Πτυχία με... καμπύλες!

23.09.2010
Γνωστοί, λαμπεροί, με υψηλό κασέ, αλλά και φήμη. Πριν γίνουν διάσημοι, κάποιοι stars διέπρεψαν και στις... «πανελλήνιες»!

Μπορεί να είναι γνωστοί, λαμπεροί με υψηλό κασέ, αλλά και φήμη που τους τοποθετεί δικαίως στην «κλίκα» των σταρ, αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν πέρασαν τις δικές τους... «πανελλήνιες». Είτε καλοί είτε κακοί μαθητές, οι διάσημοι κλήθηκαν κάποτε να απαντήσουν στην κομβική ερώτηση «Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;», με τον φωτεινό σηματοδότη του λάθους να βαράει κόκκινο.

Λέτε ότι αν είχαν ενημερώσει τον Μάικλ Ντάγκλας για την επερχόμενη επιτυχία του, να σπούδαζε Νομική; Μάλλον ούτε ο ίδιος θα μπορούσε να απαντήσει με βεβαιότητα, αφού είναι αδιαμφισβήτητο πως ένα πτυχίο «δεν έβλαψε ποτέ κανέναν». Ωστόσο, αξίζει να εισχωρήσουμε στα βιογραφικά της σόουμπιζ, προκειμένου να δούμε από ποιο πανεπιστήμιο «κρατάει η σκούφια τους»:

Νάταλι Πόρτμαν: Ούσα «ξεφτέρι» στα μαθήματα, τελειώνει το σχολείο με άριστα και περνάει στη σχολή της πρώτης της επιλογής, που δεν ήταν άλλη από το Χάρβαρντ. Από εκεί αποφοιτά ως ψυχολόγος. Ομως ο κόσμος της γνώσης για τη Νάταλι δεν τελειώνει εδώ, αφού συνέχισε με ένα μεταπτυχιακό στη γενέτειρά της, Ιερουσαλήμ.

Κέιτ Μπέκινσελ: Το συντηρητικό οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε δεν την εμπόδισε να επιδοθεί από μικρή στη συγγραφή. Μεγαλώνοντας, σπουδάζει στην Οξφόρδη, Γαλλική και Ρωσική Φιλολογία. Παράλληλα, συμμετείχε και σε θεατρικά έργα του πανεπιστημίου, γεγονός που αποτέλεσε και το σημείο συνάντησης με τον σκηνοθέτη Κένεθ Μπράνα, ο οποίος της χάρισε και τον πρώτο της ρόλο.

Τζένιφερ Κόνελι: Σημεία αναφοράς της οι ταινίες «Ενας υπέροχος άνθρωπος» και το «Ρέκβιεμ για ένα όνειρο». Είχε από μικρή το «μικρόβιο» της υποκριτικής, παρ’ όλα αυτά η ανασφάλεια που της προξενούσε το επάγγελμα την έφερε μέχρι το Γέιλ, όπου και σπούδασε για δυο χρόνια Αγγλική Φιλολογία. Τις σπουδές της τις ολοκλήρωσε τελικά στο Στάντφορντ.

Κέιτ Μπλάνσετ: Δεν την είχε απασχολήσει ποτέ ο χώρος της υποκριτικής, μέχρις ότου να συμμετάσχει τυχαία σε μια ταινία για 5 ολόκληρα λεπτά. Ωστόσο, είχε προλάβει να σπουδάσει Οικονομικά στη Μελβούρνη, σπουδές για τις οποίες, όπως δηλώνει, δεν μετανιώνει, γιατί ακόμα και τώρα της είναι απαραίτητες σε κάθε επιχειρηματική της δραστηριότητα.

Τζόντι Φόστερ: Το «άστρο» της έλαμψε από τα παιδικά της χρόνια. Σε ηλικία, μόλις 3 χρόνων, λάμβανε μέρος σε τηλεοπτικές διαφημίσεις, ενώ μέχρι την εισαγωγή της στο Γέιλ, όπου και σπούδασε Φιλολογία, είχε συμμετάσχει σχεδόν σε 50 ταινίες. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της, ακολούθησε το κάλεσμα της ήδη φανερής της «μοίρας».

Ρενέ Ζελβέγκερ: Η πιο «όμορφη της τάξης», όπως είχε ψηφιστεί από τους συμμαθητές της το 1987, έμελλε να γίνει η εμφανώς «ατσούμπαλη» Bridget Jones. Τελειώνοντας το λύκειο, σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Αγγλική Φιλολογία. Θέλοντας να βελτιώσει τον βαθμό του πτυχίου της, συμμετείχε σε ένα θεατρικό της σχολής της, γεγονός που στάθηκε καταλυτικό για τη μετέπειτα καριέρα της.

Μίρα Σορβίνο: Το γεγονός ότι οι γονείς της δεν ήθελαν να ασχοληθεί με τον χώρο του θεάματος, την οδήγησε μέχρι τα σκαλιά του Χάρβαρντ, όπου και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες. Παρ’ όλα αυτά, τόσο η εμμονή όσο και το ταλέντο της δεν άφησαν την οικογένειά της να της επιβάλει το δικό της.

Ματ Ντέιμον: Οι άριστοι βαθμοί του σχολείου, του άνοιξαν την πόρτα του Χάρβαρντ, όπου σπούδασε Φιλολογία και Φιλοσοφία. Ταυτοχρόνως, έγραφε και το πρώτο του σενάριο, «Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ», μαζί με τον φίλο του Μπεν Αφλεκ. Η γραφή του εντυπωσιάζει το Χόλιγουντ και από εκεί ξεκινάει και η στροφή της επαγγελματικής του πορείας.

Ντέιβιντ Ντουκόβνι: Πρόκειται για τον ειδικό πράκτορά της σειρά X-files. Η ηθοποιία, όμως, δεν ήταν πάντα προτεραιότητά του, αφού είναι απόφοιτος τόσο του Πανεπιστήμιου Πρίνστον στον τομέα της Αγγλικής Φιλολογίας όσο και του Γέιλ, όπου και έκανε μεταπτυχιακό.

Τόμι Λι Τζόουνς: Τελειώνει το σχολείο του στο Τέξας με εξαιρετικούς βαθμούς, γεγονός που του χαρίζει και την υποτροφία στο Χάρβαρντ. Με τη συνέπεια που τον διέκρινε, αποφοιτεί από τον κλάδο της Αγγλικής Φιλολογίας, ενώ παράλληλα ενασχολείται και με τον αθλητισμό. Η μετάβασή του, όμως, στη Νέα Υόρκη, του επεφύλασσε διαφορετικό μέλλον.

Μάθιου ΜακΚόναχι: Την ίδια επιβράβευση για την ομορφιά του είχε από το σχολείο του και ο Μάθιου. Μετά τον χωρισμό των γονιών του, μετακομίζει στο Τέξας, όπου και σπουδάζει στον χώρο της Επικοινωνίας. Το πρώτο του cast, όμως, Dazed and Confused, στο οποίο συμμετείχε και ο Μπεν Aφλεκ, έκανε την υποκριτική να φαντάζει μονόδρομο.

...εγκατέλειψαν την προσπάθεια
Κάποιοι σταρ του Χόλιγουντ επέλεξαν να γλιτώσουν τον «χαμένο» χρόνο των σπουδών και να ξεκινήσουν την καριέρα τους μια ώρα αρχύτερα:

  • Το 1980 ο Μπραντ Πιτ εγκαταλείπει τις σπουδές του στη Δημοσιογραφία, προκειμένου να δοκιμάσει την τύχη του ως ηθοποιός.
  • Η Μπαζ Λούρμαν δεν μπορούσε να αντισταθεί στον ρόλο της στο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», ακόμα αν αυτό είχε ως τίμημα το πτυχίο της στην Ψυχολογία.
  • Το ίδιο κόστος επέλεξε να επωμιστεί και ο Κουέντιν Ταραντίνο. Ωστόσο, η πρόωρη εγκατάλειψη των σπουδών του δεν τον εμπόδισε σε τίποτα να γίνει ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς σκηνοθέτες της γενιάς του.
  • Η Βραζιλιάνα καλλονή Ζιζέλ ασχολείται με τον χώρο του μόντελινγκ από τα 14, γεγονός που δεν της άφησε ποτέ χρόνο να πάρει το απολυτήριο του λυκείου.
  • Ο Γούντι Αλεν αποβλήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου και σπούδαζε. Η δυσάρεστη αυτή εμπειρία δεν στάθηκε, όμως, ικανή να του διακόψει τη διεθνή κινηματογραφική του πορεία.
  • Η Τζούλιετ Λιούις, πρωταγωνίστρια της ταινίας «Γεννημένοι Δολοφόνοι», εγκατέλειψε σπίτι και σχολείο στα 14, προκειμένου να συγκατοικήσει με τον φίλο της.
  • Η κακή διαγωγή ήταν και η αιτία που αποβλήθηκε η Πάρις Χίλτον από το λύκειο, μια για πάντα.
  • Η Αβρίλ Λαβίν, αν και ασχολήθηκε με τον χώρο της μουσικής από μικρή ηλικία, δεν κατάφερε να τελειώσει το λύκειο.
  • Ο Κέβιν Φέντερλαϊν, γνωστός ως μουσικός, ράπερ, αλλά και άντρας της Μπρίτνεϊ Σπίαρς, παράτησε στο σχολείο για να συμμετάσχει σε μια μη κυβερνητική οργάνωση χορού.
  • Εύα Μέντες: Αφήνει τις σπουδές μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ώστε να ασχοληθεί με τον χώρο της υποκριτικής.
  • Τζόνι Ντεπ: Με προτροπή του ίδιου του διευθυντή του σχολείου, αφήνει τα θρανία, για να ακολουθήσει το όνειρό του, που τότε ήταν η μουσική.

Οι δικοί μας που πέρασαν από τα αμφιθέατρα

Φαίη Σκορδά: Πριν από το πλατό του «Πολύ Μπλα Μπλα», η παρουσιάστρια βρέθηκε στην Μπολόνια να σπουδάζει Φιλοσοφία του Θεάματος, με ειδικότητα στο Θέατρο. Είχε μάλιστα την ευκαιρία να παρακολουθήσει κάποια από τα σεμινάρια του Ουμπέρτο Εκο, ιδρυτικό στέλεχος της συγκεκριμένης σχολής.

Γιώργος Τσαλίκης: Το γεγονός ότι αφήνει την Ελλάδα προκειμένου να σπουδάσει Ιατρική στο Βουκουρέστι δεν σήμαινε ότι θα ξεχνούσε την αγάπη του για τη μουσική. Επιστρέφοντας πίσω το 1999, αποφάσισε τελικά να αφιερωθεί σε αυτήν.

Χάρης Ρώμας: Οταν ανακοίνωσε στους γονείς του την επιθυμία του να ασχοληθεί με την υποκριτική, η αντίδρασή τους δεν ήταν και ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Ετσι, όντας καλός μαθητής, περνάει στην Ιατρική, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τις σπουδές του τις ολοκλήρωσε στο πέρας μιας δεκαετίας, ενώ δεν άργησε να εισχωρήσει στον χώρο του θεάματος.

Μαρίνα Τσιντικίδου: Ενώ σπούδαζε Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, μια φίλη της -ήδη μοντέλο- της προτείνει να δοκιμάσει «έτσι απλά» την τύχη της στα καλλιστεία. Με τον απλό αυτόν τρόπο βρέθηκε, τελικά, να «διοικεί» τις πασαρέλες.

Αλέξης Γεωργούλης: Από το γυμνάσιο ονειρευόταν να γίνει πρωταθλητής της πάλης. Τα παιδικά του όνειρα γκρεμίστηκαν στο λύκειο, όπου θέλησε να εισαχθεί στο Μαθηματικό. Τελικά, ούτε αυτό ευοδώθηκε, αφού πέρασε στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Η μεταγραφή του για το Πολυτεχνείο της Αθήνας ήταν και η αφορμή να έρθει σε επαφή με το «σανίδι».

Εύη Αδάμ: Μεγάλωσε στη Γερμανία, με το όνειρο να γίνει αεροσυνοδός. Αφού δίνει εισαγωγικές για το ελληνικό πανεπιστήμιο, καταφέρνει να περάσει στη Γερμανική Φιλολογία Αθηνών. Ωστόσο, το στέμμα της Μις Ελλάς το 1995 αρκούσε για να την πείσει να αλλάξει πορεία.

Γιάννης Ζουγανέλης: Η αγάπη του για το σχέδιο τον έκανε να σπουδάσει Αρχιτεκτονική. Η αγάπη του, ωστόσο, για τη μουσική αποδείχθηκε μεγαλύτερη, αφού από την ηλικία των 15 ετών ξεκινά τη δισκογραφική του δραστηριότητα, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί εξήντα έργα του.

Σάββας Πούμπουρας: Από τις σπουδές του στις Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις, βρέθηκε να χορεύει στο «Dancing with the stars». Στο μεσοδιάστημα ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο, με την παρουσίαση και το μόντελινγκ, γεγονός που υποδηλώνει πως μάλλον το πτυχίο του θα μείνει στο «συρτάρι».

Ειρήνη Διακάκη