Οι... πράσινοι σταρ

07.12.2009
Oι σταρ του Χόλιγουντ παραδοσιακά αγαπούσαν τις υπερβολικές σπατάλες, το φανταχτερό lifestyle και, φυσικά, η καταναλωτική τους μανία επηρέαζε τους πάντες ανά την υφήλιο. Σήμερα όμως η περιβαλλοντική καταστροφή αναγκάζει όλο και περισσότερους να αλλάξουν συνήθειες.

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Oι σταρ του Χόλιγουντ παραδοσιακά αγαπούσαν τις υπερβολικές σπατάλες, το φανταχτερό lifestyle και, φυσικά, η καταναλωτική τους μανία επηρέαζε τους πάντες ανά την υφήλιο. Σήμερα όμως η περιβαλλοντική καταστροφή αναγκάζει όλο και περισσότερους να αλλάξουν συνήθειες. Οι ξένοι σταρ αφιερώνουν πλέον χρόνο αλλά και χρήματα για να σώσουν τις φάλαινες και τα τροπικά δάση, να συμμετέχουν σε καμπάνιες για το νερό και την προστασία των φυσικών πηγών, να χρησιμοποιούν φιλικά προς το περιβάλλον αντικείμενα και προϊόντα. Και ευτυχώς, οι Έλληνες συνάδελφοί τους ακόμη και σ’ αυτό τους ακολουθούν πιστά.

Έλλη Κοκκίνου
Μπορεί η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας της να ήταν το «Στο κόκκινο», ωστόσο, επιμένει πράσινα! Η ποπ τραγουδίστρια είναι συνδρομήτρια σε πολλά φιλοζωικά και περιβαλλοντικά σωματεία, ενώ στο σπίτι της καταναλώνει μόνο βιολογικά προϊόντα. Δεν μιλάμε μόνο για τρόφιμα, αλλά και για τα καλλυντικά που χρησιμοποιεί. πέρυσι το καλοκαίρι συμμετείχε στην καμπάνια «Οικολογική οδήγηση» (ecodriving), με μεγάλη χαρά. Εκτός από την Κοκκίνου στη συγκεκριμένη καμπάνια συμμετείχε και ο άσος του Παναθηναϊκού Σωτήρης Νίνης.

Δέσποινα Βανδή
Μαθήματα οικολογίας έδωσε η Δέσποινα Βανδή στη φετινή της εμφάνιση στα Mad Music Awards στο Θέατρο Βράχων. Λίγο μετά την είσοδό της στη σκηνή ανέφερε πως φροντίζει στο σπίτι της να μην ανάβει τα φώτα, προτρέποντας και το κοινό της να κάνει το ίδιο. Η Δέσποινα όταν πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ προσέχει να έχει μαζί της τις ειδικές σακούλες που επαναχρησιμοποιούνται, ενώ όταν καμιά φορά τις ξεχνάει, θα χρησιμοποιήσει χάρτινες, ποτέ όμως πλαστικές. Επίσης, συμμετέχει σε πολλές οικολογικές οργανώσεις, ενώ... μαθήματα οικολογίας κάνει και στη μικρή Μελίνα.

Μιχάλης Χατζηγιάννης
Οικολογικά επιμένει ο γνωστός τραγουδιστής. Πρόσφατα αγόρασε ένα υβριδικό αυτοκίνητο, ενώ δεν παραλείπει να ανακυκλώνει τα πάντα: χαρτί, μέταλλο, πλαστικό, γυαλί. Αυτός ήταν και ο λόγος που δέχθηκε αμέσως να συμμετάσχει στη δεύτερη μεγάλη γιορτή ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων με μια μεγάλη συναυλία στις 14 Νοεμβρίου στην πλατεία Συντάγματος. Στο πλευρό του βρίσκονταν και οι Onirama. Δεν είναι βέβαια αυτές οι μόνες «πράσινες» κινήσεις του Μιχάλη. Το σπίτι που έφτιαξε πρόσφατα στην Κύπρο είναι απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον, με πολλά συστήματα που αξιοποιούν στο έπακρο την αιολική, αλλά κυρίως της ηλιακή ενέργεια, καθώς, ως γνωστόν, το νησί της Αφροδίτης έχει ηλιοφάνεια σχεδόν όλες τις ημέρες του χρόνου.

Γιώργος Καπουτζίδης
Πριν ακόμη γίνει γνωστός από τη μικρή οθόνη ο Γιώργος Καπουτζίδης είχε έντονες οικολογικές συνήθειες. Γι’ αυτό πλέον μέσα από τις σειρές του ή τις εκπομπές που συμμετέχει συνηθίζει να περνάει οικολογικά μηνύματα. Το σπίτι που αγόρασε πρόσφατα στην Αίγινα είναι άκρως φιλικό προς το περιβάλλον, ενώ το Σεπτέμβριο είχε συζητήσει με το κανάλι ΕΤ3, της δημόσιας τηλεόρασης, για ένα ντοκιμαντέρ που θα έχει τίτλο «Επιχείρηση Περιβάλλον».

Γιώργος Χρανιώτης
Αν δείτε το γνωστό ηθοποιό να κυκλοφορεί στο κέντρο της Αθήνας με το αγαπημένο του ποδήλατο, μην απορήσετε. Ο Γιώργος Χρανιώτης εδώ και πολλά χρόνια έχει υιοθετήσει πολλές οικολογικές συνήθειες. Χρησιμοποιεί αποκλειστικά βιολογικά προϊόντα, έχει έντονη ακτιβιστική δράση, ενώ φροντίζει ακόμη και τα ρούχα του αλλά και τα υφάσματα που χρησιμοποιεί στο σπίτι του να είναι κατασκευασμένα από οικολογικά νήματα. Το ποδήλατο, πάντως, δεν το αποχωρίζεται με τίποτα.

Σάκης Ρουβάς
Ο μεγαλύτερος Έλληνας ποπ σταρ στηρίζει ενεργά ακτιβιστικές και οικολογικές οργανώσεις. Στο σπίτι του Νέου Βουτζά τα απορρίμματα διαχωρίζονται και στη συνέχεια πηγαίνουν στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, ενώ οι παλιές λάμπες έχουν αντικατασταθεί από σύγχρονες, που εξοικονομούν ενέργεια. Χρησιμοποιεί πολύ συχνά για τις μετακινήσεις του υβριδικό Ι.Χ. και όσες φορές του έχουν προτείνει να συμμετάσχει σε κάποια εκδήλωση για το περιβάλλον ουδέποτε αρνήθηκε. Όπως το περασμένο καλοκαίρι, στη μεγάλη συναυλία που έγινε στο Καλλιμάρμαρο για το περιβάλλον. «Είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτή τη συναυλία», είχε δηλώσει ο Σάκης προσθέτοντας: «Το περιβάλλον είμαστε εμείς. Είναι το σώμα μας, είναι το σπίτι μας».

Άννα Βίσση
Έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι διαθέτει πράσινη συνείδηση. Εδώ και χρόνια στη βίλα της Εκάλης πλαστικό, χαρτί και γυαλί διαχωρίζονται προσεκτικά και ανακυκλώνονται. Fan της μόδας, η Άννα έχει μία από τις μεγαλύτερες γκαρνταρόμπες στην Ελλάδα. Σε αυτή, λοιπόν, περιλαμβάνονται πολλές οικολογικές γούνες αλλά και labels που υποστηρίζουν οικολογικές εκστρατείες. Τελευταία φιλική προς το περιβάλλον κίνηση της απόλυτης Ελληνίδας σταρ; Το repackaging του «Απαγορευμένου», στο οποίο περιλαμβάνονται τα τρία νέα τραγούδια «Fabulous», «Τάβλι» και «Εγώ σ’ αγαπώ». Το «Απαγορευμένο+» κυκλοφόρησε σε οικολογική συσκευασία. Εννοείται πως fan της οικολογίας είναι και η κόρη της, Σοφία Καρβέλα. Έχει συμμετάσχει σε πολλές αναδασώσεις, ενώ και η καμπάνια καλλυντικών που έκανε στο παρελθόν αφορούσε βιολογικά προϊόντα.

Κάν’ το όπως στο Χόλιγουντ

Τζέικ Τζίλενχαλ
Ο νεαρός ζεν πρεμιέ του Χόλιγουντ κυκλοφορεί με ποδήλατο ή ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο! Παλαιότερα είχε δωρίσει 10.000 δολάρια για τη διάσωση ενός δάσους στη Μοζαμβίκη, συμμετείχε σε εκδηλώσεις της φυλής των Inuit, οι οποίοι συμβάλλουν στην αφύπνιση ενάντια στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ έχει διαφημίσει τα βιολογικά τζην Loomstate.

Ορλάντο Μπλουμ
Είναι ιδρυτής της οργάνωσης «Global Cool», η οποία συμβάλλει στην πληροφόρηση για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το οικολογικό σπίτι που έχτισε στο Λονδίνο είναι υπόδειγμα φιλικής προς το περιβάλλον αρχιτεκτονικής: η σκεπή καλύπτεται από ηλιακά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, οι λάμπες εξοικονομούν ενέργεια, ενώ στο γκαράζ βρίσκεται το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητό του. Ο ίδιος έχει δηλώσει: «Οικολογία δεν σημαίνει ακριβά gadgets. Μπορείς απλώς να μην αφήνεις στην πρίζα τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείς».

Κάμερον Ντίαζ
Για τις επίσημες μετακινήσεις της χρησιμοποιεί οικολογική λιμουζίνα και έχει στην κατοχή της και ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει παρουσιάσει την εκπομπή «Trippin» στο MTV, με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος, για τις ανάγκες της οποίας ταξίδευε στη ζούγκλα του Αμαζονίου, ενώ είχε δώσει διάλεξη μαζί με τον αρχιτέκτονα Ουίλιαμ ΜακΝτόνοου στην αρχιτεκτονική σχολή του Στάνφορντ για την «οικολογική αρχιτεκτονική».

Τζούλια Ρόμπερτς
Δεν χρησιμοποιεί ποτέ πλαστικές ή χάρτινες σακούλες στο σούπερ μάρκετ, αλλά παίρνει μαζί της υφασμάτινες τσάντες. Επίσης, αποφεύγει να παίρνει καφέ σε χάρτινο ποτηράκι, αλλά χρησιμοποιεί ειδικό θερμός. Είναι αντιπρόσωπος της Earth Biofuels, εταιρείας που παράγει βιολογικά καύσιμα, ενώ χάρη στις δικές της ενέργειες, 500.000 σχολικά λεωφορεία στις ΗΠΑ κινούνται με βιοντίζελ.

Λεονάρντο ντι Κάπριο
Στο Χόλιγουντ τον αποκαλούν και «βασιλιά του πράσινου». Κυκλοφορεί με υβριδικό αυτοκίνητο, διακηρύττει παντού (ακόμα και στην απονομή των Όσκαρ) την ανάγκη άμεσης δράσης για τη διάσωση του πλανήτη. Το 2007 ήταν παραγωγός και παρουσιαστής στο οικολογικό ντοκιμαντέρ «The 11th hour» με θέμα τις περιβαλλοντικές αλλαγές των τελευταίων ετών, που παρουσιάστηκαν όχι ως μεμονωμένα περιστατικά, αλλά ως μέρος ενός άκρως ανησυχητικού παζλ.

Μπραντ Πιτ - Αντζελίνα Τζολί
Λάτρης του ποδήλατου δηλώνει ο διάσημος ηθοποιός, ενώ κυκλοφορεί πλέον μόνο με υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Από την πλευρά της, η σύζυγός του και πιο ακριβοπληρωμένη γυναίκα ηθοποιός του Χόλιγουντ, η Αντζελίνα Τζολί, μετά τα γυρίσματα της «Λάρα Κροφτ» στην Καμπότζη συμφώνησε να πληρώσει τα επόμενα 15 χρόνια συνολικά 5 εκατομμύρια δολάρια για να στηθεί ένα καταφύγιο άγριων ζώων στην ασιατική χώρα, αφού μαγεύτηκε από τις ομορφιές της.