Ι am a Μπάρμπα girl in a Barbie world

12.03.2008
Τι και αν πίσω της έχει ένα κουραστικό και, για την ίδια, απελπιστικό θεατρικό εξάμηνο. Η εκρηκτική Βάνα αυτή την περίοδο γεμίζει τις μπαταρίες της και ζει το δικό της προσωπικό παραμύθι σ' ένα σπίτι που μοιάζει να βγήκε από τα παραμύθια της Χαλιμάς.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Τι και αν πίσω της έχει ένα κουραστικό και, για την ίδια, απελπιστικό θεατρικό εξάμηνο. Η εκρηκτική Βάνα αυτή την περίοδο γεμίζει τις μπαταρίες της και ζει το δικό της προσωπικό παραμύθι σ' ένα σπίτι που μοιάζει να βγήκε από τα παραμύθια της Χαλιμάς. Χωρίς φόβο, αλλά με πολύ πάθος μίλησε για όλα και μας αποκάλυψε τα σχέδιά της.

Μου άνοιξε η ίδια την πόρτα του κήπου και προχωρώντας προς το εσωτερικό, πρόλαβε να μου αποκαλύψει το παιδικό της όνειρο. «Με τρελαίνει να κάνω διακόσμηση. Ασχολούμαι με τα σπίτια μου, τα αλλάζω, τα φτιάχνω Ακόμη και των φίλων μου. Να δεις τώρα αυτό το σπίτι πώς το έχω κάνει», μου είπε χαρακτηριστικά. Μπαίνοντας στο χώρο της, έμεινα έκπληκτη. Αυθεντικό design «Χίλιες και μία νύχτες». Σε κάθε γωνιά ανατολίτικα μαγικά μυστικά, εντυπωσιακοί καθρέφτες, σπάνια αντικείμενα, πολλά χαμηλά σκαλιστά τραπέζια, όλα κομμάτια μοναδικά. αυτό που υπνωτίζει όμως το βλέμμα είναι τα μικρά εξωτικά αγάλματα που σε υποδέχονται σε σοφά μελετημένα σημεία και τα χρωματιστά κρύσταλλα των πολυελαίων. Ξεπερνώντας το πρώτο ευχάριστο οπτικό σοκ, σταμάτησα το βλέμμα μου πάνω της. Τη βρήκα ακόμη πιο κομψή

Εμφανισιακά φαίνεσαι σε πολύ καλή φάση

«Ναι, είμαι στα καλά μου. Αν και δεν ασχολούμαι τόσο με τα κιλά μου. Ήρεμη με βλέπεις, γιατί, απλώς, χαίρομαι την ελευθερία του χρόνου μου».

Μετά την ξενάγηση μου πρότεινε να πάμε για καφέ στον παιδότοπο όπου βρισκόταν η κόρη της μαζί με την νταντά. Η συνέντευξη έγινε υπό τους ήχους χαρούμενων φωνών και παιδικής μουσικής, ενώ η μικρή Φαίδρα στροβιλιζόταν ανέμελα πάνω σε ένα αλογάκι.

«Όταν βλέπεις τα παιδιά να παίζουν, ξεχνάς τα πάντα. Τι γλυκιά εικόνα», μας είπε η Βάνα ρίχνοντας τρυφερές ματιές στην κόρη της και επανήλθε στην κουβέντα μας μιλώντας με ενθουσιασμό για έναν πρωτότυπο καλλιτεχνικό πειραματισμό που έχει επιλέξει να κάνει, όπως το απίστευτο «Βalkan Εxpress», ένα σέρβικο σενάριο με μίνιμαλ ρόλους!

Ποια είναι η υπόθεσή του;

«Αυτή η εθελοντική δίμηνη παράσταση θα βγει τον Απρίλιο, μέσα από την καρδιά μου. Τα έσοδα θα πάνε στη Φλόγα, για τα παιδιά με καρκίνο. Μέσα σε ένα βαγόνι τρένου συναντιούνται γυναίκες από όλα τα κράτη των Βαλκανίων και όλες έχουν γεννηθεί την ίδια μέρα και ώρα. Η καθεμία αφηγείται τη συγκλονιστική ιστορία της και στο τέλος αγκαλιάζονται».

Και φυσικά, θα έχεις το ρόλο της Ελληνίδας.

«Όχι, ερωτεύτηκα χωρίς δεύτερη σκέψη το ρόλο της Αλβανίδας μετανάστριας, η οποία, επί Χότζα, οδηγήθηκε στην εξορία σε ένα βουνό, απ όπου αγνάντευε για 14 χρόνια μόνο την Ελλάδα και τη θάλασσα. Τέτοιες παραστάσεις έχουν ζουμί. Αγαπάω τον άνθρωπο του μεροκάματου, τη γυναίκα που καθαρίζει σκάλες και δεν έχει πού να αφήσει το παιδί της. Ο άνθρωπος της πολυτέλειας ας πάει να κόψει το κεφάλι του».

Γιατί σε κούρασε τόσο η φετινή παράσταση;

«Ήταν ένα τραγικό θεατρικό εξάμηνο. Δεν θα το ξανακάνω. Προτιμώ να ζω μια περίοδο με δανεικά από τις τράπεζες, παρά να ξανακάνω μια κακή δουλειά».

Τι σε χάλασε;

«Υπάρχει προδοσία μέσα σε όλο το παρασκήνιο που έχει το θέατρο μερικές φορές, αλλά και γενικότερα η showbiz. Κάποιοι μας παίρνουν και μας πουλάνε εμπορικά πολύ φτηνά. Μιλάω για το τελευταίο μου θεατρικό Η σαραντάρα και ο πρωτάρης. Έστησαν την παράσταση λίγο φτωχά, λίγο πάμε να τα πάρουμε τώρα, έτσι στο γρήγορο. Γιατί να μην έχω ωραία σκηνικά μόνο και μόνο επειδή ο άλλος το βλέπει έτσι γρήγορα και χυδαία;».

Ποιοι σε απογοήτευσαν;

«Ξεκίνησα με μια ομάδα ανθρώπων, όμως στην πορεία είδα ποιοι με πρόδωσαν και ποιοι με εγκατέλειψαν. Όταν τελείωσε η ιστορία, κατάλαβα ποιοι ήταν οι σωστοί. Εννοώ, εκείνοι που λειτούργησαν με μπέσα. Δίνοντας το χέρι και τηρώντας το λόγο τους».

Μπορείς να μου το αναλύσεις;

«Έρχονται κάποιοι άνθρωποι να δουλέψουν θεατρικά μαζί μας, χωρίς να τους αφορούμε σαν άνθρωποι, αλλά μόνο ως εικόνα. Δεν σέβονται και στήνουν την παράσταση με βάση το δικό τους γνώμονα, εννοώ από θέμα σκηνοθεσίας, κοστουμιών, παραγωγής. Θα προτιμούσα να μου πει κάποιος Δεν θέλω να συνεργαστώ μαζί σου, γιατί δεν μου λες πολλά, παρά να πει ναι για να πάρει ένα μεροκάματο και να βάλει τη μισή του καρδιά, γιατί εκεί αρχίζει και προδίδεται όλη η ιστορία και το όνειρο χάνεται. Κι εκεί που πάμε να κάνουμε μια ωραία παράσταση για τον κόσμο, αρχίζουν οι εκπτώσεις».

Κι όμως, η παράσταση είχε απήχηση στο κοινό.

«Στην αρχή ήταν στυφή. Μετά πήγε καλά, γιατί τη φτιάξαμε εμείς οι ηθοποιοί και το θέατρο γέμισε. Παρ όλες τις δυσκολίες, κέρδισα το στοίχημα και ο κόσμος ήρθε να με δει από αγάπη, που εισέπραξα από το χειροκρότημά του. Δεν του έδωσα, όμως, αυτό που ήθελα και δεν μου αρέσει να τον κοροϊδεύω. Ήθελα να δει ωραία σκηνικά. Στη δουλειά μου πάντα δίνω την ψυχή μου και δεν λειτουργώ με το άντε, θα του τα πάρω».

Ωστόσο, ακούστηκαν σχόλια μάλλον σαρκαστικά, σύμφωνα με τα οποία εσένα σου την κάρφωσε ξαφνικά και παράτησες το θίασο πριν ολοκληρωθούν οι παραστάσεις.

«Ακούστηκε και αυτό. Είπαν ότι η Βάνα βαριέται να δουλέψει κι έφυγε. Σαχλαμάρες, τα γνωστά Κουράστηκα πολύ, γιατί ξεκινήσαμε από τον Ιούλιο τις πρόβες και σταμάτησα για να πάρω μια ανάσα. Αυτό το μεσοδιάστημα είναι υπέροχο. Λατρεύω τις βόλτες στον ήλιο, χαλαρώνω με τη θάλασσα και προσπαθώ να ξαναβρώ τις δυνάμεις μου για να κάνω τα επόμενα βήματα».

Κλείνοντας αυτό το κομμάτι, τι θέλεις να πεις στον κόσμο;

«Δεν θα τους ξαναπροδώσω. Δεν θα ξανακάνω παράσταση που δεν με αντιπροσωπεύει».

Ετοιμάζεις κάτι για την τηλεόραση;

«Αρνήθηκα προτάσεις για σίριαλ, που ήταν φρικτά για μένα. Δεν θέλω να με δω έτσι. Μου πρότειναν ρόλο γκεστ και στις Πεθερές και είπα όχι, γιατί σιχαίνομαι την κωμωδία. Εμένα μ αρέσει το δράμα, ίσως γιατί έχω περάσει δύσκολες φάσεις στη ζωή μου και το κουβαλάω».

Κολακεύεσαι περισσότερο όταν σου προτείνουν ρόλους μοιραίας γυναίκας;

«Δεν θέλω να παίξω ξανά τη μοιραία γυναίκα. Το έχω κάνει τόσα χρόνια, πάλι τα ίδια;».

Θα μπορούσες να φανταστείς τον εαυτό σου στο ρόλο της μάνας, για παράδειγμα;

«Ναι, με ενδιαφέρει ο ρόλος της μητέρας. Θέλω να κάνω και άλλα πράγματα. Ξεκινάω τον Απρίλιο τα γυρίσματα ενός νέου σίριαλ με τίτλο Μια φορά μονάχα. Είναι η ιστορία μιας πλούσιας γυναίκας που πλήττει μέσα στη χλιδή και απέναντί της είναι ο κόσμος της επαρχίας, που ζει με ένα μεροκάματο, αλλά είναι ευτυχισμένος».

Πρόκειται για ερωτικό τρίγωνο;

«Ναι, ερωτεύεται το φίλο του γιου της. Έναν απένταρο φαντάρο».

Ποιος θα είναι ο συμπρωταγωνιστής σου;

«Ο Γιώργος Βογιατζής παίζει το σύζυγό μου. Είμαστε πολλά χρόνια τηλεοπτικό ζευγάρι».

Και από τηλεόραση; Μου λες ότι θα κάνεις εκπομπή σε μικρό κανάλι; Γιατί;

«Για να μπορώ να έχω την ελευθερία των επιλογών μου. Για να μην μπορεί να με πάρει ο εκάστοτε από πάνω και να μου πει αυτό είναι το είδος της εκπομπής και μίλα στο τηλέφωνο με την κυρία που έχει τρεις εραστές. Δεν έχω όρεξη να μιλήσω με καμία κυρία που λέει ότι έχει τρεις εραστές. Δεν μου πάει, δεν είμαι το κορίτσι της διπλανής πόρτας».

Ξεχωρίζεις κάποιο άλλο σίριαλ;

«Δυστυχώς, τα σημερινά σίριαλ είναι πατατιές. Μου πρόσφεραν ρόλους σε σίριαλ και εκπομπές με πολλά χρήματα. Αρνούμαι αυτή την προχειρότητα».

Δηλαδή, η ελληνική τηλεόραση είναι η «φονική» μηχανή της τέχνης και της ποιότητας;

«Ακριβώς! ζούμε στην εποχή του πάτου. Ανοίγεις την τηλεόραση να δεις εκπομπές και τρελαίνεσαι. Βλέπω κάτι κοριτσάκια που παρουσιάζουν εκπομπές και τα οποία δεν έχουν καμία απορία, ίσως δεν μιλάνε και καλά ελληνικά, και, από την άλλη, κάποιους σοβαρούς δημοσιογράφους που είναι 30 χρόνια στο χώρο να κάθονται σε πάνελ. Κάποια πράγματα είναι άδικα. Κι εκεί τα παίρνω».

Ας μιλήσουμε πάλι για την κόρη σου

«Στον κόσμο της Μπάρμπι. Ξέρεις, σκέφτομαι καμιά φορά πόσο ψεύτικα μας μεγαλώνουνε. Και όταν τα παιδιά ξαφνικά θα βγουν από αυτόν το ροζ κόσμο, δεν θα έχουν εφόδια. Εγώ θα πω στο παιδί μου ότι τα πράγματα θα είναι σκληρά. Ας σπουδάσει ό,τι θέλει, θα δουλεύει όμως, για να καταλάβει τι σημαίνει μεροκάματο. Δεν θέλω να κάνω ένα παιδί μπιμπελό. Μπήκα ήδη σε σοβαρές διαδικασίες για να υιοθετήσω και δύο παιδάκια, ακόμη και μαυράκι. Έχω μεγάλο σπίτι και πολλή αγάπη να δώσω. Δεν θέλω τίποτα άλλο, παρά μόνο ένα σπίτι γεμάτο παιδιά».

Μιας και η κουβέντα αφορά την οικογένεια, εξακολουθείς να είσαι αρνητική για το γάμο;

«Άλλαξα. Αυτά που έλεγα στα 30 μου ή ακόμα και πριν από ένα χρόνο, ότι δεν θέλω να παντρευτώ γιατί αγαπάω την ελευθερία μου, δεν ισχύουν. Θεωρώ ότι ο άνθρωπος πρέπει να εξελίσσεται. Όμως, δεν είναι εύκολο να σταθεί κάποιος δίπλα μου. Όχι ότι είμαι κάτι μεγάλο, όμως όταν ο άλλος ξέρει ότι είμαι η Μπάρμπα, χάνει την ταυτότητά του και το παίζει κάπως».

Είσαι καχύποπτη με τους άντρες;

«Τώρα πια ναι. Τι θέλει ο άλλος τη σήμερον ημέρα; Τις φωτογραφίες, τα εξώφυλλα; Βγήκα με κάποιον ραντεβού και έπαθα πλάκα... Είχε ειδοποιήσει παπαράτσι. Ξεκινάω να κάνω μια σχέση με τις καλύτερες προθέσεις και μετά από δύο μήνες απογοητεύομαι, γιατί νιώθω ότι δεν τους ενδιαφέρει η Βάνα».

Σου έτυχαν και άλλες τέτοιες ψυχρολουσίες;

«Πολλές τέτοιες. Δηλαδή, λες: Τώρα εντάξει, τι θα θέλει και αυτός; Μία από τα ίδια».

Ο σωστός σύντροφος θέλεις να έρθει μέσα από το χώρο σου;

«Απ όπου να ναι. Ας έρθει από το βουνό, από τη θάλασσα. Το θέμα είναι να έρθει κάτι καλό για να γεμίσει την ψυχή μου. Στη ζωή μου μέχρι τώρα είχα εξαιρετικές σχέσεις, γι αυτό δεν μπορώ να πάω με κάτι λιγότερο. Δεν το εννοώ κοινωνικά, αλλά σε θέμα ψυχής. Αλλιώς, θα προτιμήσω να ζήσω με τις μνήμες».