Το «διαμάντι» των Μικρών Κυκλάδων

30.07.2007
Από πού μπορείς να απολαύσεις αμέριμνος το τραγούδι των τζιτζικιών ατενίζοντας το πέλαγος; Δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη Από την Ηρακλειά, το νοτιότερο νησάκι των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων.

Από πού μπορείς να απολαύσεις αμέριμνος το τραγούδι των τζιτζικιών ατενίζοντας το πέλαγος; Δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη Από την Ηρακλειά, το νοτιότερο νησάκι των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. Ένα ορεινό νησί, με ψηλότερη κορυφή το βουνό Πάπας, με υπέροχη θέα βλέπεις όλα τα νησιά και τις βραχονησίδες που είναι γύρω του, αλλά και φυσικά παρατηρητήρια για σπάνια είδη πουλιών. «Είναι ο ιδανικός προορισμός για ξεκούραση, ηρεμία και όμορφες διακοπές», μας προέτρεψε ο κοινοτάρχης Θεοφάνης Γαβαλάς, που στηρίζει τα λεγόμενά του στη «ζεστή ατμόσφαιρα» που δημιουργούν οι συντοπίτες του αλλά και στις ιδανικές συνθήκες διαμονής που έχουν δημιουργήσει στους τρεις οικισμούς, την Παναγία ή Χώρα, το Λιβάδι και τον Άγιο Γεώργιο, όπου βρίσκεται το λιμάνι. «Μπορεί να μην έχουμε πολυτελή ξενοδοχεία στο νησί, αλλά τα περισσότερα από τα 130 ενοικιαζόμενα δωμάτιά μας είναι λουξ», πρόσθεσε ο κοινοτάρχης, δείχνοντας έτσι το δρόμο ακόμη και στους δύσκολους παραθεριστές να επισκεφθούν το νησί και να απολαύσουν τις μαγευτικές παραλίες, τα γραφικά ταβερνάκια και καφενεδάκια του, με άψογη εξυπηρέτηση. Όσον αφορά στα αξιοθέατα, ο όρμος του Μέριχα, μια ξεχωριστή τοποθεσία που εντυπωσιάζει, το πλούσιο σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες σπήλαιο του Αϊ-Γιάννη, αλλά και τα όμορφα μονοπάτια και οι ενδιαφέρουσες παραλίες για καταδύσεις είναι μόνο μερικά από τα σημεία που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης. Οι εξαγγελίες περί σύνδεσης του νησιού με την Αττική με υδροπλάνο αφήνουν ελπίδες για περαιτέρω ανάπτυξή του. Το ερώτημα, βέβαια, είναι πότε θα γίνει αυτό πράξη! Πάντως, και χωρίς υδροπλάνο πρόβλημα προσβασιμότητας δεν αντιμετωπίζει η Ηρακλειά, εκτός αν φυσάει γραίγος. «Ο βορειοανατολικός άνεμος είναι ο μόνος που μπορεί να εμποδίσει τα πλοία να πιάσουν στο νησί. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει συχνά», μας εξήγησε ο κοινοτάρχης, που περιμένει να ολοκληρωθεί και το σύστημα της μονάδας αφαλάτωσης. «Μας λείπει μόνο μία αντλία. Όταν έρθει και αυτή, τότε και το πρόβλημα ύδρευσης θα ξεπεραστεί ολοκληρωτικά και δεν θα χρειαζόμαστε πια τις υδροφόρες».

Επώνυμοι φίλοι
Το νησί δεν είναι από τα πλέον δημοφιλή, όμως υπάρχουν επώνυμοι που το έχουν εντοπίσει και συχνά πυκνά το επισκέπτονται. Μπορεί να μην κάθονται για πολύ, όμως ξέρουν ότι εκεί θα φάνε φρέσκο και καλό ψάρι. Σ αυτή την κατηγορία ανήκουν ο Γιώργος Βουλγαράκης, που πιάνει στην Ηρακλειά με το φουσκωτό του, αλλά και οι Μικρούτσικος και Φερεντίνος, που το έχουν επισκεφτεί κάμποσες φορές, ενώ και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής πριν αναλάβει καθήκοντα είχε περάσει μερικές φορές από το νησί.

Πού θα κολυμπήσετε
Η εναλλαγή της άμμου με το βότσαλο είναι συνεχόμενη στις παραλίες του νησιού. Στον Άγιο Γεώργιο, στο Λιβάδι, στη Βορινή Σπηλιά και στην Αλιμιά μπορεί να βρει κανείς ήπιες αμμώδεις παραλίες, ενώ στο Τουρκοπήγαδο, στο Αμμούδι του Μέριχα και στον Καρβουνόλακκο ακτές με βότσαλα. Από την άλλη, βραχώδεις είναι ο Ξυλομπάτης και ο Τρίμπουνας και πιο απόκρημνες ο Μέριχας, ο Στρογγυλός, ο Κάβος του Θόδωρου και ο Καθρέπτης. Όλες, πάντως, είναι καθαρές και με κρυστάλλινα νερά.

Πώς θα πάτε
Μπορεί να είναι το νοτιότερο νησί των Μικρών Κυκλάδων, ωστόσο η σύνδεση με τον Πειραιά είναι ικανοποιητική. Τρία δρομολόγια την εβδομάδα συνδέουν την Ηρακλειά με το πρώτο λιμάνι της χώρας, ενώ σ' αυτά θα πρέπει να προστεθεί και ο τοπικός «Σκοπελίτης», που εκτελεί καθημερινά δρομολόγια από τη Νάξο.