«Νώε για μία εβδομάδα»

17.07.2007
Με άνοιγμα 35 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο σαββατοκύριακο προβολής του στην Αμερική, το «Νώε για μία εβδομάδα» έσωσε το στούντιο της παραγωγού εταιρείας που επένδυσε πολλά εκατομμύρια δολάρια στο concept μιας οικογενειακής ταινίας. Μάλιστα, αν και όλα έδειχναν ότι η πολυδιαφημισμένη συνέχεια του «Θεός για μία εβδομάδα» έχανε το εμπορικό target group της προηγούμενης ταινίας, εντέλει κέρδισε ένα ακόμα πιο δραστήριο εμπορικά κοινό, αυτό των νέων από 5 μέχρι και 20 ετών.

Από τον Αλέξανδρο-Ρωμανό Λιζάρδο

Χωρίς το χιούμορ του πρώτου μέρους, με αστεία στιγμιαίας κατανάλωσης, διάφορα ζωάκια που αποτελούν μέρος της πανίδας και πρωταγωνιστές που έχουν τα κότσια να υπερασπιστούν τα μέτρια γραμμένα αστεία μέχρι το τέλος, ο Νώε σώζει με την κιβωτό του τη σειρά των ταινιών «Αlmighty» (στα ελληνικά θα το αποδίδαμε «...Για μία εβδομάδα»). Όπως μας αποκάλυψε ο σκηνοθέτης των δύο πρώτων ταινιών Τομ Σάντιακ στο κόκκινο χαλί της ταινίας: «Είναι μεγάλη τιμή να αναλαμβάνεις μια ταινία και λίγα χρόνια αργότερα να καλείσαι να τη συνεχίσεις. Αν μου ζητηθεί να σκηνοθετήσω και το τρίτο μέρος, του οποίου απ όσο γνωρίζω έχει ήδη ολοκληρωθεί το σενάριο, θα το κάνω με μεγάλη χαρά».

Πρωταγωνιστής στο ρόλο του σύγχρονου Νώε είναι ο Στιβ Καρέλ, ο οποίος μας μίλησε για την εμπειρία που είχε στα γυρίσματα από τη συνεργασία του με τα ζώα: «Τα ζώα θέλουν να τα αγαπάς και να τα σέβεσαι. Έχουν ένα ιδιαίτερο ένστικτο που καθιστά αδύνατη την προσπάθεια να τα κοροϊδέψεις». Αναφέρθηκε μάλιστα και σε ένα περιστατικό από τα γυρίσματα: «Σε μια σκηνή με έναν μπαμπουίνο, θέλοντας να δω τις πιθανές αστείες αντιδράσεις του σε κάποιο μορφασμό μου, τον κοίταξα πολύ έντονα στα μάτια. Το ζώο τρελάθηκε και πήγε να μου επιτεθεί. Ο εκπαιδευτής πρόλαβε το κακό και μου απαγόρεψε να κοιτάζω στα μάτια τα ζώα». Όσο για τη συμμετοχή του σε πιθανή συνέχεια της ταινίας, ανέφερε: «Θα ήταν δύσκολο να έπαιζα και σε επόμενη ταινία. Μάλλον στις επόμενες συνέχειες ο Θεός θα εμφανιστεί σε κάποιον άλλον και θα του κάνει τη ζωή κόλαση. Θα ήθελα ωστόσο με κάποιον τρόπο να έχω εμπλοκή σε πιθανή συνέχεια».

Η ερώτηση που φάνηκε ότι «δυσκόλεψε» τον Στιβ Καρέλ είχε να κάνει με τον Θεό και την πίστη. «Δεν μπορώ να απαντήσω τι θα έκανα αν μου εμφανιζόταν ο Θεός ή αν μπορούσα να αλλάξω τον κόσμο», είπε και συνέχισε: «Είμαι ηθοποιός και αυτό το ερώτημα δεν έχει να κάνει μ εμένα, αλλά με τον ήρωα που υποδύομαι. Η πίστη για κάποιους ανθρώπους είναι κάτι πολύ προσωπικό και ισχυρό».

Η αφροαμερικανίδα ηθοποιός Γουάντα Σάικς αρέσκεται να απαντάει σε... κουφές ερωτήσεις. Λίγο πριν από την πρεμιέρα είχε ερωτηθεί από συνάδελφο «πόσο κινητοποίησε την οικολογική της συνείδηση η ταινία» κι εκείνη είχε απαντήσει με χιούμορ: «Μου έμαθε τη χρήση του μπιντέ, καθώς και να προσέχω την κατανάλωση χαρτιού υγείας». Άνετη και βέβαιη για την επιτυχία της ταινίας, ανέφερε: «Δεν έχω νευρικότητα, γιατί ξέρω ότι η ταινία είναι καλή». Μίλησε όμως και για την τηλεοπτική της καριέρα: «Θα επιστρέψω στις Περιπέτειες της Ολντ Κριστίν για το κανάλι CBS, αφού υπογράψαμε για να συνεχίσουμε μία ακόμα τηλεοπτική σεζόν».

Η Λόρεν Γκράχαμ προέρχεται και αυτή από τον τηλεοπτικό χώρο. Περιορισμένης επικοινωνιακής διάθεσης, φανερά ευγενική και όμορφη, παρουσίασε τον Στιβ Καρέλ ως «ταλαντούχο και ιδιαίτερα φιλικό» και αναφερόμενη στο ρόλο της στην ταινία συνέχισε: «Περάσαμε πολύ καλά. Εγώ είμαι κάτι σαν τη φωνή της συνείδησής του. Στις αλλόκοτες αντιδράσεις του είμαι ένας άνθρωπος που συνδυάζει τη λογική αλλά και τον αυθορμητισμό».

Θέμα της ημέρας στα δελτία ειδήσεων, πέρα από τη φυλάκιση της Πάρις Χίλτον, ήταν και η εμπλοκή των αστέρων σε οικολογικά θέματα. Ένας από αυτούς ήταν ο Λεονάρντο ντι Κάπριο στην ταινία «11η ώρα». Ο χολιγουντιανός σταρ μας μίλησε για τις οικολογικές του ανησυχίες...

Θα έχεις συμμετοχή τελικά στο «Life earth», τη συναυλία όπου έχει ζητηθεί η βοήθεια των καλλιτεχνών με οικολογική συνείδηση;

«Θεωρώ ότι θα ήταν ένας ευγενής σκοπός και θα χαιρόμουν να συμμετείχα. Δεν με έχουν προσκαλέσει, αλλά θα με ενδιέφερε να δηλώσω κι εγώ παρών».