Στέλλα Παπαδημητρίου: "Καταιγίδα αποκαλύψεων στην «Εδέμ»"

13.01.2010
Έχει κλείσει 35 χρόνια στο θέατρο η Στέλλα Παπαδημητρίου, ερμηνεύοντας δύσκολους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Αρκούσε όμως η «Λάμψη» παλιότερα και τώρα τα «Μυστικά της Εδέμ» για να γίνει με το ρόλο της Αντιγόνης Λαζαρίδη

Από τη ΣΙΣΣΥ ΜΕΝΕΓΑΤΟΥ

Έχει κλείσει 35 χρόνια στο θέατρο η Στέλλα Παπαδημητρίου, ερμηνεύοντας δύσκολους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Αρκούσε όμως η «Λάμψη» παλιότερα και τώρα τα «Μυστικά της Εδέμ» για να γίνει με το ρόλο της Αντιγόνης Λαζαρίδη το πρόσωπο συζήτησης στον κόσμο και να απογειώσει τη δημοτικότητά της. Η μητέρα του Στέφανου μιλάει αποκλειστικά στο ΛΟΙΠΟΝ για τους δύο γιους της, τη γυμνή εμφάνισή της στο Εθνικό Θέατρο, το πάθος που δεν έζησε και τον έρωτα που έρχεται...

Η πρωταγωνίστρια θέλει να στείλει το πιο μεγάλο της «ευχαριστώ» στο σκηνοθέτη Γιάννη Βασιλειάδη, που την πρότεινε για τα «Μυστικά της Εδέμ», και στο συγγραφικό δίδυμο Ακρίτα-Κυρίτση, που της εμπιστεύτηκε την Αντιγόνη Λαζαρίδη. Όπως μας αποκάλυψε η ηθοποιός, τα καλύτερα έρχονται με σφοδρές συγκρούσεις, πάθη, μίση, έρωτες και μυστικά από το παρελθόν που κόβουν την ανάσα!

Η Αντιγόνη εξελίσσεται σε γυναίκα-έγκλημα...

«Αυτό το φοβάμαι λίγο. (Γέλια.) Γιατί ο κόσμος θα θυμώσει πολύ μαζί μου. Λατρεύει τον τηλεοπτικό μου γιο, τον Στέφανο (Αλέξανδρος Σταύρου) και δεν ξέρω πώς θα γλιτώσω από τα χέρια τους».

Αυτή η γυναίκα κρύβει πολλά μυστικά.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως έρχεται καταιγίδα αποκαλύψεων και ανατροπών. Άλλωστε, το συγγραφικό δίδυμο Ακρίτα-Κυρίτση είναι "μετρ" σ’ αυτά».

Η Αντιγόνη θα προσπαθήσει να διαλύσει τους πάντες;

«Ναι!».

Αυτή η γυναίκα έχει ζήσει το μεγάλο ερωτικό πάθος. Δεν είναι στερημένη...

«Νομίζω ότι είναι μια γυναίκα χορτάτη, γεμάτη και από έρωτα και από αγάπη. Φαίνεται ότι κι αυτή έδωσε πολλή αγάπη».

Σε αυτό νομίζω ότι μοιάζετε. Είσαι κι εσύ χορτασμένη;

«Ναι. Αγαπήθηκα πολύ, αγάπησα, ίσως μάλιστα να αγαπήθηκα περισσότερο απ’ ό,τι αγάπησα».

Έχεις φτάσει στα άκρα για έναν έρωτα;

«Νομίζω πως όχι. Κάποια στιγμή, έγκαιρα πάντα, έμπαινε η λογική μπροστά. Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό ή κακό».

Η Αντιγόνη έχει φτάσει στα άκρα, ίσως και να τα έχει ξεπεράσει...

«Ναι. Εγώ ερωτεύτηκα, αλλά ίσως να μην παθιάστηκα τόσο πολύ, ώστε να χάσω το μυαλό μου και να θυσιάσω άλλα πράγματα. Για έρωτα έχω κάνει υποχωρήσεις αλλά τυφλό πάθος, όπως έχει ζήσει εκείνη, δεν το έχω νιώσει. Κι εύχομαι να μη μου συμβεί τώρα, που είμαι σε αυτή την ηλικία. Θα ήθελα όμως να ξαναερωτευτώ».

Έχεις έναν κούκλο τηλεοπτικό γιο, τον Αλέξανδρο Σταύρου, αλλά έχεις και στη ζωή ένα γιο 31χρόνων, τον Άρη.

«Επίσης κούκλο! Είμαι τυχερή μητέρα και στο ρόλο και στη ζωή μου».

Η Αντιγόνη δεν υπολογίζει τίποτα, ούτε το γιο της, τον Στέφανο. Ουσιαστικά τον χρησιμοποιεί...

«Εγώ δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό στο παιδί μου. Δηλαδή, το μίσος της είναι πιο μεγάλο από την αγάπη της για το παιδί της; Ξέρεις, είχα αμφιβολίες για το πώς θα παίξω κάποιες σκηνές που θα έπρεπε να είμαι πολύ σκληρή».

Και τα καλύτερα έρχονται;

«Νομίζω πως ναι. Και για μένα τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, γιατί έρχονται μεγάλες συγκρούσεις».

Ο Στέφανος συνδέεται στενά με τη μητέρα του, ο Άρης;

«Ναι, πολύ».

Ο γιος σου βλέπει τη σειρά; Σε κρίνει;

«Ναι, τη βλέπει. Έχω την αίσθηση ότι ο γιος μου είναι ο πιο φανατικός μου θαυμαστής».

Σου έχει πει ο Άρης πώς θα αντιδρούσε αν ανακάλυπτε, όπως ο Στέφανος ?και αυτό θα το δούμε σύντομα?, ότι η μητέρα του του λέει ψέματα;

«Ακριβώς όπως και ο Στέφανος. Θα μου θύμωνε πάρα πολύ. Έχουν άλλωστε πολλά κοινά ο Στέφανος με τον Άρη ως χαρακτήρες. Ο Στέφανος είναι ευγενικός, γλυκός, δίκαιος. Έτσι είναι και ο Άρης».

Τι ξεχωρίζεις στον Αλέξανδρο Σταύρου;

«Είναι πολύ γλυκός και ευγενικός. Έχει σεβασμό προς τους παλιότερους ηθοποιούς και ήθος. Τον συμπάθησα από την πρώτη στιγμή, γιατί μου θυμίζει λίγο και το γιο μου. Είναι πρώτα απ’ όλα καλό παιδί και μετά ταλαντούχος ηθοποιός».

Πώς νιώθεις όταν έχεις 35 χρόνια στο θέατρο και αρκούσε ο ρόλος της Αντιγόνης για να λέει δίπλα σου η κυρία «είστε εσείς από τα "Μυστικά της Εδέμ", η μητέρα του Στέφανου»;

«Αυτό το έχω ζήσει και με τη "Λάμψη". Είναι λίγο "στενάχωρο". Να είσαι τόσα χρόνια στο θέατρο, να έχεις δώσει τη ζωή σου και ξαφνικά να γίνεσαι γνωστή στο πανελλήνιο από ένα σίριαλ. Όμως, η αγάπη του κόσμου είναι πολύ σημαντική. Αν και πλέον σχεδόν αποφεύγω να πηγαίνω στη λαϊκή αγορά να ψωνίσω, που μου αρέσει πολύ, γιατί με κυνηγάνε οι κυρίες να τους πω τι θα γίνει στην "Εδέμ" (Γέλια.)».

? Θεωρείς ότι αυτή η σοβαρότητα που έχεις, η αριστοκρατική ντάμα που είσαι, σε δυσκόλεψε στην καριέρα σου;

«Ναι. Ήταν ανασταλτικός παράγοντας. Αν και όλα πιστεύω ότι είναι θέμα άστρου και τύχης. Μια φορά που ίσως θα μπορούσα να κάνω κάτι και να εκτοξεύσω στα ύψη τη δημοτικότητά μου ήταν όταν πριν από πολλά χρόνια στο έργο "Κερκεμέζοι" του Γιώργη Χριστοφιλάκη, που παιζόταν στο Εθνικό Θέατρο, εμφανιζόμουν σε μια σκηνή γυμνή και μου ζητούσαν μεγάλα περιοδικά να κάνω εξώφυλλα με αισθησιακή φωτογράφηση. Αλλά δεν δέχτηκα. Σκεφτόμουν τι θα πει το χωριό "είμαι από το Σιτοχώρι Σερρών" και να μη στεναχωρήσω τους γονείς μου».

Σήμερα θα έκανες γυμνό;

«Στο θέατρο ναι, αλλά μόνο αν ήμουν πεπεισμένη ότι είναι απαραίτητο για το ρόλο».

Ποια ήταν η ωραιότερη στιγμή της ζωής σου και ποια η χειρότερη;

«Η ωραιότερη ήταν όταν γεννήθηκε ο Άρης και η χειρότερη όταν πήρα διαζύγιο».

Πώς θ’ αντιδράσει ο γιος σου, αν θελήσεις να ξαναφτιάξεις τη ζωή σου;

«Μια χαρά. Ίσα ίσα με παροτρύνει να το κάνω. Μη σου πω ότι μπορεί να μου κάνει και προξενιό (Γέλια.)».

Θα ήθελες να ερωτευτεί ξανά και η Αντιγόνη μήπως και «μαλακώσει» ο χαρακτήρας της;

«Δεν είναι άσχημη ιδέα και ίσως έτσι μαλακώσει και συγχωρέσει και τους άλλους».

Μήπως λοιπόν οι σεναριογράφοι Έλενα Ακρίτα και Γιώργος Κυρίτσης της βρουν έναν έρωτα;

«Αυτό θα ήταν το καλύτερο. Να μπορούσαν να μου τον φέρουν και στη ζωή μου... τι καλά που θα ήταν (Γέλια.)»!

Μπροστά στην εκδίκησή της θα θυσιάσει και την αγάπη του παιδιού της, του Στέφανου;

«Έχει και άδικο που θέλει να τους εκδικηθεί αυτούς; Της κατέστρεψαν τη ζωή. Το θέμα είναι τι θέση θα πάρει ο γιος, αλλά ελπίζω ότι η κ. Ακρίτα και ο κ. Κυρίτσης στο τέλος θα τη δικαιώσουν με κάποιον τρόπο. Να μην την αφήσουν να είναι στρίγκλα και εκδικητική».

Μου είπες ότι θέλεις να ξαναερωτευτείς...

«Ναι, γιατί όχι; Κάθε άνθρωπος σε όλες τις ηλικίες έχει δικαίωμα να ερωτευτεί».

Έχω μάθει ότι ο έρωτας του Στέφανου με τη Μελίτα θα συνεχιστεί ακόμα πιο σφοδρός κι εκεί θα είναι η δεύτερη μεγάλη μετωπική σύγκρουση Στέφανου-Αντιγόνης!

«Σε βρίσκω πολύ ενημερωμένη!».