Π. Φύτρας: "Ο μεγαλύτερος εραστής της Αλίκης ήταν ο φακός"

22.12.2009
Ένα ταξίδι στη ζωή της αξέχαστης Αλίκης Βουγιουκλάκη μέσα από σπάνιες και ανέκδοτες φωτογραφίες που επέλεξε ο Γιάννης Παπαμιχαήλ από το προσωπικό του αρχείο μας παρουσιάζει ο Παναγιώτης Φύτρας.

Από τη ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΩΣΤΟΡΡΙΖΟΥ

Ένα ταξίδι στη ζωή της αξέχαστης Αλίκης Βουγιουκλάκη μέσα από σπάνιες και ανέκδοτες φωτογραφίες που επέλεξε ο Γιάννης Παπαμιχαήλ από το προσωπικό του αρχείο μας παρουσιάζει ο Παναγιώτης Φύτρας. Ο επιμελητής του λευκώματος «Αλίκη - Μια ζωή σε φωτογραφίες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός» μιλώντας στο ΛΟΙΠΟΝ θυμάται τη μεγαλύτερη Ελληνίδα σταρ και αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής της μέσω της σχέσης της με το φωτογραφικό φακό, που αναμφισβήτητα λάτρεψε με το παραπάνω!

Ποια ήταν η σχέση της Αλίκης με το φακό;

«Νομίζω ότι ήταν εν μέρει η ιστορία της ζωής της. Η ίδια έχει ομολογήσει πάρα πολλές φορές ότι ο εραστής της, ο μεγαλύτερός της εραστής, υπήρξε ο φακός. Η σχέση του φακού και της Αλίκης ήταν αυτή ακριβώς, μια σχέση ερωτική, μια σχέση που έδινε κι έπαιρνε. Και θα την παραλλήλιζα με τη σχέση που είχε με το κοινό της. Νομίζω ήταν παράλληλες. Αν την έβλεπες εκτός φακού, εκτός κάμερας, ήταν εντελώς διαφορετικό πλάσμα. Με το που αισθανόταν ότι οι προβολείς έπεφταν πάνω της γινόταν άλλη. Γι’ αυτό λέω... η Αλίκη εφηύρε τη Βουγιουκλάκη. Το δεύτερό της παιδί ήταν η Βουγιουκλάκη».

Ήταν πολυφωτογραφημένη, άλλωστε, έτσι δεν είναι;

«Μετά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ήταν η πιο φωτογραφημένη γυναίκα στην Ελλάδα και νομίζω αμέσως μετά ήταν μια αγαπημένη της φίλη, η Μελίνα Μερκούρη».

Και ο Γιάννης υπήρξε ο πιο φωτογραφημένος γιος Ελληνίδας ηθοποιού.

«Έχεις δίκιο. Και μετά πρέπει να είναι ο Κωνσταντίνος Καζάκος».

Αισθανόταν βολικά; Πώς το αντιμετώπιζε;

«Ο Γιάννης όχι. Ακόμα δεν αισθάνεται βολικά με την κάμερα, είτε αυτό ονομάζεται τηλεόραση είτε φωτογραφικός φακός. Ο Γιάννης είναι άνθρωπος χαμηλού προφίλ και δεν νομίζω ότι αισθάνθηκε ποτέ εξοικείωση με όλο αυτό που γινόταν γύρω από το όνομα της Αλίκης και του Δημήτρη, και δεν το επέλεγε πάντα».

Τι άνθρωπος είναι ο Γιάννης;

«Είναι εξαιρετικό παιδί, ευαίσθητο πλάσμα. Αν θέλεις, εξαιρετικά πονεμένο πλάσμα, γιατί δεν έχει περάσει και λίγα... Αν δεις το γεγονός ότι έχασε και τους δύο γονείς του σε σύντομο χρονικό διάστημα και ήταν ένα παιδί αρκετά προστατευμένο, έπεσαν πολλά πάνω του. Σε γενικές γραμμές είναι εξαιρετικό παιδί και θα σου πω πού μοιάζει πάρα πολύ με τη μητέρα του. Τον Γιάννη πρέπει να τον διαβάζεις στα μάτια. Αν μάθεις να τον κοιτάζεις στα μάτια, εκεί είναι αποτυπωμένα όλα του τα συναισθήματα. Επίσης, δεν μιλάει πολύ. Δυσκολεύεται να μιλήσει ακριβώς γιατί φιλτράρει τα συναισθήματά του και είναι πολύ ευαίσθητος. Δεν θέλει να τα σκορπάει».

Η σχέση με τον πατέρα του, πάντως, πρέπει να τον πλήγωσε πολύ.

«Αυτό που έχει παραδεχθεί και ο ίδιος και είναι φυσικό ότι θα πλήγωνε τον καθένα ήταν η δημοσιοποίηση του λόγου που από τη μεριά του πατέρα του έγιναν ορισμένα πράγματα. Νομίζω ότι αυτό, αν και το έχει ξεπεράσει, έχει συγχωρήσει και έχει κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους έχουν συμβεί όλα αυτά, τον πλήγωσε. Άλλωστε, θα πλήγωνε τον οποιονδήποτε».

Είχατε γνωρίσει τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ; Τι άνθρωπος ήταν;

«Βέβαια. Ήταν ευαίσθητος αλλά και παραδοσιακός. Δεν πιστεύω ότι ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ξεπέρασε το γεγονός του χωρισμού του από την Αλίκη. Αυτό, αν θέλεις, τον κατέτρεχε και νομίζω ότι ήταν το πρόβλημα. Κατά τα άλλα, ήταν ευαίσθητος, διάβαζε πολύ, ήταν ταγμένος στο θέατρο».

Με ποιο κριτήριο επέλεξε τις φωτογραφίες του λευκώματος ο Γιάννης;

«Είπαμε ότι θέλουμε ένα λεύκωμα να φεύγει από τη συνηθισμένη εικόνα της Αλίκης, την εικόνα που ήξερε ο περισσότερος κόσμος, της απαστράπτουσας σταρ, της γυναίκας της ?ατρόμητης?, της δυνατής. Θέλαμε να αναδείξουμε την άλλη πλευρά της Αλίκης, που με δική της επιλογή είχε μείνει στη σκιά. Δηλαδή, της γυναίκας πίσω από την κάμερα και τα φώτα της δημοσιότητας, της ηθοποιού, της Αλίκης. Θα δείτε ότι μέσα στο λεύκωμα έχουμε βάλει πάρα πολλές φωτογραφίες της ενώ ήταν αμακιγιάριστη, που χαζεύει το ηλιοβασίλεμα με τη Νόρα Βαλσάμη και τη Βέρα Κρούσκα, που είναι με ένα καλάθι γεμάτο αχιβάδες, που κάνει ηλιοθεραπεία, που χαζεύει το τοπίο γύρω της. Θέλαμε να φωτίσουμε αυτή την πλευρά της Αλίκης, που, αν θέλεις, εμένα προσωπικά με είχε κάνει σχεδόν να την ερωτευτώ. Ήταν ακαταμάχητα γοητευτική, βαθιά συγκινημένη και ανθρώπινη».

Υπάρχουν φωτογραφίες τις από δύσκολες στιγμές; Για παράδειγμα, κάποια στην οποία να κλαίει;

«Βέβαια, υπάρχει. Έχουμε επιλέξει και φωτογραφίες που είναι προβοκατόρικες. Θα δεις την Αλίκη όχι τόσο περιποιημένη όσο μας είχε συνηθίσει».

Η αγαπημένη φωτογραφία της Αλίκης ποια ήταν;

«Από την πρώτη περιοδεία που έκανε, που δεν είναι ακόμα ξανθιά. Είναι καστανόξανθη και γερμένη πολύ τρυφερά στον κορμό ενός δέντρου».

Η αγαπημένη φωτογραφία του Γιάννη;

«Σαφέστατα οι φωτογραφίες που είναι μαζί της, αλλά και μαζί με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Που είναι οι δυο τους αγκαλιά και του δίνει ένα λουλούδι».