθήτρια ξεχώριζε για το πρόσχαρο του χαρακτήρα της.

Το 1977, ο πρίγκιπας Κάρολος (prince Charles) την πρόσεξε πρώτη φορά. Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου είχε βγει μερικές φορές με τη μεγαλύτερη αδελφή της Νταϊάνα, Σάρα (Sarah) και σε κάποιο γάμο η 16χρονη τότε κοπελίτσα του έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση.

Τρία χρόνια αργότερα, η σχέση του Καρόλου και της Νταϊάνα είναι γεγονός –αλλά πάντα στη σκιά του μεγάλου και απαγορευμένου έρωτα που ο διάδοχος είχε ζήσει με την Καμίλα Πάρκερ Μπόους. Από εκείνη τη στιγμή η λαίδη Σπένσερ χάνει τον ύπνο της. Στην κυριολεξία.

Τον Φεβρουάριο του 1981 ανακοινώνονται επίσημα οι αρραβώνες του ζευγαριού αλλά από τα πρώτα "δείγματα" η σχέση τους δεν φάνηκε και πολύ… ζεστή. Κατά τη διάρκεια της πρώτης τους συνέντευξης ένας δημοσιογράφος ζήτησε να μάθει αν είναι ερωτευμένοι και ενώ η 20χρονη –και ιδιαίτερα ντροπαλή- Νταϊάνα απάντησε αμέσως "Φυσικά", ο κατά 12 χρόνια μεγαλύτερος γαλαζοαίματος αρραβωνιαστικός της βιάστηκε να απαντήσει "Ο,τι και αν σημαίνει αυτή η λέξη".

Ο γάμος του ζευγαριού πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 1981 σε μια παραμυθένια τελετή όπου η Νταϊάνα έλαμπε.

Στις 21 Ιουνίου 1982 γεννιέται ο Γουίλιαμ και στις 15 Σεπτεμβρίου 1984 ο Χάρι.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα βασιλικά της καθήκοντα, η Νταϊάνα ανέλαβε ενεργό δράση σε κάθε είδους φιλανθρωπίας εστιάζοντας σε θέματα υγείας και παιδιών.

Ωστόσο τα προβλήματα που υπήρξαν ορατά από την πρώτη στιγμή στον γάμο της Νταϊάνα δεν μπόρεσαν να ξεπεραστούν.

Από πολύ νωρίς ο πρίγκιπας επέστρεψε στην πρώην ερωμένη του, ενώ και η πριγκίπισσα –όπως αποκαλύφθηκε αργότερα- έκανε τις… κουτσουκέλες της.

Το 1992, ο "φιλικός χωρισμός" τους ανακοινώθηκε επίσημα από το παλάτι, ενώ το διαζύγιό τους οριστικοποιήθηκε το 1996.

Έναν χρόνο νωρίτερα σε μια αποκαλυπτική τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε η Νταϊάνα, μίλησε για τα πάντα μεταξύ των οποίων και τον έρωτά της για τον λοχαγό Τζέιμς Χιούιτ, ενώ εκεί η ειπώθηκε και το ιστορικό πια "Υπήρχαν τρεις σε αυτό τον γάμο, οπότε ήταν μάλλον κάπως... στριμωγμένα". Η Νταϊάνα μιλούσε για τη σημερινή σύζυγο του Καρόλου, η οποία προφανώς δεν είχε φύγει ποτέ από το προσκήνιο.

Το 1997 η καρδιά της πριγκίπισσας χτύπησε ξανά αλλά για τον λάθος άνθρωπο, σύμφωνα με το παλάτι –που όπως ήταν φυσικό την παρακολουθούσε από πολύ κοντά!

Η Νταϊάνα ερωτεύτηκε τον Αιγύπτιο εκατομμυριούχο επιχειρηματία Ντόντι Αλ Φαγιέντ (Dodi Al Fayed) και δεν έκανε κάτι ιδιαίτερο για να κρύψει τη σχέση τους.

Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς ήταν και το τελευταίο στη ζωή της πριγκίπισσας, με το μοιραίο ατύχημα να πυροδοτεί διάφορα σενάρια συνομωσίας σχετικά με το αν επρόκειτο όντως για ατύχημα ή για την τέλεια σκηνοθετημένη απόπειρα δολοφονίας.

Τυπικά πάντως, η υπόθεση έκλεισε με το δικαστήριο να αποφασίζει –ύστερα από 18 μήνες ερευνών- ότι υπεύθυνος για το ατύχημα ήταν ο οδηγός του αυτοκινήτου, Χένρι Πολ (Henry Paul) ο οποίος οδηγούσε απρόσεκτα και μεθυσμένος.

Σήμερα, 15 χρόνια μετά τον θάνατό της, η Νταϊάνα συνεχίζει να ζει μέσα από την αγάπη των γιων της, αλλά και των άπειρων απλών ανθρώπων που μέσα από τον πρόσωπό της πιθανότατα είδαν κάπως διαφορετικά τον όλο θεσμό της βασιλείας.

Ζωή Κίττα