Ο Πολάνσκι πάλι στο νοσοκομείο ενώ η αίτηση του απορρίφθηκε!

20.10.2009
Για δεύτερη φορά μέσα στις τέσσερις εβδομάδες από την σύλληψη του ο σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι (Roman Polanski) χρειάστηκε να μεταφερθεί από τη φυλακή στο νοσοκομείο για ιατρική παρακολούθηση.

Για δεύτερη φορά μέσα στις τέσσερις εβδομάδες από την σύλληψη του ο σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι (Roman Polanski) χρειάστηκε να μεταφερθεί από τη φυλακή στο νοσοκομείο για ιατρική παρακολούθηση.

Όπως επιβεβαίωσε ιατρική πηγή στην ελβετική εφημερίδα "Blick", ο Πολάνσκι νοσηλεύτηκε για πρώτη φορά στις 5 Οκτωβρίου: "Επισκέφτηκε το ακτινολογικό τμήμα. Δεν χρησιμοποίησε το πραγματικό του όνομα, αλλά ψευδώνυμο".

Ήδη, από τα μέσα της προηγούμενη εβδομάδας, είχαν εμφανιστεί διάφορα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο γαλλοπολωνός σκηνοθέτης έχει παρουσιάσει κατάθλιψη και ότι η κατάσταση της υγείας του είναι ανησυχητική.

Όμως, όπως κυκλοφόρησε χτες, Δευτέρα, ο Πολάνσκι, που βρίσκεται φυλακισμένος ως υπόδικος για μια υπόθεση κακοποίησης ανηλίκου πριν τριάντα χρόνια, νοσηλεύτηκε ξανά την περασμένη Παρασκευή για αδιευκρίνιστους λόγους και θα παραμείνει νοσηλευόμενος για αρκετό διάστημα.

Όπως διαπίστωσε ο γάλλος δικηγόρος του, Ερβέ Τεμίμ (Herve Temime) όταν τον επισκέφτηκε στη Ζυρίχη, η ψυχολογία του 76χρονου σκηνοθέτη έχει καταρρεύσει μέσα στην φυλακή: "Ήταν μελαγχολικός κι έδειχνε κουρασμένος. Η κατάσταση του δεν είναι πλέον ικανοποιητική", δήλωσε στο Reuters.

Την ίδια διαπίστωση έκανε και ο γάλλος πρόξενος που επίσης είχε επισκεφθεί τον Πολάνσκι στη φυλακή. "Οι συνθήκες δεν είναι εύκολες για κανέναν φυλακισμένο, πόσο μάλλον για κάποιον της ηλικίας του Πολάνσκι. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί", συμπλήρωσε ο Τεμίμ.

Οι μόνες πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής αναφέρουν ότι ο λόγος της νοσηλείας του σχετίζεται με ένα προηγούμενο πρόβλημα υγείας, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα στις εγκαταστάσεις των φυλακών.

Επίσημα το υπουργείο δικαιοσύνης ανέφερε ότι ο Πολάνσκι θα πάρει εξιτήριο μάλλον σήμερα, αλλά σύμφωνα με άλλη πηγή της ίδιας υπηρεσίας: "Πιθανόν να μην είναι κάτι σοβαρό, αλλά θα χρειαστεί να μείνει στο κρεβάτι για κάποιες μέρες".

Εντωμεταξύ, μόλις πριν λίγα λεπτά όλα τα διεθνή ειδησιογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι η αίτηση των δικηγόρων του Ρομάν Πολάνσκι για την αποφυλάκιση του και την κράτηση του κατ' οίκον στο σαλέ που διατηρεί στο Γκστάαντ, απορρίφθηκε λόγω του ότι δεν παρέχει εγγυήσεις που να εξασφαλίζουν ότι ο σκηνοθέτης δεν θα διαφύγει ξανά.

Παρότι ο Πολάνσκι έχει προτείνει να παραδώσει τα ταξιδιωτικά του έγγραφα στις ελβετικές αρχές, ο εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού δικαστηρίου είπε ότι έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για το ότι υπόδικος σκηνοθέτης ότι δεν θα βγάλει καινούργια έγγραφα.

Εξάλλου, όπως φοβούνται οι ελβετικές αρχές, ο ίδιος μπορεί να διαφύγει πολύ εύκολα στη γειτονική Γαλλία, της οποία είναι υπήκοος κι αυτό θα του εξασφάλιζε την αποφυγή της έκδοσής του, αφού η Γαλλία δεν εκδίδει τους δικούς της πολίτες.

Ο σκηνοθέτης συνελήφθη με διεθνές ένταλμα στις 26 Σεπτεμβρίου στην Ελβετία, για ασέλγεια σε ανήλικη που συνέβη το 1977 και τώρα περιμένει την απόφαση για την έκδοσή του στην Αμερική. Τότε, ο σκηνοθέτης είχε παραδεχτεί ότι έκανε σεξ με τη 13χρονη και μετά από δικαστικό συμβιβασμό, φυλακίστηκε για 42 μέρες, ενώ παράλληλα υποβαλλόταν σε ψυχολογικές εξετάσεις.

Όμως, εγκατέλειψε την Αμερική, λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση της ποινής του γιατί πίστευε ότι ο δικαστής θα παρέβαινε τον λόγο του και θα τον καταδίκαζε σε περισσότερα από 50 χρόνια φυλάκισης.

Ο Πολάνσκι που κέρδισε Όσκαρ σκηνοθεσίας το 2002 για την ταινία "Ο Πιανίστας", κατηγορούνταν επίσης ότι χορήγησε ναρκωτικά και αλκοόλ στο κοριτσάκι πριν το παρασύρει.

Παρισινή εφημερίδα δημοσίευσε ότι λίγο μετά τη σύλληψη του, ο γάλλος πρωθυπουργός Νικολά Σαρκοζί (Nicolas Sarkozy) είχε τηλεφωνήσει προσωπικά στον αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα (Barack Obama) για να τον παρακαλέσει να επιληφθεί του ζητήματος προς χάρη του σκηνοθέτη. Όμως, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Ομπάμα αρνήθηκε να συνεργαστεί λέγοντας ότι δεν μπορεί να παρέμβει στο δικαστικό σύστημα της Καλιφόρνια.

Την ίδια στάση τήρησε και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ (Arnold Schwarzenegger), που είπε ότι παρότι εκτιμά το έργο του σκηνοθέτη, δεν θα δεχτεί κανενός είδους χαριστική μεταχείριση υπέρ του.