«Τσουνάμι» τηλεοπτικών μετεγγραφών

29.02.2008
«Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα», λέει μια λαϊκή παροιμία, ωστόσο το καλοκαίρι φέτος έρχεται στα κανάλια από το Φεβρουάριο λόγω και της πολιτικής καταιγίδας που επηρεάζει στο σύνολό της το τοπίο των media και αναμένεται ιδιαίτερα θερμό.

Από το Γιάννη Πολέμη

«Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα», λέει μια λαϊκή παροιμία, ωστόσο το καλοκαίρι φέτος έρχεται στα κανάλια από το Φεβρουάριο λόγω και της πολιτικής καταιγίδας που επηρεάζει στο σύνολό της το τοπίο των media και αναμένεται ιδιαίτερα θερμό.

Οι πρώτες αλλαγές στον προγραμματισμό των τηλεοπτικών σταθμών ήδη έχουν γίνει, αλλά μπροστά σε αυτές που αναμένονται δεν είναι τίποτα! Αέρας ή μάλλον «τσουνάμι» αλλαγών κινδυνεύει να παρασύρει αρκετούς τηλεαστέρες και στελέχη στον ΑΝΤ1. Το φετινό πρόγραμμα δεν απέφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Η οικογένεια Κυριακού βλέποντας τις χαμηλές πτήσεις στον πίνακα της AGB αποφάσισε να κόψει πολλές σειρές και εκπομπές, με στόχο να εξοικονομηθούν περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ και να υπάρχει μεγάλη ευκολία κινήσεων από την επόμενη τηλεοπτική περίοδο. Βασικός στόχος του ΑΝΤ1 παραμένουν τα δυναμικά κοινά ηλικίας 15-44, τα οποία δεν έχει καταφέρει να προσεγγίσει μέχρι σήμερα, αλλά με τις ήδη υπάρχουσες αλλαγές στο πρόγραμμα έχει χάσει μέρος των δυνάμεών του και στις μεγαλύτερες ηλικίες, που στήριζαν το σταθμό παραδοσιακά. Στόχος του καναλιού του Αμαρουσίου για τους επόμενους μήνες είναι από τις 22.00 και μέχρι αργά τη νύχτα να προβάλλονται επιτυχημένες ξένες σειρές και ταινίες («Lost», «Ρrison Βreak»), έτσι ώστε να γίνουν συνήθεια στις νεότερες ηλικίες αλλά και να αυξηθούν τα έσοδα, αφού κοστίζουν λιγότερο από τις ελληνικές. Ήδη έχει διακοπεί η προβολή αρκετών σειρών, όπως οι «Super Μπαμπάς», «Γητευτής», «Coupling», ενώ τη σειρά τους στο μαχαίρι περιμένουν ο «Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας», ο «Φάρος», το «Clever», το καθημερινό «Deal», ακόμη και ο πανάκριβος «Γιούγκερμαν», μια παραγωγή που κόστισε στον ΑΝΤ1 4,5 εκατομμύρια ευρώ!

Περικοπές και στα μπάτζετ
Επίσης, στο χρονοντούλαπο μπαίνουν, όπως όλα δείχνουν, το πρωινό «ΑΝΤ1 Weekend» με την Αλεξάνδρα Καπελετζή, οι «Αντιπαραθέσεις» του Νίκου Ευαγγελάτου, το «Πολιτικό Βαρόμετρο» του Γιάννη Παπαδόπουλου και το «Σούπερ Σάββατο». Αλλά ακόμη και οι εκπομπές που θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος θα δεχτούν πλήγμα, καθώς θα υπάρξουν περικοπές στα μπάτζετ. Η αναταραχή αυτή έχει προκαλέσει φυσικά συζητήσεις για αποχώρηση ουκ ολίγων στελεχών, ωστόσο επίσημα διαψεύδονται Το συμβόλαιο του Γιάννη Λάτσιου ισχύει μέχρι το 2010, αλλά αίσθηση προκαλούν οι φήμες που θεωρούν πιθανή την επιστροφή του στον Alpha, εφόσον φυσικά παραμείνει εκεί η Ελένη Μενεγάκη. Σ αυτό το σενάριο «παίζει» η επιστροφή της Άλκηστης Μαραγκουδάκη στον ΑΝΤ1 μετά τη σύντομη θητεία της στο Star ή η ανάληψη της διεύθυνσης προγράμματος από τον Γιώργο Χουλιάρα, που πρόσφατα αποχώρησε από τον Αlpha.

Όσον αφορά τον Νίκο Ευαγγελάτο και τα όσα κυκλοφόρησαν περί μη ανανέωσης του συμβολαίου του, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται προς το παρόν να ισχύει.

Τι θα αποφασίσει η Ελένη
Οι τελικές αποφάσεις της Ελένης Μενεγάκη για τη συνέχεια της τηλεοπτικής της πορείας θα μοιράσουν και πάλι την τράπουλα και θα διαμορφώσουν την κατάσταση που θα επικρατήσει στην πρωινή ζώνη. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την παρουσιάστρια να βρίσκεται σε συζητήσεις με το διευθυντή προγράμματος του Mega Πέτρο Μπούτο, προκειμένου να αναλάβει εκείνη από την επόμενη τηλεοπτική περίοδο την πρωινή ζώνη του καναλιού. Σ αυτό το ενδεχόμενο δεν φαίνεται να είναι αρνητικός ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, καθώς ναι μεν έχει για έναν ακόμη χρόνο συμβόλαιο με το κανάλι της Μεσογείων, ωστόσο είναι κοινή επιθυμία των δύο πλευρών η μετακόμισή του σε άλλη ζώνη.

Ανεξάρτητα από τη μετακίνηση ή όχι της Ελένης Μενεγάκη στο Mega, θεωρείται πλέον βέβαιο πως η Ελεονώρα Μελέτη δεν θα συνεχίσει στον «Πρωινό καφέ». Οι πιστώσεις χρόνου που της δόθηκαν από τον ΑΝΤ1, όπως και οι συνεχείς αλλαγές προσώπων και αρχισυντακτών (Γιώτα Παππά, Νάσος Γουμενίδης, Νίκος Νάνος) απέφεραν τα ελάχιστα Η 29χρονη παρουσιάστρια έχει βέβαια 1+1 χρόνο ακόμη συμβόλαιο, αλλά με μια μικρή λεπτομέρεια: την option μονομερούς ανανέωσης από τον τηλεοπτικό σταθμό. Εξ ου και οι συνεχείς εμφανίσεις της σε πάρτι, μπουζούκια και περιοδικά, καθώς κατάλαβε ότι πρέπει να κάνει τις απαραίτητες δημόσιες σχέσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει το τηλεοπτικό της μέλλον. Την ίδια στιγμή το σενάριο επιστροφής της Ελένης Μενεγάκη στον ΑΝΤ1 εξακολουθεί να παίζει, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο βαθιά θα βάλει το κανάλι το χέρι στην τσέπη! Σε περίπτωση που οι ιθύνοντές του επιλέξουν μια πιο οικονομική λύση, αυτή θα είναι της Μαριέττας Χρουσαλά, που κατά 99% θα πάει στο κανάλι του Αμαρουσίου, είτε για να παρουσιάζει τον «Πρωινό καφέ» είτε την πρωινή εκπομπή το Σαββατοκύριακο. Στον ΑΝΤ1 ενδέχεται να επιστρέψει και η σημερινή διευθύντρια προγράμματος του Alter Ζήνα Κουτσελίνη, «δεξί χέρι» του Γιάννη Λάτσιου επί πολλά χρόνια.

Ηρεμία στο Μega
Με ικανοποίηση ολοκληρώνεται η φετινή σεζόν στο Mega. Μπορεί τα νούμερα να μην είναι όπως πέρυσι, αλλά το κανάλι παραμένει πρώτο και μάλιστα με αυξητικές τάσεις όσον αφορά το δεύτερο μισό της σεζόν. Οι πρώτες αποφάσεις για του χρόνου έχουν παρθεί, αν και ακόμη υπάρχουν εκκρεμότητες

Από τις φετινές σειρές συνεχίζονται οι «Λατρεμένοι μου γείτονες», το «Ευτυχισμένοι μαζί» και τα «Μαύρα μεσάνυχτα», που πλέον χτυπούν 40άρια, ενώ Γιώργος Καπουτζίδης και Χριστόφορος Παπακαλιάτης ήδη ετοιμάζουν τα σενάρια της επόμενης περιόδου. Στο Mega συνεχίζουν με νέα κωμωδία και οι Ρήγας - Αποστόλου, παρά το pressing που δέχθηκαν για μετεγγραφή τους στον Alpha. Τη «Μαρία», που σύντομα μεταμορφώνεται, θα διαδεχθεί στην απογευματινή ζώνη μια νέα σειρά της Έλενας Ακρίτα, ενώ αλλαγές ανεξαρτήτως παραμονής Γρηγόρη ή μετακίνησης Μενεγάκη θα υπάρξουν και στην πρωινή ζώνη. Οι κραδασμοί στον ενημερωτικό τομέα, πάλι, φαίνεται πως απορροφήθηκαν λόγω κυρίως του γεγονότος πως το δελτίο ειδήσεων του σταθμού παραμένει στην πρώτη θέση. Ερωτήματα προκύπτουν αν θα παραμείνει ο Δημήτρης Καμπουράκης στην πρωινή ενημερωτική ζώνη του σταθμού, ενώ εδώ και αρκετό καιρό δεν συμμετέχει ως σχολιαστής στο δελτίο ειδήσεων. Πάντως, ευρύτερα στον ενημερωτικό τομέα δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις, καθώς η παρουσία του διευθυντή ειδήσεων αλλά και των υπόλοιπων συντελεστών κρίνεται επιτυχημένη.

Αισιοδοξία στην Κάντζα
Μετά από μια τριετία αλλεπάλληλων μετακινήσεων, απολύσεων στελεχών, προσλήψεων και μετεγγραφών επικρατεί πλέον σχετική ηρεμία και στον Alpha ή μήπως όχι; Έχει αναπτυχθεί ένα αισιόδοξο κλίμα, καθώς για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ο σταθμός είναι ανταγωνιστικός σε όλες τις ζώνες του προγράμματος, αλλά κυρίως στην prime time, όπου τα προηγούμενα χρόνια όλες οι προσπάθειες είχαν αποτύχει παταγωδώς. Τα δυνατά χαρτιά του σταθμού αυτή τη στιγμή δεν είναι άλλα από την Έλλη Στάη και τον Λάκη Λαζόπουλο, που με το «Αλ τσαντίρι νιουζ» «χτυπάει» πλέον ακόμη και 70% σε τηλεθέαση. Παρά την κούραση του Λάκη και τη δηλωμένη θέλησή του να ξεκουραστεί, η διοίκηση επιθυμεί η εκπομπή να συνεχιστεί και του χρόνου. Την ίδια στιγμή γίνονται φιλότιμες προσπάθειες να ανέβουν τα νούμερα του δελτίου ειδήσεων, καθώς όλοι γνωρίζουν πως οι συνεχείς αλλαγές διευθυντών ειδήσεων και παρουσιαστών ευθύνονται για το σημερινό αποτέλεσμα. Δεν θα πρέπει βέβαια να αποκλείεται η επιστροφή του Νίκου Χατζηνικολάου από την επόμενη τηλεοπτική περίοδο, οπότε και λήγει το συμβόλαιό του με το Alter. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα αναλάβει τη γενική διεύθυνση ειδήσεων και ενημέρωσης καθώς και τη συμπαρουσίαση του κεντρικού δελτίου με την Έλλη Στάη. Βέβαια, πρόταση ενδέχεται να δεχθεί ο γνωστός άνκορμαν και από τον ΑΝΤ1, εφόσον τελικά υπάρξουν εξελίξεις με το συμβόλαιο του Νίκου Ευαγγελάτου. Παρ όλα αυτά, ο Νίκος Χατζηνικολάου, λόγω και των επιχειρηματικών σχέσεων που έχει πλέον με την οικογένεια Κουρή (Real Fm), θεωρείται πως δύσκολα θα αποχωρήσει από το κανάλι του Μπουρναζίου.

Πρόταση από τον Alpha φέρεται να έχει δεχθεί και ο Θέμος Αναστασιάδης, αν και αυτό είναι το τελευταίο που απασχολεί το δημοσιογράφο Όσον αφορά το συμβόλαιο της Έλενας Κατρίτση, φαίνεται πως δεν θα ανανεωθεί, καθώς όλες οι εκπομπές που παρουσίασε στον Alpha («Αν», «Ούτε γάτα ούτε ζημιά») έκαναν μονοψήφια νούμερα τηλεθέασης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο σταθμό υπάρχει έντονος προβληματισμός και για την ψυχαγωγική πρωινή ζώνη, που φέτος είναι πρώτη. Εφόσον τελικά οριστικοποιηθεί η αποχώρηση της Ελένης Μενεγάκη, τα επικρατέστερα ονόματα είναι αυτά της Ναταλίας Γερμανού, της Μπέττυς Μαγγίρα και του διδύμου Φώτη Σεργουλόπουλου και Μαρίας Μπακοδήμου. Δεν αποκλείεται, βέβαια, η επιστροφή της Κατερίνας Καραβάτου σε πιο πρωινά πόστα...

Επίσης, στον Alpha ετοιμάζεται μια μεγαλεπήβολη παραγωγή. Πρόκειται για τα «Ματωμένα χώματα» της Διδώς Σωτηρίου που θα μεταφερθούν στη μικρή οθόνη υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Κώστα Κουτσομύτη και με πρωταγωνιστικό δίδυμο τη Δήμητρα Ματσούκα και τον Γιώργο Καραμίχο. Στις υπόλοιπες ζώνες ο Βαγγέλης Μωραϊτης, που έχει κληθεί να συμμαζέψει τα οικονομικά ως γενικός διευθυντής τηλεόρασης, προσανατολίζεται σε φθηνότερες λύσεις, κι εδώ ακριβώς «παίζει» το σενάριο της έλευσης της Άλκηστης Μαραγκουδάκη και ταυτόχρονα ανταγωνιστικών ξένων ταινιών και σειρών.

Όσον αφορά το πρόγραμμα του Star, δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις, ενώ από το Alter φαίνεται πως αποχωρεί ο Τέρενς Κουίκ, καθώς ήδη συζητιέται το διάδοχο σχήμα στην πρωινή ζώνη. Στα παλιά της λημέρια στο Μπουρνάζι ίσως επιστρέψει και η Ντέσσυ Κουβελογιάννη, καθώς οι συζητήσεις με τον Alpha δεν είχαν αποτέλεσμα, λόγω σημαντικών αποκλίσεων στα οικονομικά Το μόνο βέβαιο είναι πως τις επόμενες ημέρες τα μυστικά δείπνα και οι κρυφές, αλλά και φανερές, συναντήσεις καναλαρχών και τηλεαστέρων θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.