Τα κρυφά «χαρτιά» της μικρής οθόνης

11.12.2009
Η σεζόν που διανύουμε βρίσκει την τηλεόρασή μας στην εντατική! Ναι, στην εντατική, αφού μόλις και μετά βίας αναπνέει. Και πώς να αναπνεύσει με άνεση, αφού από τις απίστευτες οικονομίες της έχει κοπεί για τα καλά η ανάσα. Έτσι, την έχουμε βάλει στον αναπνευστήρα και προσπαθούμε να περάσει η σεζόν 2009-2010 πώς και πώς.
Η σεζόν που διανύουμε βρίσκει την τηλεόρασή μας στην εντατική! Ναι, στην εντατική, αφού μόλις και μετά βίας αναπνέει. Και πώς να αναπνεύσει με άνεση, αφού από τις απίστευτες οικονομίες της έχει κοπεί για τα καλά η ανάσα. Έτσι, την έχουμε βάλει στον αναπνευστήρα και προσπαθούμε να περάσει η σεζόν 2009-2010 πώς και πώς. H μοναδική λέξη που αντηχεί παντού είναι... οικονομία. Όλοι οι διευθυντές προγράμματος ήρθαν αντιμέτωποι με οικονομικό εφιάλτη, αφού κλήθηκαν να καταφέρουν να στήσουν προγράμματα, μειώνοντας δραματικά τα μπάτζετ όλων των παραγωγών τους. Εδώ έγιναν περικοπές ακόμα και στα χρυσά συμβόλαια των τηλε-αστέρων, που μέχρι πρότινος έμεναν ανέγγιχτα ό,τι κι αν γινόταν, δεν θα προχωρούσαν σε... τολμηρά ψαλιδίσματα των πρότζεκτ; Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Πολλά ήταν τα προγράμματα που ανακοινώθηκαν το Σεπτέμβριο τόσο από το Mega και τον ΑΝΤ1 όσο και από τον Alpha  κανάλια που ασχολούνται πολύ με το κομμάτι αυτό που ονομάζουμε «ψυχαγωγία» και ελληνική παραγωγή. Στο τέλος, όμως, μόνο κάποια από αυτά τα είδαμε να κάνουν πρεμιέρα στους δέκτες μας και τα υπόλοιπα να μπαίνουν στο συρτάρι.

Προσέχουν για να έχουν.

Βέβαια, κάθε χρόνο τα κανάλια κρατούσαν κάποια καινούργια τηλεοπτικά «χαρτιά» και για τον Ιανουάριου, προκειμένου να κάνουν κάποιες τονωτικές ενέσεις μέχρι τον Ιούνιο, αλλά φέτος πρόκειται για μεγάλο συνωστισμό! Μάλιστα, οι πιο καχύποπτοι υποστηρίζουν πως πολλά από αυτά τα προγράμματα μπορεί να ανακοινώθηκαν φέτος για λόγους... εντυπωσιασμού και στο τέλος δεν θα βγουν στον αέρα ούτε με το νέο χρόνο! Ποια είναι όμως τα «χαρτιά» που κρατάνε κλειστά τα κανάλια; Ο ΑΝΤ1 είναι το κανάλι εκείνο που έχει κάνει τη μεγαλύτερη... οικονομία δυνάμεων, αν κρίνουμε από το πόσα προγράμματα έχουν κρατηθεί για αργότερα. Στα μετόπισθεν, λοιπόν, έχουν μείνει 4 σειρές και 3 ψυχαγωγικά τηλεπαιχνίδια-σόου, όπως και πάνω από 8 ξένες σειρές!

Μάλιστα, απ’ ό,τι μάθαμε, μετά τις γιορτές, οπότε ο «Dr. Ρούλης» θα μας κουνήσει το μαντήλι λόγω πεσμένων τηλεοπτικών επιδόσεων, δεν θα αντικατασταθεί από μία από τις παραπάνω καινούργιες σειρές που περιμένουν, αλλά από το «Ιατρικό απόρρητο». Πρόκειται για την προπέρσινη ελληνική σειρά που είχε δημιουργήσει ο Στράτος Μαρκίδης για τον ΑΝΤ1 και δεν την είδαμε ποτέ, ενώ έκανε τελικά πρεμιέρα μόνο στον ΑΝΤ1 Κύπρου. Στο πλαίσιο δε του νέου προγραμματισμού των ανθρώπων του καναλιού του Αμαρουσίου καθημερινά στο prime time θα ενταχθεί και το πολύ ταλαιπωρημένο «Κάρμα», το οποίο από το Φεβρουάριο και ύστερα, που θα ολοκληρωθεί το «Love Bites», θα μπει στην απογευματινή ζώνη, απέναντι από την αήττητη «Εδέμ» του Mega.

Οι σειρές, τώρα, που περιμέναμε πώς και πώς, αλλά ακόμα περιμένουμε είναι οι: «Ελεύθερος και ωραίος»: Αισθηματική κωμωδία του Πάνου Αμαραντίδη, με τους Γιώργο Πυρπασόπουλο, Θάλεια Ματίκα, Μέμο Μπεγνή, Κάρμεν Ρουγγέρη κ.ά.

«Ο πόλεμος των άστρων»: Αισθηματική κωμωδία του Κώστα Βαζάκα, η οποία κάνει... παιχνίδι ανάλογα με το τι λένε τα άστρα για τις σχέσεις των δύο φύλων. Τα επεισόδια θα είναι αυτοτελή και θα έχουν πολλούς και διάφορους πρωταγωνιστές, όπως είναι οι: Σμαράγδα Καρύδη, Γιάννης Στάνκογλου, Ζέτα Μακρυπούλια, Απόστολος Τότσικας κ.ά.

«Ο κος και η κα Πελς»: Αισθηματική κωμωδία του Χρήστου Κοτσαμπάση, με τους Μιχάλη Μαρίνο, Άντα Λιβιτσάνου, Χάρη Σώζο, Τζένη Μπότση κ.ά.

«Ονειροπαγίδα»: Αισθηματική κομεντί της Τίνας Καμπύτση, με τους Γιώργο Καραμίχο, Έλενα Σολωμού, Τάσο Χαλκιά, Χριστίνα Τσάφου, Τρύφωνα Καρατζά κ.ά.

Όσο για τα τηλεπαιχνίδια-σόου; Το «Wipe Out», όπου 300 παίκτες υπό την καθοδήγηση της Έλενας Καρποντίνη δοκιμάζουν τις αντοχές τους σε διάφορα παιχνίδια. Το γνωστό σε όλους μας «Ελλάδα, έχεις ταλέντο» αλλά και το ολοκαίνουργιο talent show χορευτών «Dancing with the stars". Απ’ ό,τι ακούγεται, την παρουσίασή του πιθανότατα θα αναλάβει η Ευγενία Μανωλίδου.

Τέλος, οι ξένες σειρές που ανήκουν στον ΑΝΤ1 και κάποια στιγμή θα κάνουν πρεμιέρα είναι μεταξύ άλλων οι: «Prison Break», «Brothers and Sisters», «Burn Notice», «Dirty Sexy Money», «Entourage», «How I Met Υour Mother», «The Adventures of Merlin» κ.ά.

Ο Αlpha ετοιμάζει «επίθεση» με ριάλιτι

Ραντεβού για Γενάρη και... ίδωμεν μας κλείνουν και αρκετά προγράμματα από Κάντζα μεριά. Οικονομίες έχουν κάνει και οι άνθρωποι του Alpha δεν θα μπορούσαν άλλωστε να αποτελέσουν εξαίρεση... Για το δεύτερο, λοιπόν, μέρος της σεζόν έχει σχεδιαστεί να κρατηθούν δύο νέα real life προγράμματα ή ριάλιτι, για να ακριβολογούμε. Είναι το «Hotel Inspector», το οποίο θα γίνει αλά ελληνικά, όπως έγινε και με τον «Εφιάλτη στην κουζίνα» και με το «Για λογαριασμό σας». Επίσης, η ξένη έκδοση του «Home Makeover», καθώς και οι «Πεθερές» που θα ψάχνουν νύφες για τους γιους τους. Επίσης, το μενού περιλαμβάνει και δύο ψυχαγωγικά σόου, το «Beat Your Host" και το «Pop Idol», για την παρουσίαση του οποίου «πολιορκούν» την Καλομοίρα. Πώς και πώς όμως αναμένεται η σπέσιαλ έκδοση των ολοκαίνουργων «Δέκα Μικρών Μήτσων», διά χειρός πάντα Λάκη Λαζόπουλου!

Λίγα και καλά στο Mega

Περνώντας στο στρατόπεδο του Mega, θα βρούμε κι εδώ πρότζεκτ που περιμένουν τη σειρά τους, αν και δεν είναι τόσο πολλά. Από τον Ιανουάριο και μετά το Μεγάλο Κανάλι θα μας παρουσιάσει την καινούργια δουλειά του Πάνου Κοκκινόπουλου. Ο σκηνοθέτης μετά τα «Μαύρα μεσάνυχτα» ενώνει πάλι τις δυνάμεις του με το επιτυχημένο σεναριακό δίδυμο των Βασίλη Ρίσβα και Δήμητρας Σακαλή και παρέα ετοιμάζουν τη σειρά «3ος νόμος». Ο Πάνος Κοκκινόπουλος επιστρέφει στο αγαπημένο του τηλεοπτικό είδος, το οποίο δεν είναι άλλο από τις αστυνομικές περιπέτειες και τις περιπέτειες θρίλερ. Και αυτή η σειρά, όπως και η «10η εντολή» ή ο «Κόκκινος κύκλος», θα βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.

Για αργότερα μας επιφυλάσσουν τις θρυλικές «Τρεις Χάριτες... είκοσι χρόνια μετά». Τα 4 σπέσιαλ επεισόδια που γράφουν οι Μιχάλης Ρέππας και Θανάσης Παπαθανασίου με αφορμή τα 20ά γενέθλια του Mega θα μεταδοθούν στις αρχές του επόμενου χρόνου. Πιθανότατα εκεί κοντά να δούμε και την τηλεταινία που έκανε ο Γιάννης Μπέζος με τίτλο «Ο γάμος της κόρης μου», η οποία θυμίζει λίγο την πασίγνωστη αμερικάνικη ταινία «Ο μπαμπάς της νύφης» και παίζουν οι: Μπέσυ Μάλφα, Γιώργος Χρυσοστόμου και Ευγενία Δημητροπούλου. Ακόμα, με αγωνία περιμένουμε και το σούπερ ντούπερ σπέσιαλ επεισόδιο που ετοιμάζει η φοβερή και τρομερή παρέα του «50-50", δηλαδή, η συμμορία των Πέτρου Φιλιππίδη, Παύλου Χαϊκάλη και Σάκη Μπουλά.

Στο συρτάρι του Mega, όμως, βρίσκονται για την ώρα και το ριάλιτι επιβίωσης «Παταγονία: στην άκρη του κόσμου», το οποίο γυρίστηκε με παρουσιαστή τον Γιάννη Αϊβάζη, και αρκετές ψυχαγωγικές εκπομπές, όπως είναι οι: «Guinness World Records Show», με την Κατερίνα Στικούδη και τον Κώστα Φραγκολιά, «Metropolis», αλλά και το γνωστό σε όλους μας από πέρυσι «Fifty - Fifty», του Γιώργου Λιάγκα