Τα τάματα των επωνύμων στην Παναγία της Τήνου

15.08.2024
Τα τάματα των επωνύμων στην Παναγία της Τήνου
Δεκαπενταύγουστος σήμερα και μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία

Τη μέρα αυτή, ολόκληρος ο χριστιανικός κόσμος τιμά τη Χάρη της Παναγίας και ειδικά το νησί της Τήνου γίνεται το επίκεντρο της χριστιανοσύνης αλλά και τόπος λατρείας της αγιότερης των μορφών: Της Παναγίας. Χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν για να προσκυνήσουν και αμάμεσά τους και πολλοί επώνυμοι που έχουν βρεθεί κατά καιρούς στο νησί της Τήνου, για να εκπληρώσουν κάποιο τάμα που έκαναν και να ευχαριστήσουν την Παναγία για τη βοήθειά Της.

Κάθε χρόνο στην Τήνο για το τάμα τους

Ο ερχομός των δυο παιδιών τους οδήγησαν τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τη σύζυγο του Νατάσσα να επισκέπτονται την Τήνο και να έχουν κάνει τάμα υπέρ της υγείας των διδύμων τους. Είναι πολλοί από τους προσκυνητές που έχουν βρεθεί στην Μεγαλόχαρη και έχουν δει στο παρελθόν τη Νατάσσα Καραμανλή να προσέρχεται με ευλάβεια και να ασπάζεται την εικόνα της Παναγίας. Άλλωστε την εποχή που η Νατάσσα Καραμανλή είχε μάθει πως θα γεννήσει δίδυμα είχε ζητήσει την βοήθεια της Παναγίας της Τήνου και είχε κάνει τάμα να την επισκέπτεται κάθε χρόνο αν όλα πήγαιναν καλά με την εγκυμοσύνη της.

781458_3187c.JPG

Κάθε χρόνο επισκεπτόντουσαν το νησί της Παναγίας, την Τήνο και ο Τόλης Βοσκόπουλος με την σύζυγο του Άντζελα Γκερέκου. Το ζευγάρι είχε με τάμα του ζητήσει από την Παναγία να τους χαρίσει ένα υγιές παιδί και από τότε το θεωρούσαν μέγιστη υποχρέωση να της πουν κάθε χρόνο «ευχαριστώ». Αλλά και όταν χρειάστηκε η κόρη τους που γεννήθηκε ανήμερα της Παναγίας πρόωρη –μόλις 5,5 μηνών- να μείνει για δυο μήνες στην θερμοκοιτίδα οι δυο τους ζήτησαν πάλι από την Παναγία την βοήθεια της. Γι’ αυτό και το όνομα που της έδωσαν ήταν φυσικά Μαρία.

858948_7920b.jpg

Και η Μαριάννα Λάτση επισκέπτεται συχνά την Παναγία της Τήνου Οι επισκέψεις της στην Τήνο κατά τον δεκαπενταύγουστο έχουν συνδυαστεί με ένα τάμα που έχει κάνει υπέρ υγείας του γιου τους Φίλιππου Κούρκουλου. Το τάμα της Μαριάννας Λάτση που ξεκίνησε όταν βάφτισε τον γιο της Φίλιππο στην Μεγαλόχαρη συνεχίζεται κάθε χρόνο.

482170_21838.jpg

Η αείμνηστη Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε τάξει τάμα το γιο της Γιάννη, τον οποίο και βάπτισε στη Μονή. Στο ευχαριστήριο γραπτό μήνυμα της ιδίας και του Δημήτρη Παπαμιχαήλ στο βιβλίο της Μονής, με ημερομηνία 4 Ιουνίου 1970,η Αλίκη αναφέρει «Θεέ μου σε ευχαριστώ! Το παιδί μου, μού το χάρισε η Μεγαλόχαρη..» και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ συμπληρώνει: « ..Είναι η πιο ωραία μέρα της ζωής μου. Ευχαριστώ την Παναγία..» Το τάμα της συνεχίζει να εκπληρώνει αθόρυβα ο γιος της Γιάννης Παπαμιχαήλ που επισκέπτεται συχνά την εκκλησία για προσκύνημα.

aliki1-600x596-1_c4f53.jpg

Σημαντικές δωρεές στην Χάρη Της

Ιδιαίτερη σχέση με την Παναγία της Τήνου είχε επίσης η τέως βασιλική οικογένεια. Η Αννα – Μαρία στα μέσα της δεκαετίας του 60 ανέβηκε από το λιμάνι στο Ναό με την κόρη της Αλεξία, πεζή, αφήνοντας έναν χρυσό σταυρό στην εικόνα. Ενώ πριν από μερικά χρόνια φημολογείται πως η Άννα Μαρία όταν είχε πάει ξανά να προσκυνήσει είχε βγάλει από το λαιμό της ένα εντυπωσιακό κολιέ με τιρκουάζ που φόραγε και το είχε εναποθέσει πάνω στην εικόνα. Ανάλογες κινήσεις και σημαντικές δωρεές έχει κάνει κατά καιρούς και ο γιος της Νικόλαος.

559833_8b6b7.jpg

Ο τραγουδιστής Γιώργος Λεμπέσης, όταν αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, προσέφερε στην Παναγία ένα χρυσό δαχτυλίδι ως ένδειξη ευγνωμοσύνης ενώ η Ελένη Πετρουλάκη έφερε στο Ναό δύο χρυσές εικόνες της Παναγίας, ως ευχαριστήριο δώρημα επειδή σώθηκε από τροχαίο.

3928417_1665d.jpg

Το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1994 αφιέρωσε στη χάρη της Ευαγγελιστρίας Τήνου ο χρυσός Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας. Είχε τάξει στους αγώνες να το χαρίσει για τη δύναμη που άντλησε από την Παναγία. Μόλις επέστρεψε, ταξίδεψε στην Τήνο εκπληρώνοντας την υπόσχεσή του και δωρίζοντας το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε.

Ενώ και ο πρώην πρωταθλητής Ελλάδος Κώστας Γκατσιούδης κάθε χρόνο προσέφερε το ακόντιο του στην Παναγία προκειμένου να του δίνει δύναμη τηρώντας ένα σημαντικό τάμα που είχε κάνει, ενώ σχεδόν κάθε χρόνο ανήμερα της Παναγίας παρακολουθούσε την ακολουθία εντός του ναού.

Τελευταία τροποποίηση στις 15.08.2024 - 02:14