Κρίση, με πιάνει κρίση

26.03.2008
Μη μου πείτε ότι δεν έχουν έρθει στιγμές στη ζωή σας που σας έρχεται να σκοτώσετε άνθρωπο Και μάλιστα κάποιον για τον οποίο σε κάποια άλλη χρονική στιγμή δεν θα υπήρχε καμία περίπτωση να σκεφτείτε κάτι κακό.

Από την ΑΡΙΑΝΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Μη μου πείτε ότι δεν έχουν έρθει στιγμές στη ζωή σας που σας έρχεται να σκοτώσετε άνθρωπο Και μάλιστα κάποιον για τον οποίο σε κάποια άλλη χρονική στιγμή δεν θα υπήρχε καμία περίπτωση να σκεφτείτε κάτι κακό. Ελάτε τώρα, λοιπόν, στη θέση των πολυάσχολων κοσμικών, που πασχίζουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, και να σας συμβαίνει το αδιανόητο! Από το να μείνει έγκυος η οικιακή βοηθός σας και να απαιτεί να της βαφτίσετε το εκτός γάμου παιδί της, αλλά και να μείνει μαζί σας αφού γεννήσει μέχρι να αγοράσει ο νεόπλουτος και άξεστος γείτονάς σας ακριβότερο αυτοκίνητο από αυτό που μόλις αγοράσατε.

Σε περίπτωση που κληθείτε να αντιμετωπίσετε μία από τις παρακάτω δύσκολες καταστάσεις, καλύτερα να προετοιμαστείτε από τώρα με ασκήσεις εισπνοών και εκπνοών, κρατώντας τα μάτια σας κλειστά για λίγα λεπτά και βλέποντας όμορφες εικόνες, αλλά και κάνοντας ασκήσεις θετικής ενέργειας, προκειμένου να γλιτώσετε την κατάρρευση.

Όχι τίποτα άλλο, αλλά έχετε ήδη δεσμευτεί να παραβρεθείτε σε ένα σωρό καλέσματα και, αν λείψετε, ποιον θα φωτογραφίσουν οι παπαράτσι;

Κλήση στο παρμπρίζ
Είναι δυνατόν να ψάχνεις για πάρκινγκ όταν έχεις καθυστερήσει στο κομμωτήριο και σε έχει στήσει η μακιγιέζ και με τη σειρά σου έχεις ήδη αφήσει τις φίλες σου να περιμένουν περισσότερο από 45 λεπτά για να πιείτε εκείνον τον καφέ που είχατε πει; Όχι βέβαια. Τραβάς χειρόφρενο και αφήνεις την τζιπάρα σου όπου βρεις. Και αναθεματίζεις τον καλό σου που είναι τσιγκούνης και δεν σου έχει σοφέρ. Όταν πια βρίσκεις την κλήση για παράνομο πάρκινγκ μακριά από το πεζοδρόμιο ή σε απόσταση μικρότερη από 10 μέτρα από τη στροφή του δρόμου, τότε γίνεσαι έξαλλη και σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Εύλογο το ερώτημα: «Κι εγώ πού να το βάλω το αυτοκίνητο, στα πάρκινγκ που δεν υπάρχουν, στις θέσεις που έχουν κάνει ιδιοκτησία τους οι πρεσβείες, οι τράπεζες, τα καταστήματα, οι οργανισμοί;

Πού;». Και πώς αντιδράτε εκείνη τη στιγμή; Ουρλιάζετε από μέσα σας για να μη γίνετε ρεζίλι και σας περάσουν για τρελή και ανεβάζετε πίεση 18 και παλμούς 130!

Αν είχατε μπροστά σας τον τροχονόμο που σας έκοψε την κλήση, μπορεί και να τον στραγγαλίζατε.

Πώς είπαμε το ονοματάκι σας;
Είναι αλήθεια πως το κοινωνικό σας status δεν σας επιτρέπει να πληρώνετε το μισθό ενός προσωπικού γραμματέα. Επίσης, είναι αλήθεια ότι η γραμματέας στο γραφείο τελευταία δείχνει ξεμυαλισμένη με εκείνον τον ωραίο κούριερ. Όταν λοιπόν το ξενοδοχείο που έχετε κάνει κράτηση μέσω γραφείου ή κάποιας φίλης σας σας πληροφορεί μόλις φτάσετε ότι δεν ισχύει η κράτηση, επειδή δεν είχατε στείλει το τελικό φαξ επιβεβαίωσης, τότε δικαιολογημένα τα παίρνετε στο κρανίο. Ξεστομίζετε εκείνο το περίφημο «ξέρετε ποιος είμαι εγώ;» και η αναιδής ρεσεψιονίστ απαντάει: «Βρε δεν πα να είσαι και ο Ωνάσης δωμάτιο δεν έχουμε!» και τότε τα πράγματα χειροτερεύουν. Ή τα μαζεύετε και βολεύεστε σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο ή ζητάτε να μιλήσετε στο διευθυντή, στον οποίο απαριθμείτε όλες σας τις «υψηλές γνωριμίες» μπας και συγκινηθεί. Το σίγουρο είναι ότι εκείνη η σνομπ η φίλη σας που θα συναντούσατε στο σπα του ξενοδοχείου θα σας ψάχνει και άντε να της εξηγήσετε!

Ήρθαν τα άγρια...
Συμβαίνει και αυτό πια στη χώρα μας, όπου το χρήμα δεν έχει χρώμα, ούτε εθνικότητα και βέβαια πρόσβαση στα καλά έχουν πλέον ακόμη και οι πιο παρακατιανοί, αρκεί να το φυσάνε. Το να σας παρακάμψουν, λοιπόν, ή να σας αγνοήσουν εντελώς ενώ πασχίζετε δύο χρόνια να εξασφαλίσετε θέση στο κολέγιο για το μοναχογιό σας, επειδή ένας πάμπλουτος Ουκρανός επιχειρηματίας πήρε τη θέση του λόγω «υψηλών γνωριμιών», ή το να δέσουν στο δικό σας κάβο στο νησί που πάτε κάθε καλοκαίρι το σκάφος τους οι απόγονοι του Ανιέλι με τουπέ Fiat σας βγάζει εκτός εαυτού! Τι έγινε δηλαδή τώρα, ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα; Μήπως η ξενομανία μας έχει ξεπεράσει τα όρια του θαυμασμού και έχει γίνει δουλοπρέπεια;

Περάστε στον μπουφέ
Τώρα καταλάβατε γιατί εκείνη η νεόπλουτη που προσπαθεί να παρεισφρήσει στο κλαμπ έχει τα παχάκια της και ας έχει καθημερινά ραντεβού με το γοητευτικό γυμναστή ή τη διαιτολόγο της. Την είδατε και δεν πιστεύατε στα μάτια σας τη μεγαλειώδη στιγμή που ο οικοδεσπότης λαμπερής δεξίωσης έδωσε το σύνθημα να περάσουν οι καλεσμένοι στον μπουφέ με τα εκλεκτά εδέσματα να λεκιάζει το ακριβό συνολάκι της με λίγη σος αγιολί καθώς μπούκωνε το finger food με τα θαλασσινά. Καλέ, δεν είχε ξαναδεί σούσι στη ζωή της; Αμ και η άλλη, η ξεπεσμένη αριστοκράτισσα, που διατηρεί ύφος χιλίων καρδιναλίων, είναι δυνατόν να μην έχει να φάει και να αποθηκεύει στις σινιέ χαρτοπετσέτες τα choux a la crme; Δυστυχώς, τέτοιες εικόνες, τόσο μίζερες και αντιφατικές με την πολυτέλεια της εκδήλωσης, βλέπεις συχνά, αλλά ας όψεται η πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης και ο Nasdaq, που άφησε αρκετούς άφραγκους! Βίρα τις άγκυρες

Τρέχεις να προλάβεις το δρομολόγιο του ταχύπλοου για Μύκονο, αλλά η νταλίκα που προπορεύεται πάει σαν την πάπια. Κορνάρεις, ανάβεις τα φώτα σου, αλλά μάταια.

Και γίνεστε πολλοί οι ανήσυχοι οδηγοί που κορνάρετε όλοι μαζί. Αλλά πάλι τίποτα. Έτσι, βγαίνετε μία ώρα έξω από το πρόγραμμά σας και έχετε αρχίσει να αγχώνεστε.

Θα χάσετε το πλοίο και μάλλον θα πρέπει να γυρίσετε από τη Ραφήνα πάλι πίσω στην Κηφισιά. Κι εκεί που το σκέφτεστε η νταλίκα σταματάει στη μέση του δρόμου, κατεβαίνει ο οδηγός της για να πάει... προς νερού του και τότε ξεχειλίζετε από οργή! Καλά, δεν μπορούσε να σταματήσει στην άκρη να περάσουμε; Βάζετε τις φωνές ως οδηγός με ταμπεραμέντο και ο οδηγός της νταλίκας αγριεύει κιόλας και σας ζητάει τα ρέστα απειλητικά... Και τότε κάνετε εσείς την πάπια

Στη λίστα των καλεσμένων
Φτάνετε υπέρκομψη και συνοδευόμενη για πρώτη φορά από κάποιον πολύ σημαντικό κύριο στην κοσμική δεξίωση στο «Βall Room» του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», όπου είναι καλεσμένες οι μεγαλύτερες προσωπικότητες της αθηναϊκής κοινωνίας, και ο επί της υποδοχής στην είσοδο ψάχνει μάταια το όνομά σας στη λίστα των καλεσμένων! Και σας λέει χαλαρά: «Συγγνώμη, αλλά δεν είστε στη λίστα. Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να σας επιτρέψω την είσοδο». Ποπό ρεζίλι Πώς το πάθατε εσείς αυτό; Και καλά να έγινε κάποιο ανθρώπινο λάθος, αλλά ο επί της υποδοχής να μη σας αναγνωρίζει κιόλας; Ε, αυτό πάει πολύ. Τι να κάνετε η κοσμική; Να φύγετε με τον απορημένο κύριο να αναρωτιέται με ποια τυχαία πήγε στη δεξίωση ή να βάλετε τις φωνές ζητώντας αμέσως την υπεύθυνη της δεξίωσης για να σας δώσει εξηγήσεις πριν τη στραγγαλίσετε με τα γάντια που φοράτε, για να μην της κάνετε σημάδια με το τσόκερ που φοράει στο λαιμό;

Στα ταξίδια
Αληθινό βασανιστήριο είναι να φτάνεις στην Τζαμάικα και να σου απαγορεύουν την είσοδο επειδή το διαβατήριό σου λήγει σε 5 μήνες και 30 ημέρες!

Αλλά και το να σου κατάσχουν το ολοκαίνουργιο άρωμα της Channel που αγόρασες στα Duty Free και βρέθηκε μέσα στην ασορτί τσάντα χειρός πάει πίσω;

Πού το πας δε το να φτάσεις για ένα πολυπόθητο ρομαντικό Σαββατοκύριακο στη Ρώμη και η αποσκευή σου να βρεθεί στη Ζανζιβάρη! Σε βγάζουν όλοι τρελή και μπαίνεις σε μια διαδικασία διατυπώσεων, υπογραφών και τηλεφωνημάτων με κανένα αποτέλεσμα στον ποθητό χρόνο και μάλιστα όταν επιστρέφεις, σου αρνούνται και τα έξοδα αγοράς κάποιων στοιχειωδών πραγμάτων για την παραμονή σου εκεί. Αυτό το έχω ζήσει τρεις φορές και σας ομολογώ ότι απορώ πώς δεν καρύδωσα κάποια θρασύτατη κυρία γνωστής αεροπορικής εταιρείας που το παίζει και κάπως! Θα μου πείτε, τι κάνεις από τότε; Παίρνω πάντα δύο αλλαξιές που δεν θέλουν σιδέρωμα μαζί μου ή προγραμματίζω ψώνια στο ταξίδι και ελάχιστες αποσκευές.

Αναμείνατε στο ακουστικό σας
Έχετε γνωριστεί με κορυφαίο επιχειρηματία, ο οποίος σας έχει υποσχεθεί ένα μεγάλο ποσό για το φιλανθρωπικό σκοπό στον οποίο έχετε ταχθεί. Σας έχει δώσει την προσωπική κάρτα του για να του τηλεφωνήσετε και απαντάει η γραμματέας του λέγοντάς σας να ξανακαλέσετε γιατί είναι σε συμβούλιο. Ξανακαλείτε, αλλά το συμβούλιο δεν τελείωσε ακόμα. Αφήνετε τότε το δικό σας τηλέφωνο για να σας καλέσει εκείνος μόλις τελειώσει το συμβούλιο.

Δεν σας καλεί, οπότε ξαναπαίρνετε και της τονίζετε ότι εκείνος σας ζήτησε να του τηλεφωνήσετε. Εκείνη βαριεστημένα σας τονίζει ότι ο κύριος έχει πολλές κλήσεις και ραντεβού καθημερινά, λες κι εσείς μόλις ήρθατε από τα βουνά! Αντεπεξέρχεστε με χαμόγελο και γλύκα, αλλά ακόμη περιμένετε να σας πάρει ο κύριος. Περιμένετε δύο ημέρες και καλείτε πάλι. Και τις σας λέει η εκνευριστική γραμματέας; «Λυπάμαι, λείπει σε επαγγελματικό ταξίδι για δύο εβδομάδες στη Ν. Υόρκη».

Έχετε καταλάβει πια ότι απλώς σας προσέγγισε για να φωτογραφηθεί μαζί σας ο εν λόγω και αντιλαμβάνεστε ότι ποτέ δεν θα πάρετε το ποσό που σας υποσχέθηκε, οπότε επιφυλάσσεστε όταν τον ξανασυναντήσετε!