Διακοπές χωρίς «πρέπει»

30.07.2007
Καλοκαίρι 2007 και οι διαθέσεις του σπάνε τον υδράργυρο. Πάμε παραλία, πάμε πισίνα, πάμε για καφέ, πάμε για μεζέ, πάμε όπου θέλετε.

Καλοκαίρι 2007 και οι διαθέσεις του σπάνε τον υδράργυρο. Πάμε παραλία, πάμε πισίνα, πάμε για καφέ, πάμε για μεζέ, πάμε όπου θέλετε. Έτσι κι αλλιώς, κάπου θα συναντηθούμε. Οι συντάκτες του ΛΟΙΠΟΝ βρίσκονται παντού. Δοκιμάζουν, εγκρίνουν, απορρίπτουν, κρίνουν, καταγράφουν και σας ταξιδεύουν εκτός πόλης.

Πώς θα ήταν η ζωή αν δεν υπήρχαν ρολόγια και τα ωράρια έρχονταν τα πάνω-κάτω; Μα ακριβώς όπως είναι η ζωή στην Ικαρία ή Νικαριά, σύμφωνα με τους ντόπιους! Στο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, εκεί όπου σύμφωνα με τη μυθολογία ο Ίκαρος δεν άκουσε τις προτροπές του πατέρα του Δαίδαλου, ανέβηκε ψηλά για να θαυμάσει το νησί που έβλεπε από κάτω του, αλλά ο Ήλιος του έλιωσε το κερί και τα φτερά του ξεκόλλησαν. Έτσι, πνίγηκε στα νερά του πελάγους, το οποίο πήρε το όνομά του, όπως άλλωστε και το νησί, του οποίου οι καταπράσινες πλαγιές που περιβάλλουν τα γραφικά χωριουδάκια αγκαλιάζουν όμορφα τα βαθυγάλαζα νερά του Αιγαίου και υποδέχονται φιλόξενα τον επισκέπτη.

Η Ικαρία είναι ένα νησί ιδανικό για ήρεμες διακοπές, διαθέτει αρκετά αξιοθέατα, αλλά και τις διάσημες ιαματικές πηγές στα Θέρμα, που είναι γνωστές από την αρχαιότητα και προσελκύουν πλήθος λουομένων.

Ο Άγιος Κήρυκος στα ανατολικά είναι η πρωτεύουσα και το κεντρικό λιμάνι του νησιού, με τα λευκά και δίχως συγκεκριμένη αρχιτεκτονική ταυτότητα σπίτια του. Εκεί θα δείτε τη Μητρόπολη και τον Άγιο Ανδρέα, που έχτισαν οι ναυτικοί του νησιού, καθώς και την καυτή πηγή του Ασκληπιού, αποκαλούμενη παλιότερα «Μουσταφά», που βρίσκεται κοντά στη κεντρική πλατεία και αποτελεί ένα είδος θεραπείας που ακολουθούν πολλά άτομα από όλο τον κόσμο.

Στα βόρεια βρίσκεται ο Εύδηλος, το δεύτερο λιμάνι του νησιού. Πρόκειται για έναν παραθαλάσσιο οικισμό, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος, με γραφικό χρώμα και όμορφα σοκάκια γεμάτα λουλούδια. Έχει χτιστεί πάνω σε ένα μικρό λόφο και υπάρχουν διάφορων τύπων σπίτια παλαιά, νεοκλασικά και σύγχρονα παραδοσιακά που ξεχωρίζουν για την κομψότητά τους. Τα στενά πλακόστρωτα οδηγούν στις γειτονιές όπου τα σπίτια είναι αρμονικά δεμένα το ένα με το άλλο και δημιουργούν το συναίσθημα μιας άνετης γειτονιάς. Ο Εύδηλος είναι επίσης ιδανική βάση για τις θαυμάσιες εξορμήσεις στην Ικαρία.

Στο γειτονικό Κάμπο θα δείτε τα ερείπια της αρχαίας Οινόης και των παλατιών, βυζαντινών αρχοντικών κτισμάτων, ενώ δυτικότερα είναι ο Αρμενιστής, όπου θα εντυπωσιαστείτε από το φαράγγι Χάλαρη, με την πλούσια βλάστηση, τη λίμνη και τα τρεχούμενα νερά.

Στα νότια είναι τα Αμμούδια, ο Μαγγανίτης και η Πλαγιά.

Self service στις Ράχες
Εάν ο επισκέπτης φτάσει νύχτα στην Ικαρία και θέλει να φάει κάτι, δεν χρειάζεται να κοπιάσει ιδιαίτερα. Απλώς θα πρέπει να διανύσει την απόσταση από το λιμάνι (είτε τον Αγ. Κήρυκο είτε τον Εύδηλο) μέχρι τις Ράχες. Αυτός είναι ο ιδανικός τόπος για όλους όσοι δεν τα πάνε καλά με το πρωινό ξύπνημα και τους αρέσει η νύχτα Διότι στις Ράχες τα πάντα λειτουργούν μετά τις δέκα το βράδυ! Μια συνήθεια που έχει τις ρίζες της στην εποχή των πειρατών και πλέον συγκεντρώνει όλους τους νυχτοβάτες του νησιού! Τώρα, αν τύχει να βρεθείς μέρα στις Ράχες, το μόνο που μπορείς να βρεις είναι φρέσκο ψωμί. Μην περιμένεις, όμως, κανέναν να σε εξυπηρετήσει στο φούρνο. Μπαίνεις μέσα και τα πάντα είναι self service. Παίρνεις αυτό που θες, αφήνεις τα λεφτά στον πάγκο, παίρνεις τα ρέστα σου και φεύγεις Έτσι απλά!

Τι θα δείτε
Δίχως αμφιβολία μια επίσκεψη στις Ράχες, την ελληνική έκδοση του γαλατικού χωριού, θα πρέπει να είναι στο πρόγραμμά σας. Δεν είναι, όμως, το μόνο αξιοθέατο που προσφέρει το νησί. Στον Αρμενιστή τα λείψανα του αρχαίου Ιερού της Ταυροπόλου Αρτέμιδος, στον Κάμπο τα βυζαντινά παλάτια και τα ερείπια της αρχαίας Οινόης, το κάστρο της Νικαριάς στον Εύδηλο και ο στρογγυλός πύργος στο Φάρο.

Πού θα κολυμπήσετε
Στα βόρεια του νησιού είναι οι πιο όμορφες παραλίες. Αρκεί να μην πιάσει βοριάς Στο Λιβάδι, με τη μεγάλη αμμώδη παραλία και τα γαλαζοπράσινα νερά, η πρόσβαση είναι εύκολη και θα πρέπει να την επισκεφτείτε. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η Μεσακτή, αμμώδης και αυτή και μία από τις καλύτερες της Ελλάδας, ενώ από τις πιο μαγευτικές και ίσως πιο ρομαντική είναι οι Σεϊχέλες! Φανταστικές επίσης οι παραλίες του Να, του Κάμπου, αλλά και του Κεραμέ με βότσαλο.

Επώνυμοι φίλοι
Το νησί της ηρεμίας έχει κερδίσει αρκετούς επωνύμους, οι οποίοι βρίσκουν εκεί αυτό που τους λείπει: χαλάρωση και ξεγνοιασιά Στα νερά του Αρμενιστή προ τριετίας είχαν ξεκουραστεί η Δέσποινα Βανδή και ο Ντέμης Νικολαϊδης, ενώ και ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος είναι συχνός επισκέπτης του νησιού. Η Ικαρία, πάντως, είναι και ο τόπος καταγωγής της συζύγου του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Παναγιώτη Καμμένου, ο οποίος την επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι, ενώ αρκετά καλοκαίρια στο νησί και πιο συγκεκριμένα στο Γιαλισκάρι περνάει και ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος, αλλά και ο διευθυντής του «Αρεταίειου» Νοσοκομείου Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Πού θα μείνετε
Οι επιλογές στη διαμονή στο νησί είναι αρκετές. Ξενοδοχεία, αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι διαθέσιμα, αρκεί βέβαια να υπάρξει έγκαιρος προγραμματισμός, καθώς τα ιαματικά λουτρά που υπάρχουν στο νησί προσελκύουν αρκετούς επισκέπτες. Εμείς σας προτείνουμε το «Cavos Βay» στον Αρμενιστή, που διαθέτει δωμάτια και στούντιο με θέα στη θάλασσα, καθώς και μια μεγάλη πισίνα για εναλλακτικές βουτιές (σ.σ.: το συγκεκριμένο ξενοδοχείο είχε επιλέξει και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος), το πετρόκτιστο «Μessakti Village» στο Γιαλισκάρι και το «Αθέρας» στο κέντρο του Ευδήλου βρίσκεται μόλις 50 μ. από τη θάλασσα.

Πού θα φάτε
Αν και είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς κάποια συγκεκριμένη ανάμεσα στις ταβέρνες της Ικαρίας, αφού όλες σχεδόν είναι εξαιρετικές, εμείς έχουμε να σας προτείνουμε μερικές. Στην «Άννα» στον Νας, ένα γραφικό ταβερνάκι πάνω στο κύμα, θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι και αστακομακαρονάδα, που είναι και η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, ενώ στον Κεραμέ ξεχωρίζει ο «Μύλος». Στο Φύτεμα η «Καλυψώ» και για μαγειρευτά το «Γεφύρι» στον Αρμενιστή, όπου, πέρα από τα ορεκτικά του, προσφέρει και ζωντανή ρεμπέτικη μουσική.

Φυσικά, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το ντόπιο μέλι, το μαύρο κρασί και την Καθούρα (σπιτικό ντόπιο τυρί), που αποτελούν τις καλύτερες γευστικές προτάσεις της Ικαρίας, καθώς επίσης και το ντόπιο κατσικίσιο κρέας και τα ψητά.

Πώς θα πάτε
Η Ικαρία απέχει 143 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά, με τον οποίο συνδέεται καθημερινά με δρομολόγια της γραμμής. Χρειάζονται, βέβαια, περίπου 11-12 ώρες για να «πιάσει» το πλοίο στο λιμάνι του Ευδήλου ή στον Άγ. Κήρυκο. Το νησί συνδέεται επίσης ακτοπλοϊκά με τα νησιά των Κυκλάδων, τη Σάμο και τα Δωδεκάνησα. Τέλος, υπάρχει και αεροπορική σύνδεση με το νησί, με το ταξίδι να διαρκεί περίπου 50 λεπτά.

Τελευταία τροποποίηση στις 06.03.2023 - 17:54