Το εγκληματικό παρελθόν της Κάιλι Μινόγκ

03.02.2010
Όπως αποκάλυψαν τα γενεαλογικά αρχεία που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, οι απαγχονισμοί, η σεξουαλική κακοποίηση και απελάσεις είναι μόνο ένα μέρος της οικογενειακής ιστορίας της αυστραλέζας τραγουδίστριας.

Όπως αποκάλυψαν τα γενεαλογικά αρχεία που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, οι απαγχονισμοί, η σεξουαλική κακοποίηση και απελάσεις είναι μόνο ένα μέρος της οικογενειακής ιστορίας της αυστραλέζας τραγουδίστριας.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mirror, μια από τις προγόνους της Κάιλι Μινόγκ (Kylie Minogue) απέσπασε το δικό της κομμάτι... διασημότητας πολύ πριν τη μικροσκοπική τραγουδίστρια, μένοντας στην ιστορία ως η γηραιότερη γυναίκα που καταδικάστηκε σε απαγχονισμό.

Η ποινή της 69χρονης Ντίνα Ρίντιφορντ (Dinah Riddiford) από την Ουαλία εκτελέστηκε σε δημόσια θέα, στις 7 Σεπτεμβρίου 1816 στο προαύλιο της φυλακής του Γκλάουσεστερ και το γεγονός διαδόθηκε από στόμα σε στόμα ως ο "Απαγχονισμός της Γιαγιούλας".

Στην εποχή που ζούμε, το έγκλημα που οδήγησε την κυρία Ρίντιφορντ στη θανατική ποινή το πολύ να την είχε στείλει για λίγους μήνες στη φυλακή, αλλά τα χρόνια εκείνα το δικαστικό σύστημα ήταν πολύ πιο αυστηρό, ακόμη κι αν επρόκειτο για κλοπές τροφίμων.

Συγκεκριμένα, η Ντίνα Ρίντιφορντ κι ο γιος της είχαν διαρρήξει ένα γειτονικό σπίτι απ' όπου αφαίρεσαν δύο κομμάτια λαρδί, δύο χοιρινά μάγουλα, μια χοιρινή γλώσσα, ένα μεγάλο βάζο με βούτυρο και μια μικρή χάλκινη τσαγιέρα. Μέσα σε λίγες ώρες, μητέρα και γιος συνελήφθησαν και λίγες εβδομάδες αργότερα είχαν ήδη δικαστεί και καταδικαστεί για το έγκλημα.

Η κυρία Ρίντιφορντ θανατώθηκε μετά από λίγους μήνες, ενώ ο γιος της, Λιούκ (Luke) στάθηκε πιο "τυχερός", καθώς μια έκτακτη νομική ρύθμιση περιόρισε την ποινή του σε εξορία. Έτσι, στις 9 Απριλίου 1817 ο 34χρονος Λιούκ θα έμπαινε σε ένα κάτεργο του Βασιλικού Ναυτικού για να φτάσει στην Αυστραλία μετά από θαλάσσιο ταξίδι πέντε μηνών.

Η εξέλιξη αυτή ήταν πολύ συνηθισμένη για τους βρετανούς παράνομους του τέλους του 18ου και της αρχής του 19ου αιώνα, οι οποίοι καταδικάζονταν πολλές φορές δι' ασήμαντον αφορμήν και εξορίζονταν σωρηδόν για να επανδρώσουν τη νέα απομακρυσμένη ήπειρο με φτηνά εργατικά χέρια. Συγκεκριμένα, στο διάστημα αυτό περισσότεροι από 165.000 φυλακισμένοι μεταφέρθηκαν στην δυτική Αυστραλία, όπου δούλευαν σαν σκλάβοι και συχνά πέθαιναν από τις κακουχίες.

Το ίδιο συνέβη και με τον Λιούκ, ο οποίος μεταφέρθηκε σε διάφορες αποικίες της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπως ονομαζόταν τότε η χώρα, μέχρι που πέθανε οκτώ χρόνια αργότερα.

Όμως αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση εγκληματικότητας στην οικογενειακή ιστορία της Κάιλι. Ο προ-προπάππους της, Μόργκαν Ρίντιφορντ (Morgan Riddiford), επίσης Ουαλός, είχε επίσης φυλακιστεί σε ηλικία 16 ετών για σεξουαλική κακοποίηση μιας νεαρής αγρότισσας στην επαρχία του Μπρίστολ. Το περιστατικό περιγράφουν και διάφορες εφημερίδες της εποχής.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο νεαρός Ρίτνιφορντ, παρέα με έναν 18χρονο φίλο του επιτέθηκαν στην 14χρονη Μέρι Αν Τάντι, καθώς εκείνη επέστρεφε μέσα από τα χωράφια στη φάρμα όπου εργαζόταν, γύρω στις εννέα το βράδυ. Η κοπέλα έβαλε τις φωνές και αφού κατάφερε να ξεφύγει περιέγραψε τι είχε συμβεί στον πατέρα της, που εντωμεταξύ την είχε ακούσει και είχε τρέξει για βοήθεια της.

Έτσι ο Ρίντιφορντ συνελήφθη και στις 20 Νοεμβρίου 1890 καταδικάστηκε σε εννιά μήνες κράτηση, ποινή που εξέτισε στην ίδια φυλακή με την "απαγχωνισμένη γιαγιούλα". Ωστόσο, μετά την αποφυλάκιση του κατάφερε να στρώσει τη ζωή του, να βρει δουλειά ως εισπράκτορας στα τραμ, να παντρευτεί και να αποκτήσει δικούς του απογόνους. Η εγγονή του ήταν η γιαγιά της Κάιλι, η οποία, μετά τον δικό της γάμο με κάποιον άλλο Ουαλό ονόματι Τζονς, απέκτησε την Κάρολ Αν Τζονς (Carol Ann Jones), μητέρα της Κάιλι.

Το 1955, σε ηλικία 10 ετών, η μητέρα της Κάιλι μετανάστευσε με την οικογένεια της στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας και αφού σπούδασε χορό και εργάστηκε ως μοντέλο για ένα σύντομο διάστημα, παντρεύτηκε τον ιρλανδικής καταγωγής Ρον Μινόγκ (Ron Minogue), μετανάστη πέμπτης γενιάς και λογιστή στο επάγγελμα, με τον οποίο μετακόμισε στην Μελβούρνη.

Η Κάρολ και ο Ρον απέκτησαν μαζί τρία παιδιά, από τα οποία μεγαλύτερη είναι η Κάιλι που γεννήθηκε στις 28 Μαΐου 1968. Η Ντάνι (Dannii), επίσης τραγουδίστρια και o Μπρένταν (Brendan) που εργάζεται ως κάμεραμαν, ακολούθησαν λίγα χρόνια αργότερα. Η οικογένεια Μινόγκ έχει διατηρήσει τους δεσμούς της με τις βρετανικές ρίζες της και συχνά επισκέπτεται τον θείο Ντένις, στη Νότια Ουαλία.

Ο Ντένις Ρίντιφορντ, θείος της Κάιλι από την πλευρά της μητέρας της, είναι εγγονός του Μόργκαν Ρίντιφορντ που είχε καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση και παρότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρα ντοκουμέντα που να συνδέουν τον Μόργκαν με την Ντίνα Ρίντιφορντ και τον "Απαγχονισμό της Γιαγιούλας", οι ειδικοί περί τη γενεαλογία λένε ότι η συγγένεια τους είναι άμεση.

Με δεδομένη την οικογενειακή ιστορία του, ο κύριος Ντένις Ρίντιφορντ, συνταξιούχος ξυλουργός σήμερα, έχει κάθε δικαίωμα να είναι διπλά υπερήφανος για την ανηψιά του και για την επιτυχία της, που της έχει αποφέρει μια περιουσία που εκτιμάται περισσότερο από 40 εκατομμύρια ευρώ, απομακρύνοντας κάθε οικονομικό εφιάλτη.