Προσοχή, το κρύο σκοτώνει το πράσινο!

18.01.2008
Τα φυτά είναι που είναι ευαίσθητα στο κρύο χρειάζονται και ιδιαίτερη φροντίδα τους χειμερινούς μήνες, πολύ περισσότερο όταν η θερμοκρασία πλησιάζει το μηδέν. Υπάρχουν όμως και έξυπνοι τρόποι για να τα προστατέψετε, έτσι ώστε η άνοιξη να τα βρει έτοιμα να ανθίσουν.

Τα φυτά είναι που είναι ευαίσθητα στο κρύο χρειάζονται και ιδιαίτερη φροντίδα τους χειμερινούς μήνες, πολύ περισσότερο όταν η θερμοκρασία πλησιάζει το μηδέν. Υπάρχουν όμως και έξυπνοι τρόποι για να τα προστατέψετε, έτσι ώστε η άνοιξη να τα βρει έτοιμα να ανθίσουν.

Δέντρα και θάμνοι στη γλάστρα
Αν έχετε φυτέψει δέντρα σε γλάστρες για να διακοσμήσετε το μπαλκόνι, τη βεράντα ή τον κήπο σας και είναι εύκολο να τα μετακινήσετε, μπορείτε να διαμορφώσετε μια αποθήκη ή έναν κλειστό χώρο για να περάσουν εκεί το χειμώνα. Ο φωτισμός, όταν το φυτό βρίσκεται σε κοιμώμενη κατάσταση, δεν είναι απαραίτητος για τη συντήρησή του. Αντίθετα, η υγρασία είναι σημαντική, γι αυτό και θα χρειαστούν συμπληρωματικά ποτίσματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ειδικά όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει. Αν είναι δύσκολο να τα μετακινήσετε ή δεν έχετε χώρο και τα αφήσετε έξω, θα χρειαστούν οπωσδήποτε ιδιαίτερη προστασία. Αν είναι εφικτό, καλό είναι να μετακινήσετε τις γλάστρες σε περιοχές προστατευμένες από τους κρύους χειμωνιάτικους ανέμους. Οι νότιες και οι ανατολικές περιοχές σε σχέση με το σπίτι σας είναι οι καλύτερες. Όσο μεγαλύτερες είναι οι γλάστρες, τόσο το καλύτερο, γιατί οι ρίζες είναι προστατευμένες από περισσότερο χώμα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα φυλλοβόλα φυτά υποφέρουν λιγότερο το χειμώνα από τα αειθαλή, επειδή δεν έχουν απώλεια υγρασίας από τα φύλλα ή τις βελόνες τους.

Γλάστρες παντός καιρού
Οι ρίζες είναι το πιο ευαίσθητο σημείο του φυτού στο κρύο. Μια καλή μέθοδος για να τις προστατεύσετε είναι να βάλετε τη γλάστρα σας όπως είναι μέσα σε μια αρκετά μεγαλύτερη. Στη συνέχεια τοποθετείτε ανάμεσα στις δύο γλάστρες ξερά φύλλα και κλαδιά, κομμάτια λινάτσας ή άχυρα. Κανονικά τα άχυρα στον κήπο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην επιφάνεια του χώματος, αφού επιτρέπουν στο νερό να εισχωρήσει. Η επαφή της γλάστρας με το έδαφος του κήπου βοηθάει επίσης κατά κάποιον τρόπο στο να διατηρηθεί η θερμοκρασία στο φυτό.

Πώς να συντηρείτε τις ανθοδέσμες
Όλοι θέλουμε να διατηρήσουμε τη φρεσκάδα μιας ανθοδέσμης για περισσότερες μέρες. Αυτό δεν είναι δύσκολο να το πετύχετε αρκεί να ακολουθήσετε κάποια μικρά τρικ, που θα βοηθήσουν τα λουλούδια να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους.

Κόβετε τα στελέχη (κοτσάνια) ευθεία ή λοξά χρησιμοποιώντας ανθοκομικό κόφτη ή ένα κοφτερό μαχαίρι. Δεν χρησιμοποιείτε ποτέ ψαλίδι, γιατί τα στελέχη τραυματίζονται. Προσέξτε να τα κόβετε μέσα σε νερό, που πρέπει να είναι φρέσκο, καθαρό και χλιαρό.

Μεταφέρετε τα λουλούδια σε ένα βάζο ή δοχείο γεμάτο με νερό και αφαιρείτε τα φύλλα που είναι κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά συντηρητικά που επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής των λουλουδιών σας και καταπολεμούν τα βακτηρίδια που αναπτύσσονται στο νερό. Αν χρησιμοποιήσετε κάποιο από αυτά, πρέπει να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες χρήσης. Προσθέτετε νερό στο δοχείο όποτε χρειάζεται και αναπληρώνετε τα διαλύματα κάθε δύο μέρες. Αν δεν χρησιμοποιείτε συντηρητικά, αλλάζετε το νερό καθημερινά, σαπουνίζετε το ανθοδοχείο και ξανακόβετε τα στελέχη των λουλουδιών.

Τοποθετείτε τα λουλούδια σε δροσερό μέρος, ειδικά τη νύχτα, και τα κρατάτε μακριά από πηγές θερμότητας, π.χ., καλοριφέρ.

Αν έχετε μια σύνθεση φρέσκων λουλουδιών φτιαγμένη σε ανθοκομικό σφουγγάρι, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσθέτετε νερό καθημερινά. Το σφουγγάρι λειτουργεί σαν ένα συντηρητικό που επιμηκύνει τη ζωή των λουλουδιών σας. Τοποθετείτε τη σύνθεση σε δροσερό μέρος, μακριά από ζέστη.

Πώς να φροντίσετε τους πανσέδες
Οι πανσέδες είναι το δημοφιλέστερο εποχιακό φυτό. Αν φυτευτούν κατάλληλα και συντηρηθούν, θα έχουν πολύ λιγότερα προβλήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Καλό είναι, όμως, να αφαιρείτε τα μαραμένα λουλούδια και τα νεκρά στελέχη τακτικά. Αυτό εξοικονομεί ενέργεια στα φυτά, γιατί δεν μπαίνουν στη διαδικασία παραγωγής σπόρου. Επίσης, καλό είναι να προσθέτετε και λίγο λίπασμα μέσα στο Φεβρουάριο, για να βοηθήσετε την ανάπτυξη της βλάστησης και την παραγωγή λουλουδιών το Μάρτιο.

Πότισμα και λίπανση για τα φυτά εσωτερικού χώρου
Για να διατηρήσετε, αλλά και να βοηθήσετε τα φυτά σας να αναπτυχθούν, πρέπει απαραίτητα να μην ξεχνάτε να τα ποτίζετε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους ρίχνετε νερό καθημερινά. Ποτίζετε τις γλάστρες όταν η επιφάνεια του χώματος δείχνει στεγνή. Έπειτα να βεβαιώνεστε ότι το νερό στραγγίζει κανονικά από τις τρύπες που υπάρχουν στον πάτο κάθε γλάστρας. Αν χρησιμοποιείτε πιατάκια αποστράγγισης, προσέχετε να μην αφήνετε το νερό εκεί για περισσότερο από 20 λεπτά. Διαφορετικά θα προκαλέσετε σοβαρά προβλήματα στα φυτά. Για τα περισσότερα φυτά ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα είναι καλό να χρησιμοποιείται κάθε 2-3 εβδομάδες και ανάλογα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.