Έφη Παπαθεοδώρου: Τα πάω τα νέα παιδιά

11.11.2009
Η συζήτηση με την Έφη Παπαθεοδώρου, που όλοι την αγαπήσαμε ως Θεοπούλα στο «Παρά πέντε», είναι μοναδική εμπειρία. Αστεία, γλυκιά, τρυφερή, έντονα προβληματισμένη με την οικονομική κρίση που βιώνει σήμερα ο Έλληνας

Από την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η συζήτηση με την Έφη Παπαθεοδώρου, που όλοι την αγαπήσαμε ως Θεοπούλα στο «Παρά πέντε», είναι μοναδική εμπειρία. Αστεία, γλυκιά, τρυφερή, έντονα προβληματισμένη με την οικονομική κρίση που βιώνει σήμερα ο Έλληνας, στοργική απέναντι στα νέα παιδιά που ξεκινούν το δύσκολο ταξίδι της ηθοποιίας, αποκαλύπτει στο ΛΟΙΠΟΝ αν της λείπει ένα παιδί, ποιο ρόλο δεν έχει παίξει ακόμα και τι θεωρεί ξεφτίλα στην τηλεόραση! Παράλληλα, μοιράζεται μαζί μας πολύτιμες στιγμές της ζωής της μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό της αρχείο από τα παιδικά και νεανικά της χρόνια.

Μετά το θρυλικό ρόλο της Θεοπούλας στο «Πάρα πέντε» και τη συμμετοχή σας στους «Λατρεμένους γείτονες» τι άλλο να περιμένουμε από εσάς για τη φετινή σεζόν;

«Είμαι σε περίοδο ξεκούρασης. Όμως, έχουμε ήδη ολοκληρώσει τέσσερα επεισόδια από το νέο σίριαλ Ελεύθερος κι ωραίος, που θα προβληθεί στον ΑΝΤ1. Σε αυτό το σίριαλ κάνω την Ασπασία, μια λαϊκή γυναίκα που έχει μια εγγονή και θέλει να τη δει να γίνεται πλούσια και να προκόβει. Στην πλοκή μπαίνει κι ένας ταξιτζής, γείτονας, φτωχός, τον οποίο υποδύεται ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, ο οποίος αναστατώνει τη γειτονιά, γιατί είναι γλεντζές και bon viveur και όλοι τον μαλώνουν. Όμως, όταν γίνεται πλούσιος, αλλάζει και η στάση της Ασπασίας απέναντί του και η γιαγιά προσπαθεί να κάνει την εγγονή της να τον συμπαθήσει. Έχει κέφι και μου αρέσει πολύ ο ρόλος. Παίζουν μαζί μας αξιόλογοι ηθοποιοί: η Κάρμεν Ρουγγέρη, ο Μέμος Μπεγνής, ο Δημήτρης Βλάχος και άλλοι».

Πώς νιώθετε που ο κόσμος σας αναγνωρίζει και σας εκδηλώνει την αγάπη του;

«Ξέρεις τι είναι να δίνεις χαρά; Παιδάκια να με σταματούν και να με φωνάζουν Θεοπούλα και κυρίες να μου μιλάνε όταν πηγαίνω για κολύμπι στη λίμνη Βουλιαγμένης και να μου λένε "είστε πιο γλυκιά από κοντά". Τι άλλο μπορεί να θέλει ο καλλιτέχνης; Ήθος ποιούμε και αυτό πρέπει να κάνουμε, να είμαστε απλοί και προσιτοί και να κάνουμε τον κόσμο πιο χαρούμενο. Άλλωστε, όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες που γνώρισα, η Λαμπέτη, ο Χορν, ο Ροντήρης "ο δάσκαλός μου", ήταν άνθρωποι σπουδαίοι, αλλά απλοί».

Αναφερθήκατε σε ιερά τέρατα του θεάτρου  Αλήθεια, πώς έγινε η γνωριμία σας μαζί τους;

«Με την Έλλη Λαμπέτη γνωριστήκαμε και συνεργαστήκαμε μόλις τελείωσα τη σχολή. Έπαιζε στο Θέατρο ΔΙΟΝΥΣΙΑ, στην Αμερικής το σημερινό Θέατρο "Χορν"... και έψαχναν κοπελίτσες για το Θαύμα της Άννυ Σάλιβαν. Πήγαμε λοιπόν και συναντήσαμε τον ιδιοκτήτη του θεάτρου, τον κ. Μαρουλίδη, και μας πήρε στην παράσταση. Η Λαμπέτη μας είπε με ένα συγκλονιστικό τρόπο πώς να κάνουμε το ρόλο και θυμάμαι ότι μείναμε όλες άφωνες, γιατί ήταν σαν να έβγαινε το φως μέσα από αυτήν τη γυναίκα. Όσο για τον Χορν, πήγα μια φορά να τον συγχαρώ στα παρασκήνια και είχα πάθει τρακ, γιατί ήταν πανέμορφος και όλες ήμασταν τότε ερωτευμένες μαζί του. Μάλιστα, από το άγχος μου, αντί να του πω συγχαρητήρια, του είπα ?χρόνια πολλά?».

Πώς αντέδρασαν οι γονείς σας όταν τους είπατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός;

«Κοιτάξτε, εγώ από μικρή απήγγειλα. Κάποτε με είδε ένας επιθεωρητής σε μια σχολική γιορτή και είπε στους γονείς μου ότι έχω ταλέντο και ότι πρέπει να ασχοληθώ με το θέατρο. Ήμουν τυχερή γιατί είχα προοδευτικούς γονείς. Όταν ήρθαμε στην Αθήνα, έδωσα εξετάσεις στο Ωδείο Αθηνών, καθώς ο Ροντήρης ήταν μακρινός συγγενής της μητέρας μου. Πήγα εκεί, αλλά ήθελα να περάσω με το σπαθί μου. Κι εκείνος είχε πει στους γονείς μου: Αν είναι καλή, θα την κρατήσω. Αν όχι, θα τη στείλω σπίτι?. Ήταν πολύ αυστηρός ο δάσκαλος. Μας μάθαινε να είμαστε αληθινοί. Οι γονείς μου κάποτε τον ρώτησαν: Δάσκαλε, να την αφήσουμε στο θέατρο;. Κι εκείνος τους είπε: ?Είναι άθλιος χώρος το θέατρο. Για το παιδί είναι καλό, αλλά να έχει εφόδια. Οι γονείς μου με άφηναν να ανοίγω τα φτερά μου, να κάνω ό,τι θέλω».

Η επαφή με τον Γιώργο Καπουτζίδη και ο ρόλος στο «Παρά πέντε» πώς προέκυψαν;

«Με την Ειρήνη Κουμαριανού είχαμε χαθεί για ένα διάστημα και όταν με κάλεσαν για μια ταινία, το "Όπα", τη συνάντησα ξανά. Ήταν και η Τιτίκα Σαριγκούλη και η Ζωζώ Ζάρκα, ήμασταν και οι τρεις γιαγιάδες. Ανταλλάξαμε τηλέφωνα με την Ειρήνη και είπαμε να βρεθούμε. Στο μεταξύ, είχα κάνει ρόλους και στην τηλεόραση, αλλά έπαιζα σε ένα δυο επεισόδια και μετά με ξεχνούσαν. Με πήρε κάποια στιγμή η Ειρήνη στο τηλέφωνο και μου είπε: Είναι ένας πολύ ωραίος ρόλος για σένα. Της είπα ότι δεν ήθελα, γιατί είχα απογοητευτεί, αλλά μου είπε ότι είναι ο ρόλος της ζωής μου και τελικά έγινε η επαφή με την παραγωγή και αποδέχθηκα το ρόλο. Μπήκα στο στούντιο, βρήκα τον Καπουτζίδη ένα χαριτωμένο παιδί, όλα κύλησαν πολύ όμορφα. Είναι καταπληκτικά τα παιδιά του Παρά πέντε, ο Γιώργος, ο Αργύρης... Πηγαίνω και τα βλέπω στο θέατρο, μιλάμε στο τηλέφωνο. Η Σμαράγδα Καρύδη είναι καταπληκτικό ταλέντο και την αγαπώ πολύ. Και η Ζουμπουλία είναι ταλεντάρα όπως και η ομορφούλα, η Λάμπρη».

Έχετε αναγκαστεί να μειώσετε το μισθό σας λόγω οικονομικής κρίσης;

«Ναι, βέβαια. Την κρίση όμως τη δημιούργησαν. Εγώ παίρνω και σύνταξη, αλλά τα παιδιά που έχουν οικογένεια και πρέπει να ζήσουν δυστυχούν. Πώς να ζήσουν;».

Υπήρξε κάποιος άντρας που σας στιγμάτισε;

«Κοιτάξτε, δεν παντρεύτηκα ποτέ. Ήταν να παντρευτώ κάνα δυο τρεις φορές, αλλά τελικά δεν παντρεύτηκα. Μάλλον υπερευαίσθητη ήμουν και φοβόμουν ότι αν ψυχολογικά δεν έδενα με τον άλλο, θα ήμουν δυστυχισμένη, γιατί δεν θα είχα τη δύναμη να χωρίσω αν είχα παιδί. Τελικά, εκεί οφείλεται το ότι δεν παντρεύτηκα. Ίσως γιατί ήμουν και πολύ χαϊδεμένη από το σπίτι. Όχι, όμως, πως δεν γνώρισα συντρόφους. Πάντως, έχω μάθει μόνη και ανεξάρτητη και τους πολύ δικούς μου ανθρώπους δεν τους αντέχω. Κάνω ένα σωρό πράγματα και έχω οργανώσει τη ζωή μου μόνη μου».

Ως γυναίκα πώς αντιμετωπίζατε το φλερτ των αντρών;

«Ήμουν πολύ ερωτιάρα. Η ζωή δεν χορταίνεται! Αυτός μπορεί να είναι ο τίτλος του επόμενου βιβλίου μου. Πάντα θέλεις να νιώθεις νέος και ποτέ δεν μπορείς να παραδεχθείς ότι γέρασες, ότι πέρασε η μπογιά σου. Τι ωραία το λέει ο Ρίτσος... η καρδιά δεν γερνάει!».

Σας λείπει ένα παιδί;

«Έχω τα ανίψια μου, των αδερφών μου τα παιδιά. Είμαστε πολύ κοντά με τις αδερφές μου, αν και είμαστε διαφορετικοί χαρακτήρες».

Πώς ξεκουράζεστε;

«Πηγαίνω για μπάνιο στη λίμνη της Βουλιαγμένης! Μου αρέσει πολύ η εξοχή, η φύση, ένας περίπατος, να βλέπω παλιές καλές ταινίες».

Υπάρχει κάποιος ρόλος που δεν έχετε κάνει ακόμα και θα θέλατε να τον υποδυθείτε;

«Ναι, θα ήθελα να κάνω έναν κλασικό ρόλο. Ήμουν πολύ κουρασμένη και σωματικά και ψυχικά και δεν κατάφερα να κάνω στο Εθνικό τη μητέρα του θείου Βάνια. Είμαι όμως χαρούμενη, γιατί παίρνω μέρος σε ένα σίριαλ που προβάλλεται μέσω Διαδικτύου, μέσα από την ιστοσελίδα  www.mediasoup.gr. Με φώναξε η Σεμίνα Διγενή και μου είπε να παίξω στο σίριαλ που έγραψε ο Πάνος Αμαραντίδης, το Σ’ αγαπάω, πάρκαρε . Παίζουν ο Πάνος Μιχαλόπουλος, ο οποίος είναι άλλο πράγμα σε αυτό το σίριαλ, ο Μέμος Μπεγνής, ο Γιάννης Τσιμιτσέλης, ο Δημήτρης Βλάχος, η Ευαγγελία Μουμούρη και άλλοι. Είναι μια παρωδία της "Δυναστείας". Είναι πολύ πρωτοποριακό!».

Βλέπω ότι συνεργάζεστε κάθε φορά με νέα παιδιά.

«Ναι και τα πάω πολύ. Η Ιωάννα που υποδύεται την εγγονή μου είναι καταπληκτικό κορίτσι. Την αγαπώ σαν να είναι δική μου εγγονή. Τι να σας πω... Ίσως επειδή αισθάνομαι κι εγώ πολύ νέα, καμιά φορά παιδί. (Γέλια.) Δεν έχω πρόβλημα με τα νιάτα».

Σας ενοχλεί κάτι στη σοουμπίζ;

«Η χυδαιότητα! Από την άλλη, δεν μπορώ να καταλάβω πώς τα σίριαλ διαλέγουν αυτές τις ιστορίες. Ο ηθοποιός είναι μια ζωντανή κούκλα. Αν έχει καλό σκηνοθέτη, καλό σενάριο και ταλέντο, θα παίξει. Πολλές φορές ο καλός ηθοποιός σώζει ένα μέτριο προϊόν. Το θέμα είναι τι θέλεις να δώσεις, κυρία τηλεόραση, στον κόσμο; Και το λέω εγώ, που της οφείλω τη φήμη μου! Την οφείλω όμως σε ένα πάρα πολύ καλό σίριαλ και σε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία. Θα πρέπει να κάτσουν οι άνθρωποι της τηλεόρασης και να σκεφτούν τι θέλει ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή μες στην τραγωδία που περνάει. Η τέχνη είναι ακριβό πράγμα, είναι πολυτέλεια. Αν θέλεις να σου δώσει ένα σίριαλ και να πάει καλά, θα πρέπει να δώσεις χρήματα. Δεν είναι όμως οι άνθρωποι των καναλιών καλλιτέχνες».

Ποιες άλλες συνεργασίες σας ξεχωρίζετε;

«Εκτός από το "Παρά πέντε", πέρασα καλά και με άλλες δουλειές και με γέμισαν. Στους ...Λατρεμένους γείτονες ο ρόλος της γιαγιάς άλλαξε και ζήτησα να είναι Μικρασιάτισσα. Ο Πάνος Αμαραντίδης το δέχθηκε και έφτιαξε τη Ζαμπέτα. Από τις ταινίες που έκανα το Όλα θα πάνε καλά του Ξανθόπουλου ήταν μια πολύ ωραία δουλειά. Δέσαμε καταπληκτικά με τη Φαίη Ξυλά. Πέρα από την ομορφιά της, ήταν τόσο γλυκό παιδί. ...κόρη μου είσαι παιδί μου..., της έλεγα και μου έλεγε: "είσαι οικογένειά μου, Ελενίτσα.... Μαζί ήταν και ο Δημήτρης Πιατάς, ο Άκης Σακελλαρίου, ο Ορφέας Αυγουστίδης. Με τον Πανουσόπουλο κάναμε την "Τεστοστερόνη", με τον Τσεμπερόπουλο την "Πίσω πόρτα"».