Φέρτε την άνοιξη στο σπίτι σας

10.04.2008
Η άνοιξη μας έφτασε. Η φύση έχει ανθίσει και η ψυχολογία μας έγινε και αυτή ανοιξιάτικη. Είναι η εποχή που συνήθως θέλουμε να αλλάξουμε τα πάντα, από τη διάθεσή μας μέχρι και τη διακόσμηση στο σπίτι μας.

Η άνοιξη μας έφτασε Η φύση έχει ανθίσει και η ψυχολογία μας έγινε και αυτή ανοιξιάτικη. Είναι η εποχή που συνήθως θέλουμε να αλλάξουμε τα πάντα, από τη διάθεσή μας μέχρι και τη διακόσμηση στο σπίτι μας.

Επειδή λοιπόν όλα έχουν σχέση μεταξύ τους, ας αρχίσουμε από το σπίτι, για να έρθει και η διάθεση. Άλλωστε, ένα ωραίο περιβάλλον, χαρούμενο και φωτεινό, μας προδιαθέτει για κάτι καλό. Μας ανεβάζει και μας προδιαθέτει για ευχάριστα πράγματα. Μην τρομάζετε, δεν χρειάζεται να ξαναφτιάξετε το σπίτι σας από την αρχή, ούτε να μπείτε σε έξοδα. Με απλούς, εύκολους και οικονομικούς τρόπους μπορείτε να φέρετε την άνοιξη στο σπίτι σας.

Αρχικά, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ανοίγετε πιο συχνά τα παράθυρα. Η θερμοκρασία έχει ανέβει και δεν υπάρχει ο φόβος να «παγώσει» το σπίτι. Ο καθαρός αέρας θα φέρει στο χώρο σας μια αύρα θετικής ενέργειας και θα σας ανανεώσει, ενώ ο ήλιος θα φωτίσει όλα τα δωμάτια.

Καθαρίστε σε βάθος
Μιας και θα ξεσηκώσετε όλο το σπίτι, καλό είναι να κάνετε και μια γενική καθαριότητα. Τραβήξτε έπιπλα, καθαρίστε από πίσω, πλύνετε τους τοίχους, αν δεν τους έχετε βάψει, τακτοποιήστε ράφια, ντουλάπια και ντουλάπες. Όλααυτό θα φέρουν μια φρεσκάδα.

Πετάξτε τα βαριά υφάσματα
Ξεκινήστε από τις κουρτίνες. Αφαιρέστε τις βαριές και σκουρόχρωμες που δεν αφήνουν τις ακτίνες του ήλιου να περάσουν και να γεμίσουν με φως το σπίτι σας. Προτιμήστε πιο ψιλές και σε πιο ζωντανά χρώματα. Επίσης, βγάλτε τα βαριά και σκουρόχρωμα ριχτάρια, προτιμήστε πιο ανάλαφρα και σε πιο ζωηρά χρώματα, όπως παλ μπλε, πράσινο ή πορτοκαλί, για να είστε σε αρμονία με τη φύση.

Λουλούδια
Εκτός από το μπαλκόνι, λουλούδια μπορείτε να βάλετε και μέσα στο σπίτι. Θα δώσουν μια νότα δροσιάς. Και αν δεν θέλετε να βάλετε γλάστρες, μπορείτε να γεμίσετε τα ανθοδοχεία. Δυο ζουμπούλια μπορούν να δώσουν αυτόματα χρώμα και άρωμα. Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε ένα αντικείμενο από μπαμπού. Οι ειδικοί του φενγκ σούι ισχυρίζονται ότι οι ρίζες μπαμπού έχουν την ιδιότητα να διώχνουν την κακή ενέργεια, ενώ η μανόλια φέρνει την ευτυχία.

Ξεφορτωθείτε ό,τι σας βαραίνει
Πριν αρχίσετε οποιαδήποτε αλλαγή καλό είναι να ξεφορτωθείτε και ό,τι περιττό υπάρχει στο χώρο σας. Ανοίξτε ντουλάπια και ντουλάπες και ό,τι δεν σας χρειάζεται πετάξτε το, έτσι θα εξοικονομήσετε χώρους, θα ελαφρύνεται και το σπίτι σας και οι δουλειές θα γίνονται ευκολότερα και πιο γρήγορα. Άλλωστε, και σύμφωνα με τους ειδικούς του φενγκ σούι, πρέπει να διώχνουμε από το χώρο μας οτιδήποτε άχρηστο τον επιβαρύνει και εμποδίζει τη διέλευση της θετικής ενέργειας.

Χρώμα στους τοίχους
Για να βάλετε χρώμα και να φρεσκάρετε τους χώρους του σπιτιού σας, μπορείτε να αρχίσετε το βάψιμο. Δεν είναι δύσκολο, με λίγη καλή θέληση και λίγη προσοχή μπορείτε να το κάνετε και μόνοι σας. Αν θέλετε, μάλιστα, να δώσετε και ένα διαφορετικό τόνο, μπορείτε να βάψετε με ένα χρώμα που σας αρέσει μόνο έναν τοίχο. Επίσης, στο εμπόριο κυκλοφορούν και πολύ ωραίες ταπετσαρίες σε πολύ εντυπωσιακά σχέδια, τα οποία μπορούν να μεταμορφώσουν στην κυριολεξία το χώρο σας. Ακόμη και αν καλύψετε με ταπετσαρία μόνο έναν τοίχο.

Μικρές αλλαγές

Στην κουζίνα:
Μπορείτε να προσθέσετε μερικά καινούργια κουτιά ή βαζάκια στα ράφια, μια μικρή γλάστρα, ένα χρωματιστό βραστήρα, καινούργια κουρτινάκια στο παράθυρο. Με αυτές τις απλές κινήσεις μπορείτε να κάνετε την κουζίνα σας αγνώριστη.

Στο σαλόνι και στην τραπεζαρία: Μπορείτε να αλλάξετε τη θέση των επίπλων ή απλώς να τοποθετήσετε το τραπέζι κάθετα αντί για οριζόντια, μια πολυθρόνα λοξά ή σε διαφορετική γωνιά. Ένα καινούργιο ριχτάρι στον καναπέ ή σε μια πολυθρόνα, η αλλαγή των καλυμμάτων των μαξιλαριών, ακόμη και ένα φωτιστικό είναι αρκετά για να δώσουν στο σαλόνι σας καινούργια όψη.

Στο μπάνιο: Ένα καινούργιο χαλάκι ή μια διαφορετική κουρτίνα στην μπανιέρα, ένας καινούργιος καθρέφτης, μια σαπουνοθήκη ή ένα άλλο καπάκι λεκάνης, ένα φρέσκο χρώμα στο ταβάνι, ένα φυτό ή ένα μικρό βάζο με λουλούδια θα κάνουν το μπάνιο σας αγνώριστο.

Στα υπνοδωμάτια: Μπορείτε να πάρετε καινούργιες ομοιόμορφες κρεμάστρες και να τακτοποιήσετε τα ρούχα σας, καθώς και όμορφα κουτιά σε εντυπωσιακά χρώματα, για να τακτοποιήσετε τα μικροπράγματα. Μπορείτε να βάλετε σεντόνια σε ζωηρά χρώματα και να δώσετε ακόμη περισσότερη ζωντάνια στο χώρο.