Δ. Μπάσης: "Η γυναίκα μου δεν με ήξερε ως τραγουδιστή"

05.01.2010
Έχει διαγράψει μια λαμπρή πορεία στο μουσικό στερέωμα, η οποία βασίστηκε αποκλειστικά στο ταλέντο και στην αγάπη του για το τραγούδι. Ο Δημήτρης Μπάσης σε μια συνέντευξη από καρδιάς μιλάει για πρώτη φορά για τον άγνωστο γάμο του και για το γιο του, που μεταμόρφωσε

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΑΓΟΥΛΙΑ

Έχει διαγράψει μια λαμπρή πορεία στο μουσικό στερέωμα, η οποία βασίστηκε αποκλειστικά στο ταλέντο και στην αγάπη του για το τραγούδι. Ο Δημήτρης Μπάσης σε μια συνέντευξη από καρδιάς μιλάει για πρώτη φορά για τον άγνωστο γάμο του και για το γιο του, που μεταμόρφωσε τη ζωή του, αποδεικνύοντας ότι όταν κάποιος θέλει, μπορεί να κρατήσει την προσωπική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Λέει επίσης τη γνώμη του για το «X-Factor» και εξηγεί γιατί δεν θα συνεργαζόταν ποτέ με την Έλλη Κοκκίνου, τη Νατάσσα Θεοδωρίδου, τη Δέσποινα Βανδή, την Πέγκυ Ζήνα και την Άννα Βίσση!

Είσαι από τα ελάχιστα παραδείγματα ανθρώπων που απέδειξαν περίτρανα ότι αν δεν θέλουν να μάθεις κάτι για τη ζωή τους, το ... Ελάχιστοι νομίζω ότι γνωρίζουν πως έχεις παντρευτεί και έχεις ένα γιο.

«Το κράτησα κρυφό. Ήταν μια πολύ προσωπική στιγμή, που πάντοτε ονειρευόμουν να ζήσω. Για πολλά χρόνια πίστευα ότι δεν θα παντρευτώ ποτέ, μέχρι όμως που βρήκα τον κατάλληλο άνθρωπο. Όταν αποφασίσαμε να παντρευτούμε με τη Μαρία, συμφωνήσαμε και οι δύο ότι θα είναι μια πολύ προσωπική μας στιγμή, την οποία θα ζήσουμε μόνο με δικούς μας ανθρώπους. Δεν θέλαμε να εισβάλει καμία κάμερα, ούτε έντυπα. Νομίζω ότι δεν δυσκολευτήκαμε καθόλου».

Είναι τρομερό, αν θες, γιατί οι περισσότεροι καλλιτέχνες πουλάνε το γάμο τους ή τη γέννηση του παιδιού τους. Όλα τα lifestyle έντυπα θα σας είχαν εξώφυλλο.

«Δεν το ήθελα ούτε εγώ ούτε η γυναίκα μου. Είναι πολύ απόμακρη απ’ αυτό το κομμάτι της δουλειάς μου και νομίζω ότι αυτός είναι και ο λόγος που την παντρεύτηκα. Οι περισσότερες γυναίκες των καλλιτεχνών θέλουν να είναι ετερόφωτες. Σε εμάς συμβαίνει κάτι διαφορετικό και θα σ’ το πω για πρώτη φορά. Η γυναίκα μου δεν με ήξερε καλλιτεχνικά. Δεν άκουγε τα τραγούδια μου. Ήξερε μόνο τους "Ψίθυρους καρδιάς". Την περίοδο που εγώ έκανα επιτυχίες ήταν στο εξωτερικό και σπούδαζε. Αυτό το πράγμα μου άρεσε, γιατί ήρθε για τον Δημήτρη και όχι για τον Μπάση».

Είναι φοβερό αυτό που λες...

«Όταν είδα πώς είναι να είσαι με έναν τέτοιον άνθρωπο, άλλαξαν πολλά πράγματα μέσα μου. Αναθεώρησα πάρα πολλά πράγματα».

Όπως;

«Πίστευα ότι οι σχέσεις των καλλιτεχνών δεν είναι υγιείς. Όταν η σύντροφός σου είναι μέσα από το χώρο, οι σχέσεις είναι ανταγωνιστικές. Γι’ αυτό και ήμουν πολύ επιφυλακτικός και διστακτικός στο να τολμήσω το βήμα του γάμου. Όσο για το ότι κρατήσαμε κρυφό το γάμο, όλη τη διαδικασία την έκανε η γυναίκα μου, που δεν είναι επώνυμη, άρα την ώρα που πήγαινε να διαπραγματευθεί κάτι δεν ανέφερε με ποιον είναι».

Δεν βάλατε αγγελία όμως σε εφημερίδα;

«Το πραγματικό μου όνομα δεν είναι Μπάσης».

Φαντάζομαι ότι έχει αλλάξει άρδην η φιλοσοφία της ζωής σου...

«Δεν βάζω τίποτα πια πάνω από το παιδί μου».

Του τραγουδάς;

«Τραγουδώ παιδικά τραγουδάκια που να είναι οικεία στο αφτάκι του και βλέπω ότι του αρέσει. Έχει ένα βλέμμα που λέει "Τι κάνει αυτός;". Ασχολούμαι όμως μαζί του, τον ταΐζω, τον αλλάζω...».

Ας αλλάξουμε θέμα? Μαζί με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο τραγουδάτε στον «Κεραμεικό». Πώς έγινε αυτή η συνεργασία;

«Με τον Γεράσιμο έχουμε συνεργαστεί πριν κάνω δισκογραφία, το 1996. Περνώντας τα χρόνια πάντα λέγαμε κάποια στιγμή να συνεργαστούμε. Όταν έγινε η πρόταση από τον "Κεραμεικό" να συνεχίσω αυτό που έκανα στο "Χάραμα", θεώρησα ότι ήταν η ώρα να μοιραστώ το πρόγραμμα με τον Ανδρεάτο».

Τα τελευταία 12 χρόνια είσαι στη δισκογραφία. Ποιες είναι οι πέντε σημαντικότερες στιγμές της καριέρας σου;

«Θα ξεχωρίσω τον Χρήστο Νικολόπουλο, γιατί είναι ο άνθρωπος που μου έδωσε το βάπτισμα. Αγαπώ επίσης τη συνεργασία μου με τον Μίκη Θεοδωράκη. Θεωρώ ότι ήταν μεγάλος σταθμός στην καριέρα μου, γιατί κάναμε την επανεκτέλεση ενός από τα σημαντικότερα έργα του, το τραγούδι του "Νεκρού αδελφού". Ξεχωρίζω την επανεκτέλεση στο "Σπασμένο καράβι" του Γιάννη Σπανό, τη συνεργασία μου με τη Μinos και, φυσικά, ότι από το 2007 συνεργάζομαι στη Legend με τον Γιώργο Μακράκη».

Είσαι από τους λίγους που έχουν καταφέρει να τραγουδήσουν και «εμπορικούς» και «ποιοτικούς» συνθέτες.

«Αυτό που πρόσεχα πάρα πολύ είναι οι συνεργασίες στα live. Ποτέ δεν ενέδωσα σε συνεργασίες με τραγουδιστές του «εμπορικού» ή εκείνους που στηρίζουν την καριέρα τους στο lifestyle, αν και μου έδιναν πολλά χρήματα. Ήμουν πολύ προσεκτικός».

Δεν θα τραγουδούσες δηλαδή με τις Βίσση, Θεοδωρίδου, Κοκκίνου, Βανδή, Ζήνα;

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν θα το έκανα. Αλλά σ’ αυτή τη ζωή λένε "ποτέ μη λες ποτέ". Θεωρώ πως με αυτές τις καλλιτέχνιδες που μου ανέφερες δεν έχω κάτι κοινό, παρόλο που κάποιες από αυτές αυτοχαρακτηρίζονται λαϊκές τραγουδίστριες. Ας πούμε, για την Κοκκίνου πολλοί λένε ότι είναι λαϊκή τραγουδίστρια. Άλλοι επίσης βαφτίζουν αυτές τις τραγουδίστριες λαϊκοπόπ, που ποτέ δεν κατάλαβα τι σημαίνει. Όσο το σκέφτομαι, μπορώ να σου πω πως σίγουρα δεν θα το έκανα».

Αν σου τηλεφωνούσε ο Θεοφάνους ή ο Φοίβος και σου πρότειναν να συνεργαστείτε, θα το έκανες;

«Νομίζω ότι έχω αποδείξει πως δεν είμαι ρατσιστής και ίσα ίσα θεωρώ πως ο Θεοφάνους είναι ένας συνθέτης που μου ταιριάζει. Αν τα τραγούδια μου άρεσαν, γιατί όχι;».

Τι θα απαντούσες σε μια ενδεχόμενη πρόταση να μπεις ως κριτής στο «X-Factor»;

«Δεν θα έμπαινα με τίποτα. Αυτό είναι ένα σόου τόσο στημένο κι εγώ δεν μπορώ να μπω σ’ αυτή τη διαδικασία. Καταρχήν θεωρώ ότι είναι μια βιομηχανία παραγωγής διάσημων "και όχι μόνο" ταλέντων. Έχουν εφεύρει αυτή τη μέθοδο μέσα από τη δύναμη της τηλεόρασης ξαφνικά με το τελείωμα της σεζόν να μας εμφανίσουν δυο τρία ταλέντα, που θα τους κάνουν ένα δίσκο, θα τους κλείσουν σε κάποια μαγαζιά και θα έχουν μια πορεία 2-3 χρόνων. Από εκεί και πέρα θα βγει του χρόνου ο επόμενος. Είναι ένα σύστημα που δεν με εκφράζει. Με βρίσκει τελείως αντίθετο».

Μίλησέ μου για τη νέα δισκογραφική δουλειά που ετοιμάζεις με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα...

«Ξέρω πάρα πολλά χρόνια τον Λαυρέντη και πάντα λέγαμε να συνεργαστούμε. Μου έλεγε: "Ρε συ, μπαγάσα, θέλω να σου γράψω λαϊκά τραγούδια". Ήταν μια ιδέα του Γιώργου Μακράκη που φέτος υλοποιείται».

Τι λείπει από τη ζωή σου;

«Είμαι ολιγαρκής. Την υγειά μου θέλω. Δεν βάζω υψηλούς στόχους πια. Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει. Πιστεύω πολύ στο πεπρωμένο».

Τα Χριστούγεννα είναι μια ιδιαίτερη γιορτή για σένα;

«Είναι από τις γιορτές που μου αρέσουν. Πάντα θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια στο χωριό, που περνούσαμε υπέροχα».

Τώρα που έγινες πατέρας απέκτησαν περισσότερο νόημα;

«Βέβαια, μετά τον ερχομό του παιδιού μου οι άγιες αυτές μέρες έγιναν ακόμη πιο όμορφες. Αυτή άλλωστε είναι η μαγεία των Χριστουγέννων, να είσαι με τους ανθρώπους που αγαπάς».

Τι σας δένει περισσότερο με τη Μαρία;

«Μας δένει πρώτα απ’ όλα το παιδί μας. Είναι επίσης μια δυναμική γυναίκα και μου δείχνει ότι αγαπάει πάρα πολύ την οικογένειά μας. Εγώ μεγάλωσα σε μια οικογένεια που υπήρχαν αυτά τα στοιχεία και τα ξαναβρήκα τώρα με τη Μαρία».

Άλλαξε ο ερχομός του γιου σου τη ζωή σου;

«Ναι, πάρα πολύ».

Είσαι αυτό που λέμε χαζομπαμπάς;

«Τώρα αρχίζω και γίνομαι. Ο γιος μου είναι 7 μηνών. Στην αρχή, όταν γεννήθηκε, είχα ένα φόβο μην του συμβεί κάτι. Δεν ήξερα πώς να τον πιάσω. Τώρα αποκτώ μια διαφορετική σχέση».

Καβάλησες ποτέ το καλάμι; Φοβήθηκες μην ξεφύγεις;

«Τη στιγμή που πήγαινα να ξεφύγω κάτι γινόταν και προσγειωνόμουν. Δεν νομίζω ότι καβάλησα ποτέ το καλάμι, αν και θεωρώ ότι είναι πολύ εύκολο να το καβαλήσεις. Ένιωσα πώς είναι να αλλάζει η ζωή σου από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά είχα πολύ καλούς συμβουλάτορες γύρω μου».

Δεν είναι λαϊκή τραγουδίστρια η Κοκκίνου;

«Κοίταξε να δεις, το ότι μπορεί να πει στο live της κάποια κλασικά λαϊκά τραγούδια μπορούν να την κάνουν λαϊκή τραγουδίστρια; Όχι. Η δισκογραφία, τουλάχιστον αυτό που ακούω στα ραδιόφωνα, δεν μου δίνει το λαϊκό ηχόχρωμα. Πρέπει να σου πω ότι κάποιες τραγουδίστριες από αυτές που έχεις αναφέρει έχουν πει κάποια καλά τραγούδια. Η Πέγκυ Ζήνα, για παράδειγμα, πιστεύω ότι έχει πει πολλά καλά τραγούδια».