Γ. Παπαδάκης: "Θέλω να συνεχίσω στον ΑΝΤ1"

01.10.2010
Έχει ταυτίσει το όνομά του με την ελληνική τηλεόραση, κυρίως με τον ΑΝΤ1, και αναμφισβήτητα του ανήκει ο τίτλος του «εθνικού τηλεοπτικού μας κόκορα»! Γιατί απλούστατα μας έχει πει χιλιάδες «καλημέρες» εδώ και 20 χρόνια. Ο λόγος για τον... 20άρη Γιώργο Παπαδάκη, που με αφορμή τα 20ά γενέθλιά του και την έναρξη της νέας σεζόν μας έδωσε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης!

Από τη Νάνσυ Σταματίου

Είναι γενναιόδωρος ο Γιώργος Παπαδάκης;

«Αυτό κανονικά θα έπρεπε να σ’ το απαντήσουν οι άλλοι για μένα, αλλά νομίζω πως ναι, αντικειμενικά ναι, και δεν θα εξηγήσω γιατί. Εκείνοι που με ξέρουν αντιλαμβάνονται τι ακριβώς εννοώ».

Πάντως, εύκολα σας σχολιάζουν διάφορες εκπομπές κοινωνικού σχολιασμού και κριτικής για ό,τι λέτε στον αέρα.

«Δεν βαριέστε... Ακόμα και αυτό δεν είναι γενναιοδωρία; Δεν είναι γενναιοδωρία το να δίνεις δουλειά με το να σε σχολιάζουν; (Γέλια.) Αν και φέτος δεν θα έχω, δυστυχώς, τη δυνατότητα και προσέξτε, λέω "δυστυχώς"... να γκρινιάζω, γιατί ένας από τους βασικούς λόγους που καθυστερήσαμε να βγούμε στον αέρα ήταν και ο λόγος ότι αλλάζουμε πλατό και κοντρόλ. Δηλαδή, λύνονται όλα τα τεχνικά προβλήματα».

Μα είναι δυνατόν να υπάρξει τηλεοπτική χρονιά χωρίς τεχνικά προβλήματα στον Γιώργο Παπαδάκη; (Γέλια.)

«Κι εγώ αυτό αναρωτιέμαι! Αφήστε που κι αυτή η ηρεμία που θα υπάρχει με τρομάζει. (Γέλια.) Αυτή την ηρεμία δεν θα την αντέξω!».

Αλήθεια, είναι η αρχή και το τέλος του κόσμου για έναν άνθρωπο της τηλεόρασης κάποια στιγμή να βρεθεί εκτός; Και το ρωτάω αυτό, γιατί αρκετοί βρίσκονται εκτός τα δύο τελευταία χρόνια...

«Καλέ, είναι δυνατόν; Σαφέστατα και δεν είναι η αρχή και το τέλος του κόσμου»!

Για κάποιους σίγουρα είναι το τέλος του κόσμου και κάνουν τα πάντα για να είναι και πάλι μπροστά από τις κάμερες.

«Όχι, όχι, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Δεν το λέω αυτό επειδή προσωπικά έχω ίσως κάποια λίγα χρόνια ακόμα στο μπροστά της τηλεόρασης. Γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να συνειδητοποιήσω κι εγώ ότι θα πρέπει να πάω στο πίσω της τηλεόρασης. Όμως, έχω ακόμα κάποια χρόνια να δουλέψω. Σύμφωνα άλλωστε με την τρόικα, ανήκω στο δυναμικό κοινό των 15-70 (Γέλια.)».

Μη νομίζετε, με τις μεσημεριανές εκπομπές οι τηλεθεατές μια χαρά έχουν μυηθεί σε όλα αυτά.

«Και αυτοί οι άνθρωποι τη δουλειά τους κάνουν. Κάποια εποχή ίσως να με ενοχλούσαν αυτές οι εκπομπές. Πλέον, όμως, όχι. Μάλιστα, έχω γνωρίσει πολλά από αυτά τα παιδιά από κοντά, ξέρω ότι είναι καλά παιδιά και ότι κάνουν τη δουλειά τους με φιλότιμο. Όλοι τη δουλειά μας κάνουμε. Αρκεί βέβαια να μη δημιουργούνται καταστάσεις εμπάθειας και εμμονής».

Πάντως, και το επόμενο συμβόλαιο που θα υπογράψετε, όπου κι αν το υπογράψετε, θα είναι για μπροστά από τις κάμερες; Μάλλον δεν έφτασε ακόμα η ώρα να αποσυρθείτε.

«Βέβαια. Έχω την ηλικία του πρωθυπουργού της χώρας. Υπάρχει κανείς που να έχει πει στον Παπανδρέου να πάρει σύνταξη, γιατί είναι μεγάλος; Ίσα ίσα που εκθειάζουν και τις δραστηριότητές του. Ε, ας έρθουν να δουν και τις δικές μου δραστηριότητες και μετά τα ξαναλέμε (Γέλια.)».

Αν ξεκινούσατε σε αυτή την τηλεοπτική εποχή και δεν ήταν 1990, αλλά 2010, πιστεύετε πως θα τα καταφέρνατε το ίδιο;

«Δεν ξέρω, ειλικρινά... Είναι η πρώτη φορά που μου μπαίνει ένας τέτοιος προβληματισμός και πράγματι δεν ξέρω. Τώρα ίσως να μην πρότεινα να κάνω αυτού του είδους την εκπομπή».

Όλα αυτά τα χρόνια είναι περισσότερες οι καλές ή οι κακές στιγμές;

«Οι προσωπικές στιγμές -στο μεγαλύτερο βαθμό τους- είναι καλές, και αυτές θέλω να μένουν. Όμως, έχω περάσει και κακές και δύσκολες στιγμές και επαγγελματικές και προσωπικές, με γεννήσεις και θανάτους... Μάλιστα, κάποια στιγμή με διαφορά 1-2 ημερών. Όταν γεννήθηκε ο μικρός γιος μου και πέθανε ο αδερφός μου σε ηλικία 49 ετών».

Στόχος σας είναι και φέτος η πρωτιά ή πλέον είσαστε υπεράνω;

«Είναι δυνατόν να σας πω "όχι"; Και βέβαια θέλω την πρωτιά. Οποιαδήποτε δουλειά και να κάνεις, είτε πουλάς κουλούρια είτε έχεις ένα μαγαζί είτε κάνεις μια εκπομπή, θες να πάει καλά η δουλειά σου. Κοιτάμε όλοι το ταμείο. Ε, λοιπόν, θέλω κι εγώ να κάνω ταμείο και να δω στο τέλος πως κι αυτή τη χρονιά μας τίμησε ο κόσμος με την επιλογή του».

Πώς βλέπετε το φετινό χειμώνα;

«Δύσκολο, πολύ δύσκολο, και όχι μόνο τηλεοπτικά! Βέβαια, όσον αφορά την τηλεόραση, ίσως να είναι και καλύτερα έτσι, γιατί η υπερβολή που είχε δημιουργηθεί στα μπάτζετ και στις αμοιβές ήταν απίστευτη».

Η αλήθεια είναι πως η τηλεόραση έδωσε τρελά λεφτά. Και πυρηνικοί επιστήμονες να ήσασταν, λιγότερα θα παίρνατε!

«Ναι και αυτό ίσως γιατί μέχρι πρότινος η τηλεόραση, πέρα από ένα πρόσωπο, δεν κοιτούσε να κάνει τίποτα άλλο. Με ένα πρόσωπο κάλυπτε ένα τετράωρο και αυτή ήταν η επένδυση του σταθμού, οπότε αυτό το πρόσωπο πλήρωνε».

Τώρα έχουμε περάσει από την επένδυση στο πρόσωπο στην επένδυση στο... προϊόν.

«Δίκιο έχετε... Όμως, ούτε εγώ ούτε το "Καλημέρα, Ελλάδα" είμαστε... προϊόντα. Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό. Προϊόν είναι το γάλα, το βούτυρο, ο μπακλαβάς».

Δύσκολη όπως είπαμε πιο πριν η φετινή χρονιά για όλους και για τα κανάλια. Στον ΑΝΤ1 τον τελευταίο καιρό γίνονται συνεχώς περικοπές, ανάμεσα στις οποίες ήταν πριν από λίγες ημέρες και η απόλυση του Σταύρου Μονεμβασιώτη, ενός από τους στενούς σας συνεργάτες στο «Καλημέρα, Ελλάδα».

«Δυστυχώς, σε περιόδους οικονομικής κρίσης οι εργοδότες μας δεν βλέπουν... Βλέπουν μόνο αριθμούς. Με την απομάκρυνση του Σταύρου αιφνιδιάστηκα κι εγώ, προσπαθήσαμε να τον κρατήσουμε έστω στην εκπομπή, αλλά δεν στάθηκε δυνατό. Κι αυτό, γιατί η βασική του δουλειά ήταν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και όχι στην εκπομπή. Δυστυχώς, και ο χώρος ο δικός μας, των media, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της κρίσης και ακόμα δεν έχουμε δει τον... πάτο του βαρελιού».

Πάντως, θα υπήρξαν και πολλοί αυτοί που θα σκέφτηκαν «μα ο Παπαδάκης δεν μπορούσε να κάνει τίποτα»;

«Να σας απαντήσω ειλικρινά; Όχι, δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Και δεν μπορώ να κάνω τίποτα, γιατί απλούστατα δεν είμαι εγώ ο εργοδότης. Είμαι κι εγώ εργαζόμενος. Μακάρι να ήταν διαφορετικά τα πράγματα, μακάρι να περνούσε από το χέρι μου και θα έκανα τα πάντα».

Το συμβόλαιό σας λήγει μέσα στο 2011. Θα θέλατε να συνεχίσετε το τηλεοπτικό σας ταξίδι στον ΑΝΤ1;

«Ναι! Γι’ αυτό κι έχω παραμείνει όλα αυτά τα χρόνια. Όπως γνωρίζετε, στη διάρκεια των 20 ετών έχω δεχτεί φοβερές προτάσεις. Όμως, τις αρνήθηκα. Και όχι για λόγους ανασφάλειας. Τις αρνήθηκα όλες γιατί είμαι κατά των μετακινήσεων. Είμαι πιστός άνθρωπος. Και είμαι πιστός, γιατί μου είναι πιστοί και οι άλλοι. Κακά τα ψέματα και ο ΑΝΤ1 δεν μου έχει φερθεί άσχημα».

Γιατί δεσμεύεστε φέτος στο «Καλημέρα, Ελλάδα»;

«Για καλή διάθεση και εννοείται για σωστή ενημέρωση. Δεν θα αλλάξει τίποτα σ’ εμάς. Πρωινή εκπομπή θα εξακολουθήσουμε να είμαστε. Ούτε πρωινάδικο θα γίνουμε ούτε infotainment. Και αυτό το λέω με καλή διάθεση. Αλλά άλλο είναι το περιεχόμενο της μιας εκπομπής και άλλο της άλλης, όπου συνάδελφοί μας το κάνουν πάρα πολύ καλά. Δεν το λέω με διάθεση απαξίωσης. Μην παρεξηγηθώ».