«Αντίο» στην εξάρτηση

08.01.2008
Κάποιοι celebrities μπαινοβγαίνουν στα γυμναστήρια, στα spa ή σε οίκους αισθητικής για να βελτιώσουν το προφίλ τους. Υπάρχουν όμως και άλλοι που περνούν τις πιο πολλές φορές το κατώφλι κάποιου κέντρου αποκατάστασης

Από τον Νίκο Ζαμπάρα


Κάποιοι celebrities μπαινοβγαίνουν στα γυμναστήρια, στα spa ή σε οίκους αισθητικής για να βελτιώσουν το προφίλ τους. Υπάρχουν όμως και άλλοι που περνούν τις πιο πολλές φορές το κατώφλι κάποιου κέντρου αποκατάστασης, προκειμένου να ξεκόψουν από το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, που έχουν μπει για τα καλά στα «in» στέκια του Χόλιγουντ. Από αυτούς ορισμένοι καταφέρνουν να βγουν «καθαροί», κάποιοι άλλοι όμως συνεχίζουν το βιολί τους!

Ρόμπιν Γουίλιαμς: Από νωρίς έμπλεξε με το ποτό ο Ρόμπιν Γουίλιαμς. Το αλκοόλ έγινε απαραίτητο κομμάτι της ζωής του και λίγο έλειψε να τον οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο, όταν βρέθηκε να έχει πιει πολύ περισσότερο απ όσο άντεχε ο οργανισμός του. Τον οδήγησαν σε κέντρο απεξάρτησης, απ όπου βγήκε «καθαρός», αλλά δεν άργησε να κυλήσει και πάλι. Η αντίδρασή του, πάντως, ήταν άμεση, αφού μόνος του επέλεξε να μπει ξανά στο κέντρο για να «λυτρωθεί» μια και καλή.

Μπέν Άφλεκ: Ο κάτοχος του Όσκαρ «γνωρίστηκε» για τα καλά με το αλκοόλ στο διάστημα της συμμετοχής του στα γυρίσματα της ταινίας «Περλ Χάρμπορ», ενώ στη συνέχεια η σχέση του με την Τζένιφερ Λόπεζ και ο χωρισμός τους τον «έσπρωξαν» πιο βαθιά στον αλκοολισμό. Κατάλαβε ότι κάπου έπρεπε να βάλει ένα τέλος κι έτσι επέλεξε να μπει σε κέντρο απεξάρτησης στο Μαλιμπού, απ όπου βγήκε νικητής.

Λίντσεϊ Λόχαν: Τα «μπες βγες» σε κέντρα απεξάρτησης από το αλκοόλ είναι μόνιμη συνήθεια για τη Λίντσεϊ Λόχαν, αφού όσες προσπάθειες και αν έχει κάνει, μοιάζουν να μην πιάνουν τόπο! Η νέα «εντολή» που της δόθηκε από τους δικαστές για εισαγωγή της σε ανάλογο κέντρο ίσως να τη βοηθήσει, αλλιώς δεν αποκλείεται να βρεθεί πίσω από της φυλακής τα σίδερα, αν και δεν δείχνει να νοιάζεται ιδιαίτερα!

Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Τι και αν έχει μπει αρκετές φορές σε κέντρα απεξάρτησης; Η έξοδός της από αυτά δεν την έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα για να ξεφύγει από τον αλκοολισμό. Και αυτό γιατί η Μπρίτνεϊ δείχνει αμετανόητη, συνεχίζει να μπλέκει σε περιπέτειες και, παρόλο που κινδυνεύει να χάσει κάθε επαφή με τα παιδιά της, δεν αλλάζει συνήθειες. Η νέα εισαγωγή της στο κέντρο που της συνέστησαν οι δικαστικές αρχές ήταν πολύ σύντομη, αφού έμεινε εκεί μόνο για μία ημέρα.

Πιτ Ντόχερτι: Η γνωριμία του με τον κόσμο των ναρκωτικών έχει οδηγήσει τον Πιτ Ντόχερτι πολύ κοντά στο θάνατο. Οι προσπάθειες του κιθαρίστα, ωστόσο, για να ξεφύγει δεν έχουν θετικά αποτελέσματα, παρόλο που έχει βρεθεί σε διάφορα κέντρα αποτοξίνωσης, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό (σ.σ.: ακόμη και σε μοναστήρι στην Ταϊλάνδη!). Πριν από λίγους μήνες, μάλιστα, πληροφορίες ήθελαν τον κιθαρίστα να έχει «μυήσει» στα ναρκωτικά και το σκυλί του (!), ενώ πρόσφατα διέρρευσε στο Διαδίκτυο βίντεο όπου εμφανίζεται να κάνει χρήση ηρωίνης, γεγονός που τον έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση για άλλη μια φορά.

Γουίτνεϊ Χιούστον: Κοκαϊνη, μαριχουάνα, ηρεμιστικά χάπια και γενικά ό,τι είχε σχέση με «μαλακά» ναρκωτικά αποτελούσαν μέρος της ζωής της διάσημης τραγουδίστριας. Η ντίβα της αμερικανικής μουσικής σκηνής, ωστόσο, αποφάσισε ότι έπρεπε να αλλάξει ζωή. Εισήχθη δύο φορές σε κέντρο απεξάρτησης και έδειξε ότι είχε τη διάθεση να ξεκόψει από τις κακές συνήθειες, που την είχαν οδηγήσει ακόμη και στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής. Άφησε πίσω της τα ναρκωτικά και από το 2006 κι έπειτα μοιάζει «αναγεννημένη», με τα νέα τραγούδια της να της αποφέρουν ακόμη περισσότερα κέρδη.

Έλτον Τζον: Εργασιομανής και ευτυχισμένος που είναι καθηλωμένος πίσω από ένα πιάνο, δηλώνει τώρα ο Έλτον Τζον, ο οποίος όμως για να μπορέσει να δει και πάλι την καριέρα του και τη ζωή του να παίρνουν τα πάνω τους χρειάστηκε να κοπιάσει αρκετά. Κι αυτό γιατί στα μέσα της δεκαετίας του 70 ήταν εθισμένος στην κοκαϊνη και στο αλκοόλ και κάθε χρόνο ως τις αρχές του 90 η εξάρτησή του ήταν μεγαλύτερη. Η επιλογή του να μπει σε πρόγραμμα απεξάρτησης τον «επανέφερε» στη ζωή και μάλιστα μετά από αυτή την παρένθεση, όπως την έχει χαρακτηρίσει, έχει αφοσιωθεί στο να ενισχύει ασθενέστερες ομάδες, κυρίως αυτούς που πάσχουν από AIDS.

Γουινόνα Ράιντερ: Τα ισχυρά φάρμακα στα οποία είχε εθιστεί η Γουινόνα Ράιντερ έμελλε να της «κολλήσουν» το παρατσούκλι της «κλέφτρας» και να της στερήσουν αρκετές δουλειές. Η ηθοποιός, όμως, αποφάσισε να ακολουθήσει την εντολή του δικαστή, που, πέραν των άλλων ποινών, της επέβαλε εισαγωγή σε ίδρυμα αποκατάστασης και ψυχολογική παρακολούθηση. Τελικά, η γνωστή ηθοποιός βγήκε κερδισμένη απ όλη αυτήν τη διαδικασία, αφού πλέον δεν παίρνει ούτε χάπι για τον πονοκέφαλο και βλέπει την πορεία της να έχει πάρει ανοδική τροχιά.

Όζι Όσμπορν: Η εισαγωγή σε κέντρα αποτοξίνωσης και απεξάρτησης από το αλκοόλ δεν είναι απλώς προνόμιο του διάσημου τραγουδιστή των Black Sabbath Όζι Όσμπορν. Ο 60χρονος ρόκερ χρειάστηκε να μπει αλλεπάλληλες φορές σε τέτοιου είδους ιδρύματα μέχρι να καταφέρει να βγει «καθαρός». Οι προτροπές του, πάντως, προς τους νεότερους να μην μπλέκουν με ναρκωτικά δεν πιάνουν τόπο ούτε στο ίδιο του το σπίτι, αφού ο γιος του Τζακ συνελήφθη με μαριχουάνα και οδηγήθηκε σε κέντρο απεξάρτησης, ενώ και η κόρη του Κέλι έχει διαβεί την πόρτα ανάλογου ιδρύματος, για να μπορέσει να ξεφύγει από τα ναρκωτικά!

Ντέιβιντ Χάσελχοφ: Οι ναυγοσωστικές ικανότητες που επιδείκνυε στο «Βaywatch» δεν φάνηκαν αρκετές για να τον βγάλουν σώο από την περιπέτειά του με τον αλκοολισμό. Μια περιπέτεια που ξεκίνησε για τον Ντέιβιντ Χάσελχοφ το 2002 και του έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην επαγγελματική, αλλά κυρίως στην οικογενειακή του ζωή. Η προσπάθεια που έκανε με τη συμμετοχή του στους «Ανώνυμους Αλκοολικούς» δεν έπιασε τόπο, ο εθισμός του στο ποτό συνεχίστηκε και πλέον βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, αφού εξαιτίας αυτής της συνήθειας δίνει αγώνα για να μπορεί να βλέπει τις δύο κόρες του.

Κόλιν Φάρελ: Είδε την καριέρα του να παίρνει την κάτω βόλτα κι έτσι ο νεαρός ηθοποιός αποφάσισε ότι το καλύτερο που είχε να κάνει ήταν να βρεθεί σε κάποια κλινική απεξάρτησης από το αλκοόλ. Για περισσότερο από ένα μήνα κλείστηκε σε αυτό και η έξοδός του ήταν πανηγυρική. Διότι μπορεί να κόπιασε, όπως δήλωσε, αλλά τουλάχιστον κατάφερε να ξεκόψει από τα ποτά.

Ντρου Μπάριμορ: Η γνωριμία με τον κόσμο του αλκοόλ και των ναρκωτικών έγινε πολύ νωρίς για την Ντρου Μπάριμορ. Δεν ήταν καλά καλά ούτε δέκα ετών όταν βρέθηκε για πρώτη φορά μεθυσμένη σε πάρτι του Ρομπ Λόου και ενώ ήταν ήδη διάσημη από τη συμμετοχή της στην ταινία «Ε.Τ. ο εξωγήινος». Από εκείνο το πάρτι κι έπειτα άρχισαν οι μπελάδες. Στα 13 της εισήχθη σε κέντρο αποτοξίνωσης και έδωσε σκληρό αγώνα, που κράτησε αρκετά χρόνια μέχρι να πετύχει την πλήρη αποκατάστασή της. Στις αρχές της δεκαετίας του 90 είχε καταφέρει να βγει 100% «καθαρή» από τη μάχη με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ και άρχισε να κάνει και πάλι πετυχημένες ταινίες.

Νικόλ Ρίτσι: Μπελάδες και Νικόλ Ρίτσι μοιάζουν να είναι έννοιες ταυτόσημες. Διότι η θετή κόρη του Λάιονελ Ρίτσι πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά είναι μέρος της καθημερινής της ζωής και όσες φορές κι αν εισαχθεί σε κάποιο κέντρο απεξάρτησης, με την έξοδό της θα βρεθεί και πάλι μπλεγμένη. Ακόμη και όταν όλοι πίστεψαν ότι είχε καταφέρει να ξεφύγει και ότι θα άρχιζε μια νέα ζωή, φρόντισε να τους διαψεύσει, αφού για μία ακόμη πολλοστή φορά συνελήφθη υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ.

Κέιτ Μος: Τους φίλους και τους ερωτικούς συντρόφους τούς αλλάζει με μεγάλη άνεση, όμως δεν φαίνεται να είναι το ίδιο ικανή και στην προσωπική της ζωή. Η Κέιτ Μος βρέθηκε σε κλινική αποτοξίνωσης στις ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν τη βοήθησε να κόψει τις σχέσεις της με τον κόσμο των ναρκωτικών. Αντίθετα, η πορεία του διάσημου μοντέλου μοιάζει να έχει πάρει για τα καλά την κατιούσα, καθώς πρόσφατα δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες της, στις οποίες φαίνεται να παίρνει κοκαϊνη, γεγονός που την έχει φέρει σε δύσκολη θέση και ενώπιον των αρχών της Βρετανίας, που την περνάνε πλέον από «κόσκινο»!