Δεν με τρέλανε η επιτυχία

30.07.2007
«Μωρό μου, καλησπέρα», τραγουδούσε ο Αντύπας το 1992 και το έκανε σλόγκαν. Τότε το άκουγες παντού. Ό,τι ερμήνευσε «Πωλείται και το σπίτι μου», «Οδηγώ και σε σκέφτομαι», «Είμαι στα χάι μου», «Άραγε», «Ένα σου σημάδι» και πολλά άλλα έγινε σουξέ που ξεσηκώνει μέχρι σήμερα τον κόσμο. Γι αυτήν τη διαχρονική του επιτυχία μίλησε στο «Λοιπόν» ο γνωστός τραγουδιστής, που αν και στα χάι του, έμεινε πάντα προσγειωμένος!

ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΣΣΥ ΜΕΝΕΓΑΤΟΥ

Στην πρόσφατη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Δώρο την καρδιά μου» ένα CD που από την πρώτη κιόλας εβδομάδα κυκλοφορίας του σκαρφάλωσε στο Νο3 του επίσημου δείκτη πωλήσεων ο Αντύπας συνεχίζει να προσφέρει την αγάπη του στον κόσμο, που τον έχει αγκαλιάσει εδώ και 30 χρόνια.

Απλός, λαϊκός, ρομαντικός και ερωτικός, όπως τα τραγούδια του, δεν άφησε την επιτυχία να τον παρασύρει στις συμπληγάδες της. Κράτησε τη ζεστή επαφή με το κοινό και αποσύρθηκε για λίγο όταν ένιωσε ότι το λαϊκό τραγούδι ξεστράτισε από υπόθεση ψυχής, για να επανέλθει δριμύτερος το 2004, γιατί «Με ένα κλικ και όλα αλλάζουν». Όταν μάλιστα δίνεις δώρο την καρδιά σου στον κόσμο (σ.σ.: ο τίτλος δεν είναι τυχαίος), σ' το ανταποδίδει. Έτσι, στα «Αστέρια» της Γλυφάδας όπου εμφανίζεται παρατηρείται το αδιαχώρητο.

Εκεί τον συναντήσαμε και υπό το τρυφερό βλέμμα της αγαπημένης του συζύγου Στέλλας, που τον συντροφεύει όλα αυτά τα χρόνια, μας μίλησε γεμάτος συγκίνηση και πάθος σαν να ξεκινούσε σήμερα το τραγούδι. Για όλα αυτά που τον ανεβάζουν ή τον ενοχλούν, μα πάνω απ όλα για το δώρο της ζωής, που του χάρισε μια ευτυχισμένη οικογένεια κάνοντάς τον να είναι πάντα στα χάι του.

Σήμερα βγαίνουν τραγούδια φτιαγμένα για σουξέ κι όμως τα ακούμε για λίγο, ενώ τα δικά σας κρατάνε χρόνια. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας τους;

«Ήταν αληθινά. Είμαι στα χάι μου, Μωρό μου, καλησπέρα, Πωλείται και το σπίτι μου ήταν απλές ατάκες της καθημερινότητας. Γι αυτό άγγιξαν την ψυχή του κόσμου και έμειναν αυτά τα τραγούδια».

Τι έχει αλλάξει στις μέρες μας;

«Σήμερα όποιος θέλει βγάζει δίσκο και αυτή η πολυφωνία έχει χαλάσει το τραγούδι. Παρακολουθούμε ριάλιτι που βγάζουν κάποιους για να γελάει ο κόσμος, τους χρήζουν τραγουδιστές και μπορεί να ανοίξουν κι ένα μαγαζί για να τραγουδήσουν όλοι μαζί. Άρα, όποιος θέλει κάνει τον τραγουδιστή».

Πώς νιώθετε, λοιπόν, βλέποντας μια παρέα ανθρώπων, τα «ταλέντα» της Αννίτας Πάνια, να κάνουν δίσκους που σε πωλήσεις έχουν ξεπεράσει την Τζένιφερ Λόπεζ, τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Νότη Σφακιανάκη;

«Πώς να το δω; Άρα, ζούμε σε μια εποχή τρέλας, παράνοιας και παραλογισμού. Δηλαδή, ο καθένας ό,τι δηλώνει είναι».

Στην πορεία της καριέρας σας σας δόθηκε η ευκαιρία να λοξοδρομήσετε από αυτά που τραγουδάτε;

«Εγώ πάντοτε αγαπούσα το ερωτικό λαϊκό τραγούδι. Δεν το έχω αλλάξει. Δηλαδή, δεν ερμήνευσα ποτέ κοινωνικό τραγούδι. Ούτε θέλω να ερμηνεύσω έντεχνα. Θέλω να κάνω αυτό που αγαπώ και αυτό είναι το λαϊκό ερωτικό τραγούδι. Ο καθένας κάνει αυτό που πιστεύει ότι είναι σωστό. Υπάρχουν τραγούδια που τα ακούς και βάζεις τα γέλια και άλλα που τα ακούς και τα τραγουδάς. Εγώ πάντα ακολούθησα τη δεύτερη κατηγορία. Ήθελα να τα τραγουδάει και τα τραγουδάει ακόμα ο κόσμος».

Η καλή σας φίλη Άντζελα Δημητρίου, με την οποία έχετε συνεργαστεί έντεκα φορές με μεγάλη επιτυχία, αν και λαϊκή ερμηνεύτρια, τόλμησε να τραγουδήσει και πολιτικό τραγούδι και μάλιστα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Πώς το κρίνετε;

«Ο καθένας αποφασίζει για τον εαυτό του. Αυτός παίρνει το ρίσκο. Είναι τι θέλει η ψυχή σου στη δεδομένη στιγμή. Η Άντζελα είναι φίλη μου. Όποτε έχουμε συνεργαστεί έχουν σπάσει πόρτες από τον κόσμο. Είναι γνήσια, ειλικρινής σε ό,τι κι αν κάνει και έπειτα από μια τόσο πετυχημένη πορεία στο τραγούδι έχει δικαίωμα να δοκιμάζει πράγματα».

Το «Μωρό μου, καλησπέρα» έχει μείνει στην Ιστορία. Κάνατε ρεκόρ πωλήσεων 250.000 δίσκοι, τέσσερις φορές πλατινένιος! Σήμερα ακούμε κάθε λίγο και λιγάκι ότι ο τάδε πήρε χρυσό δίσκο ή πλατινένιο. Πώς το σχολιάζετε;

«Τότε ήταν αληθινές πωλήσεις. Σήμερα δεν ξέρω».

Ο κόσμος αντιστέκεται, έχει κριτήριο για το καλό τραγούδι ή τον έχουν υπνωτίσει δίνοντάς του «σαβούρα»;

«Βεβαίως και αντιστέκεται και έχει και κριτήριο. Δεν υπνωτίζεται ο κόσμος. Το καλό τραγούδι το ξεχωρίζει και το αγκαλιάζει».

Γι αυτό γυρίζουν στους παλιούς καθιερωμένους τραγουδιστές;

«Βοήθησαν και τα ραδιόφωνα σε αυτό. Όλα τα πράγματα κάνουν έναν κύκλο. Κάθε καινούργια γενιά θέλει να γνωρίσει τους παλιότερους».

Σας ενοχλεί που μεγαλώνετε;

«Καθόλου, γιατί μεγαλώνω ωραία. Πολλές φορές νομίζω ότι δεν έχω μεγαλώσει και είμαι ακόμα 20 χρόνων, γιατί είναι γεμάτη με αγάπη η ψυχή μου».

Λίφτινγκ θα κάνετε όταν θεωρήσετε ότι το απαιτεί η δουλειά σας για να βγαίνετε ωραίος στην πίστα;

«Όχι. Δεν θα επιτρέψω, όμως, να δει κανείς τις ρυτίδες μου πάνω στην πίστα. Ο καλλιτέχνης πρέπει να ξέρει πότε να φεύγει».

Έχετε βοηθήσει πολλούς καλλιτέχνες. Είστε εκείνος που έβγαλε τον Σάκη Ρουβά από το παρασκήνιο στην πίστα. Πώς βλέπετε τη στροφή του από το τραγούδι στην υποκριτική;

«Ο Σάκης θα πετύχει κι εκεί. Είναι ένα παιδί που αγαπιέται. Έχει άστρο σε ό,τι κι αν κάνει. Χαίρομαι απίστευτα με την επιτυχία του και την εξέλιξή του».

Μου εκμυστηρεύτηκε η Στέλλα πως το 2000, όταν ήσασταν στις μεγάλες δόξες σας, της είπατε: «Εγώ σχοινιά δεν κατεβαίνω, σκάλες δεν ανεβοκατεβαίνω, τραμπάλα δεν κάνω, εκτός από παντελόνια δεν με παίρνει να φορέσω κάτι άλλο, λέω να πάμε διακοπές!». Τι σας έκανε να πάρετε αυτή την απόφαση;

«Από το 1985 έως το 1998 αξιώθηκα να ζήσω απίστευτες στιγμές αποδοχής και αγάπης από τον κόσμο. Τελευταία δεν τις απολάμβανα, δεν τις χαιρόμουν όσο οι άνθρωποι που δούλευαν μαζί μου. Δούλευα συνεχώς και έβλεπα ότι το τραγούδι πήγαινε αλλού. Γινόταν show. To 2000 αποφάσισα να κάνω μια διακοπή. Ήθελα να ξεκουραστώ. Να μείνω λίγο διάστημα κοντά στην οικογένειά μου και να δω πού πάει το λαϊκό τραγούδι. Να αφουγκραστώ τι θέλει ο κόσμος. Έμεινα παρατηρητής για τέσσερα χρόνια και δεν το μετάνιωσα ποτέ».

Πριν από λίγο καιρό βγάλατε ένα CD με τίτλο «Δώρο την καρδιά μου», που είναι στις πρώτες θέσεις του επίσημου δείκτη πωλήσεων. Έχει διαφορετικά ακούσματα;

«Πάντα λαϊκός ερωτικός, αλλά έχει ένα κλικ της εποχής. Είναι ο Αντύπας σήμερα».

Είστε το πρότυπο του οικογενειάρχη τραγουδιστή, 25 χρόνια παντρεμένος με τη Στέλλα, έχετε μια κόρη, την Όλγα, 22 χρόνων κι ένα γιο 18 χρόνων, τον Πρόδρομο. Η επιτυχία σας οφείλεται και στην ευτυχισμένη οικογενειακή σας ζωή;

«Βεβαίως. Μου χαρίζει ηρεμία, γαλήνη, με βοηθάει να δημιουργώ».

Έχετε περάσει μεγάλες δόξες με το γυναικόκοσμο στα πόδια σας. Πώς καταφέρατε να αντισταθείτε σε θαυμάστριες και να διατηρήσετε αυτόν το χαρακτήρα του σοβαρού άντρα και οικογενειάρχη;

«Ένα πρωί ξύπνησα και γράψαμε ένα τραγούδι υποκλίνομαι σε όλες, σας αγάπησα όλες, σας σεβάστηκα όλες, συγχωρήστε με, όμως, αγαπώ μία απ όλες. Αυτό νομίζω τα λέει όλα».

Είναι και το μήνυμά σας προς τους άντρες που συνήθως είναι άπιστοι;

«Ναι. Να προσέξουν να έχουν ένα, γιατί δεν θα έχουν κανένα».

Θεωρείτε ότι αγγίξατε πλήρως τα όνειρά σας, αυτά που θέλατε τα έχετε κάνει;

«Τα περισσότερα τα έχω κάνει, αλλά νιώθω δυνατός και μπορώ να ζήσω και άλλα».

Η νύχτα έχει πάρει κάτι από την αυθεντικότητά σας, από τον αυθορμητισμό σας;

«Όχι, μου έδωσε πολλά. Πάντα πίστευα ότι πρέπει να είσαι ο εαυτός σου και να απομυθοποιείς αυτό που σου συμβαίνει από την αρχή. Από την πρώτη στιγμή που ζούσα τις μεγάλες επιτυχίες μου έλεγα στη γυναίκα μου: Μην τρελαίνεσαι, αύριο μπορεί να τελειώσει».

Αλήθειες της ζωής του

Του αρέσει τον ελεύθερο χρόνο του να τον περνάει με τους φίλους του σε ταβερνάκια.

Λατρεύει τη θάλασσα αρκεί να κάθεται σε ίσκιο. Δεν κάνει ποτέ ηλιοθεραπεία.

Τρελαίνεται να λέει ανέκδοτα, έχει απίστευτο χιούμορ και πεθαίνουν όλοι στο γέλιο.

Προτερήματα: χιούμορ, απίστευτη υπομονή, ειλικρίνεια.

«Εντάξει, φίλε μου» είναι η ατάκα που λέει όταν νιώθει ότι τον πιέζει κάποιος. Δεν μπορεί να πει «όχι», γιατί, όταν το πει, δεν το παίρνει πίσω.

Αγαπημένο φαγητό: Όλα τα φαγητά της 82άχρονης μητέρας του Όλγας, που ζει μαζί τους και είναι η αδυναμία του.

Ομάδα: Άρης μέχρι θανάτου. Άλλωστε, από ποδοσφαιριστής του Άρη ξεκίνησε το 1973 και σε μια σπουδαία νίκη της ομάδας του στο κέντρο «Καλύβα» της Θεσσαλονίκης πρωτοτραγούδησε. Αυτή η τυχαία στιγμή άλλαξε όλη του τη ζωή, από ποδοσφαιριστής έγινε τραγουδιστής.