Μια ξαπλώστρα, μια ομπρέλα & ατελείωτο φλερτ

30.07.2007
«Περνώ και μόνη μου καλά», λέει η Δέσποινα Βανδή, όμως τι γίνεται τους θερινούς μήνες; Τότε που σφίγγουν οι ζέστες και οι καλοκαιρινές διακοπές είναι προ των πυλών; Αντέχεται η κατάσταση αυτή και κυρίως οι single διακοπές; Ορισμένοι λένε «ναι» στις μοναχικές διακοπές, καθώς μπορούν να έχουν ηρεμία, ξεγνοιασιά και κυρίως αυτονομία στις επιλογές τους. Για άλλους, όμως, το καλοκαίρι, οι παραλίες και οι βουτιές στα γαλάζια νερά δεν μπορούν να συνδυαστούν με τη μοναξιά! Δεν «κολλάνε».

Από τον Νίκο ζαμπάρα


Μιχάλης Μαρίνος, ηθοποιός
Οι single διακοπές δεν είναι και τόσο άγνωστες για τον Μιχάλη Μαρίνο, αφού στο παρελθόν είχε επιλέξει να περάσει κάποια καλοκαίρια πιο μοναχικά. «Γιατί όχι; Είχα κάνει στο παρελθόν διακοπές μόνος μου και μου άρεσαν κιόλας», μας αποκάλυψε ο Μιχάλης, που, εάν επαναλάμβανε και τώρα αυτού του είδους τις διακοπές, θα επέλεγε είτε ένα μικρό νησί είτε μια μεγαλούπολη του εξωτερικού! «Ένα ερημικό νησί, όπως ήταν πιο παλιά τα Κουφονήσια, θα ήταν ιδανικός προορισμός. Όμως, πολύ καλές μοναχικές διακοπές γίνονται και σε μία μεγαλούπολη, όπως η Νέα Υόρκη, όπου μπορείς να χαθείς μέσα στο πλήθος και να αισθανθείς κομμάτι της καθημερινότητας».

Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά των μοναχικών διακοπών;

«Αρνητικά δεν έχω εντοπίσει. Ίσως μόνο αν κάποιος δεν τις επιλέξει ουσιαστικά, αλλά αναγκαστεί να πάει μόνος του διακοπές, διότι κάτι δεν πήγε καλά στον προγραμματισμό με τους φίλους. Τα θετικά, πάντως, είναι πολλά. Μπορείς να βρεις χρόνο για τον εαυτό σου, να μην έχεις τις δεσμεύσεις του πού θα πάμε, πώς θα πάμε, πώς θα περάσουμε. Λεπτομέρειες που στις παρέες είναι φαινόμενο γκρίνιας καμιά φορά! Επίσης, εάν κάποιος είναι πολύ κοινωνικός, στις μοναχικές διακοπές σίγουρα θα κάνει γνωριμίες. Οι single διακοπές, εξάλλου, επιτρέπουν να ξεφύγεις και από το πρόγραμμα της καθημερινότητας, που είναι αρκετά επίπονο».

Ελεάννα Παπαϊωάννου, τραγουδίστρια
Το Θιβέτ θα ήταν ο ιδανικός προορισμός για την Ελεάννα Παπαϊωάννου εάν επέλεγε να κάνει διακοπές μόνη της. «Δεν είναι της ιδιοσυγκρασίας μου να πάω κάπου εντελώς μόνη μου. Μόνο αν χρειαζόταν να διαλογιστώ, αν ένιωθα την ανάγκη για μοναξιά, θα το έκανα και γι αυτό θα επέλεγα και το Θιβέτ!», μας είπε η γνωστή τραγουδίστρια, που πάντως δεν έκρυψε ότι η ίδια δεν έχει ανάγκη το ταξίδι.

Υπάρχουν θετικά και αρνητικά σε μοναχικές διακοπές;

«Στα θετικά θα έλεγα το γεγονός πως μπορείς να βρεις τον εαυτό σου, να σκεφτείς ό,τι σε απασχολεί. Γι αυτό θεωρώ ότι αυτού του είδους τις διακοπές τις επιλέγουν όσοι έχουν πολλά στο κεφάλι τους. Όσον αφορά στα αρνητικά, με τέτοιες διακοπές χάνεις τη Χαλκιδική! Εκεί όπου θα πάω εγώ! Αρνητικό είναι ακόμη ότι χάνεις τους φίλους σου, τους δικούς σου ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να παίξουν και το ρόλο του στηρίγματος στα προβλήματα και να βοηθήσουν εάν είναι πραγματικοί φίλοι δίχως να χρειαστεί να ξεμοναχιαστείς για να σκεφτείς».

Πάνος Καλλίδης, τραγουδιστής
Το βεβαρημένο του πρόγραμμα του αδειάζει τις μπαταρίες. Και ο καλύτερος τρόπος για να τις γεμίσει δεν είναι άλλος από τις διακοπές. Single; «Ε, όχι κι έτσι», μας είπε ο Πάνος Καλλίδης, που διαφωνεί με τις μοναχικές διακοπές. «Δίχως την καλή μου ούτε στον Παράδεισο», υποστήριξε ο νεαρός τραγουδιστής, που δεν

θα επέλεγε σε καμία περίπτωση μοναχικές διακοπές, αλλά περισσότερο στρέφεται στη λύση των απομονωμένων. «Μόνος δεν θα πήγαινα πουθενά», πρόσθεσε. «Θα επέλεγα, όμως, να πάω κάπου απόμερα, δηλαδή σ' ένα βουνό! Διότι, αν επέλεγα σε νησί, τότε σίγουρα δεν θα απέφευγα με τίποτα την κίνηση. Όποιο νησί και αν είναι αυτό. Όμως, στα χωριά της Βόρειας Ελλάδας απ όπου κατάγομαι, στο δάσος της Ελατιάς, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ή στον ποταμό Νέστο ή σε κάποιο χωριό της Πίνδου, τότε σίγουρα θα μπορούσα να πω ότι κάνω σχετικά μοναχικές διακοπές και, το κυριότερο, απολαμβάνω τη φύση και γεμίζω οξυγόνο».

Αλλά όχι single διακοπές;
«Είπαμε, δίχως την καλή μου ούτε στον Παράδεισο. Αυτού του είδους, πάντως, οι διακοπές, οι μοναχικές, έχουν ως θετικό ότι σου δίνουν το χρόνο να σκεφτείς τη ζωή σου, να κάνεις πράγματα που δεν μπορείς στην καθημερινότητά σου και, το πιο σημαντικό για εμάς τους τραγουδιστές, να αφήσουμε πίσω μας το θόρυβο και να ηρεμήσουν τ αφτιά μας».

Θέλξη, τραγουδίστρια
Μπορεί να μην είναι και τόσο φανατική των single διακοπών, όμως η Θέλξη δεν θα δίσταζε να πάει κάπου εντελώς μόνη της. «Είναι μια καλή λύση για ηρεμία, ξεκούραση και κυρίως για να ξεφύγεις από το άγχος της καθημερινότητας», υποστήριξε η νεαρή τραγουδίστρια, που προτείνει ανεπιφύλακτα σε όποιον αισθάνεται «πιεσμένος» να ακολουθήσει αυτήν τη ρότα.

Υπάρχουν θετικά και αρνητικά στις μοναχικές διακοπές;

«Αρνητικό ίσως είναι ότι δεν θα έχεις κάποιον να μιλάς! Αλλά και αυτό ξεπερνιέται. Διότι στα θετικά είναι πως μπορείς να δημιουργήσεις παρέες με αυτό το είδος διακοπών. Και αν το επέλεγα, τότε σίγουρα προορισμός μου θα ήταν η Σαμοθράκη».

Γιάννης Αϊβάζης, ηθοποιός
«Διακοπές χωρίς φίλους; Ευχαριστώ, δεν θα πάρω», μας είπε ο Γιάννης Αϊβάζης, που έχει συνδυάσει το καλοκαίρι με καλή παρέα και σε καμία περίπτωση δεν θα πήγαινε κάπου μόνος! «Τι να τις κάνεις τις διακοπές αν δεν έχεις φίλους μαζί, να περνάς καλά, να γελάς και να διασκεδάζεις. Τι σόι διακοπές θα ήταν αυτές», αναρωτήθηκε ο γνωστός ηθοποιός, που, αν ήταν πάντως αναγκασμένος να βρεθεί κάπου μόνος του για τις καλοκαιρινές διακοπές, θα επέλεγε την Ικαρία, αφού μπορεί να μην είναι τόσο «in» προορισμός, αλλά δεν είναι δα και η απόλυτη απομόνωση!