Τα 10 καλύτερα event της εβδομάδας

22.10.2010
Ο Δημήτρης Μητροπάνος και η Πέγκυ Ζήνα θα βρίσκονται «Ξανά μαζί» από την Παρασκευή 22/10 στην «Ιερά Οδό».

Ξανά μαζί...
Ο Δημήτρης Μητροπάνος και η Πέγκυ Ζήνα θα βρίσκονται «Ξανά μαζί» από την Παρασκευή 22/10 στην «Ιερά Οδό». Η περσινή τους συνεργασία δημιούργησε στους καλλιτέχνες την επιθυμία για την ανανέωση της πρώτης τους συνάντησης, αφού το μουσικό τους ταξίδι δεν είχε φτάσει στον προορισμό του. Το ολοκαίνουργιο πρόγραμμα που επιμελήθηκε η Μαργαρίτα Μυτιληναίου αποτελεί διαδρομή από το αυθεντικό λαϊκό τραγούδι στο σύγχρονο ήχο, με έντονες πινελιές από την ατμόσφαιρα και τον κόσμο των τραγουδοποιών.

Ιερά Οδός 18-20, τηλ.: 210-3428272-5.

Διαλεγμένος ξανά
Δεκατρία χρόνια μετά την τελευταία του εμφάνιση ο Γιώργος Διαλεγμένος επιστρέφει στη σκηνή, ερμηνεύοντας τον Σωτηράκη στο διαχρονικό του έργο «Μάνα, μητέρα, μαμά», που για δεύτερη σεζόν ανέβηκε στο Θέατρο «Βεάκη» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Την περίοδο της μεταπολίτευσης το φαινόμενο της αντιπαροχής έχει αλλάξει το τοπίο της Αθήνας ρυθμίζοντας εκ νέου τις σχέσεις των ανθρώπων στην κοινωνία.

Η ηλικιωμένη μητέρα, παρά τις δυνατές αντιστάσεις της, πείθεται από το γιο της και αποφασίζει να δώσει το σπίτι της αντιπαροχή. Με αυτή την κρίσιμη απόφασή της παραδίδει τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά.

Θέατρο «Βεάκη», Στουρνάρη 32, Αθήνα, τηλ.: 210-5223522.

Ελεονώρα στο «Σταυρό»
Η Ελεονώρα Ζουγανέλη επανέρχεται στο «Σταυρό του Νότου» από τις 22/10, έχοντας κοντά της τον Ησαΐα Ματιάμπα και τον Θανάση Αλευρά. Την παρέα σκηνοθετεί η Ελένη Γκασούκα, ενώ τα κείμενα υπογράφει η ίδια και ο Θοδωρής Αθερίδης. Με τίτλο «Έξοδος 2» σηματοδοτείται η δεύτερη δισκογραφική δουλειά και δεύτερη χρονιά για την Ελεονώρα στον ίδιο χώρο. «Έξοδος 2» σημαίνει επίσης ότι ο δρόμος είναι διαφορετικός, η παρέα όχι απαραίτητα και το μουσικό ταξίδι το ζητούμενο.

«Σταυρός του Νότου», Φραντζή και Θαρύπου 35-37, Νέος Κόσμος, τηλ.: 210-9226975, 210-9239031.

Ένα πρόσχημα οι εποχές
Μια έκθεση του Κώστα Πανιάρα αποτελεί πάντα εικαστικό γεγονός. Οι «Εποχές» όμως στον «Εικαστικό κύκλο» (Χαρ. Τρικούπη 121), εκτός των άλλων, είναι κατά το ζωγράφο και ένα «πρόσχημα, διότι ο στόχος της ζωγραφικής μου δεν είναι να εικονογραφήσει το εξαντλημένο από τον καιρό κιόλας του Βιβάλντι θέμα των Τεσσάρων Εποχών. Ένα πρόσχημα, λοιπόν, για τα πράσινα, τα κόκκινα, τα κατακίτρινα και τα μπλε, που περιμένω κάθε μέρα στο εργαστήριο-γεωγραφικό τόπο του εαυτού μου και της ζωγραφικής μου».

Φρέσκος Λειβαδάς
«Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα», θα λέει ο Κώστας Λειβαδάς για τρεις συνεχόμενες Παρασκευές και Σάββατα, αρχής γενομένης στις 22/10, στο «Κύτταρο». Συνοδοιπόροι του οι συμμετέχοντες στο τελευταίο CD του με τίτλο «Κρατήσου απ’ τη στάχτη» Γιώργος Ρωμανός, Δέσποινα Γλέζου, Ρίτα Αντωνοπούλου και πολλοί φίλοι τραγουδιστές, τραγουδοποιοί και μουσικοί που μοιράστηκαν μαζί τα τελευταία 15 χρόνια. Μετά τα: «Κάθε μπαλκόνι έχει άλλη θέα», «Μια πλευρά» και «Τι χρονιά κι αυτή», το «Κρατήσου απ’ τη στάχτη» αντλεί το υλικό του από γεγονότα, προσωπικά και κοινωνικά, που επηρέασαν τον τραγουδοποιό.

«Κύτταρο Live», Ηπείρου 48 και Αχαρνών, τηλ.: 210-8224134.

Τέσσερα χρόνια «Ήρωες»
Την επιτυχία των προηγούμενων τριών χρόνων συνεχίζει στο γνωστό τους λημέρι, το «Μικρό Παλλάς», κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη η παρέα των ηθοποιών και τραγουδιστών που σχολιάζουν με το δικό τους τρόπο τη σύγχρονη πραγματικότητα. Οι «Ήρωες» εμπνέονται από το κιτς, την παιδική τρέλα, την κοινωνική αντίφαση και τον ιδεολογικό ελληνικό αχταρμά. Οι «Ήρωες» εξοργίζονται με το ψεύτικο και αναζητούν το γέλιο, την αλήθεια και το λυρισμό. Είναι μια «συμμορία» προπονημένων ερμηνευτών με στόχο να ικανοποιήσει απόλυτα την ανάγκη των θεατών για συγκίνηση και γέλιο.

«Μικρό Παλλάς», Αμερικής 2 και Στοά Σπυρομήλιου, τηλ.: 210-3210025.

Ο νονός της techno
Στις 22/10 ο Χουάν Άτκινς, ο καλλιτέχνης από το Ντιτρόιτ που έχει χαρακτηριστεί ως ο «Νονός της techno», καταλαμβάνει τα decks του «Yoga Bala», προσφέροντας στο αθηναϊκό κοινό μια μοναδική ευκαιρία να ακούσει έναν πραγματικό μύθο της σύγχρονης μουσικής ιστορίας. Την επομένη ο Άτκινς είναι καλεσμένος του «Red Bull Music Academy Workshop», πάντα στo «Υoga Bala». Οι λάτρεις της καλής techno θα συμμετέχουν σε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση σχετικά με την καριέρα του και την ιστορία πίσω από τη μουσική του Ντιτρόιτ.

«Yoga Bala», Ρήγα Παλαμήδου 5-7, Ψυρρή, τηλ.: 210-3311335.

Παρέα με τους φίλους τους
Οι «KollektivA» γιορτάζουν μαζί με 4 σπουδαίους φίλους τους την κυκλοφορία από τη Lyra του νέου τους δίσκου «KollektivΑ», σε επιμέλεια παραγωγής του Μάνου Ξυδούς, την επιτυχία του «Μαίρη, μη λυπάσαι πια», που ενορχήστρωσαν και έπαιξαν με τον Μάνο στον τελευταίο του δίσκο «Όταν θα φύγω ένα βράδυ από δω», και τη συμμετοχή τους στο νέο δίσκο των ΝΕΒΜΑ «ΝΕΒΜΑτικά Δικαιώματα» με το τραγούδι «Χειμώνας». Μαζί τους σήμερα (21/10) οι Όναρ, στις 28/10 οι Magic De Spell, στις 4/11 ο Άλκης Κωσταντόπουλος και στις 11 οι Αλχημιστές.

«Ρυθμός Stage», Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη, τηλ.: 210-9750060.

Ακίνητα νερά
«Σπαράγματα λίμνης» είναι ο τίτλος της έκθεσης της Χρύσας Βέργη, που επιχειρεί την ακτινογράφηση της ζωής της φύσης μέσα στη λίμνη, μια διείσδυση σε όσα συμβαίνουν κάτω από το αργοσάλευτο νερό, αλλά και στην επιφάνειά του, εκεί που οι αντανακλάσεις της έξω φύσης, οι φωτοσκιάσεις και τα παιχνίδια του φωτός δημιουργούν παραμυθένιους κόσμους. «Η Χρύσα Βέργη είναι ζωγράφος της φύσης», έχει πει για την καλλιτέχνιδα η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. «Είναι παθιασμένη με τη φύση, τη γεμάτη ενέργεια, κίνηση, ζωντάνια, τη φύση που μεταμορφώνεται αδιάκοπα».

«Atrion Gallery», Τσιμισκή 94, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310-285890.

Ήρωες στον καμβά
Πιθανότατα είναι μία από τις πλέον σημαντικές εκθέσεις που άνοιξαν για το κοινό το καλοκαίρι που πέρασε. Αν βρεθείτε λοιπόν στην Καλαμάτα, μπορείτε ακόμα να τη θαυμάσετε, για λίγες μόνο μέρες, αφού ολοκληρώνεται στις 30/10. Στη Δημοτική Πινακοθήκη «Α. Τάσος» της πόλης σας περιμένει η «Περί ηρώων και», εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Ερνέστο Σάμπατο. Περιλαμβάνει έργα διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών της παλιότερης και της νεότερης γενιάς, που αναφέρονται όλα σε προβλέψιμους αλλά και συχνά απρόβλεπτους ήρωες.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα των: Αλέξη Βερούκα, Ναταλίας Μελά, Δημήτρη Μεράντζα, Βένιας Μπεχράκη, Νίκου Στεφάνου, Ευγένιου Σπαθάρη, Μάριου Σπηλιόπουλου, Γιώργου Σπυρόπουλου, Παναγιώτη Τέτση, Γιάννη Τσαρούχη, Αλέκου Φασιανού, Γιαννούλη Χαλεπά, Μάρκου Χατζηπατέρα.