Με τις ευχές της γυναίκας του σε δεύτερο γάμο με άντρα!

08.02.2008
Πριν από κάποια χρόνια ήταν απίθανο ένας παντρεμένος άντρας να παρατήσει γυναίκα και παιδί για να ζευγαρώσει και να συζήσει με έναν άλλον άντρα! Οι καιροί, όμως, έχουν γυρίσματα και σήμερα σας παρουσιάζουμε στο ΛΟΙΠΟΝ έναν Έλληνα που άφησε την οικογένειά του για να παντρευτεί τον καλό του σε μια γαμήλια τελετή στη Μασαχουσέτη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


Πριν από κάποια χρόνια ήταν απίθανο ένας παντρεμένος άντρας να παρατήσει γυναίκα και παιδί για να ζευγαρώσει και να συζήσει με έναν άλλον άντρα! Οι καιροί, όμως, έχουν γυρίσματα και σήμερα σας παρουσιάζουμε στο ΛΟΙΠΟΝ έναν Έλληνα που άφησε την οικογένειά του για να παντρευτεί τον καλό του σε μια γαμήλια τελετή στη Μασαχουσέτη.

Είναι σπάνιο, ακόμη και σήμερα, ένας άντρας να βρει την τόλμη και να κάνει την οδυνηρή αποκάλυψη στη σύζυγό του, ότι θέλει δηλαδή να βιώσει τον έρωτα με έναν «εντελώς διαφορετικό τρόπο», ότι η «αδελφή ψυχή» του δεν είναι εκείνη, ούτε κάποια άλλη γυναίκα, αλλά ένας άντρας! Και ακόμη χειρότερα, ότι τη χωρίζει για να παντρευτεί τον εκλεκτό της καρδιάς του.

Η αλήθεια είναι ότι ξαφνιάστηκα από την εμφάνιση και τη συμπεριφορά του «ζευγαριού»... Ο 40χρονος, πρώην πολιτικός μηχανικός και γόνος παλιάς αθηναϊκής ευκατάστατης οικογένειας, δεν είναι «χειρουργημένος», ούτε θηλυπρεπής στην εμφάνισή του και τίποτα το «αδελφίστικο» δεν αιωρείται στην ατμόσφαιρα. Όση ώρα ο Παναγιώτης συζητούσε μαζί μου για τον έρωτά τους και τον γκέι γάμο του ο 35άρης Κιθ τον κοίταζε τρυφερά κι ενώ εγώ χάζευα τις φωτογραφίες του άλμπουμ, που τους δείχνουν χαμογελαστούς και πιασμένους χέρι χέρι την ημέρα του γάμου τους στο δημαρχείο.

Ρώτησα αμήχανα την πρώην σύζυγό του πώς το πήρε όταν ο Παναγιώτης της αποκάλυψε το αξεπέραστο πάθος του για έναν άντρα και είχε την πρόθεση να την εγκαταλείψει. «Το πήρα στο χαβαλέ. Αρχικά νόμιζα ότι κάνει black χιούμορ. Επέμενε όμως σοβαρά και τότε κόλλησα. Δεν ντρέπεσαι; Με άντρα; του φώναζα σε μια κρίση υστερίας».

Σήμερα όμως έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα, αλλά και με την εικόνα των δύο παντρεμένων αντρών. Αρκετές φορές μάλιστα έχει η ίδια επισκεφτεί τη «φωλίτσα» τους και άλλες τόσες τους έχει φιλοξενήσει στο σπίτι της, αφού το «ζευγάρι» μετακινείται διαρκώς μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής.

Όταν στη συνέχεια ρώτησα τον 40χρονο αναφορικά με τις ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο παιδί τους το γεγονός ότι κάποτε θα μάθει ότι ο πατέρας του το εγκατέλειψε για να φτιάξει μια γκέι οικογένεια, τον είδα να δακρύζει. «Αυτό είναι πραγματικά το σημαντικότερο και το πιο ευαίσθητο θέμα. Το ψάχνω συνέχεια με τη βοήθεια ενός ειδικού παιδοψυχολόγου και η συμβουλή του είναι ότι το παιδί πρέπει να ενημερωθεί από εμάς τους ίδιους. Με την κατάλληλη παιδεία, τις απλές αλήθειες και την αγάπη, το πιο πιθανό είναι να το αποδεχτεί όταν μεγαλώσει», μου απάντησε.

Έρωτας κεραυνοβόλος

Πού έλαβε χώρα η μοιραία γνωριμία; ρώτησα τον Παναγιώτη.

«Βρισκόμουν σε επαγγελματικό ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η σχέση μας ξεκίνησε ένα βράδυ σε κλαμπ, με ένα τυχαίο άγγιγμα, που όμως στάθηκε μοιραίο. Από εκείνη τη στιγμή δεν σταματήσαμε να ανταλλάσσουμε βλέμματα. Το μαγαζί ήταν γεμάτο με τις ωραιότερες γυναίκες του κόσμου κι εγώ είχα κολλήσει μαζί του. Τότε κατάλαβα τι σημαίνει κεραυνοβόλος έρωτας. Το επόμενο βράδυ μετακόμισα από το ξενοδοχείο στο σπίτι του Κιθ, αν και δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι αυτός θα ήταν ο δεσμός της ζωής μου. Μάλιστα, θυμάμαι ότι του είχα πει από φόβο, γιατί εισέπραξα ότι η έλξη ήταν αμφίδρομη: Μη με ερωτευτείς, γιατί το μπλέξιμο μεταξύ μας θα κρατήσει μόνο λίγες μέρες, είμαι ξένος και παντρεμένος».

Οι σεξουαλικές επιλογές σου είχαν διαμορφωθεί πριν από το γάμο σου;

«Κάτι σε λανθάνουσα κατάσταση. Μετά το γάμο μου αποφάσισα να είμαι στρέιτ και πίστευα ότι το είχα καταφέρει».

Και ο Κιθ;

«Ήταν περισσότερο άβγαλτος. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο είχε σχέση με γυναίκα».

«Θέλαμε να αυτοκτονήσουμε»

Όπως μου δήλωσε στη συνέχεια, «ντρεπόμουν να αποκαλύψω στη γυναίκα μου τη διαφορετικότητά μου. Φοβόμουν το σκάνδαλο, την απόρριψη και το λιθοβολισμό από τους συγγενείς, τους φίλους, τους συναδέλφους και ύστερα από μερικά χρόνια από το ίδιο μου το παιδί. Όμως, ήταν αφόρητος και ο χωρισμός μου με τον Κιθ».

Πώς το έμαθες; ρώτησα μετά την πρώην σύζυγό του.

«Πριν αποφασίσει να μου αποκαλύψει τις ερωτικές αταξίες του με τον Κιθ εξαφανίστηκε για ένα μήνα. Όταν επέστρεψε, μου είπε ότι ήθελε να μείνει μόνος του, για να ξεκαθαρίσει τις αλήθειες μέσα του, ότι έδωσε μάχη με τον εαυτό του και ότι με αγαπούσε σαν μάνα!».

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να βρεις το θάρρος και να της μιλήσεις;

«Ο Κιθ. Με είπε δειλό».

Μετά την αποκάλυψη η σύζυγος, ο σύζυγος και ο Αμερικανός φίλος του συναντήθηκαν μια καλοκαιρινή βραδιά στο roof garden πολύ γνωστού αθηναϊκού ξενοδοχείου και οι δύο άντρες της ανακοίνωσαν την απόφασή τους να θέσουν τέρμα στη ζωή τους. «Πραγματικά. Είχαμε φτάσει σε απελπισία», μου είπε ο Παναγιώτης.

Η εποχή μας δεν ευνοεί το ρομαντισμό του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας

«Ο έρωτας χωρίς ρομαντισμό είναι στερημένος έρωτας».

Και αντί να αυτοκτονήσετε, αποφασίσατε να το συζητήσετε μεταξύ σας;

«Η πρώην γυναίκα μου ήθελε να τον γνωρίσει, όμως εγώ φοβόμουν. Ξέρεις τώρα, ότι θα ουρλιάζει μακριά τα χέρια σου από τον άντρα μου, ρε!. Όμως, έθιξε ένα τόσο στενάχωρο θέμα με τόση αξιοπρέπεια, χωρίς να εξευτελίσει τον Κιθ κι εμένα, ούτε και τον εαυτό της να προσβάλει. Και συμφώνησε να μου δώσει συναινετικό διαζύγιο».

Τι του είπες όταν σου έκανε την επαναστατική δήλωση ότι παντρεύονται; ρώτησα την πρώην σύζυγο.

«Με τις ευχές μου».

Γιατί παντρευτήκατε; Δεν είναι παλιομοδίτικο; Οι γκέι λέτε ότι είστε προοδευτικά άτομα

«Θέλαμε να ενσωματωθούμε στην κοινωνία, η οποία μέχρι και σήμερα επιτρέπει στον άμοιρο γκέι να είναι μόνο ένας ανώμαλος ανάμεσα σε φυσιολογικούς. Αυτό σημαίνει ότι μας επιτρέπουν να είμαστε πολίτες τρίτης κατηγορίας. Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε άλλο! Θέλαμε την αναγνώριση του δικαιώματος να έχουμε την ίδια νομική μεταχείριση όπως όλοι οι ετεροφυλόφιλοι».

Μια συμβολαιογραφική πράξη συμβίωσης δεν είναι αρκετή;

«Μια απλή συμβολαιογραφική πράξη δεν εξασφαλίζει τα οικογενειακά επιδόματα. Δεν σου επιτρέπει ούτε να επισκεφθείς το σύντροφό σου αν βρεθεί στην εντατική. Με το γάμο χορηγούνται προνόμια και το νομοσχέδιο εγγυάται τα κληρονομικά δικαιώματα, σε αναγνωρίζει η ασφαλιστική εταιρεία του συντρόφου σου και οι τράπεζες, οι συγγενείς δεν μπορούν να προσβάλλουν διαθήκες, φορολογούμαστε με τους ίδιους ευνοϊκούς όρους».

Τι έχει αλλάξει προς το καλύτερο στη σχέση σας μετά το γάμο;

«Σταμάτησε η ζήλια του Κιθ. Ήθελε την κοινωνική επικύρωση της μονογαμίας και της αφοσίωσής μου».

Υπάρχουν περιορισμοί ή προβλήματα για ένα παντρεμένο ζευγάρι, εάν πάρει μετάθεση ή θελήσει να ζήσει σε μια άλλη χώρα, όπου δεν επιτρέπεται ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου;

«Ναι, ο γάμος που έκαναν δεν αναγνωρίζεται και πιθανώς να μη λάβουν και άδεια παραμονής».

Η γαμήλια τελετή

Πού πραγματοποιήθηκε το μυστήριο;

«Διαλέξαμε τη Μασαχουσέτη, την πρώτη αμερικανική πολιτεία όπου μετά από πολύχρονη δικαστική μάχη κρίθηκε αντισυνταγματική η απαγόρευση γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων».

Στείλατε και προσκλήσεις;

«Δεν στείλαμε σε κανέναν προσκλήσεις, μόνο μπομπονιέρες μοιράσαμε, που τις είχε φέρει η πρώην γυναίκα μου από την Ελλάδα. Ο γάμος μας δεν ήταν γκλάμορους, ούτε τον είχαμε περάσει στα κοσμικά. Θέλαμε να κρατήσουμε αυτή την ημέρα low. Η τελετή έγινε στο δημαρχείο του Κέμπριτζ, το απόγευμα κάποιας Δευτέρας και σε πολύ στενό κύκλο. Οι μόνοι προσκεκλημένοι ήταν η γυναίκα μου και δύο κολλητοί του Κιθ, που ήταν και οι μάρτυρες στο γάμο».

Τι φορούσατε στην τελετή;

«Ήμασταν δύο πολύ συνηθισμένοι και αθόρυβοι γαμπροί, με κλασικό λευκό σμόκιν. Όμως, τα τηλεοπτικά συνεργεία που την έχουν στημένη κάθε μέρα έξω από το δημαρχιακό μέγαρο μας τράβηξαν μερικά πλάνα κι έτσι δεχτήκαμε να βγούμε σε κάποιο κανάλι».

Μίλησέ μου για τις μεγάλες σας στιγμές

«Ήταν τόσο μαγικές οι ώρες της παραμονής του γάμου, που δεν κλείσαμε μάτι όλη τη νύχτα. Μας είχε πιάσει προγαμήλιο στρες. Δεν το πιστεύαμε ότι όλα αυτά τα ζούσαμε εμείς. Ρωτούσαμε ηλίθια ο ένας τον άλλο: Γιατί δεν κοιμόμαστε; Α, ναι! Παντρευόμαστε!. Όταν ντύθηκα γαμπρός, δεν ξέρω γιατί, αλλά με έπιασε μια ντροπή, κλειδώθηκα στο μπάνιο και δεν έβγαινα. Ο Κιθ χτυπούσε συνέχεια την πόρτα, εγώ δεν άνοιγα και ξαφνικά συνήλθα όταν τον άκουσα να φωνάζει: Άνοιξε, θα σπάσω την πόρτα και μετά το κεφάλι σου» και την πρώην σύζυγό μου να αναρωτιέται λες να το έσκασε;. Όταν βγήκαμε από το σπίτι, εκείνη απαθανάτισε τις στιγμές με βιντεοκάμερα».

Μετάνιωσες έστω και στο παρά πέντε;

«Ποτέ. Στο δημαρχείο κρατιόμασταν από το χέρι και ανεβαίναμε τρέχοντας τα μαρμάρινα σκαλιά. Ο Κιθ φώναζε: Πες μου ότι δεν είναι ψέματα!».

Ποιο ήταν το συναίσθημα όταν φορέσατε τη βέρα και ανταλλάξατε όρκους αιώνιας αφοσίωσης;

«Ήταν απίστευτα συγκινητικές στιγμές. Ο Κιθ και η πρώην σύζυγός μου έβαλαν τα κλάματα. Εγώ είχα πάθει τέτοια σύγχυση, που μιλούσα με τον Κιθ στα ελληνικά και με την πρώην μου στα αγγλικά».

Πώς γιορτάσατε την ιστορική μέρα;

«Μόλις τελείωσε το μυστήριο, ανοίξαμε σαμπάνιες και το βράδυ είχαμε κλείσει για φαγητό και ποτό, για πάρτη μας, ένα φοβερό μπιστρό που φωτίζεται μόνο με κεριά. Κόψαμε και την τούρτα που είχε παραγγείλει ο Κιθ κι έγραφε πάνω με κερασάκια Σ αγαπώ».

Ποιος από τους δύο πήρε το επίθετο του άλλου;

«Τι εννοείς; Έχουμε διπλό επίθετο».

Γενική κατακραυγή

Ο Θεός δεν ευλογεί την ένωση δύο αντρών Και η Χριστιανική Εκκλησία δεν πρόκειται να ευλογήσει τέτοιους γάμους, ακόμη και αν γίνει η Δευτέρα Παρουσία.

«Πιστεύω ότι η Εκκλησία στο μέλλον, αναζητώντας νέες παραμέτρους, ίσως αναγκαστεί να αναπροσαρμόσει πολλές από τις δογματικές θέσεις της».

Οι οικογένειές σας πώς αντέδρασαν;

«Η μητέρα μου δεν ξέρει ότι είμαι παντρεμένος με τον Κιθ. Στην Αμερική ζούμε ανοιχτά ως ζευγάρι και περπατάμε ελεύθερα στο δρόμο χέρι χέρι, αλλά εδώ κρυβόμαστε απ όλους και απ όλα, γιατί η μεγαλύτερη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας είναι ακόμη μονολιθική. Εδώ μέχρι και στη Νότια Αφρική οι γκέι παντρεύονται νόμιμα και αναγνωρίζονται τα συζυγικά τους δικαιώματα».

Η οικογένεια του Κιθ γνωρίζει για τη σχέση και το γάμο σας;

«Λίγο πριν από το γάμο αποφάσισε να το πει στους γονείς και στην αδελφή του. Όμως, ήταν λάθος, γιατί το πήραν πολύ βαριά».