Ταλέντο επί δύο

02.04.2008
«Εμείς οι δυο πάμε πακέτο», λέει το τραγούδι και αυτό φρόντισαν να επιβεβαιώσουν με τον καλύτερο τρόπο στη σκηνή του «Αθηνών Αρένα» οι αδερφές Μαγγίρα.

Aπό τον ΝΙΚΟ ΖΑΜΠΑΡΑ

«Εμείς οι δυο πάμε πακέτο», λέει το τραγούδι και αυτό φρόντισαν να επιβεβαιώσουν με τον καλύτερο τρόπο στη σκηνή του «Αθηνών Αρένα» οι αδερφές Μαγγίρα.

Σκέρτσο, νάζι, μπρίο, τσαχπινιά και εντυπωσιακή παρουσία από την Μπέτυ και τη Ματθίλδη, που έδειξαν ότι το ταλέντο περισσεύει στην οικογένειά τους! Δεν είναι, όμως, το πρώτο ελληνικό οικογενειακό καλλιτεχνικό δίδυμο που παρουσιάζεται επί σκηνής. Κάναμε ένα flashback στο χρόνο, λοιπόν, και ιδού τα ευρήματά μας.

Οι αδερφές Καλουτά
Εμφανίστηκαν επί σκηνής σχεδόν από τη βρεφική τους ηλικία, καθώς το απαιτούσαν κάποιοι ρόλοι που ενσάρκωναν οι γονείς τους. Επίσημα, βέβαια, η Άννα και η Μαρία Καλουτά έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση το 1927 και από τότε συνέχισαν μαζί για σχεδόν 40 χρόνια. Η μία συμπλήρωνε την άλλη, με την Άννα να είναι πιο δυναμική και τη Μαρία να εκφράζει την τρυφερότητα. Τα «Καλουτάκια» κατέπλησσαν τη θεατρική Αθήνα, αλλά πέρα από τις εμφανίσεις τους στο σανίδι, ηχογράφησαν και πολλούς δίσκους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το θεατρικό «ζευγάρι» σταμάτησε να εμφανίζεται το 1967, όταν η Μαρία παντρεύτηκε τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο και αποφάσισε να εγκαταλείψει το σανίδι, με το οποίο, όπως έλεγε, ήταν ερωτευμένη περισσότερο η αδερφή της Άννα.

Οι αδερφές Μπρόγιερ
Η Έρρικα και η Μαργαρίτα Μπρόγιερ ξεκίνησαν ως ντουέτο το 1961 και διέγραψαν μια πολύ πετυχημένη πορεία που κράτησε 15 ολόκληρα χρόνια. Την επόμενη χρονιά, μάλιστα, οι αδερφές Μπρόγιερ έκαναν ντεμπούτο και στο σινεμά, στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Όταν λείπει η γάτα». Τα τραγούδια τους και η πολύ καλή παρουσία τους τους άνοιξαν τις πόρτες και από τότε οι αδερφές Μπρόγιερ εμφανίζονταν πολύ συχνά και σε άλλες ελληνικές ταινίες. Το 1965 η Έρρικα παντρεύτηκε τον Κώστα Βουτσά, χωρίς βέβαια αυτός ο γάμος (σ.σ.: δεν άντεξε στο χρόνο, αλλά οι δυο τους συνέχισαν να έχουν πολύ καλές σχέσεις) να αποτελέσει εμπόδιο στην καριέρα του καλλιτεχνικού διδύμου. Όσο για τη Μαργαρίτα, παντρεύτηκε τον επιχειρηματία κ. Τσολακάκη, με τον οποίο απέκτησε την Κρίστυ Τσολακάκη, σύζυγο του Νίκου Χατζηνικολάου.

Οι αδερφοί Κατσάμπα
Το 1961 ο Αλέκος Σακελάριος γύρισε την κωμωδία «Η Αλίκη στο Ναυτικό» με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Σ αυτή την ταινία ο Μάνος Χατζιδάκις έγραψε και ερμήνευσε τα περισσότερα τραγούδια, αλλά ο σκηνοθέτης έδωσε τη δυνατότητα στους Γιάννη και Γιώργο Κατσάμπα να κάνουν το πρώτο τους ντουέτο επί της μεγάλης οθόνης. Τα «Κατσαμπάκια», βέβαια, όπως ήταν γνωστά, είχαν ξεκινήσει από μικρή ηλικία (σ.σ.: 13 και 14 ετών αντίστοιχα) να τραγουδούν μαζί και συνεχίζουν αυτή την παράδοση μέχρι σήμερα, σχεδόν 50 χρόνια μετά την πρώτη τους εμφάνιση στο παλκοσένικο.

Τα αθλητικά δίδυμα
Τα οικογενειακά δίδυμα, βέβαια, δεν περιορίζονται μόνο στον καλλιτεχνικό χώρο. Διότι μπορεί στους προαναφερθέντες να προσθέσουμε τόσο τους αδερφούς Τζαβάρα, αλλά και τις αδερφές Κανονίδου, όμως ψάχνοντας βρήκαμε και δίδυμα που συνυπήρξαν και μάλιστα με επιτυχία και στον αθλητικό χώρο. Οι πολίστες Γιώργος και Χρήστος Αφρουδάκης (φωτό) είχαν αγωνιστεί από κοινού με τη φανέλα της εθνικής ομάδας, αλλά και του Ολυμπιακού, ενώ κάτω από την ίδια «αθλητική στέγη», στην ομάδα μπάσκετ του Πανιωνίου, είχαν βρεθεί για ένα διάστημα ο «μπέμπης» του ελληνικού μπάσκετ Φάνης Χριστοδούλου με τον αδερφό του Χρήστο. Στο ποδόσφαιρο οι αδερφοί Δημόπουλοι είναι εκείνοι που κερδίζουν στα σημεία, καθώς ο Χρήστος και ο Θανάσης αγωνίστηκαν δίπλα δίπλα φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ενώ ο τελευταίος ευτύχησε να αγωνιστεί παρέα και με τον τρίτο αδερφό του, τον Σπύρο, στον Ηρακλή!

Οι Κατσιμιχαίοι
Η κοινή μουσική πορεία του Χάρη και του Πάνου Κατσιμίχα ξεκίνησε από τις pubs του δυτικού Βερολίνου, όπου σπούδαζαν, και συνεχίστηκε με την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Η μουσική τους πορεία στην πατρίδα, ωστόσο, ξεκίνησε ουσιαστικά το 1982, με τη συμμετοχή τους σε αγώνες ελληνικού τραγουδιού στην Κέρκυρα. Βραβεύτηκαν και από εκεί και πέρα άνοιξε ο δρόμος για τις ηχογραφήσεις και τις επιτυχίες που ακολούθησαν. Το καλοκαίρι του 2000 οι φήμες ότι το ντουέτο διαλύθηκε φούντωσαν. Παρ όλα αυτά, τα δύο αδέρφια πέρασαν αρκετά δύσκολες στιγμές, καθώς ο Πάνος περνάει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ στον τελευταίο δίσκο που έκανε ο Χάρης με τον Μάνο Ξυδούς συμμετέχει και ο Πάνος.

Οι αδερφές Μαγγίρα
Από μικρές είναι πέρα από αδερφές και κολλητές. Με γονείς που τις στήριξαν στην επιλογή τους (σ.σ.: ο μπαμπάς τους, άλλωστε, είναι ηθοποιός), αλλά και με τη μία να καταλαβαίνει την άλλη, η Μπέτυ και η Ματθίλδη Μαγγίρα δεν δυσκολεύτηκαν να «κολλήσουν» και στα επαγγελματικά τους. Η μία, βέβαια, επέλεξε να κινηθεί περισσότερο στο χώρο της μόδας και η άλλη σε εκείνον της TV, αλλά τελικά οι δρόμοι τους ενώθηκαν και έτσι τα σόου τους αποτελούν τον τελευταίο καιρό αντικείμενο συζητήσεων στα καλλιτεχνικά πηγαδάκια. Αποκορύφωμα, φυσικά, αποτελεί η παρουσίαση που πραγματοποίησαν στην επιλογή τραγουδιού για την Eurovision, όπου με μπρίο και νάζι κατάφεραν να αποσπάσουν θετικότατα σχόλια.