Η επόμενη γενιά

23.10.2009
Έχουν άριστες σχέσεις μεταξύ τους και αν και πολλοί από τώρα στοιχηματίζουν πως στο μέλλον θα τους δούμε στα έδρανα του Κοινοβουλίου, οι ίδιοι απλώς χαμογελούν και κάνουν σχέδια για το προσωπικό τους μέλλον.

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Έχουν άριστες σχέσεις μεταξύ τους και αν και πολλοί από τώρα στοιχηματίζουν πως στο μέλλον θα τους δούμε στα έδρανα του Κοινοβουλίου, οι ίδιοι απλώς χαμογελούν και κάνουν σχέδια για το προσωπικό τους μέλλον. Πιο επικοινωνιακή η Μαργαρίτα Παπανδρέου, πιο «κλειστός» χαρακτήρας ο Αντρίκος, έχουν καταφέρει να κερδίσουν τη συμπάθεια όχι μόνο των φίλων τους, αλλά και μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης. Ποια είναι όμως τα δύο παιδιά του πρωθυπουργού;

Ανδρέας Παπανδρέου jr
O 27χρονος γιος του νέου πρωθυπουργού από τον πρώτο του γάμο ήταν η μεγάλη αδυναμία του παππού του και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Ακόμη και σήμερα αρκετοί θυμούνται τον αξέχαστο Ανδρέα τα Χριστούγεννα να κάνει ένα μικρό διάλειμμα από τα καθήκοντά του και να πηγαίνει για ψώνια με τον εγγονό του στο «Μινιόν». Σήμερα ο Αντρίκος Παπανδρέου έχει μάλλον ένα αντισυμβατικό προφίλ σε σχέση με φίλους του γόνους άλλων πολιτικών οικογενειών. Χαλαρό λουκ, με ατημέλητα μαλλιά και γένια, μεγάλη αγάπη για την οικολογία και το περιβάλλον, ροκ αλλά και metal ακούσματα με αδυναμία στο γκρουπ των Metallica.

Μετά την αποφοίτησή του από το κολέγιο ο Αντρίκος αποφάσισε να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του και πήγε στη Βοστόνη για σπουδές στα Οικονομικά. Η άλλη πλευρά του Ατλαντικού φαίνεται να μην τον ενθουσίασε και αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στη Σουηδία, στον τομέα της Κοινωνιολογίας. Μια χώρα στην οποία είχε περάσει μέρος των φοιτητικών του χρόνων και ο πατέρας του. Επόμενος σταθμός του Αντρίκου Παπανδρέου ήταν το Λονδίνο και το Πανεπιστήμιο του Κεντ, όπου συνέχισε τις σπουδές του στο τμήμα International Relation. O νεαρός Παπανδρέου ολοκλήρωσε τη μόρφωσή του στα Χανιά με το μεταπτυχιακό στο πρότυπο Αγροτικό Μεσογειακό Ινστιτούτο.

Ο νεαρός Παπανδρέου αποφεύγει τη δημοσιότητα και τις κάμερες, όταν όμως δεν μπορεί να κάνει αλλιώς είναι ιδιαίτερα ευγενικός προς τους δημοσιογράφους. Κολλητός του φίλος είναι ο εξάδελφός του Ανδρέας Κατσανέβας, με τον οποίο είναι πολύ δεμένοι από την παιδική τους ηλικία. Όπως και ο πατέρας του, λατρεύει τον αθλητισμό και ιδιαίτερα το θαλάσσιο σκι. Μάλιστα, κάποια καλοκαίρια παρέδιδε και ιδιαίτερα μαθήματα, για να βγάζει το χαρτζιλίκι του. Είναι επίσης πάρα πολύ καλός στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.

Με τον πατέρα του έχει ιδιαίτερη σχέση και επικοινωνούν πολλές φορές στη διάρκεια της ημέρας στο τηλέφωνο. Όσοι γνωρίζουν και τους δύο λένε πως μοιάζουν πάρα πολλοί και ως χαρακτήρες, ενώ έχουν και πολλά κοινά ενδιαφέροντα.

Μαργαρίτα, το «παιδί των εκλογών»
Ήταν 8 Απριλίου του 1990 όταν το ΠΑΣΟΚ γνωρίζοντας μια βαριά εκλογική ήττα παρέδιδε την εξουσία στη Νέα Δημοκρατία. Ήταν η μέρα που η σημερινή πρώτη κυρία, Άντα Παπανδρέου, γεννούσε ένα πανέμορφο και χαμογελαστό κοριτσάκι.

Ακόμη και σήμερα φίλοι γνωστοί και συμμαθητές της την αποκαλούν το «πιο όμορφο χαμόγελο». Ένα χαμόγελο που συγκίνησε τον Γιώργο Παπανδρέου στο Ζάππειο, όπου την Κυριακή 4 Οκτωβρίου έκανε την πρώτη του δήλωση ως πρωθυπουργός. Η κόρη του Μαργαρίτα-Έλενα είχε επιστρέψει από το Λονδίνο λίγα 24ωρα νωρίτερα, προκειμένου να βρεθεί με την οικογένειά της σε αυτή τη χαρούμενη στιγμή.

Αν και ιδιαίτερα επικοινωνιακή, η 19χρονη Μαργαρίτα ποτέ δεν θέλησε να εκμεταλλευτεί για τον οποιονδήποτε λόγο το βαρύ επώνυμό της. Στο κολέγιο κάνοντας παρέα με πολλά παιδιά πολιτικών και δημοσιογράφων, όπως ο Κωνσταντίνος Λιάπης και η Ιόλη Πρετεντέρη, απέφευγε πάντα τη συμμετοχή της σε πολιτικές συζητήσεις, όχι γιατί δεν είχε άποψη, αλλά γιατί γνώριζε πως αυτή ίσως παρερμηνευτεί.

Έχει ιδιαίτερη αγάπη για τον αθλητισμό και έχει διακριθεί σε διάφορα αθλήματα, χωρίς όμως να μένουν πίσω οι μαθητικές της επιδόσεις. Αποφοίτησε από το κολέγιο «Μετά πλείστου επαίνου», που είναι ο ανώτατος βαθμός. Ίσως γι’ αυτό να απογοητεύτηκε όταν έμαθε πως δεν έγινε δεκτή στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης. Όμως, η Μαργαρίτα, αισιόδοξος από τη φύση του άνθρωπος, δεν το έβαλε κάτω και έγινε δεκτή από το Imperial College, ένα από τα καλύτερα κολέγια του Λονδίνου, όπου συνεχίζει τις σπουδές της.

Σε αντίθεση με τον αδερφό της, που είχε γνωρίσει στα φοιτητικά του χρόνια τη νυχτερινή ζωή της βρετανικής πρωτεύουσας, η Μαργαρίτα σπάνια συμμετέχει στις ελληνικές φοιτητικές βραδιές. Οι υψηλές απαιτήσεις του Imperial δεν της αφήνουν καθόλου χρόνο. Έτσι, χαίρεται ιδιαίτερα όταν την επισκέπτονται οι γονείς της εκεί ή όταν η ίδια έρχεται στην Αθήνα. Όπως και ο Αντρίκος, έχει μεγάλη αδυναμία στον πατέρα της. Άλλωστε, η οικογένεια του πρωθυπουργού είναι πολύ δεμένη και όλοι βρίσκουν πάντα το χρόνο για να περνάνε ευχάριστες στιγμές μαζί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.