Το νησί μας έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: όταν έρθει κάποιος, δεν θα θελήσει να φύγει»! Ο δήμαρχος της Τήλου Τάσος Αλιφέρης μιλάει εκ πείρας γι’ αυτό το μειονέκτημα του τόπου του. Ο ίδιος, άλλωστε, βρέθηκε στο νησί πριν από 25 χρόνια για το αγροτικό του ως ιατρός, αλλά κατέληξε μόνιμος κάτοικος πλέον της Τήλου, που με αργά βήματα ακολουθεί την τουριστική ανάπτυξη, έχοντας πάντως αυξήσει τον αριθμό των καταλυμάτων του από τα 100 στα 1.500? Ο αργός ρυθμός ανάπτυξης, όμως, δεν είναι κατ’ ανάγκη κακός! Ιδίως για όσους επιθυμούν τη συναναστροφή με απλούς ανθρώπους, τα γαλανά και καθάρια νερά και τις χαλαρές και ξεκούραστες διακοπές. «Αυτά προσφέρει το νησί μας απλόχερα», προσθέτει ο δήμαρχος, που δεν στέκεται τόσο στις δυσκολίες της συγκοινωνίας με τον Πειραιά. Η Τήλος ανήκει στους προορισμούς εκείνων που αγαπούν τη φύση. Το νησί κάποτε ήταν γνωστό ως το «νησί με τις αμυγδαλιές», τώρα όμως είναι το «νησί των νάνων ελεφάντων», από τα προϊστορικά απολιθώματα που βρέθηκαν στο σπήλαιο Χαρκαδιό και χρονολογούνται από το 4.500 π.Χ. και εκθέματά τους βρίσκονται στο Μουσείο στο Μεγάλο Χωριό. Εκτός από το μουσείο των νάνων ελεφάντων, αξίζει να περιδιαβείτε τις εκκλησιές που υπάρχουν στο νησί και χρονολογούνται από το 13ο μέχρι το 16ο αιώνα. Ξεχωρίζουν ο Ναός του Ταξιάρχη στο Μεγάλο Χωριό, η Μονή του Αγ. Παντελεήμονα και η παλαιοχριστιανική βασιλική εκκλησία στα Λιβάδια.
Επώνυμοι φίλοι
Μπορεί να ανήκει στα νησιά της άγονης γραμμής, όμως κάποιοι επώνυμοι το έχουν ανακαλύψει προ πολλού και το επισκέπτονται συχνά. Ένας εξ αυτών είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, που πηγαίνει εκεί οικογενειακώς, ενώ και ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος είναι τακτικός επισκέπτης. Πιο τακτικός, ωστόσο, είναι ο δημοσιογράφος Λάμπης Τσιριγωτάκης, ο οποίος συχνότατα προγραμματίζει να βρεθεί στο νησί κατευθείαν από το Λονδίνο, όπου ζει και εργάζεται μόνιμα
Πού θα κολυμπήσετε
Η Πλάκα είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες του νησιού. Με βότσαλο και άμμο, αλλά και αρκετό πράσινο, καλύπτει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη Η Έριστος καλύπτεται από «χρυσή» άμμο, έχει αρμυρίκια που προσφέρουν ίσκιο, ενώ τα νερά της σε κάποια σημεία είναι πιο κρύα, διότι εκεί καταλήγουν πολλές πηγές. Παραλία με πολύ χοντρό βότσαλο είναι τα Λιβάδια, που είναι η πλέον ανεπτυγμένη του νησιού και ξεκινάει μέσα από τον οικισμό φτάνοντας ως το μεσαιωνικό λιμάνι του Αγ. Στεφάνου. Η γραφική παραλία του Αγίου Αντωνίου φιλοξενεί ένα μικρό ψαρολίμανο, αλλά εκείνο που την κάνει ξεχωριστή είναι το αρχαίο και βυζαντινό νεκροταφείο που έχει καλυφθεί από τα νερά της θάλασσας! Από ένα μονοπάτι στην άκρη του βράχου φτάνεις στα Λεθρά και στη Σκάφη, ενώ τα καϊκια που σαλπάρουν καθημερινά θα σας οδηγήσουν στο Θόλο και τον Αγ. Σέργιο, που δεν έχουν οδική κάλυψη.
Πώς θα πάτε
Η πρόσβαση στο νησί γίνεται είτε με πλοίο από τον Πειραιά (μία φορά την εβδομάδα) είτε με ενδιάμεσο σταθμό τη Ρόδο. Το νησί των Ιπποτών δίνει πρόσβαση και αεροπορικώς στους επισκέπτες της Τήλου, ενώ υπάρχει δυνατότητα να φτάσει κάποιος στο νησί και μέσω της Κω.