Ρε πού πάμε, ρε πού πάμε...

13.05.2010
Οικονομική κρίση, μηχανισμός στήριξης, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, spreads, λέξεις που μέχρι πρότινος μας ήταν άγνωστες ξαφνικά στοίχειωσαν την καθημερινότητά μας και έγιναν ο χειρότερος εφιάλτης μας. Ο δικός μας Bar-Bar μας έδωσε την αφορμή, με ένα εύστοχο χιουμοριστικό σχόλιο στο προηγούμενο τεύχος του ΛΟΙΠΟΝ,

Από την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ

Οικονομική κρίση, μηχανισμός στήριξης, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, spreads, λέξεις που μέχρι πρότινος μας ήταν άγνωστες ξαφνικά στοίχειωσαν την καθημερινότητά μας και έγιναν ο χειρότερος εφιάλτης μας. Ο δικός μας Bar-Bar μας έδωσε την αφορμή, με ένα εύστοχο χιουμοριστικό σχόλιο στο προηγούμενο τεύχος του ΛΟΙΠΟΝ, και αγαπημένοι μας επώνυμοι επιστρατεύουν το χιούμορ τους και δίνουν τη δική τους ερμηνεία σε όλα αυτά που μας ταλαιπωρούν το τελευταίο διάστημα απαντώντας στα εξής ερωτήματα: 1. Τι ξέρετε για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ); 2. Πώς νιώθετε όταν ακούτε τη λέξη spreads; 3. Τι δεν καταλαβαίνετε απ’ όλα αυτά που ακούτε το τελευταίο διάστημα;

Μην αΔραΝείΤε
Η Ελλάδα ΔοΝείΤαι!

Σου τα ’λεγα εγώ προφητικά τόσα χρόνια, πριν ακόμα το ημερομίσθιο γίνει ημερο-νήστιο, πριν το μεροκάματο γίνει μερο-κλάματο.

Μόνο μας μέλημα να ’μαστε με έλλειμμα.

Και είδες πού καταντήσαμε. Όλα τα ξεπουλήσαμε. Και δες πού καταλήξαμε. Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που το ξέρουμε όλοι τώρα με το χαϊδευτικό του όνομα, που σχηματίζουν τα αρχικά του: Δου-Νου-Του. Το περίεργο είναι ότι τα αρχικά αυτά συμφωνούν με πολλά σύμφωνα δικών μας λέξεων. Όπως με την πονηρή λέξη «δονητής».

Έτσι, το Δου-Νου-Του ΔεόΝΤως είναι ΔυΝαΤόν με Δο-Νη-Τή να μας πηδήσει και σε ΔειΝά Τραγικά να μας οδηγήσει. Τελικά, μ’ ένα Δο-Νη-Τή του Δου-Νου-Του βιαζόμαστε, διότι βιαζόμαστε. Κι εν αγνοία μας χάνουμε την αγνεία μας. Κι είναι φυσικό να αναρωτιόμαστε: Γιατί όλα αυτά, γιατί; Γιατί με του Δου-Νου-Του το Δο-Νη-Τή;

Ίσως γιατί μια ζωή ηΔοΝιζόμασΤε να κλυΔωΝιζόμασΤε.

BAR-BAR

Κατερίνα Ζαρίφη

1. «Εγώ έχω παρομοιάσει το ΔΝΤ με το χειρότερο γκόμενο. Είναι ο άντρας ο κυριλές, ο λεφτάς, τον οποίο η μαμά επιμένει ότι πρέπει να παντρευτούμε με το ζόρι, ενώ όλες ξέρουμε πως μαζί του θα περάσουμε μαύρες μέρες!».

2. «Νιώθω πολύ άσχημα. Επειδή 33 ολόκληρα χρόνια κάνω δίαιτα, το τυρί σπρεντ είναι το χειρότερό μου. Ξέρω εξαρχής ότι πρόκειται να φάω κάτι πολύ άνοστο, το οποίο δεν θα με χορτάσει».

3. «Δεν καταλαβαίνω γιατί ο Όλι Ρεν με αυτό το όνομα έγινε επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και όχι χορευτής στα Μπολσόι. Έχει λοιπόν αυτός το απωθημένο του που δεν έγινε μπαλαρίνος και βάλθηκε να βάλει εμάς να κάνουμε πιρουέτες!».

Κωνσταντίνος Αγγελίδης

1. «Πιστεύω ότι είναι μια νέα μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης».

2. «Χάλια. Πώς να νιώθω όταν ο κόσμος χάνει τα λεφτά που έχει στο Χρηματιστήριο και κάποιοι απαράδεκτοι τύποι θησαυρίζουν;».

3. «Δυστυχώς, καταλαβαίνω τα πάντα και αυτό με συνθλίβει και μου δημιουργεί τεράστια αβεβαιότητα για το μέλλον. Α, υπάρχει κάτι που δεν μπορώ να καταλάβω: Γιατί πάντα πληρώνει τη νύφη ο απλός λαός, ο οποίος αυτές τις μέρες νιώθει και κερατάς και δαρμένος;».

Δημήτρης Σταρόβας

1. «Δεν το έχω ξεκαθαρίσει ακόμη στο μυαλό μου τι είναι. Μπορούμε πάντως να το ερμηνεύσουμε με δύο τρόπους: Ή εμείς πρέπει να πούμε ΔΙ.ΝΕ.ΤΟΥ για να φύγουν ή αυτοί πρέπει να πουν ΔΙ.ΝΕ.ΤΟΥΣ (λεφτά) μέχρι να σκάσουν!».

2. «Αισθάνομαι σίγουρος ότι αυτό που μου μένει να κάνω είναι να πέσω στα τέσσερα?».

3. «Αυτά δεν είναι για να τα καταλαβαίνεις. Ο σκοπός είναι να μην καταλαβαίνεις τίποτα και να λες "ναι"».

Λευτέρης Πανταζής

1. «Ότι το ΔΝΤ μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτοί που κάνουν πια κουμάντο. Και αλίμονο σε αυτούς που δεν δουλεύουνε. Τώρα έχουμε δύο να διεκδικούν τα χρήματά τους».

2. «Με πιάνει πονοκέφαλος, αβεβαιότητα και σκέφτομαι ότι στην περίπτωσή τους το τραγούδι ?Ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει? δεν ισχύει. Τα spreads δεν πέφτουν με τίποτα».

3. «Γιατί ενώ φταίνε άλλοι, στο τέλος πάλι θα την πληρώσει ο απλός λαός. Κι ενώ ο οποιοσδήποτε κάνει το παραμικρό πταίσμα μπαίνει στη φυλακή, δεν είδαμε ποτέ αυτούς του γνωστούς άγνωστους να πληρώνουν το τίμημα των πράξεών τους. Έστω να τους βάλουν μια μικρή τιμωρία για τα μάτια του κόσμου».

Γιώργος  Λιανός

1. «Εμένα το ΔΝΤ μου κάνει σε σεξουαλικό υπονοούμενο. Σαν κάποιος να θέλει να αποφύγει τα πολλά λόγια και προσπαθεί να μπει κατευθείαν στο ψητό: ΔΝΤ!».

2. «Η ακριβής μετάφραση του spread είναι "εξαπλώνομαι". Ο φόβος μου λοιπόν είναι ότι όχι μόνο δεν θα μειωθούν, αλλά θα συνεχίσουν να εξαπλώνονται, να αυξάνονται δηλαδή».

3. «Δεν καταλαβαίνω πώς τα ντόπια media προσπαθούν να υποβαθμίσουν το γεγονός, ενώ στο εξωτερικό μας έχουν κρεμάσει τα κουδούνια ότι είμαστε ένα βήμα πριν από την πτώχευση.

Τα οικονομικά μας είναι λίγο χειρότερα από της Νιγηρίας και ελπίζω να μη βρεθούμε προ εκπλήξεως».

Χριστίνα Παππά

1. «Ότι είμαστε υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ και της Ε.Ε. και αυτοί τώρα πια αποφασίζουν για μας».

2. «Ακούω spreads και οι παλμοί στην καρδιά μου κάνουν σπριντ!».

3. «Δεν καταλαβαίνω πώς φτάσαμε ως εδώ. Επίσης, γιατί κάποιοι πολιτικοί δεν πληρώνουν για όλα αυτά που έκαναν, τα οποία και μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση;».

Κλεοπάτρα Πατλάκη

1. «Στην αρχή θεωρούσα ότι αυτό το περίφημο ΔΝΤ ήταν κάτι σε μεγάλη συμφορά, όπως ο ιός Έμπολα ένα πράγμα. Τώρα πλέον που άκουσα για περικοπές του 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα βεβαιώθηκα. Διεθνές Νομισματικό Τσουνάμι μας χτύπησε και άντε να συνέλθουμε».

2. «Αρχικά δεν καταλάβαινα τι ακριβώς είναι και ντρεπόμουν να ρωτήσω γιατί νόμιζα ότι όλοι γύρω μου ήξεραν. Στην πορεία κατάλαβα ότι αυτοί που δεν γνωρίζαμε ήμασταν περισσότεροι. Έμαθα τι είναι τα spreads, αλλά δεν πιστεύω να μάθω ποτέ ποιοι είναι αυτοί που οδήγησαν τη χώρα σ’ αυτή την τραγική θέση και φυσικά δεν τολμώ καν να ονειρευτώ ότι οι υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης θα πληρώσουν όπως θα πληρώσουμε εμείς!».

3. «Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι για ποιο λόγο πηγαίνουμε στις κάλπες και ψηφίζουμε από τη στιγμή που πλέον κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη στους πολιτικούς. Γιατί ακόμη κάποιοι κυκλοφορούν ελεύθεροι; Γιατί τόσο καιρό κανείς από τους πολίτες δεν είχε αντιδράσει ενώ βλέπαμε τη συγκάλυψη των σκανδάλων; Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί θυμώνουμε με τη Μέρκελ και όχι με τις επιλογές μας».

Δημήτρης Βλάχος

1. «Ακούω τόσα και πραγματικά δεν έχω βγάλει ακόμη συμπέρασμα. Από μια πρόχειρη ανάλυση κάτι σε Διεθνείς Νταβατζήδες (Δ.ΝΤ.) μου κάνει».

2. «Ένα άγχος, μια ανατριχίλα νιώθω κάθε φορά που ακούω γι’ αυτά τα spreads. Μέχρι χθες ήταν άγνωστη λέξη για μας. Το εντυπωσιακό είναι δε πως όσο γρήγορα προστέθηκε στο λεξιλόγιό μας, τόσο γρήγορα μετατράπηκε και στο μεγαλύτερο εφιάλτη μας».

3. «Δεν καταλαβαίνω γιατί για άλλη μια φορά θα πληρώσουμε εμείς που δεν φταίμε σε τίποτα. Αλλά μάλλον η απορία μου αυτή δεν θα λυθεί ποτέ».